Dekoracja zielonej sali weselnej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-06, 10:25   #1
caelum
Rozeznanie

Question

Dekoracja zielonej sali weselnej

Kochani ,

Mam poważny problem z wystrojem sali weselnej. Sala jest okropna (zdjęcie nr 6529 i nr 6531) . Na ścianie zieleń i paskudna tapeta przedstawiająca bluszcz. Do tego wszystkiego jeszcze jakieś dziwaczne żyrandole niczym z małych baloników. Jednak mimo wszystko jakoś dałoby się ją udekorować.

Chciałam żeby każdy element ślubu i wesela pasował do reszty tworząc jedną całość. Sala jaka jest widzicie, zaproszenia są złote, suknia koronkowa w kolorze ecru, kwiaty do sukni jeszcze nie wybrane. Tekst w zaproszeniu jest w starym stylu i miałam nadzieję, że ten styl uda mi się przenieść na cała uroczystość. Chciałabym stworzyć retro klimat, stary samochód, naturalna dekoracja stołu, elegancja w dawnym stylu. Moje pomysły załączyłam na zdjęciach w kolejności od 3-8 (tuż po zdjęciach sali).

Problem jednak tkwi w tym, że nie mogę wybrać kolorystyki . Nie wiem jakich użyć roślin, motywów ale przede wszystkim na jakich skupić się kolorach. Bardzo Was proszę o pomoc . Może jakieś zdjęcia, które będą dla mnie inspiracją ?
Z góry dziękuję!

G.G. Márquez
caelum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 11:11   #2
Lowczyni
Zakorzenienie

Dot.: Dekoracja zielonej sali weselnej

caelum faktycznie sala taka sobie, ale ja na twoim miejscu skupiłabym się min na oświetleniu. Sądzę że piękne w starym stylu świeczniki dodały by uroku i zaświecone bardziej skupiały by wzrok na stole a nie na sali i ścianach. Wogóle zrezygnowałabym z oświetlenia górnego bo żyrandole są średnie. Kolory na jakich bym się skupiła to stare złoto. Pokrowce na krzesła ecri. Jeśli chodzi o kwiaty hmm bukiety z mała ilością zieleni, więcej koloru zgaszonego czerwonego (najlepiej taki jak lubisz). Przyozdobiłabym też parapety na oknie właśnie świecami i kwiatami. Stokrotki wogóle mi do tego wnętrza nie pasują.

Edytowane przez Lowczyni
Czas edycji: 2010-07-06 o 11:13
Lowczyni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 11:53   #3
marciadela
Raczkowanie

GG do marciadela

Nie znam się specjalnie na dekorowaniu, ale myślę że powinnaś używać w tej sali tylko jakiegoś jasnego koloru. Jak stoły będą pięknie nakryte na biało, pokrowce na krzesła, białe czy jakieś herbaciane kwiaty, swiece to od razu bedzie sto razy lepiej ta sala wygladała
marciadela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 14:56   #4
takaya
Zakorzenienie

Ta zieleń na ścianach wygląda fajnie, tapeta - dziadostwo Na Twoim miejscu nie pakowałabym tu innych kolorów jeśli obrusy są białe wszystkie dekoracje powinny być białe. Kwiaty postawiłabym tez białe, beżowe takie raczej bledsze kolory tak aby tą soczystą zieleń przygasić a nie spotęgować soczystymi kolorami. Ja dałabym eustomę- są przepiękne i np frezje
takaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 18:28   #5
kaja84
Raczkowanie

moim zdaniem ta tapeta i sala jest robiona trochę na secesję.
do tej zieleni pasowałoby mi złoto, ecru i biel.wydaje mi się ze byłoby wtedy bardzo elegancko. kompozycje zwarte , kuliste z wypuszczonymi jakimiś pnączami ,- może blucszcz. kwiaty np hortensje, róże, gozdziki. swieczniki takie postarzane może.
na parapetach też kompozycje lub doniczkowe hortensje w ladnych donicach pasujących do całości. kwiaty też mogłyby być na stojakach przy wejściu lub po dwóch stronach waszego stołu.
zyrandole nietypowe. mi się podobają. moja dekoratorka mi robi kwiaty w takich kulkach szklanych - podwiesza mi je pod sufitem . moznaby coś takiego tutaj zrobić- doczepić do tych lamp po parę takich kulek z kwiatami w srodku. to by chyba fajnie wyglądało .
może takie secesyjne kopozycje poogladaj., coś ci się nasunie na myśl.
fajnie ze chcesz wszystko w całość połaczyc - zaproszenia itd. ja też tak chcę.
a te jabłka to super, ale jakbyś robiła tak na elegancką secesję to może upiecz babeczki z bitą smietaną i w nie wbij karteczki. super to wygląda. moja dekoratorka mi tę myśl podsunęla.
kaja84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 18:36   #6
kaja84
Raczkowanie

może coś takiego , tylko w bieli i ecru, a grysik w kielichu złoty
Stary 2010-07-08, 13:54   #7
caelum
Rozeznanie

Dziękuję Kochane za wszystkie rady i wskazówki.

Wiekszość z Was mówi o bieli jako kolorze dominującym na stołach. Pojawia się też ecru (zdjęcie nr 2), beż, złoty no i zieleń (zdjęcie nr 4) .

Pomysł ze świecznikami w starym stylu w kolorze złotym bardzo mi sie spodobał, chociaż nie wiem jak będzie z jego realizacją. Kupno takiej ilości świeczników to spory koszt ale może uda się coś pożyczyć?

Zastanawiam się również nad kupnem lub wypożyczeniem wysokich wazonów. Już wcześniej o tym myślałam. Bardzo podobają mi się białe albo kremowe mieczyki (zdjęcie nr 1), białe frezje albo wspomniana przez takayę eustoma. Pomysł z bluszczem również bardzo mi odpowiada. Tylko tutaj też mamy problem. Nie wiem skąd miałabym wytrzasnąć taką ilość bluszczu? Kupienie w kwiaciarni - zapewne spory koszt, kupienie sztucznego jak zdarzyłam się zorientować też tanie nie będzie. Pozostaje wynajęcie ale tutaj jeszcze ceny nie znam. Żyrandole również chciałam trochę zamaskować bluszczem ale wszystko zależy ile ja tego bluszczu mieć będę. Zależy mi koniecznie na ich ukryciu ze względu na to, ze zupełnie nie pasują do całej sali. Są jakby z innej bajki.

Do wizji bieli, ecru i bluszczu pasuje dekoracja stołu jaką przedstawiłam w zdjęciu nr 5 na samym początku. Jeśli ma być tez kolor złoty (ze względu na złote zaproszenia) to może winietki mogłyby być takie jak na zdjęciu poniżej. Tu zostały wykorzystane czekoladki dostępne w sprzedaży. Ja myślę o czekoladkach, które zrobimy samodzielnie. Są wyśmienite! Zapakuję je w złotą folię i gotowe. Problem jednak w tej foli, nigdzie nie mogę jej znaleźć. Może któraś z Was wie gdzie znajdę złotą folię?
Oczywiście będzie dużo świec bo ja strasznie lubię klimat jaki one tworzą. Świece w sali na parapetach, na korytarzu na takiej półce, na stole. Świece będą również w kościele. Myślę o czymś w stylu tego co na ostatnim zdjęciu.

G.G. Márquez
caelum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-10, 10:38   #8
kaja84
Raczkowanie

fajne klimaty. a ty chcesz sama robić wszystko? bo piszesz o wypozyczaniu wazonów , swieczników itd.to są straszne pieniądze,ja też chciałam robić sama ,ale wynajmowanie wszystkiego okazało się strasznie drogie.
Stary 2010-07-24, 14:19   #9
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Żyrandole - lampiony z Ikea: wersja chyba bożonarodzeniowa, do zastosowana na zewnątrz. Nie wiem czy da się z nich zrezygnować, raczej ozdobić grubą tiulową wstążką w kilku miejscach, aby dodać lekkości ( ew. z domieszką limonkowego ) i dać im spokój.
Proponuję kupić białego tiulu na parapety, na to dać świece - grube kremowe walce z Ikea jak te ze zdjęcia ( 1 wysoka, 2 niskie wystarczą, szklane podstawki pod świece też można tam dokupić: po weselu z powodzeniem wykorzystać w domu) , do tego po 1 szklanym wazonie z kwieciem ( białe, kremowe plus herbaciane przy staroświeckiej wersji i może ten złoty, który już tu wystąpił w zaproszeniach itp. w postaci wstążki do obwiązania wazonu np.). Tiulem mozna udekorować stół. Dać złota wstążkę przy nakryciach. Zielone jabłuszko super! Folii złotej nie widziałam, ale tiule wszelkich maści są, zwłaszcza na giełdach kwiatowych. Jak nie to pakować czekoladki w bialy tiul lub przezroczystą folię z kwiaciarni, wiązać złota wstążką. Tyż będzie piknie!
Stokrotki itp. nie pasują Albo styl rustykalny albo staroświecki. Może jako dodatek do innych...Mieczyki tanie chyba tylko do sierpnia. Potem róże, eustomy, lilie, astry, gerbery, margerytki, goździki.
Nie podobają mi się krzesła. Jak nie da się nic zmienic to młodej parze chociaz przewiązać oparcia tiulem. Ściana za młodymi może też lepiej żeby biała była( tiul?).
Podsumowując: duuużo białego tiulu, wstążka biała przezroczysta, złota ew. limonkowa. Wazony (2 na parapet+na stół), świece z podstawkami na parapety i na stół). Kwiaty.

Ogólnie to takie klimaty jak z "Pana Tadeusza " jak dla mnie.
Powodzenia!
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 16:09   #10
Martitta85
Przyczajenie

Moja popozycja dla wszystkich osób które mają salę w jakims dominującym kolorze jest taka... TRZEBA GO POŁĄCZYĆ Z BIELĄ I ODCIENIAMI KOLORU JAKI DOMINUJE W SALI...
jednakże po oglądnięciu zdjęć mogę zaproponować "ubiór" sali w kolory słonecznika tzn zielony i żółty + oczywiście biały będzie super...
oczywiście wszystkie motywy kwiatowe radziłabym stworzyc z wykorzytsaniem tych kwiatów

Martitta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 11:55   #11
Damamama
Przyczajenie

Zgadzam się z przedmówczyniami. Kolory biel, ecru, dodatkiem może być bluszcz. Polecam znaleźć kogoś z ogródkiem. Świeczniki biało lub kremowo złote. Kupujemy tanie świeczniki z metaloplastyki. Puszkę farby w aerozolu i gotowe. Jeśli chodzi o wazony to zerknij do sklepów "po 5 zł" Jeśli chodzi o kwiaty to polecam róże avalanche (tylko muszą być trochę rozbite) i dodałabym do tego frezje.
Damamama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-02, 07:25   #12
blekitka
Raczkowanie

folię i bluszcz w rozsądnych cenach kupisz na giełdzie kwiatowej....
blekitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 12:32   #13
shantala
Raczkowanie

tez postawiłabym na biel i bluszcz. Oto kilka inspiracji
shantala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 18:09   #14
Agaw'a
Zakorzenienie

Tutaj są świetne pomysły:

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

http://www.dreamflower.pl/

Moja koleżanka wykorzystała do dekoracji sali gałązki dębu.
Świetnie to wyglądało.

Dużo fajnych szklanych pojemników znajdziesz w sklepach z serii " za 4 - 5 zł".

-1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15

Edytowane przez Agaw'a
Czas edycji: 2010-09-05 o 17:46
Agaw'a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 18:13   #15
Agaw'a
Zakorzenienie

Bardzo fajny pomysł:

-1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15
Agaw'a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości