|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Metoda Wojty
Cześć Mamusie
Jestem tu nowa dlatego witam się serdeczniej niż zwykle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Metoda Wojty
skonsultuj to z innym lekarzem. obecnie odchodzi się od metody Wojty gdyż stosunek rezultatów do bólu jaki to powoduje jest mizerny. Nie mam tych informacji z powietrza. Mówił nam o tym profesor na wykładach z fizjoterapii
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
tutaj znajdziesz wiele informacji
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=223843 a takze pozycje do cwiczen i jak radzily sobie dziewczyny i dzieciaki z vojta ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
kurcze cos widze ze oni w Irlandii w ogole ignoruja przykurcze...ja tez rodzilam w irlandii i mimo zapewnien pediatry ze wszystko jest OK nie podobalo mi sie ze ciagle prostuje nozki ( a nie uklada ich na fizjologiczna zabke). w Polsce jeden ortopeda bez usg kazal od razu mala w szyne Koszli, na szczescie poszlm do drugiego ktory po usg stwierdzil ze stawy sa prawidlowe i jest to kwestia przykurczu miesni. zalecil nam terapie- nie wiem jaka to metoda byla, ale pani nam pokazala jak mala nosic, ukladac, troche zabaw na pilce gimnastycznej no i po jakis 2 miesiacach po przykurczu nie bylo sladu. wiem ze ci tym niewiele pomoge, ale zycze powodzenia w terapii- nie martw sie, bedzie dobrze. wiem ze to latwo powiedziec bo ja tez bylam zalamana tym przykurczem ale skonczylo sie jak najlepiej, mala ma 7 miesiecy i pieknie raczkuje, wstaje i ogolnie rozwija sie super
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
hej hej
ja wiele meisiecy chodzilam na vojte,te zajeciapolaczone sa w zabawe, w sumie nei wiem co to moze meic wspolonego zbolem ![]() Na wlasna reke poczatkowo ciezko robic te cwiczenia choc z pozoru sa bardzo latwe, botrzeba uwazac czy nozka w dobra strone sie uklada albo czy raczka pod czas zabawy gdzies nei wedruje za daleko, ale z czasem mozna nabrac wprawy ![]() Jest jeszce inna terapia podobna do tej bobath, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ciekawe bo miałam stycznośc z wieloma rehabilitantami, neurologami i opinie sa zgodne. Te cwiczenia dziecka nie bolą, sa nieprzyjemne poniewaz wymuszają inna pracę mieśni, niz dziecko ma zakodowana w mózgu. Do tego sa bardzo skuteczne. zeby nie było to ćwiczyłam syna 6 miesięcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Oj,tam, moze profesor sam mial Vojte za niemowlaka i pamieta do dzis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
BARDZO, BARDZO dziękuje za odzew i linki
Pomogły, zwłaszcza że mam mały kryzysik ![]() Mała super "szła" do przodu "jak burza" Leżąc na brzuszku pięknie podnosiła główkę podpierając się przy tym równiutko na przedramieniach lub na wyprostowanych rękach z otwartymi dłońmi Po asymetrii ani śladu Myślałam że już skończą się te męki Głównie moje (mała nie płacze uff) bo brakuje mi cierpliwości ![]() Tak mamy średnio co kilka tygodni Euforia, postępy, idealnie a potem bęc nic jakby ja odłączyli od zasilania i gaśnie Zazwyczaj dzwonie do Pani Dr Zwykle zaleca kilkanaście sekund dłużej wykonywać ćwiczenia Co tym razem powie? Obawiam się że nic miłego Dziewczyny też tak miałyście z Waszymi pociechami? Czy to prawda że w 5 miesiącu życia dziecka napięcie mięśniowe jest największe? Emi 11.03 skończyła pięć Co z obracaniem się na brzuszek? Moja pociecha dopiero teraz zaczęła się przewracać na brzuszek ale tylko przez prawą rękę O powrocie na plecy nie ma pojęcia Czy zaparcia mogą być powodowane napięciem mięśni lewej ręki? Czy ząbkowanie ma wpływ na efekt masaży? Mała właśnie ma pierwsze objawy O efektywności metody Wojty jestem przekonana Moja kuzynka 4 dzieci masowała Dziś to tryskająca zdrowiem młodzież Nie ma wiec mowy o zwątpieniu ale kryzysy mam, przyznaje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Moja droga to z tym przewracaniem i tak szybko u ciebie, ja czekalam dluzej-)Duuuzo minelo az zaczeli sie turlac w te i wewte
![]() Zabkowanie hmm, to moze spowodowac oslabienei organizmu, bobas moze byc bardziej drazliwy, U mnei tez dlugo trwalo chyba nawet do 10 msc az asymetria sie wyklaruje.Raz bylo lepiej raz gorzej.Az w koncu wszytsko skonczylo sie dobrze ![]() Ale z tym turlaniem to wez narazie sie nei przejmuj, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
moj syn bardzo wczesnie odwracał się z pleców na brzuch 4mce ale pozno nauczył się odwracac z brzucha na plecy, miał gdzies koło roku. Tak ze dlugo się męczylismy np w nocy kiedy sie odwrócił na brzuch i nie umiał wrocić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dzień dobry czy ma ktoś może namiary na rehabilitanta który ćwiczy metodą vojty na terenie woj.śląskiego i dojeżdża do pacjenta??
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Hej
Długo sie nie odzywałam Za co przepraszam ![]() Jeśli chodzi o rehabilitanta w woj Dolnośląskim niestety nie znam Moja Pani Dr jest z Wrocławia i to od niej wiedzieliśmy jak masować małą Pomogła tez znaleźć pomocną dłoń w Irlandii Skontaktowała nas z mamą która masowała swoje dziecko 2 lata niedaleko Dublina!! Jeśli ktoś chce kontakt do Dr podam To lekarz który wierzy w to co robi z 25 letnim stażem!! Pozdrawiam wszystkie mamy którym brakuje wiary w swoje siły i metode Vojty ale też te, które to przetrwały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.