co mi jest?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-28, 11:47   #1
Agnieszka771989
Przyczajenie

co mi jest??

Witam. Jestem nowa na tym forum. Zaczelam je odwiedzac gdy zauwazylam ze chyba mam problem.
1,5 roku temu wazylam 63kg. Pozniej w moim zyciu zaczely sie problemy przez ktore schudlam. Na dzien dzisiejszy moja waga wacha sie miedzy 47-50kg (wzrost 168). Cały czas mysle o jedzeniu, o tym czy powinnam dzisiaj cos zjesc a jak tak, to co. Gdy wracam z uczelni i odczuwam glod zastanawiam sie co zjem na obiad, a jak dotre do domu to zadaje sobie pytanie ,,czy aby napewno jestem glodna, czy warto jesc?" Kładac sie spac analizuje wszytko co zjadlam. Moje posilki w porownaniu do dawnych czasow sa dosc skromne. Nie jem ziemniakow, makaronu, ryzu, chleba itp. (nie moge). Ale - chciaz mam po tym ogromne wyrzuty sumienia - potrafie zjesc kawalek np. ciasta. Sa momenty w ktorych probuje sie przelamac np. ostatnio mialam na obiad ziemniaki z sosem, to co mialam w buzi wyplulam, a reszte zjadl pies. Zdarzaly sie przypadki w ktorych chowalam jedzenie. Gdy jest cos w domu do jedzenia co lubie czuje sie nie spokojna, wpycham to mojej rodzinie, doslownie podkladam im jedzenie pod nos.
Oprocz tego oszukuje mame co do mojej wagi, czasami lapie sie na tym ze licze kcal, denerwuje sie w sklepach spozywczych (czuje sie jakbym byla na jakis prochach), zauwazylam tez ze gdy czasami robie sobie cos do jedzenia cala sie trzese.
Prosze Was, powiedzcie mi czy ja jestem chora, czy to anoreksja czy jakies inne zaburzenie.
Agnieszka771989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 13:27   #2
lovelykate
Rozeznanie

Dot.: co mi jest??

Jedyne co mogę polecić to: psycholog.

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 23:04   #3
anusiagd
Raczkowanie

GG do anusiagd

Psycholog owszem... Ale przede wszystkim dobrze, że sama to zauważyłaś. Odezwij się na PW, może coś pomogę kochana, swego czasu miałam bliski kontakt z czymś podobnym, jednak udało się wyjść na + wszystko będzie dobrze, trzeba tylko chcieć.

"Raz się wiedzie dobrze, a raz bywa niefortunnie"
anusiagd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 20:17   #4
lubiecukierki
Rozeznanie

To jest bardzo powazna choroba,przerabialiśmy to w mojej rodzinie-psycholog-ale szybko!!
lubiecukierki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-01, 07:46   #5
JGod
Przyczajenie

Witam, ja też jestem tu nowa. Koleżanki mają rację - powinnaś się zgłosić do psychologa, tym bardziej, że Cię to niepokoi. Liczenie kalorii, strach przed jedzeniem i chowanie go mogą oznaczać zaburzenia w odżywianiu. Miesiączkujesz? Jeśli nie, to sygnał, że nie powinnaś zwlekać z wizytą u specjalisty... On na pewno pomoże Ci dotrzeć do źródła problemu, poznać przyczyny niechęci do jedzenia. Trzymam za Ciebie kciuki!
JGod jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-02, 22:11   #6
effulla
Zakorzenienie

Przepraszam, ze to piszę ale mi się to trochę wydawało prowokacją jak czytałam
Stary 2010-07-03, 11:26   #7
Agnieszka771989
Przyczajenie

Byłam u psychologa i odkryłysmy podloze problemu. Okzało sie ze jest to spowodowane zbyt duzą ilościa stresu (ex, szkola, dom). Powiedziała mi od czego powinnam zaczać aby dojsc do siebie.
Psycholog powiedziała mi ze koniecznie powinnam porozmawiac o tym z rodziną, jednak postanowiłam tego nie robic, nie chce aby wiedzieli i martwili sie. Przedewszystkim wiem jakby moja mama na to zareagowala - nie chce aby cierpiala z mojego powodu. Mówila tez ze powinnismy wprowadzic pewne zmiany (tego najbardziej sie boje).
Od kilku dni moje jedzenie wyglada inaczej. Staram się jesc o wyznaczonych porach (2 lub 3 normalne posilki dziennie a nie tak jak kiedys np. 1). Jem wiecej warzyw i owocow. Chyba idzie mi dobrze i mam nadzieje ze będzie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam

Edytowane przez Agnieszka771989
Czas edycji: 2010-07-04 o 11:03
Agnieszka771989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości