![]() |
#1 |
4 pory roku i ja piąta
|
Zagroda babuszki
Grupa miłośników życia wiejskiego, lubiących pogadać na domowe, ogrodnicze, ziołowe i kosmetyczne tematy. O praniu i gotowaniu a przede wszystkim o uciekającym czasie i płynących wolno chmurach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dot.: Zagroda babuszki
Nasza Zagroda babuszki zaczęła się od wpisu Lenify Luty 18, 2006
Z tęsknoty za tym, co już dawno minęło, co zostało tylko we wspomnieniach. Stara zagroda babci, w której wszystko było w zgodzie z natura, gdzie kwoka po podwórzu dumnie prowadziła kurczęta, czerwona krowa skubała spokojnie trawę zamiast kosiarki, gdzie przy płocie przytulone malwy, bzy, jaśminy i kalina. Zanika to już całkowicie z krajobrazu, zanikają też umiejętności, związane z takim gospodarowaniem. Te małe zagrody, były najczęściej całkowicie samowystarczalne. Wszystko zależało od chęci pracy i wiedzy gospodarza, jego miłości to ziemi i tego, co na niej. Szukam przepisów na pieczenie chleba w piecu, doświadczeń w robieniu masła, wiedzy o kurach zielononóżkach, o kurniku, o sianiu roślinek, o ich zbieraniu i przechowywaniu, o świnkach, kózkach i owieczkach. Szukam wiedzy o gruszach tzw. Muskotarkach, starych odmianach drzew owocowych i wszystkim, co pozwoli na nowo stworzyć zagrodę babuszki. ![]() Kalendarz z przysłowiami https://www.kalbi.pl/przyslowia-polskie-na-styczen mapa burzowa https://www.lightningmaps.org/#m=oss...0;o=0;b=;ts=0; Link jest do opadów https://www.meteox.com/forecastloop.aspx?type=1 spis bajek https://web.archive.org/web/20040922....bajki.prv.pl/ Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2022-06-17 o 18:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jestem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
4 pory roku i ja piąta
|
Witaj kochana Lenifo
![]() ![]() Na kompie bardzo ładnie wygląda forum, na komórce sama treść, albo ja jeszcze nie umiem ustawić. W każdym razie od tygodnia przyglądałam się temu miejscu i wydaje mi się, że jest przyjazne ludziom. Cudownie, że nasza Herbatka nam je wskazała. U mnie słoneczna pogoda, mnóstwo sikor bogatek i mazurków na podwórzu. Nasze zwierzęta chyba zadowolone z podarunków a Muszka biega ze swoim, wielkim węzełkiem do gryzienia już od wczoraj jak dostała spod choinki. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2022-01-30 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Hehej Kobitki!
Emmi dała mi namiary... No i jestem... Uczę się... -Ada. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Jestem jaka jestem
|
No dotarłam do naszego nowego kącika,trochę muszę się podszkolić w poruszaniu się po forum.Buziski
#7 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() Imegan ![]() Mam nadzieję, że reszta osób też dotrze. Ja już sobie nawet w profilu awatarek z żółtych tulipanów uplotłam ![]() ![]() Święta i nadal są święta, więc życzę miłego wypoczynku i abyśmy się tu wszystkie odnalazły a może i nawet poznały nowe osoby o podobnej pasji i wizji świata... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
jestem. pozdrawiam. troche za dużo zjadłam więc odpoczywam. Śnieg nas zasypał, odsnieżać nikt nikt ma ochoty, więc zasypani jestesmy na maksa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
![]() Cudownie, że jesteś. A ja z chłopcami wybrałam się na cmentarz, odwiedzić tatę. Zaplanowaliśmy tak pojechać aby przez zmrokiem wrócić i udało się. Nawet obczailiśmy nową, krótszą trasę. Uwielbiam pierwszy dzień świąt jest taki spokojny i leniwy... (i niech taki zostanie). Mąż ugotował flaki. Plany menu się ciutkę rozjechały, bo leniuchujemy... Już ciemno za oknem. Ale przecież już zima kalendarzowa to z każdym dniem dłuższy dzień. Niedługo będziemy planować wysiewy ![]() Odkryłam właśnie, że jak któraś jest tutaj na forum, to po lewej stronie jest na pomarańczowo ON. Jak nie ma to na fioletowo OFF. Można dojrzeć, kiedy któraś z nas jest też. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2021-12-25 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
można wklejać obrazek, ciekawa jestem czy też zdjęcia. Linki mozna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
4 pory roku i ja piąta
|
Imegan
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Jestem jaka jestem
|
stary z FB
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- z telefonu nie da się dodac awatara,nie widać tez kto jest na forum i dołączenie do przyjciół tez z komputera,bo na tel.nie widziałam.Duzo bardziej czytelne ,chyba mozna dodawać fotki.Jak na razie same plusy Edytowane przez Imegan Czas edycji: 2021-12-25 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
chciałam jakiś awatar wybrać gotowy. Ale kompletnie mi się nie udało, więc jest moje zdjęcie. pomniejszyłam jakoś, to moje porzeczki z ogródka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
4 pory roku i ja piąta
|
Herbatko
![]() ![]() Podejrzałam w swojej komórce, że jak się wejdzie na forum, to na górze, po prawej stronie okienka komórki sa takie trzy kropeczki - . . . (tylko w pionie) i jak się w nie wejdzie to tam jest opcja - wersja na komputer i jak się ją wybierze, to pokazuje się w komórce tak jak w komputerze ze wszystkim. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2021-12-27 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Jestem jaka jestem
|
No rzeczywiście,u mnie to tak pod koniec tej rozwiniętej karty
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Dalej uczę się i poznaję to nowe forum. Nie jest mi łatwo, ale nie poddaję się. Piszę teraz z telefonu. Emmi, Twoja podpowiedź o trzech kropeczkach - bezcenna...!! Weszłam, wybrałam wersję na komputer i ciach... wszystko teraz widzę.
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- No nie wiem czy avatar z moją gębulą może być? Czy lepiej jednak jakiś neutralny? Jak myślicie?? -Ada. |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Droga do was to droga przez mękę 😁 forum wizaż mi powiedziało, że już tu jestem użytkownikiem, ale żadnego maila nie znało. Zablokowałam sobie adres do wszystkich for
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Hej Amita!
Dla mnie wszystko tu nowe, wszystko nieznane. Muszę przywyknąć. ![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Jednak zmieniłam avatar na taki bardziej obojętny. ![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- U literki mi wielkość zmieniają. Wybaczcie, że piszę jak dziecko z pierwszej klasy. Bardzo marna uczennica ze mnie. :P |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja dziś z komórki to nie mam chyba opcji wstawienia awatara. Może się tu zasiedzimy na spokojnie? A ja wyślę miłego maila do tamtych pajaców. Skoro im nie zależy na wejściach to adios pomarańcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Teraz tablet wzięłam. Tu też muszę przywyknąć.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Ups... napisałam kilka słów i mi przepadły. Nic to, po malutku... po wolutku i jakoś się przyzwyczaję do nowego. ![]() ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2021-12-25 o 21:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Dobry dzień !! Święta zbliżają się do końca. A my z mężem już przy porannej kawce. Wnuśka jeszcze śpi. Was też na kawę i herbatę zapraszam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Pogoda za oknem piękna, dlatego na termometrze mamy minus 10. Ja już po kawce, zaraz będę chciała drugą i ciacho. Jak świętować to świętować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzień dobry Zagrodzianki
![]() W piecu napalone, kuchnia omieciona i herbatka ciepła czeka już na kuchni... dzięki naszej Adi ![]() Powiem Wam, że wzięłam kubek herbaty, siadłam do kompa i czułam taki, z lekka zapomniany, spokój, że wejdę tutaj i będzie nasz Kącik, wpisy. Ach... jakie to przemiłe uczucie. Mogę już napisać, że Święta tego roku są u mnie białe. I mroźne. Dzisiaj w nocy doszło do - 11/-12 *C. Syn, nocny marek dzielnie pilnował pieca i tak dobrze dorzucił, że rano ładnie się jeszcze paliło. Tyle co wzruszyć i dorzucić. Jeszcze dzisiejszej nocy ma być mroźno. Najpiękniej wyglądają drzewa dla mnie, takie białe. Na naszej sośnie, co to odwiedziła ją jesienią wiewiórka często siada stado sikor i mazurków i coś z niej zjada. Wczoraj, przed mroźną nocą to od rana ją wręcz obsiadły. Otaczające mnie pola są białe i widać już z daleka sarny. Zaglądając rano na drugie pole często natrafiam na jelonka zajadającego pozostawione badyle z dzikich, jesiennych kwiatów. A to bażant spłoszony, przetnie mi drogę podczas spaceru z psem. Nie przepadam za tą porą roku, ale po dwóch niemalże miesiącach szarości, burości i pochmurności ta biel daje coś nowego i przyjemnego wizualnie. Adi ![]() Amitka ![]() ![]() ![]() Wspaniałej niedzieli wszystkim życzę ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2021-12-26 o 08:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Jestem jaka jestem
|
Cześć dziewczyny
U mnie słonko i chyba też coś koło 10 na minusie.A jak patrzę po prognozach to mi pokazuje na sylwestra chyba 7 na plusie.Dzis planujemy odwiedziny u Ka i muszę przekonać tatę,żeby go też zabrać.Troche zaczyna stronic od ludzi.A jak nie będzie chciał ruszyć się z domu,to już z Ka zaplanowaliśmy,że zabieramy co tam w lodówkach mamy i jedziemy gościć się u taty.Nie może siedzieć w Święta sam w domu.Jeszcze telefon do Em,bo w tym roku nie przyjechali z Flo do nas i spędzają święta po alzacku z rodziną Flo.Em brakuje po lskich potraw szczególnie wigilijnych. |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
U nas też mrozik ale nie ma tak dobrze i takiej spokojności jak u Emmi. Po prostu dużo ludzi i dużo się dzieje. Na dodatek robot lazi po domu i gada
![]() Niestety też i są zmiany na rozkładzie jazdy, czyli jak zwykle nic nie można zaplanować. |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Jestem jaka jestem
|
Sąsiadkom z Kafe znów usunęli ich kącik.No masakra.Wiszą jakieś takie bez odpowiedzi,gdzie nikt nawet nic nie napiszę,a i wejść,żeby przeczytać brak,a ci pseudomoderatorzy usuwają poczytne wątki.Chcialam się przywitać z sąsiadkami ...a tu zonk.
Emmi super,że znalazłaś to miejsce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Weszłam na Kafe, ale to skandal.napisałam nowy temat pt.Zagrodzianki z zagrody babuszki.Żeby pisały na priv na Kafe. Jeszcze profili naszych nie wyrzucili.
Do czasu. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Emmi, znalazłam was bez problemu. Tylko z zalogowaniem miałam problem. Bo w telefonie nie miałam hasła do adresu który podaję przy logowaniu się na fora jakiekolwiek. Będę musiała pokombinować z lapka na spokojnie. U nas w nocy było minus 15, szok. Mąż sprawdzał to niedługo ma być na plusie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
4 pory roku i ja piąta
|
Pamiętajcie aby sobie zapisać hasła, bo 9 stycznia ma być coś robione w systemie i mogą być usunięte te ,,zapamiętane" . Chociaż dzisiaj nie mogłam znaleźć tej informacji.
Przyszło mi do głowy, że może na K w tym dziale robią jakąś modernizację i stąd tam wszystko stoi i znika? Na innych działach wydaje się być Ok. Ale nie wiem... mnie się tu bardzo podoba. Dojrzałam, że wątek trwa tak mniej więcej do 5 tys wpisów, potem staje się archiwalnym zapisem i trzeba otworzyć kolejną część. Stąd wiele wątków ma którąś już część ![]() Moi chłopcy nadal śpią ![]() ![]() Amita ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- I znów mam najwięcej wpisów ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2021-12-26 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Jejej... znowu coś pokręciłam... co napiszę kilka zdań, to jakoś wysłać nie daje się... może teraz... spróbuję...
![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Yes... yesss... się udało... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:08.