|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Krótszy/skąpszy okres od roku. Dlaczego?
Witam Was dziewczyny.
Otóż, mam 24 lata i od czasu gdy dostałam miesiączkę (czyli od zawsze) miałam ją regularną. Brałam tabletki anty przez 5 lat (dla zabezpieczenia nie przez okres), rzuciłam tabletki niecałe 4 lata temu. Przez te 3 lata miałam normalny okres (taki jak przed braniem tabletek) czyli 5-6 dni z czego pierwsze 3 dni obfite krwawienie. Od roku natomiast mój okres liczy 2-3 dni, z czego obfity mam tylko pierwszy dzień, 2-gi to już delikatne plamienia, a 3-ci -wystarczy mała wkładka. Dlaczego tak drastycznie skrócił mi się okres ? Dlaczego krwawienie jest takie skąpe i krótkie ? Gdy odstwiałam tabletki robiłam wszystkie badania - były dobre. Nie bylam chora na nic, nawet przeziębiona. 2 miesiące temu robiłam badanie krwi plus witaminy itp - wszystko okey. W czym problem ? Martwię się, bo za jakies 2-3 lata chciałabym się starać z mężem o dziecko i nie wiem co się dzieje z moim okresem. Do ginekologa głupio iśc i powiedzieć, że ma sie krótszy okres od roku bo pewnie mnie zbawi słynnym tekstem, że "taka moja uroda" ![]() A czytam na forach, że krótszy okres to problemy z zajściem w ciążę i mnie strach oblatuje. Czy któraś z Was miała podobnie ? |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Krótszy/skąpszy okres od roku. Dlaczego?
Nie wiem czy to jakaś reguła, ale mój okres z biegiem czasu też stał się mniej skąpy i mniej bolesny również (nie biorę tabletek anty).
A w forach internetowych typu kafeteria, lepiej się nie zaczytuj, bo tam nigdy nic optymistycznego nie ma, zgodnego z prawdą przeważnie też nie ![]() Możesz zapytać ginekologa przy okazji jakiejś wizyty.
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
ja mam podobnie. tez mam 24lata i przez dlugi czas bralam tabletki. okres tez trwal ok 4-5dni. po jakims pol roku od odstawienia zaczelismy sie z mezem starac o dzidzie. udalo sie dosc szybko ale niestety poronilam. po tamtym wydarzeniu moze jeden raz mialam normalny okres a teraz od samego poczatku wystarcza sama wkladka. poza tym po dwoch dniach mam jedno- dwudniowa przerwe i znow sie pojawia. moje wyniki tez byly oki. a do lekarza glupio mi isc.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
jak to glupio isc do lekarza???????
idz do niego a nie bzdur sie naczytasz byc moze i potem bedziesz myslala dniami i nocami co jest grane. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Lekarz jest od tego zeby pomoc. jakbym miala sie straac o dziecko a byla taka sprawa to bym biegiem w podskokach leciała do ginekologa
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odzew
![]() ever-dream kafeteria to wylęgarnia głupot Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje z tym okresem ? Starzeję się czy co ? Przecież to nie menopzuza w tym wieku heh. Kuzynka mi powiedziała, że jej po 26 roku życia też się okres skrócił ? Ma już 34 lata nie ma dzieci i okres już taki został - krótszy. Trudno coś powiedzieć dlaczego tak się dzieje ? chyba to nie ma nic wspólnego z grasicą ? Może jest za to odpowiedzialny jakiś inny hormon ?? maniarek Twój problem jest dużo bardziej poważniejszy i ja udałabym się do lekarza i to jak najszybciej, moja droga. gringolada, maneo444 mają rację |
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No nie pojmuję.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
mam niezbyt mile wspomnienia o ginekologach. dlatego nie chetnie tam chodze. ale wiem ze powinnam. obiecuje poprawe.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.

idz do niego a nie bzdur sie naczytasz byc moze i potem bedziesz myslala dniami i nocami co jest grane.