stomatologia a 25 lat - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-26, 17:32   #1
Altena
Przyczajenie

stomatologia a 25 lat

W ubiegłym roku skończyłam jeden z kierunków medycznych, po ktorym niestety nie ma obecnie pracy . Próbuje odnaleźć się w tej sytuacji i zaplanować sobie na nowo ścieżkę zawodową.
W wyniku ostatnich pewnych wydarzeń losowych zaczełam się bardziej interesować stomatologią, zaczeła mi się podobać i zastanawiam się czy w tym roku nie próbować się dostac na studia na kierunek lekarsko-dentystyczny. Mam do Was pytanie czy w wieku 25 lat jest jest sens rozpoczęcia tego kierunku? Czy ludzie moim wieku jeszcze rozpoczynają naukę na tym kierunku? Czy po tym kierunku jest łatwo o pracę i czy osoba w wieku 30 lat ma szanse jeszcze na zrobienie kariery. Dodam że w mojej rodziny ani w bliższej ani w dalszej nie ma żadnego dentysty....
Proszę o wszelkie rady, wskazówki i szczere opinie
Altena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 22:15   #2
Mileva_
Zakorzenienie

Dot.: stomatologia a 25 lat

Cytat:
Napisane przez Altena Pokaż wiadomość
W ubiegłym roku skończyłam jeden z kierunków medycznych, po ktorym niestety nie ma obecnie pracy . Próbuje odnaleźć się w tej sytuacji i zaplanować sobie na nowo ścieżkę zawodową.
W wyniku ostatnich pewnych wydarzeń losowych zaczełam się bardziej interesować stomatologią, zaczeła mi się podobać i zastanawiam się czy w tym roku nie próbować się dostac na studia na kierunek lekarsko-dentystyczny. Mam do Was pytanie czy w wieku 25 lat jest jest sens rozpoczęcia tego kierunku? Czy ludzie moim wieku jeszcze rozpoczynają naukę na tym kierunku? Czy po tym kierunku jest łatwo o pracę i czy osoba w wieku 30 lat ma szanse jeszcze na zrobienie kariery. Dodam że w mojej rodziny ani w bliższej ani w dalszej nie ma żadnego dentysty....
Proszę o wszelkie rady, wskazówki i szczere opinie
Nie masz nic do stracenia, co szkodzi spróbować? A nuż właśnie to będzie to. Nie zadawaj sobie pytań "czy jest sens w wieku 25 lat...", bo to najprostsza i najlepsza droga do płaczu i obudzenia się z łapą w nocniku w wieku lat 45, że nie zrobiło się tego, tamtego i życie zmarnowane.

Powodzenia.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 23:12   #3
aptrp
Rozeznanie

Trochę późno... Ale lepiej tak, niż na medycynę, bo od razu będąc dentystą można całkiem nieźle zarabiać. A lepiej późno niż wcale
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 15:55   #4
JustShe
Rozeznanie

Moja mama zdobyła mgr w wieku 45 lat nie masz nic do stracenia
JustShe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 16:49   #5
chloris
Raczkowanie

Pewnie, że nie jest za późno. Jeśli stać twoich rodziców, żeby utrzymywać jeszcze przez kilka lat to jak najbardziej. W stomatologii nie musisz robić specjalizacji, więc nie potrwa to tak długo jak medycyna. W zeszłym roku na moim kierunku (też medycznym ale nie stoma) była z nami w grupie studentka bodajże 27letnia, był też chłopak który już skończył jeden kierunek.

Co do pracy po stomatologii - raczej jeden z pewniejszych kierunków, ludzie zawsze będą leczyć zęby (teraz jeszcze modne są jakieś wybielania i inne cuda), problem z tym że najpierw na wyposażenie gabinetu trzeba włożyć trochę (a raczej sporo) pieniędzy.
chloris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 17:18   #6
Hortencja
Zadomowienie

O ile przez najbliższych kilka (5-8) lat będziesz w stanie utrzymać się finansowo nie pracująć, to jak najbardziej możesz próbować.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 20:01   #7
ewincee
Raczkowanie

spróbować zawsze warto, ale czy będziesz miała po tym dobrą pracę?

jeśli nie masz, tak jak wspomniałaś, nikogo w rodzinie/wśród znajomych, kto zajmuje się tą kategorią medycyny, będzie ciężko rozwinąć coś od samych podstaw. zawsze początki dużo kosztują, a na to trzeba mieć fundusze i to dość dużeeeee.

Dentystów zazwyczaj rzadko przyjmuje się do prywatnych gabinetów (ktoś otwiera go po to, żeby dorobić się samemu, a nie dzielić się zyskami z kimś obcym, kogo przyjmuje do pracy)... chyba, że jest to klinika czy jakaś większa `przychodnia`.
można też pomyśleć o otwarciu czegoś np. ze znajomymi ze studiów. wtedy jest podział kosztów na więcej osób, ale z tego też nie zawsze wychodzi się jako miliarder.

zastanawiałaś się nad innymi kierunkami? pielęgniarstwo? ginekologia? itd...

Edytowane przez ewincee
Czas edycji: 2012-02-28 o 20:02
ewincee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-28, 20:38   #8
Dziewucha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewincee Pokaż wiadomość
spróbować zawsze warto, ale czy będziesz miała po tym dobrą pracę?

jeśli nie masz, tak jak wspomniałaś, nikogo w rodzinie/wśród znajomych, kto zajmuje się tą kategorią medycyny, będzie ciężko rozwinąć coś od samych podstaw. zawsze początki dużo kosztują, a na to trzeba mieć fundusze i to dość dużeeeee.

Dentystów zazwyczaj rzadko przyjmuje się do prywatnych gabinetów (ktoś otwiera go po to, żeby dorobić się samemu, a nie dzielić się zyskami z kimś obcym, kogo przyjmuje do pracy)... chyba, że jest to klinika czy jakaś większa `przychodnia`.
można też pomyśleć o otwarciu czegoś np. ze znajomymi ze studiów. wtedy jest podział kosztów na więcej osób, ale z tego też nie zawsze wychodzi się jako miliarder.

no to chyba akurat najlepsza propozycja nie jest 6lat medycyny + staż + 6 lat specjalizacji
Stary 2012-02-28, 21:05   #9
Altena
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Nie masz nic do stracenia, co szkodzi spróbować? A nuż właśnie to będzie to. Nie zadawaj sobie pytań "czy jest sens w wieku 25 lat...", bo to najprostsza i najlepsza droga do płaczu i obudzenia się z łapą w nocniku w wieku lat 45, że nie zrobiło się tego, tamtego i życie zmarnowane.
właśnie tego się obawiam, że jeśli teraz nie spróbuje, to później bedę bardzo żałować , jednak najbardziej w tej sytuacji martwi mnie mój wiek - jeśliw tym roku bym się dostała na ten kierunek i przeszła gładko przez wszytkie lata studiów to, studia kończę mając 30 lat i jeszcze do zrobienia roczny staż.......ale ta stoma tak mnie teraz kusi
Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Trochę późno... Ale lepiej tak, niż na medycynę, bo od razu będąc dentystą można całkiem nieźle zarabiać. A lepiej późno niż wcale

Cytat:
Napisane przez JustShe Pokaż wiadomość
Moja mama zdobyła mgr w wieku 45 lat nie masz nic do stracenia
, tylko może robiła go zaocznie a nie dziennie?

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
O ile przez najbliższych kilka (5-8) lat będziesz w stanie utrzymać się finansowo nie pracująć, to jak najbardziej możesz próbować.
właśnie to nie daje mi spokoju, chyba że jednak można jakąś pracę pogodzić z studiowaniem tego kierunku.....

Cytat:

co do innych kierunków, to tak zastanawiałam się, jednak na szczycie zdecydowanie znajduje się stomatologia
Wiem że teraz sytuacja w branży medycznej jest dość specyficzna że najłatwiej mają osoby już mające w rodzinie osobę pracującą w danej branży, a pozostali mają trudniej

Cytat:
Napisane przez Dziewucha Pokaż wiadomość
no to chyba akurat najlepsza propozycja nie jest 6lat medycyny + staż + 6 lat specjalizacji
Stary 2012-02-28, 21:49   #10
Hortencja
Zadomowienie

No właśnie, ginekologia to nie jest odrębny kierunek.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 18:53   #11
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
ta, jasne.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
nie ma takiego kierunku jak ginekologia. moze chodzilo ci o poloznictwo?

autorko, jakie studia skonczylas?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-29, 20:29   #12
Altena
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
autorko, jakie studia skonczylas?
analitykę medyczną...
Stary 2012-02-29, 23:57   #13
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Altena Pokaż wiadomość
właśnie tego się obawiam, że jeśli teraz nie spróbuje, to później bedę bardzo żałować , jednak najbardziej w tej sytuacji martwi mnie mój wiek - jeśliw tym roku bym się dostała na ten kierunek i przeszła gładko przez wszytkie lata studiów to, studia kończę mając 30 lat i jeszcze do zrobienia roczny staż.......ale ta stoma tak mnie teraz kusi
Jeśli masz taką możliwość finansową, to próbuj. Nie wiem, skąd się wziął ten trend "mam 23 lata, kończę historię a całe życie byłem ścisłowcem, och dlaczego nie poszedłem na polibudę, już za późno...". I potem mamy armię czterdziestoletnich, zdepresjonowanych frustratów. Poza tym ile osób w tym wieku właśnie zaczyna swoje "właściwe" studia? Znam ich sporo. Wiesz, jako te pierwsze politologia, stosunki międzynarodowe z braku innego pomysłu (przepraszam wszystkich autentycznych pasjonatów politologii i stos. międzynarodowych), potem ustatkowanie się, przemyślenie pewnych rzeczy i dopiero ten właściwy zawód. Jasne, że najlepiej byłoby od razu, no ale nie każdemu się trafia i już.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości