|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
stomatologia a 25 lat
W ubiegłym roku skończyłam jeden z kierunków medycznych, po ktorym niestety nie ma obecnie pracy
![]() W wyniku ostatnich pewnych wydarzeń losowych zaczełam się bardziej interesować stomatologią, zaczeła mi się podobać i zastanawiam się czy w tym roku nie próbować się dostac na studia na kierunek lekarsko-dentystyczny. Mam do Was pytanie czy w wieku 25 lat jest jest sens rozpoczęcia tego kierunku? Czy ludzie moim wieku jeszcze rozpoczynają naukę na tym kierunku? Czy po tym kierunku jest łatwo o pracę i czy osoba w wieku 30 lat ma szanse jeszcze na zrobienie kariery. Dodam że w mojej rodziny ani w bliższej ani w dalszej nie ma żadnego dentysty.... Proszę o wszelkie rady, wskazówki i szczere opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: stomatologia a 25 lat
Cytat:
Powodzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Trochę późno... Ale lepiej tak, niż na medycynę, bo od razu będąc dentystą można całkiem nieźle zarabiać. A lepiej późno niż wcale
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Moja mama zdobyła mgr w wieku 45 lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Pewnie, że nie jest za późno. Jeśli stać twoich rodziców, żeby utrzymywać jeszcze przez kilka lat to jak najbardziej. W stomatologii nie musisz robić specjalizacji, więc nie potrwa to tak długo jak medycyna. W zeszłym roku na moim kierunku (też medycznym ale nie stoma) była z nami w grupie studentka bodajże 27letnia, był też chłopak który już skończył jeden kierunek.
Co do pracy po stomatologii - raczej jeden z pewniejszych kierunków, ludzie zawsze będą leczyć zęby (teraz jeszcze modne są jakieś wybielania i inne cuda), problem z tym że najpierw na wyposażenie gabinetu trzeba włożyć trochę (a raczej sporo) pieniędzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
O ile przez najbliższych kilka (5-8) lat będziesz w stanie utrzymać się finansowo nie pracująć, to jak najbardziej możesz próbować.
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
spróbować zawsze warto, ale czy będziesz miała po tym dobrą pracę?
jeśli nie masz, tak jak wspomniałaś, nikogo w rodzinie/wśród znajomych, kto zajmuje się tą kategorią medycyny, będzie ciężko rozwinąć coś od samych podstaw. zawsze początki dużo kosztują, a na to trzeba mieć fundusze i to dość dużeeeee. Dentystów zazwyczaj rzadko przyjmuje się do prywatnych gabinetów (ktoś otwiera go po to, żeby dorobić się samemu, a nie dzielić się zyskami z kimś obcym, kogo przyjmuje do pracy)... chyba, że jest to klinika czy jakaś większa `przychodnia`. ![]() można też pomyśleć o otwarciu czegoś np. ze znajomymi ze studiów. ![]() ![]() zastanawiałaś się nad innymi kierunkami? pielęgniarstwo? ginekologia? itd... Edytowane przez ewincee Czas edycji: 2012-02-28 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |||||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Wiem że teraz sytuacja w branży medycznej jest dość specyficzna że najłatwiej mają osoby już mające w rodzinie osobę pracującą w danej branży, a pozostali mają trudniej Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
No właśnie, ginekologia to nie jest odrębny kierunek.
![]() |
![]() |
#11 | ||
.
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
autorko, jakie studia skonczylas?
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:02.