Krótszy/skąpszy okres od roku. Dlaczego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-15, 13:07   #1
Amenaza
Raczkowanie

Krótszy/skąpszy okres od roku. Dlaczego?

Witam Was dziewczyny.
Otóż, mam 24 lata i od czasu gdy dostałam miesiączkę (czyli od zawsze) miałam ją regularną. Brałam tabletki anty przez 5 lat (dla zabezpieczenia nie przez okres), rzuciłam tabletki niecałe 4 lata temu. Przez te 3 lata miałam normalny okres (taki jak przed braniem tabletek) czyli 5-6 dni z czego pierwsze 3 dni obfite krwawienie.
Od roku natomiast mój okres liczy 2-3 dni, z czego obfity mam tylko pierwszy dzień, 2-gi to już delikatne plamienia, a 3-ci -wystarczy mała wkładka.
Dlaczego tak drastycznie skrócił mi się okres ? Dlaczego krwawienie jest takie skąpe i krótkie ?
Gdy odstwiałam tabletki robiłam wszystkie badania - były dobre. Nie bylam chora na nic, nawet przeziębiona.
2 miesiące temu robiłam badanie krwi plus witaminy itp - wszystko okey.
W czym problem ? Martwię się, bo za jakies 2-3 lata chciałabym się starać z mężem o dziecko i nie wiem co się dzieje z moim okresem. Do ginekologa głupio iśc i powiedzieć, że ma sie krótszy okres od roku bo pewnie mnie zbawi słynnym tekstem, że "taka moja uroda"
A czytam na forach, że krótszy okres to problemy z zajściem w ciążę i mnie strach oblatuje.
Czy któraś z Was miała podobnie ?
Amenaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 14:05   #2
ever-dream
Wtajemniczenie

Dot.: Krótszy/skąpszy okres od roku. Dlaczego?

Nie wiem czy to jakaś reguła, ale mój okres z biegiem czasu też stał się mniej skąpy i mniej bolesny również (nie biorę tabletek anty).

A w forach internetowych typu kafeteria, lepiej się nie zaczytuj, bo tam nigdy nic optymistycznego nie ma, zgodnego z prawdą przeważnie też nie

Możesz zapytać ginekologa przy okazji jakiejś wizyty.
Stary 2010-07-15, 14:24   #3
maniarek
Przyczajenie

ja mam podobnie. tez mam 24lata i przez dlugi czas bralam tabletki. okres tez trwal ok 4-5dni. po jakims pol roku od odstawienia zaczelismy sie z mezem starac o dzidzie. udalo sie dosc szybko ale niestety poronilam. po tamtym wydarzeniu moze jeden raz mialam normalny okres a teraz od samego poczatku wystarcza sama wkladka. poza tym po dwoch dniach mam jedno- dwudniowa przerwe i znow sie pojawia. moje wyniki tez byly oki. a do lekarza glupio mi isc.
maniarek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 17:38   #4
gringolada
Zadomowienie

jak to glupio isc do lekarza??????? idz do niego a nie bzdur sie naczytasz byc moze i potem bedziesz myslala dniami i nocami co jest grane.
gringolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 20:12   #5
maneo444
Zakorzenienie

GG do maneo444

Lekarz jest od tego zeby pomoc. jakbym miala sie straac o dziecko a byla taka sprawa to bym biegiem w podskokach leciała do ginekologa

maneo444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 09:35   #6
Amenaza
Raczkowanie

Dzięki za odzew

ever-dream kafeteria to wylęgarnia głupot
Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje z tym okresem ? Starzeję się czy co ?
Przecież to nie menopzuza w tym wieku heh.
Kuzynka mi powiedziała, że jej po 26 roku życia też się okres skrócił ? Ma już 34 lata nie ma dzieci i okres już taki został - krótszy. Trudno coś powiedzieć dlaczego tak się dzieje ? chyba to nie ma nic wspólnego z grasicą ? Może jest za to odpowiedzialny jakiś inny hormon ??

maniarek Twój problem jest dużo bardziej poważniejszy i ja udałabym się do lekarza i to jak najszybciej, moja droga. gringolada, maneo444 mają rację
Amenaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 14:15   #7
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Amenaza Pokaż wiadomość
Do ginekologa głupio iśc i powiedzieć, że ma sie krótszy okres od roku bo pewnie mnie zbawi słynnym tekstem, że "taka moja uroda"
Cytat:
Napisane przez maniarek Pokaż wiadomość
ja mam podobnie.
a do lekarza glupio mi isc.
Jak dorosłym kobietom może być głupio iść do ginekologa? No nie pojmuję.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 14:34   #8
maniarek
Przyczajenie

mam niezbyt mile wspomnienia o ginekologach. dlatego nie chetnie tam chodze. ale wiem ze powinnam. obiecuje poprawe.
maniarek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości