|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Konflikt serologiczny...boję się trochę- jakieś rady?
Hej dziewczyny. Zamierzamy starać się z mężem o dzidziusia. Jeszcze nie byłam u ginekologa, zamierzam iść w przyszłym tygodniu i powiedzieć że za 3 miesiące chcielibyśmy zaczać starania. Jednak co się naczytalam w necie o konflikcie serologicznym... przeraza mnie to. Ja mam ORh- a mąż ARh+, czyli mamy konflikt zarówno w grupie podstawowej, jak i w czynniku Rh. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Czy grupa główna też wpływa na ten konflikt czy tylko czynnik Rh? Bo moja ciocia ma z mężem podobną sytuację, tylko że oni mają konflikt jedynie w czynniku Rh, bo ciocia ma ARh-, a wujek BRh+. Mają 2 zdrowych dzieci, tylko po 1szym porodzie ciocia dostała jakiś zastrzyk z immunoglobuliną. Czy to prawda że przy pierwszej ciąży nie ma z tym problemu?
Pewnie w przyszłym tyg porozmawiam o tym z ginekologiem, ale zawsze fajnie poczytać co Wy macie do powiedzenia. Proszę o uświadomienie i ewentualne podniesienie na duchu ![]() Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi. buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konflikt serologiczny...boję się trochę- jakieś rady?
korzystalas z wyszukiwarki ?
bo chyba temat juz byl poruszany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W czasie ciazy (a prowadzona miałam w UK) dostałam w tym wypadku 2 zastrzyki- ja mialam je wykonywane za darmo, w Polsce chyba sie za nie płaci, podobno wystarczy tylko jeden. 3 zastrzyk dostaje sie po porodzie jesli dziecko ma inna grupe krwi niz matka, zeby zapobiec przy ciazy kolejnej takiego problemu. Ja dostałam ten zastrzyk po porodzie i mimo wszystko, ze robiłam z tego powodu mnóstwo badan i kłuto mnie czesto urodzilam zdrowego synka ![]() Uwazam, ze w tych czasach to nie ejst problem do niepokoju ![]() Zycze owocnych staranek!
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo. Jestem już spokojna
![]() ![]() blond_hair jestem zaskoczona ze aż 2 zastrzyki w ciaży i trzeci po porodzie dostałas? U nas w PL czasem nie robi się jednego tylko po porodzie? Nie wiem dokładnie jak to jest. Zapytam mojej ginekolog na wizycie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli Twój mąż i ty macie różne grupy bądź sytuację z czynnikiem Rh jak opisałaś to NIE JEST KONFLIKT (jeszcze) a tylko ZESTAWIENIE KONFLIKTOWE. Konflikt może wystąpić między tobą a twoim dzieckiem. W pierwszej ciąży raczej nie masz się czego obawiać bo łożysko śzczelnie separuje cię od dziecka.
W polsce możliwe jest zaszczepienie się immunoglobuliną jeszcze w ciąży ale nfz tego nie refunduje a koszt immunoglobuliny to ok. 1000 zł (gdybyś się zdecydowała to pytaj w stacjach krwiodawstwa w Twoim mieście). Po porodzie natomiast noworodkowi pobierana jest krew w ciągu 24 godzin i jeżeli dziecko ma Rh + w ciągu 72 godzin podana zostanie ci immunoglobulina. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;20673432]Na pewno aż tyle? Moja przyjaciółka niedawno miała taki zastrzyk (również istnieje u niej ryzyko konfliktu serologicznego) i płaciła ok. 300 zł. Zastrzyk dostała bezpośrednio u ginekologa.[/QUOTE]
ja znowu slyszalam, ze 500 zł, ale pewnie to zalezy od miasta. mnie sie udało miec 3 zastrzyki za darmo ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Być może to faktycznie zależy od tego, gdzie się kupuje ten zastrzyk. Zresztą - przyjaciółka musiała go sprowadzać z Niemiec, bo w tutejszych aptekach nie mogła znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Tak jak dziewczyny pisaly - przy 1 ciazy nie ma obaw.
U nas nie bylo zadnych problemow. No moze oprocz przedluzajacej sie zoltaczki, ale to chyba niekoniecznie mialo zwiazek z konfliktem. (chociaz lekarz tak twierdzil) Przy 2 ciazy juz nalezy zrobic zastrzyki koniecznie, i poinformowac na poczatku lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Wszystko się zgadza, nic się nie przejmuj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dziękuję dziewczyny za wszystkie podnoszące na duchu wypowiedzi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No, może nie pikuś, bo zaniedbany może mieć poważne konsekwencje dla kolejnej ciąży, ale po to w końcu robi się badania w ciąży na Rh, żebyś od razu po porodzie mogła dostać zastrzyk i niczym się nie martwić ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.