![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
nienormalny listonosz
Dzisiaj miałam okropną przygodę, którą postanowiłam opisać. Być może znajdą się chętne Wizażanki, które także podzielą się swoimi przeżyciami z listonoszami/pocztą.
Ponad tydzień temu wygrałam konkurs, w którym nagrodą była książka. Z racji tego, że nigdy nic nie wygrałam byłam przeszczęśliwa. Wracając dzisiaj z pracy mając nadzieję, że może w skrzynce zostało awizo, szybko wsiadłam do windy i pomknęłam na ostatnie piętro do mieszkania. Kiedy otworzyłam drzwi od windy wryło mnie w ziemię.. pod drzwiami leżała paczka z moją książką. ![]() ![]() Najgorsze jest to, że czuję, że nawet idąc na pocztę nie uda mi się nic udowodnić temu listonoszowi. Z drugiej strony nie chcę wiedzieć co może się stać w przyszłości z moimi paczkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: nienormalny listonosz
jak kiedyś wygrałam mini dezodorant to listonosz przynosił mi go przez 6 tygodni ,aż mnie zastał.Powiem szczerze ,że ta paczka była dla mnie mało warta -jakiś marny dezodorancik a mimo to zgodnie z przepisami doręczył mi go do rąk własnych .Myślę,że nie powinnaś tego tak zostawić,bo co będzie jeśli naprawdę ważną przesyłkę zostawi Ci na korytarzu
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem powinnaś iść z tym na pocztę. A czy przy odbiorze jakiejkolwiek paczki nie należy złożyć pokwitowania? Skoro zostawił paczkę pod drzwiami Twojego podpisu na pewno nie było więc myślę,że da się udowodnić winę listonoszowi.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
najnormalniej w świecie powinnaś wybrać się na pocztę i złożyć skargę na listonosza. niechże się nauczy
![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli książka została wysłana zwykłym listem (pewnie tak było) i nie mieściła się do skrzynki to listonosz zostawił pod drzwiami
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
I tu właśnie leży problem, była to zwykła przesyłka. Chyba sobie nie będę zawracała tym głowy. Mam tylko nauczkę, żeby zawsze zamawiać rzeczy z pokwitowaniem. Z ta książką to akurat trochę wina ,,fundatora nagrody''. Całe szczęście, że zdążyłam. Czy wy też miałyście jakieś ciekawe przejścia z listonoszami? Twizzy masz super listonosza. Zazdroszczę!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ale bym się wkurzyła, aż się zdenerwowałam od samego czytania-migiem na skargę!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ja miałam kilka razy taką sytuację, tyle, że mam pojemną skrzynkę i nie wrzucał tam rzeczy droższych. Kilka razy taka sytuacja też się zdarzyła mojemu bratu, ale on tego tak nie zostawił i upomniał listonosza - kulturalnie, ale upomniał. Od tej pory listonosz zostawiał mu zawsze awizo. Idź na pocztę i upomnij listonosza, oni wiedzą kto danego dnia miał jaki rejon, więc dojście do tego kto to był będzie banalnie proste
![]() Ja mam z innej beczki pytanie, podłączę się, bo nie chcę zakładać specjalnie po to nowego wątku. Wczoraj spotkała mnie taka sytuacja, że odbierałam paczkę mojemu bratu, miałam awizo, łączy nas wspólne nazwisko i adres zameldowania. Pan na poczcie zapytał się mnie kim jestem dla mojego brata, więc mu odpowiedziałam. Myślałam, że będzie jak zwykle w takiej sytuacji (często mu coś odbieram), że przy moim podpisie będzie napisana adnotacja o treści "odbierała siostra". Ale wczoraj widziałam, że spisał mój numer dowodu osobistego? Czy miał prawo to zrobić? ![]()
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jesli ksiazka byla wysłana poleconym, to przy odbiorze chyba powinien byc podpis odbiorcy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Ja mam jeszcze lepszą sytuację. Od jakiegoś czasu ciągle- notorycznie listy, paczki itd przynosi mi ....SĄSIAD!Z każdym liścikiem musi do mnie przychodzic, a że sąsiad jest starej daty i naprawdę to miły człowiek, jest mu zwyczajnie głupio zwrocic uwagę listonoszowi.
Postanowiłam więc sama się wybrac na pocztę i złóżyłam skargę na listonosza, oczywiśce dzień później listonosz znalazł drogę do mojego domu. Co do autorki wątku, ja bym poszła dorazu złożyc skargę, następnym razem to może byc o wiele cenniejsza paczka i możesz już jej nie zobaczyc na wycieraczce. ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
Tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie, przecież nie mają pewności,że jesteście spokrewnieni mimo tego samego nazwiska ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Moja mama parę lat temu wraz z mężem i siostrą wyjeżdżali na wakacje za granicę i w tym czasie miały przyjść alimenty od mojego ojca. Więc żeby mama nie musiała mi zostawiać kasy, powiedziałam, że na jedzenie będę brała z tych alimentów. Zdarzyło się, że musiałam wyjechać na jeden dzień i w tym samym czasie był listonosz i mnie nie zastał. Zostawił awizo, wróciłam poszłam na pocztę a ta baba z okienka nie wydała mi pieniędzy, pomimo, że z nadawcą łączyło mnie nazwisko a z odbiorcą wspólny adres, dodam, że miałam przy sobie swój dowód. Zrobiłam awanturę i wyszłam, nie pomagało nawet to, że listonosz mnie bronił i potwierdzał, że tam mieszkam. Od tej pory nie wchodzę nawet na pocztę jak widzę ją w okienku.
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Nt PP i listonoszow mozna pisac legendy, zreszta opisywalam je juz w watku tutaj na forum, bo takowy pewnie nadal jest
![]()
"Nie obchodzi mnie, co o mnie myślicie. Czy mnie lubicie czy nienawidzicie. Czy dla was jestem inna czy może trochę dziwna. Czy jestem naiwna, a może dziecinna. Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą. Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziękuję za odpowiedzi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Dwa razy wygrałam nagrodę i dwa razy musiałam złożyć podpis w związku z paczką. Cytat:
![]() Na szczęście mam przemiłych sąsiadów i oddawali cudzą korespondencję. Dobrze, że takie sytuacje zdarzają sie sporadycznie-kiedy "naszego" listonosza nie ma. Mój listonosz zna wszystkich dlatego wiemy, że bez względu na błędy, które popełnili nadawcy wpisując czyjś adres, przesyłka dotrze na swoje miejsce- jeśli tylko imię i nazwisko będzie się zgadzać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Na skargę do kierownika poczty,napewno z nim przeprowadzi rozmowe.Ja do listonoszów nic nie mam bo kilka lat temu ,naszego listonosz pogryzł mój pies i on dobry chlopina nigdzie tego nie zglosil,ale to tez jego wina bo wlazł do mieszkania bez pukania ani dzwonka.Ale i tak dobrze dla mnie bo pies na wszystko szczepiony,ale to duzy pies i trzeba by było z nim przez miesiąc na obserwacje jeżdzić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Ja bym się tam cieszyła. Nie chce mi się zapieprz...z wózkiem po schodach na pocztę. W Anglii to było normalne, nie wszystkie paczki mieściły się w drzwiach. Mama przysyłała mi duże gazety, w dużej kopercie i listonosz zostawiał przy drzwiach, żeby się nie pogniotły przy wsuwaniu w otworek. Książki z allegro gdzieś się gubiły, czasem wracały do nadawcy, ale listy od mamy zawsze dochodziły.
Znajoma zamówiła dywan. Kurier zostawił w garażu. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-07-06 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jesli mozesz zglos to kierownikowi poczty. A gdyby w kopercie bylo cos bardziej wartosciowego?
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś zamówiłam buty na Allegro (ok 250zł) i również zastałam paczkę pod drzwiami (polecony). Co prawda mieliśmy w wieżowcu na każdym piętrze takie jakby 2 mini klatki po 4 mieszkania za szklanymi drzwiami, więc na pewno odebrała jakaś sąsiadka, ale sam fakt, że listonosz jej dał, a ona zostawiła mi pod drzwiami. Masakra
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Powinnaś iść na pocztę i zażyczyć sobie rozmowę z naczelnikiem poczty i powiedzieć o całej sytuacji, zgłosić skargę. Tak się robi, wiem bo mojaj mam jest listonoszem i ludzie po prostu jak cos nie pasuje przychodzą i składaja skargę
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
dziś w mieście przypomniał mi się ten wątek, gdy zobaczyłam list zawieszony na gumce do drzwi sklepu o.0 w środku miasta, przy chodniku! boję się pomyśleć co dzieje się z listami i paczkami, gdy nikt nie widzi -.-
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co w tym dziwnego skoro list byl zwykly i nie bylo skrzynki ? listonosza g.. obchodzi i slusznie zreszta ze ktos wysyla cos listem zwyklym bo mu szkoda 2 zl na polecony. Po pierwsze czy paczke przyniósł listonosz z pp ? czy kurier bo oni czesto przynosza paczki nie wymagajace podpisu,niesttey ,najczesciej z konkursów a to,że kurierzy to najwięksi idioci na świecie to swoją drogą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z pokwitowaniem zazwyczaj jest polecony, który jest ubezpieczony - nadawca posiada druczek nadania, który może być dowodem gdy przesyłka nie dojdzie do odbiorcy polecony oczywiście więcej kosztuje ![]() co do tematu wątku jeżeli to był list zwykły to raczej nic z tym nie możesz zrobić ![]() ![]() mi zawsze listonosz zostawia awizo nawet jeżeli jest zwykłym, ale tylko dlatego, ze nie chce mu się nosić większych paczek i nawet jeżeli jestem w domu muszę iść po odbiór na pocztę ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tylko zazwyczaj moje paczki są maksymalnie w kopercie a4, a w środku jest jedna bluzka bądź kolczyki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamiętam jak będąc młodsza zamawiałam jakiegoś chyba Harryego Pottera po angielsku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.