Dlaczego w pewnym momencie swojego życia człowiek dochodzi do wniosku, że ... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-06, 21:06   #1
Karolina2511
Raczkowanie

GG do Karolina2511

Dlaczego w pewnym momencie swojego życia człowiek dochodzi do wniosku, że ...

nie może go spotkać już nic dobrego?
Właśnie doszłam do takiego wniosku. 5 letni nieudany związek, problemy w domu rodzinnym, szczególnie z ojczymem, utrata pracy, brak przyjaciół... no i miłość bez wzajemności...
Nie jestem sobie w stanie z tym poradzić już od dłuższego czasu. Naprawdę nie mam z kim porozmawiać o swoich problemach. Nigdy wcześniej nie byłam tak samotna.
Co raz częściej zaczynam myśleć, że tak naprawdę nie jestem potrzebna nikomu, więc - po co żyć.
Karolina2511 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 21:11   #2
mandragona
Marudziara

Dot.: Dlaczego w pewnym momencie swojego życia człowiek dochodzi do wniosku, że ...

Ja czesto mam tak samo , mam niby Tż ale wykańcza mnie brak pracy ciagłe siedzenie w domu

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 21:11   #3
Temperance30
Raczkowanie

Dot.: Dlaczego w pewnym momencie swojego życia człowiek dochodzi do wniosku, że ...

Zamiast pisać na forum, gdzie prawdopodobnie nie dostaniesz żadnej konstruktywnej rady w tak poważnej sprawie, lepiej idź do psychologa - piszę to całkiem serio i bez żadnej złośliwości. Taki człowiek nie dość, że Cię wysłucha, to jeszcze wskaże Ci możliwości rozwiązania problemu.
Głowa do góry
Temperance30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 21:14   #4
Karolina2511
Raczkowanie

GG do Karolina2511

Myślałam już o tym. I chyba tak zrobię, bo innego wyjścia nie widzę.
Stary 2010-07-06, 21:29   #5
Vadrouille
Raczkowanie

Ja ze swojej strony radze Tobie znaleźć jakiekolwiek zajęcie. Od sprzątania, po robienie jakiejś biżuterii, przerabianie ciuchów czy uprawianie sportu. Zajmie Ci to czas, przestaniesz tyle rozmyślać, bo bedziesz zmuszona skupić sie na jakiejś czynności, poprawi moze humor. Spróbuj, może to coś pomoże! I uważam ze psycholog też jest bardzo dobrym rozwiązaniem, możliwe że on pomoże Ci wykryć gdzie leży początek Twego obniżonego nastroju. A .. i możesz również zrobić sobie badania hormonów w organizmie, one też maja sporo do powiedzenia co do nastroju.
A tak swoja droga to przyjaciół nie ma, albo są do czasu, każdy ma swoje sprawy, każdy dba o siebie.
Vadrouille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 00:27   #6
justynkavip
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vadrouille Pokaż wiadomość
A tak swoja droga to przyjaciół nie ma, albo są do czasu, każdy ma swoje sprawy, każdy dba o siebie.
och! jak bardzo się mylisz Moja Droga...
Tak jakby Ci chodziło o nic.
#Kora
justynkavip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 07:11   #7
d0lcevita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolina2511 Pokaż wiadomość
Właśnie doszłam do takiego wniosku. 5 letni nieudany związek, problemy w domu rodzinnym, szczególnie z ojczymem, utrata pracy, brak przyjaciół... no i miłość bez wzajemności...
Nie jestem sobie w stanie z tym poradzić już od dłuższego czasu. Naprawdę nie mam z kim porozmawiać o swoich problemach. Nigdy wcześniej nie byłam tak samotna.
Co raz częściej zaczynam myśleć, że tak naprawdę nie jestem potrzebna nikomu, więc - po co żyć.
oj....dopóki zyjemy to jest nadzieja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-07, 07:36   #8
KropeczkaMala
Raczkowanie

w najmniej spodziewanym momencie moze przytrafic Ci sie cos dobrego rozumiem,ze brak przyjaciol moze dobijac bo w sumie z kim tu pogadac o problemach i zwyczajnie wyzalic sie jak nie przyjaciolce
mysle,ze moze powinnas pojsc do psychologa, zawsze to jakas fachowa pomoc
trzymam kciuki zeby Ci sie wszystko ulozylo i zycze powodzenia

ps. pewnie niedlugo bedziesz sie jeszcze z tego smiala
KropeczkaMala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 08:07   #9
turkusowysmok
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolina2511 Pokaż wiadomość
Mam podobnie.Problem sam sie nie rozwiąże i jesli nie uporasz sie z nim sama, psycholog to dobry pomysl. Sama jestem na etapie,że wierze,ze uporam sie jakos ze wszystkim,ale nie wiem jak to bedzie za 2 tygodnie na przyklad i rozwazam taka opcje. Problemem nie jest nawet rozstanie po podobnym stazu, brak przyjaciol, ale brak wiary w przyszlosc... Kiedys jak sie rozstalam, ogromnie to przezylam ale bylam pelna emocji. One strasznie zniszczyly mi zycie w tamtym momencie ale opadaly po woli. teraz jest inaczej-martwi mnie to bardziej(w sensie,ze jak wybuchne nie bedzie co zbierac).
Najwazniejsze,ze zdalas sobie sprawe, ze problem jest i czyjas pomoc (jak sama nie dasz rady) może jakos rozwiazac problem.
Bedzie dobrze
turkusowysmok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 08:39   #10
Hefrena
Raczkowanie

Doskonale cię rozumiem.... niby mam fajną pracę, ide na studia itd, ale zawsze znajdą się chwile załamania, kiedy mam wrażenie, że to wszystko runie jak domek z kart i zostanę znów samą, zakompleksiona dziewczyną. Może to kwestia tego, że mam bardzo niską samoocenę, a mój tż czasem lubi sie ze mnie nabijać i zamiast mówić mi miłe rzeczy, dokucza mi, wytyka mi moją figure itd. I cała praca nad samooceną leży w gruzach.
Stary 2010-07-07, 08:52   #11
fleur05
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Temperance30 Pokaż wiadomość
lepiej idź do psychologa - piszę to całkiem serio i bez żadnej złośliwości. Taki człowiek nie dość, że Cię wysłucha, to jeszcze wskaże Ci możliwości rozwiązania problemu.
Żeby ktoś wysłuchał i doradził nie trzeba mu za to płacić. Niemal co drugim wątku widzę, że ktoś doradza psychologa.
A co taki psycholog może?
Nie jest cudotwórcą, zwykle ma głęboko pacjenta i jego problemy, interesuje go tylko, żeby jak najszybciej odbębnić wizytę. A nawet jeśli już chce pomóc to ile on może zdziałać?
Najlepszymi psychologami są osoby, którym zależy na kimś, które potrafią zmotywować.
Miałam doświadczenia z psychologami, całkiem niemało. Nie pomogli tej osobie w żadnym wypadku. Nie wierzę w ich "moc".

Leczę się z egoizmu.

fleur05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-07, 09:41   #12
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fleur05 Pokaż wiadomość
Żeby ktoś wysłuchał i doradził nie trzeba mu za to płacić. Niemal co drugim wątku widzę, że ktoś doradza psychologa.
Nie jest cudotwórcą, zwykle ma głęboko pacjenta i jego problemy, interesuje go tylko, żeby jak najszybciej odbębnić wizytę. A nawet jeśli już chce pomóc to ile on może zdziałać?
Najlepszymi psychologami są osoby, którym zależy na kimś, które potrafią zmotywować.
Miałam doświadczenia z psychologami, całkiem niemało. Nie pomogli tej osobie w żadnym wypadku. Nie wierzę w ich "moc".
Nie trzeba płacić. Są psychologowie bezpłatni, nawet całkiem sporo.

Masz spaczone podejście do psychologów, bo sama się zawiodłaś, ale spotkałaś tylko kilku (może kilkanastu) psychologów, a jest ich na świecie miliony. Nie bardzo masz prawo oceniać, że każdy psycholog jest beznadziejny i najlepiej radzić sobie samemu.

Tobie nie pomogło, ja natomiast dzięki pracy z psychologiem czuję się, jakbym narodziła się na nowo w jakimś lepszym świecie.

O dziwo, nie zapłaciłam ani grosza.

Psycholog nie musi, ale może pomóc. Siedzenie w czterech ścianach i użalanie się nad sobą NA PEWNO nie pomoże. Wniosek jest chyba jasny?

Będę Żoną!
http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png
No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej.
http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png
Aivilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 10:51   #13
fleur05
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aivilo Pokaż wiadomość
Nie trzeba płacić. Są psychologowie bezpłatni, nawet całkiem sporo.

Masz spaczone podejście do psychologów, bo sama się zawiodłaś, ale spotkałaś tylko kilku (może kilkanastu) psychologów, a jest ich na świecie miliony. Nie bardzo masz prawo oceniać, że każdy psycholog jest beznadziejny i najlepiej radzić sobie samemu.

Tobie nie pomogło, ja natomiast dzięki pracy z psychologiem czuję się, jakbym narodziła się na nowo w jakimś lepszym świecie.

O dziwo, nie zapłaciłam ani grosza.

Psycholog nie musi, ale może pomóc. Siedzenie w czterech ścianach i użalanie się nad sobą NA PEWNO nie pomoże. Wniosek jest chyba jasny?
Po pierwsze to nie ja wymagałam psychologa- patrzenie na czyjeś cierpienie jest jeszcze gorsze. Miałam ochotę rzucić się na niektórych, zamiast pomóc tylko dają człowiekowi do zrozumienia, że mają go za śmiecia.
Drugi typ to miła pani, która zawsze pomoże i jest bardzo zaangażowana. W momencie, gdy wszystkie podręcznikowe rady wysiadają, pani milknie.
Jeszcze trzeci typ "nie da się nic zrobić, trzeba na oddział zamknięty". Prawdziwie profesjonalne podejście.

Wiesz, tylko się cieszyć, że jednak niektórzy umieją pomóc.
Myślę jednak, że tu nie chodzi o ich zawód. Ludzie czasem potrzebują wygadać się komuś obcemu, żeby on słuchał i wypowiedział się.
W innych przypadkach dalej twierdzę, że psychiatria i psychologia jeszcze kuleją.

Leczę się z egoizmu.

Edytowane przez fleur05
Czas edycji: 2010-07-07 o 10:55
fleur05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 11:04   #14
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
Po pierwsze to nie ja wymagałam psychologa- patrzenie na czyjeś cierpienie jest jeszcze gorsze. Miałam ochotę rzucić się na niektórych, zamiast pomóc tylko dają człowiekowi do zrozumienia, że mają go za śmiecia.
Drugi typ to miła pani, która zawsze pomoże i jest bardzo zaangażowana. W momencie, gdy wszystkie podręcznikowe rady wysiadają, pani milknie.
Jeszcze trzeci typ "nie da się nic zrobić, trzeba na oddział zamknięty". Prawdziwie profesjonalne podejście.

Myślę jednak, że tu nie chodzi o ich zawód. Ludzie czasem potrzebują wygadać się komuś obcemu, żeby on słuchał i wypowiedział się.
W innych przypadkach dalej twierdzę, że psychologia jeszcze kuleje.

A moim zdaniem z psychologiem jest tak, jak z każdym innym zawodem. Jest dobry lekarz, jest zły lekarz. Jest dobry nauczyciel, jest zły nauczyciel. Jest dobry duchowny, jest zły duchowny.
Jest dobry psycholog, jest i zły psycholog.

To zależy od tego, czy ktoś wykonuje zawód z powołania, czy robi to, bo akurat taka praca przynosi mu korzysci, bo się opłaca, bo tylko taką znalazł, bo poszedl na studia na kierunek "przyszłościowy" zamiast na coś, co lubił robić.

W życiu trafiamy czasem na złych specjalistów, ja trafiłam za dzieciaka na dentystów, którzy po kolei spieprzyli mi połowę zębów a na koniec sprawili, że moje zęby w tym momencie są krzywe, na dodatek są to jedynki. To mi już na całe zycie zostanie (bo niestety, nie mogę nosić aparatu).
Ale czy to znaczy, że mam w ogóle zrezygnować z dentysty? Nie, w końcu znalazłam takiego, który jest dobry, miły i nie boję się wizyt u niego.

Trzeba wierzyć i szukać dobrego specjalisty. Jak nie ten, to inny. Ale nie można z góry ich skreślać, bo gdyby psycholodzy nikomu nie pomagali, to ten zawód by nie istniał

Będę Żoną!
Stary 2010-07-07, 14:38   #15
Vadrouille
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justynkavip Pokaż wiadomość
och! jak bardzo się mylisz Moja Droga...
Są koleżanki, koledzy, znajomi. Przyjaciele? Życie nauczyło mnie że to słowo jest często zbyt pochopnie i bezsensu używane. Ludzie dopiero po latach dostrzegają że tylko wydawało im się, że mieli przyjaciół. Ja wolałam stwierdzić to teraz i nie żyć złudzeniami.
Vadrouille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-07, 15:02   #16
lubiecukierki
Rozeznanie

Kochana wszystko jeszcze przed Tobą,my tez nie mamy zycia usłanego rózami ,a wyobraż sobie ,ze jeszcze większe problemy i tragedie są na tym świecie.!Wiele z nas spotkalo się z utratą pracy i zakończeniem związku,no ale co popłakało się,pozaliło i trzeba było się wziąśc w garść bo zycie toczy się dalej.A kolezanki ,ktora będzie wysłuchiwała jakie ty masz nieudane zycie to napewno nie znajdzieszA więc droga kolezanko My Cię tu wspieramy i rozumiemy bo kazdy ma chwilę załamania.Zycze znalezienia pracy i wielkiej milości oraz zeby nadszedł taki dzień,ze jeszcze będziesz się z tego śmiać
lubiecukierki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 15:54   #17
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

Każdy ma jakieś problemy -jeden -małe troski, drugi -mega kłopoty. Takie to już życie jest. Idż do porzdu, nie skupiaj się za bardzo na problemach, tylko staraj się cieszyć z każdego dnia. Myśl pozytywnie, w końcu los i do Ciebie się uśmiechnie
agnieszkaqazplm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 16:48   #18
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
To tak jakby laryngolog miał głęboko mnie i moje migdałki. Problemy to praca psychologa.
Ile może zdziałać? Bardzo dużo. Ma bardzo dużo skutecznych narzędzi. Przy współpracy klienta może zdziałać wręcz cuda.
I takie osoby potrafią zrobić dużą krzywdę ponieważ nie mają wiedzy o różnych mechanizmach, skupiają się tylko na problemie tej osoby a nie również na swoim stosunku do niej, na tym, czym działania ich samych są podyktowane.

Cytat:

W innych przypadkach dalej twierdzę, że psychiatria i psychologia jeszcze kuleją.
Czasem szpital jest jedynym wyjściem.
I jak wyżej, obca osoba będzie doradzać patrząc przez pryzmat własnych doświadczeń a nie będzie spoglądać na problem przez pryzmat wiedzy specjalistycznej nt. ludzkich zachowań. Psycholog nie jest od doradzania. On pomaga znaleźć przyczynę, a potem wyjście.

Cytat:
Napisane przez Aivilo Pokaż wiadomość
A moim zdaniem z psychologiem jest tak, jak z każdym innym zawodem. Jest dobry lekarz, jest zły lekarz. Jest dobry nauczyciel, jest zły nauczyciel. Jest dobry duchowny, jest zły duchowny.
Jest dobry psycholog, jest i zły psycholog.
Zgadzam się.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 19:09   #19
0ded61e046991206639e8e1572f46db6f3368a3a_62799cf2a5728
Konto usunięte

Ojj wiem co czujesz ostatnio tez czuje sie najbardziej samotna jak dotychczas Juz nawet nie ma co robić z czasem - za duzo go
Czasami sie zastanawiam czy faktycznie jest po co zyc, ale moze jeszcze trochę sie pomęczę .
Tobie zycze powodzenia Trzymaj , doskonale Cie rozumiem , chociaż wolałabym nie rozumieć
0ded61e046991206639e8e1572f46db6f3368a3a_62799cf2a5728 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-07, 20:47   #20
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vadrouille Pokaż wiadomość
Są koleżanki, koledzy, znajomi. Przyjaciele? Życie nauczyło mnie że to słowo jest często zbyt pochopnie i bezsensu używane. Ludzie dopiero po latach dostrzegają że tylko wydawało im się, że mieli przyjaciół. Ja wolałam stwierdzić to teraz i nie żyć złudzeniami.
Po ilu latach? 15 starczy? Bo nie wiem, czy juz zrywać przyjaźń, czy nie.

To, że ludzie nadużywają słowa "przyjaźń" to jest fakt powszechnie znany, tak samo jak nadużywają słowa "miłość". Jednak to nie znaczy, że prawdziwa przyjaźń lub miłość nie istnieje. Istnieje, tylko ciężej ją znaleźć i nie kazdy ma takie szczęście.

Będę Żoną!
Stary 2010-07-08, 10:34   #21
Karolina2511
Raczkowanie

GG do Karolina2511

Cytat:
Napisane przez lubiecukierki Pokaż wiadomość
Kochana wszystko jeszcze przed Tobą,my tez nie mamy zycia usłanego rózami ,a wyobraż sobie ,ze jeszcze większe problemy i tragedie są na tym świecie.!Wiele z nas spotkalo się z utratą pracy i zakończeniem związku,no ale co popłakało się,pozaliło i trzeba było się wziąśc w garść bo zycie toczy się dalej.A kolezanki ,ktora będzie wysłuchiwała jakie ty masz nieudane zycie to napewno nie znajdzieszA więc droga kolezanko My Cię tu wspieramy i rozumiemy bo kazdy ma chwilę załamania.Zycze znalezienia pracy i wielkiej milości oraz zeby nadszedł taki dzień,ze jeszcze będziesz się z tego śmiać
Bardzo uważnie przeczytałam Twój post, jak również i innych wizażanek. Wiesz, zupełnie się z Tobą zgadzam, przecież rzeczywiście ludzie mają większe problemy. Tracą rodziny, dzieci, majątki życia, a ja użalam się nad sobą jakby nie wiadomo co się stało. Może właśnie potrzebowałam takiego "kopa", żeby się otrząsnąć i przyznać - Hej, przecież wcale nie jest tak źle... Przecież i tak nie lubiłaś tej pracy. TŻ? Jeszcze ci źle, że uwolniłaś się od alkoholika i jego wrednej mamusi? Masz przed sobą życie, jesteś młoda, ambitna, jeszcze możesz coś osiągnąć!
Muszę przyznać, że bardzo mi pomogłyście. Pora w końcu przestać użalać się nad sobą, zacząć myśleć pozytywnie. W chwilach załamania będę sobie o Was przypominała, obiecuję.
Będzie dobrze. Postanowiłam złożyć papiery na studia. I może jakieś zmiany w wyglądzie? Jakaś dietka?
Kilka słów do Ciebie, Hefreno. Wiem jak się czujesz, kiedy Twój TŻ nabija się z Ciebie. Odpłać mu tym samym, oczywiście w granicach rozsądku. Ja to zawsze powtarzałam mojemu byłemu - Nie podoba ci się?To sobie zmień. - No i się zamykał. Ale zmienił. Na żołądkową gorzką. Fajna d**a, podobno.
Wiem, jak bolesne potrafią być takie docinki. A od jego mamusi w dalszym ciągu dostaję sms-y w stylu: Co, z takim ciałkiem ciężko znaleźć amatora? Przestałam się tym przejmować. Zaczęłam się z tego śmiać. Powodzenia i głowa do góry.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości