Metoda Wojty - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-26, 10:42   #1
babalina
Przyczajenie

Question

Metoda Wojty

Cześć Mamusie
Jestem tu nowa dlatego witam się serdeczniej niż zwykle Jestem mamą pięciomiesięcznej córeczki Emilki która musi być masowana metodą Wojty Ma przykurcz lewej ręki i asymetrię Usilnie szukam od jakiegoś czasu kogoś kto robił lub robi masaże tą metodą Mam wiele pytań a nie mogę co chwile wydzwaniać do naszej Pani Doktor bo kobieta ze mną oszaleje Mieszkamy w Irlandii i masaże muszę wykonywać sama Tutaj nawet o tym nie słyszeli Tutejsza pediatra (Polka) nie widzi nić złego w tym że mała przykurcza lewą rączkę leżąc na brzuszku itd Nie mogłam znaleźć podobnego wątku dlatego zakładam ten Proszę odezwijcie się
babalina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-26, 11:24   #2
nenowka152900
Zadomowienie

Dot.: Metoda Wojty

skonsultuj to z innym lekarzem. obecnie odchodzi się od metody Wojty gdyż stosunek rezultatów do bólu jaki to powoduje jest mizerny. Nie mam tych informacji z powietrza. Mówił nam o tym profesor na wykładach z fizjoterapii
Stary 2010-02-26, 13:59   #3
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

tutaj znajdziesz wiele informacji
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=223843 a takze pozycje do cwiczen i jak radzily sobie dziewczyny i dzieciaki z vojta

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-26, 22:10   #4
glamourous
Zakorzenienie

kurcze cos widze ze oni w Irlandii w ogole ignoruja przykurcze...ja tez rodzilam w irlandii i mimo zapewnien pediatry ze wszystko jest OK nie podobalo mi sie ze ciagle prostuje nozki ( a nie uklada ich na fizjologiczna zabke). w Polsce jeden ortopeda bez usg kazal od razu mala w szyne Koszli, na szczescie poszlm do drugiego ktory po usg stwierdzil ze stawy sa prawidlowe i jest to kwestia przykurczu miesni. zalecil nam terapie- nie wiem jaka to metoda byla, ale pani nam pokazala jak mala nosic, ukladac, troche zabaw na pilce gimnastycznej no i po jakis 2 miesiacach po przykurczu nie bylo sladu. wiem ze ci tym niewiele pomoge, ale zycze powodzenia w terapii- nie martw sie, bedzie dobrze. wiem ze to latwo powiedziec bo ja tez bylam zalamana tym przykurczem ale skonczylo sie jak najlepiej, mala ma 7 miesiecy i pieknie raczkuje, wstaje i ogolnie rozwija sie super
Stary 2010-03-03, 21:11   #5
anita00079
Wtajemniczenie

hej hej
ja wiele meisiecy chodzilam na vojte,te zajeciapolaczone sa w zabawe, w sumie nei wiem co to moze meic wspolonego zbolem sa to cwiczenia stymulujace bobudzajace, itd, sa to tez zabawy na pilce zabawy z grzechotka, cwiczenia na asymetrie, i przyznam ze bylam bardzo zadowolona zcwiczen, juz byl jeden watek o tymmoze to ten wyzej jest,tam tez opisywalam troszke.
Na wlasna reke poczatkowo ciezko robic te cwiczenia choc z pozoru sa bardzo latwe, botrzeba uwazac czy nozka w dobra strone sie uklada albo czy raczka pod czas zabawy gdzies nei wedruje za daleko, ale z czasem mozna nabrac wprawy
Jest jeszce inna terapia podobna do tej bobath,
anita00079 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 11:22   #6
Kancia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
skonsultuj to z innym lekarzem. obecnie odchodzi się od metody Wojty gdyż stosunek rezultatów do bólu jaki to powoduje jest mizerny. Nie mam tych informacji z powietrza. Mówił nam o tym profesor na wykładach z fizjoterapii

to ciekawe bo miałam stycznośc z wieloma rehabilitantami, neurologami i opinie sa zgodne. Te cwiczenia dziecka nie bolą, sa nieprzyjemne poniewaz wymuszają inna pracę mieśni, niz dziecko ma zakodowana w mózgu. Do tego sa bardzo skuteczne. zeby nie było to ćwiczyłam syna 6 miesięcy.
Stary 2010-03-15, 21:30   #7
anita00079
Wtajemniczenie

Oj,tam, moze profesor sam mial Vojte za niemowlaka i pamieta do dzis

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-15, 23:16   #8
babalina
Przyczajenie

BARDZO, BARDZO dziękuje za odzew i linki
Pomogły, zwłaszcza że mam mały kryzysik
Mała super "szła" do przodu "jak burza" Leżąc na brzuszku pięknie podnosiła główkę podpierając się przy tym równiutko na przedramieniach lub na wyprostowanych rękach z otwartymi dłońmi Po asymetrii ani śladu Myślałam że już skończą się te męki Głównie moje (mała nie płacze uff) bo brakuje mi cierpliwości od kilku dni jednak Emilka jakby zapomniała czego się nauczyła Główka w jej prawą, na brzuszku lewa ręka podgięta, prawa wyprostowana lub prostopadle do ciała Główka którą ledwo dzwiga opada po kilku sekundach
Tak mamy średnio co kilka tygodni Euforia, postępy, idealnie a potem bęc nic jakby ja odłączyli od zasilania i gaśnie Zazwyczaj dzwonie do Pani Dr Zwykle zaleca kilkanaście sekund dłużej wykonywać ćwiczenia Co tym razem powie? Obawiam się że nic miłego
Dziewczyny też tak miałyście z Waszymi pociechami?
Czy to prawda że w 5 miesiącu życia dziecka napięcie mięśniowe jest największe? Emi 11.03 skończyła pięć
Co z obracaniem się na brzuszek? Moja pociecha dopiero teraz zaczęła się przewracać na brzuszek ale tylko przez prawą rękę O powrocie na plecy nie ma pojęcia
Czy zaparcia mogą być powodowane napięciem mięśni lewej ręki?
Czy ząbkowanie ma wpływ na efekt masaży? Mała właśnie ma pierwsze objawy

O efektywności metody Wojty jestem przekonana Moja kuzynka 4 dzieci masowała Dziś to tryskająca zdrowiem młodzież Nie ma wiec mowy o zwątpieniu ale kryzysy mam, przyznaje Tym bardziej dziękuje za odzew i czekam na dalsze uwagi
Stary 2010-03-16, 10:57   #9
anita00079
Wtajemniczenie

Moja droga to z tym przewracaniem i tak szybko u ciebie, ja czekalam dluzej-)Duuuzo minelo az zaczeli sie turlac w te i wewte Mysle ze powodow do obaw nie masz, Ja po pol roku zakonczylam cwiczenia, bo juz mialam dosyc jezdzenia po kilku miesiacach, efekty widzialam i czulam tez dalsze naciaganie ze strony rechabilitantow by ciagnac w nieskonczonosc te cwiczenia-)
Zabkowanie hmm, to moze spowodowac oslabienei organizmu, bobas moze byc bardziej drazliwy, U mnei tez dlugo trwalo chyba nawet do 10 msc az asymetria sie wyklaruje.Raz bylo lepiej raz gorzej.Az w koncu wszytsko skonczylo sie dobrze
Ale z tym turlaniem to wez narazie sie nei przejmuj,
Stary 2010-03-16, 12:14   #10
Kancia
Zakorzenienie

moj syn bardzo wczesnie odwracał się z pleców na brzuch 4mce ale pozno nauczył się odwracac z brzucha na plecy, miał gdzies koło roku. Tak ze dlugo się męczylismy np w nocy kiedy sie odwrócił na brzuch i nie umiał wrocić
Stary 2010-07-19, 11:00   #11
Aniasad1982
Przyczajenie

Dzień dobry czy ma ktoś może namiary na rehabilitanta który ćwiczy metodą vojty na terenie woj.śląskiego i dojeżdża do pacjenta??
Aniasad1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-20, 17:57   #12
babalina
Przyczajenie

Hej
Długo sie nie odzywałam Za co przepraszam Moje pytania i obawy poszły już w niepamięć bo Emi znakomicie sobie radzi i za radą Pani Dr przestaliśmy ja masować już w maju Czyli po około 4 miesiącach Stopniowo, powoli ale jednak Sukces!!!! Mała 11 lipca skończyła 9 miesięcy Zaczyna chodzić!!!! Martwiłam się o turlanie,siadanie, raczkowanie, wstawanie Wszystko zaliczone na medal!! Zgodnie z przewidywaniami Pani Dr Mała wyrównała rozwój Jest uśmiechniętym i rozgadanym dzieckiem Dziewczyny Metoda Vojty działa!!! Wytrwałości!!!
Jeśli chodzi o rehabilitanta w woj Dolnośląskim niestety nie znam Moja Pani Dr jest z Wrocławia i to od niej wiedzieliśmy jak masować małą Pomogła tez znaleźć pomocną dłoń w Irlandii Skontaktowała nas z mamą która masowała swoje dziecko 2 lata niedaleko Dublina!! Jeśli ktoś chce kontakt do Dr podam To lekarz który wierzy w to co robi z 25 letnim stażem!!
Pozdrawiam wszystkie mamy którym brakuje wiary w swoje siły i metode Vojty ale też te, które to przetrwały
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości