alimenty ze szwecji>>>pomóżcie>>> - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-25, 19:25   #1
czarna1985
Raczkowanie

alimenty ze szwecji>>>pomóżcie>>>

Moja znajoma ma problem i chciałam poprosić was o pomoc, mam nadzieje że trafi się ktoś kto się na tym zna

Ma dziecko ze Szwedem, odeszła od niego, walczy o alimenty... Ojciec dziecka mieszka w Szwecji, ona nie zna języka, wzięła adwokata, ojciec dziecka jest bogatym człowiekiem, jednak zanim doszło do sprawy o alimenty ojciec przepisał restauracje i hotel na swoje pozostałe dzieci... Ma dom w Chorwacji i generalnie nie należy do najbiedniejszych... Po tym jak ona odeszła powiedział jej że nic od niego nie dostanie jeśli z nim nie będzie... I tak jest... Wygląda na to że przekupił adwokata bo ten zrezygnował z prowadzenia sprawy która jest w Szwecji... Ona w tej chwili przebywa w Polsce, nie wie co zrobić... Musi płacić za tłumaczenia, pisanie pism itd...

A teraz przejdzmy do sedna... Czy ktoś może wie jak wyglądają sprawy alimentacyjne w Szwecji?? Czy może założyć sprawę o alimenty w Polsce jeżeli ojciec jest Szwedem i tam też mieszka?? Może mógłby ktoś pomóc w przetłumaczeniu pism??

Czy dziecku należą się jakieś zasiłki rodzinne ze Szwecji?? Co zrobić żeby mogła w jakiś sposób pomóc sobie i dziecku...

A tak poza tym to nasze urzędy są niesamowite... Nie chcą jej nawet wydać polskich dokumentów dla dziecka bez zgody ojca... Gratuluje naszej górze a was bardzo proszę na pomoc bo ja niestety nie znam się na Szweckim prawie.

I przy okazji chciałabym pochwalić Ligę Polskich Kobiet, bo tylko ta instytucja w jakiś sposób próbuje jej pomóc.

Bardzo dziękuje za pomoc

Przepraszam za oględne przedstawienie sprawy
Stary 2010-06-25, 19:30   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: alimenty ze szwecji>>>pomóżcie>>>

Cytat:
Napisane przez czarna1985 Pokaż wiadomość
A tak poza tym to nasze urzędy są niesamowite... Nie chcą jej nawet wydać polskich dokumentów dla dziecka bez zgody ojca... Gratuluje naszej górze a was bardzo proszę na pomoc bo ja niestety nie znam się na Szweckim prawie.
O ile dobrze zrozumiałam, to mieszkała w Szwecji, ojciec uznał dziecko, a teraz odeszła od partnera i zabrała dziecko do Polski? Przepraszam, ale skąd to oburzenie, że nie chcą wydać dokumentów? Jak ona by się czuła, gdyby to ojciec zabrał dziecko za granicę?

Natomiast to, że facet przepisał wszystko na pozostałe dzieci, może zostać nie uznane przez sąd, bo to jest ewidentnie działanie umyślne, aby wymigac się od alimentów.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655

Edytowane przez Aggie125
Czas edycji: 2010-06-25 o 19:34
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 19:36   #3
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
O ile dobrze zrozumiałam, to mieszkała w Szwecji, ojciec uznał dziecko, a teraz odeszła od partnera i zabrała dziecko do Polski? Przepraszam, ale skąd to oburzenie, że nie chcą wydać dokumentów? Jak ona by się czuła, gdyby to ojciec zabrał dziecko za granicę?

Ale ona nie stwarzała mu problemów jeżeli chodzi o widywanie się z dzieckiem, nawet sama zawozi małą, no a poza tym to on sam ją tu przywiózł i nie miał nic przeciwko żeby tu mieszkała, myślał że wróci bo nie da sobie rady a ona poznała mojego wuja i wtedy się zaczeło...
Stary 2010-06-25, 19:40   #4
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Moja znajoma ma problem i chciałam poprosić was o pomoc, mam nadzieje że trafi się ktoś kto się na tym zna

Ma dziecko ze Szwedem, odeszła od niego, walczy o alimenty... Ojciec dziecka mieszka w Szwecji, ona nie zna języka, wzięła adwokata, ojciec dziecka jest bogatym człowiekiem, jednak zanim doszło do sprawy o alimenty ojciec przepisał restauracje i hotel na swoje pozostałe dzieci... Ma dom w Chorwacji i generalnie nie należy do najbiedniejszych... Po tym jak ona odeszła powiedział jej że nic od niego nie dostanie jeśli z nim nie będzie... I tak jest... Wygląda na to że przekupił adwokata bo ten zrezygnował z prowadzenia sprawy która jest w Szwecji... Ona w tej chwili przebywa w Polsce, nie wie co zrobić... Musi płacić za tłumaczenia, pisanie pism itd...

A teraz przejdzmy do sedna... Czy ktoś może wie jak wyglądają sprawy alimentacyjne w Szwecji?? Czy może założyć sprawę o alimenty w Polsce jeżeli ojciec jest Szwedem i tam też mieszka?? Może mógłby ktoś pomóc w przetłumaczeniu pism??

Czy dziecku należą się jakieś zasiłki rodzinne ze Szwecji?? Co zrobić żeby mogła w jakiś sposób pomóc sobie i dziecku...

I przy okazji chciałabym pochwalić Ligę Polskich Kobiet, bo tylko ta instytucja w jakiś sposób próbuje jej pomóc.

Bardzo dziękuje za pomoc

Przepraszam za oględne przedstawienie sprawy
A dziecko jakie ma obywatelstwo?

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------

Cytat:
Ale ona nie stwarzała mu problemów jeżeli chodzi o widywanie się z dzieckiem, nawet sama zawozi małą, no a poza tym to on sam ją tu przywiózł i nie miał nic przeciwko żeby tu mieszkała, myślał że wróci bo nie da sobie rady a ona poznała mojego wuja i wtedy się zaczeło...
Aha, czyli porzuciła ojca dziecka na rzecz twojego wuja?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 19:43   #5
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
A jak sie rozstali, jak wyglądały uzgodnienia między nimi? Czy wszystko było "na gębę"? Podpisywali jakieś oświadczenia w kwestii podziału opieki i obowiązkow związanych z wychowaniem dziecka? I od jak dawna dziewczyna jest w Polsce? O jakie dokumenty dziecka chodzi? Czemu dopiero teraz, kiedy zaczęło się psuć, zaczęła się starać o dokumenty?

Fresa, wygląda na to, że poznała wuja autorki wątki dopiero po tym, jak wrócila do Polski, czyli po rozstaniu z partnerem.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 20:00   #6
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Fresa, wygląda na to, że poznała wuja autorki wątki dopiero po tym, jak wrócila do Polski, czyli po rozstaniu z partnerem.
Niby tak, ale ojciec dziecka myślał, że ona wróci. Więc z jego strony to pewnie nie był jeszcze zakończony związek

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Autorko wątku, ponawiam pytanie jakie obywatelstwo ma dziecko?

Stary 2010-06-25, 20:13   #7
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
A dziecko jakie ma obywatelstwo?

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------

Aha, czyli porzuciła ojca dziecka na rzecz twojego wuja?

Szweckie.

Nie, kiedy się rozstali ona jeszcze go nie znała. Poznali sie dwa miesiące temu a rozstała się z ojcem dziecka w ubiegłym roku.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-25, 20:16   #8
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Szweckie.

Nie, kiedy się rozstali ona jeszcze go nie znała. Poznali sie dwa miesiące temu a rozstała się z ojcem dziecka w ubiegłym roku.
A dlaczego wcześniej się nie starała o alimenty skoro już od ponad pół roku nie są ze sobą?

Szwedzkie obywatelstwo dziecka komplikuje sprawę, bo wszystkie sprawy trzeba załatwiać w Szwecji a dokumenty trzeba tłumaczyć u tłumacza przysięgłego.

Stary 2010-06-25, 20:19   #9
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
A jak sie rozstali, jak wyglądały uzgodnienia między nimi? Czy wszystko było "na gębę"? Podpisywali jakieś oświadczenia w kwestii podziału opieki i obowiązkow związanych z wychowaniem dziecka? I od jak dawna dziewczyna jest w Polsce? O jakie dokumenty dziecka chodzi? Czemu dopiero teraz, kiedy zaczęło się psuć, zaczęła się starać o dokumenty?

Z tego co mówiła to kiedy się rozstali nic nie podpisywali bo on dobrowolnie łożyła na dziecko, przyjeżdzał ona zawoziła małą do Szwecji i nie było żadnych problemów.. Dopiero kiedy dowiedział się że kogoś poznała powiedział że albo będzie z nim i wróci do Szwecji albo nic od niego nie dostanie i zapewnił że z nim nie wygra...

Od jesieni ubiegłego roku, co do dokumentów to nawet akt urodzenia jest po Szwedzku, wszystkie dokumenty, on miał wyrazić zgode na wydanie polskich dokumentów ale kiedy się dowiedział o tym że kogos poznała powiedział że nie ma takiej opcji, w niczym jej nie pomoże a wręcz przeciwnie...

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
A dlaczego wcześniej się nie starała o alimenty skoro już od ponad pół roku nie są ze sobą?

Bo on jej pomagał dopóki nie dowiedział się że kogos ma... A teraz nawet z małą nie chce się widzieć...
Stary 2010-06-25, 20:27   #10
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co mówiła to kiedy się rozstali nic nie podpisywali bo on dobrowolnie łożyła na dziecko, przyjeżdzał ona zawoziła małą do Szwecji i nie było żadnych problemów.. Dopiero kiedy dowiedział się że kogoś poznała powiedział że albo będzie z nim i wróci do Szwecji albo nic od niego nie dostanie i zapewnił że z nim nie wygra...

Od jesieni ubiegłego roku, co do dokumentów to nawet akt urodzenia jest po Szwedzku, wszystkie dokumenty, on miał wyrazić zgode na wydanie polskich dokumentów ale kiedy się dowiedział o tym że kogos poznała powiedział że nie ma takiej opcji, w niczym jej nie pomoże a wręcz przeciwnie...
To ja nie wiem na co koleżanka jeszcze czeka? aż jej dziecko zabierze? bo zgodnie z prawem to dziecko jest obywatelem Szwecji i ojciec ma prawo wystąpić do sądu o przyznanie mu całkowitej opieki nad dzieckiem.

Stary 2010-06-25, 20:27   #11
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Szwedzkie obywatelstwo dziecka komplikuje sprawę, bo wszystkie sprawy trzeba załatwiać w Szwecji a dokumenty trzeba tłumaczyć u tłumacza przysięgłego.
do tego gdyby ojciec chcial dziecko u siebie to sąd przychyliłby się do tego.

co zrobic ?wynajać adwokata albo dac sobie spokój .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-06-25 o 20:28
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 20:32   #12
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
do tego gdyby ojciec chcial dziecko u siebie to sąd przychyliłby się do tego.

co zrobic ?wynajać adwokata albo dac sobie spokój .
Otóż to.

Stary 2010-06-25, 20:47   #13
czarna1985
Raczkowanie

Z tego co ona mówi on jej robi na złość bo odeszła, jest bogaty i gdyby chciał pomagałby jej i miał córkę... Ale wygląda na to że on ma gdzieś dziecko i chodzi mu tylko o nią... Wynajeła adwokata ale nic dla niej nie zrobił wręcz przeciwnie, poradził jej żeby zrezygnowała ze sprawy... W tym tygodniu była w Lidze Kobiet Polskich i jakaś Pani adwokat powiedziała że postara się jej pomóc, ale wszystkiego nie zrobi za darmo a ona na nadmiar pieniędzy nie narzeka, na samo tłumaczenie pism ze Szwecji wydaje kupe kasy... Chciałabym jej jakoś doradzić żeby nie musiała za wszystko płacić...
Stary 2010-06-25, 20:49   #14
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co ona mówi on jej robi na złość bo odeszła, jest bogaty i gdyby chciał pomagałby jej i miał córkę... Ale wygląda na to że on ma gdzieś dziecko i chodzi mu tylko o nią... Wynajeła adwokata ale nic dla niej nie zrobił wręcz przeciwnie, poradził jej żeby zrezygnowała ze sprawy... W tym tygodniu była w Lidze Kobiet Polskich i jakaś Pani adwokat powiedziała że postara się jej pomóc, ale wszystkiego nie zrobi za darmo a ona na nadmiar pieniędzy nie narzeka, na samo tłumaczenie pism ze Szwecji wydaje kupe kasy... Chciałabym jej jakoś doradzić żeby nie musiała za wszystko płacić...
Ale szwedzkiego prawa nie znasz. Dlatego jedynie adwokat może jej pomóc.

Stary 2010-06-25, 21:47   #15
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
A teraz przejdzmy do sedna... Czy ktoś może wie jak wyglądają sprawy alimentacyjne w Szwecji?? Czy może założyć sprawę o alimenty w Polsce jeżeli ojciec jest Szwedem i tam też mieszka??
Oczywiscie. Zyjemy w UE a nie w Republice Bananowej.

Cytat:
Wygląda na to że przekupił adwokata bo ten zrezygnował z prowadzenia sprawy która jest w Szwecji...

To nie gangsterski film. Facet przejrzal na oczy i zauwazyl, ze pieniedzy z tego miec nie bedzie, wiec zrezygnowal. Poza tym "sprawy miedzynarodowe" zawsze wiecej kosztuja niz te, ktore maja swoj final w Polsce.

Cytat:
Może mógłby ktoś pomóc w przetłumaczeniu pism??
Nawet jesli znajdziesz kogos na wizazu kto mowi po szwedku pamietaj, ze musi byc to tlumacz przysiegly. Inne tlumaczenie nie wchodzi w gre.

Cytat:
Nie napisalas, gdzie dziecko przebywa. Poza tym ojciec jest bogaty, skad zatem tu zasilek?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 22:15   #16
n_omi
Rozeznanie

Cytat:
Szweckie.

dziecko ma podwójne obywatelstwo przeciez...w rownej mierze Polskie jak i Szwedzkie. Prawo dziedziczenia obywatlestwa. Dlatego tez wydaje mi sie iz kolezanka moze załatwiac sprawy w polskim sądzie i to ojciec dziecka bedzie sie musiał dostosować. co do zasiłków ze Szwecji to gdyby mieszkała tam to raczej nie było by problemow ale skoro zostaje w Polsce a dziecko ma rowniez polskie obywatelstwo ta raczej rzad tego kraju powinien sie nim opiekowac. aczkolwiek na prawie sie nie znam jakos szczegolnie wiec to tylko takie moje gdybanie.
n_omi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 07:45   #17
czarna1985
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;20270506

Nie napisalas, gdzie dziecko przebywa. Poza tym ojciec jest bogaty, skad zatem tu zasilek?[/QUOTE]

Ojciec tak, matka nie a w tym przypadku tata olał córkę...
Stary 2010-06-26, 08:37   #18
kurakowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez n_omi Pokaż wiadomość
dziecko ma podwójne obywatelstwo przeciez...w rownej mierze Polskie jak i Szwedzkie. Prawo dziedziczenia obywatlestwa. Dlatego tez wydaje mi sie iz kolezanka moze załatwiac sprawy w polskim sądzie i to ojciec dziecka bedzie sie musiał dostosować. co do zasiłków ze Szwecji to gdyby mieszkała tam to raczej nie było by problemow ale skoro zostaje w Polsce a dziecko ma rowniez polskie obywatelstwo ta raczej rzad tego kraju powinien sie nim opiekowac. aczkolwiek na prawie sie nie znam jakos szczegolnie wiec to tylko takie moje gdybanie.

W Szwecji nie można mieć podwójnego obywatelstwa. W innych krajach Unii taka możliwość istnieje, tam jednak nie. Nie dziedziczy się również po rodzicach skumulowanego obywatelstwa.

Edytowane przez kurakowa
Czas edycji: 2013-04-07 o 18:50
kurakowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 09:32   #19
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
dziecko ma podwójne obywatelstwo przeciez...w rownej mierze Polskie jak i Szwedzkie. Prawo dziedziczenia obywatlestwa.
A co to za bzdury?

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;20270506]Oczywiscie. Zyjemy w UE a nie w Republice Bananowej.
[/QUOTE]
I jakie przepisy polskiego prawa mają zastosowanie w przypadku gdy dziecko i jego ojciec są obywatelami szwedzkimi?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-26, 10:24   #20
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
A co to za bzdury?

I jakie przepisy polskiego prawa mają zastosowanie w przypadku gdy dziecko i jego ojciec są obywatelami szwedzkimi?

No więc co jej poradzić?? Czy jest możliwość żeby ojciec przyjechał zabrał małą i nikt nie zrobi?? Czyli wszystkie sprawy musi załatwiać tam??
Stary 2010-06-26, 12:20   #21
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
No więc co jej poradzić?? Czy jest możliwość żeby ojciec przyjechał zabrał małą i nikt nie zrobi?? Czyli wszystkie sprawy musi załatwiać tam??
A w Polsce była u prawnika?

Stary 2010-06-26, 12:31   #22
n_omi
Rozeznanie

Po pierwsze:

[QUOTE=Fresa;20274527]A co to za bzdury? [COLOR=Silver]

nie rozumiem zarzutu? napisalam przeciez ze na prawie sie nie znam i to sa moje gdybania. wiele krajów uznaje dziedziczenie obywatelstwa dodatkowo do obywatelstwa kraju w którym rodzi sie dziecko. jak napisała kolezanka wyzej w Szwecji poprostu tak nie jest. ale oczywiscie łatwiej napisac "co to za bzdury" lub zadawac nic nie zmieniajace pytania na ktore w watku padły juz odpowiedzi....bez komentarza.
Zasada powszechnie obowiązująca w ustawodawstwie państw europejskich, w prawie polskim jest stosowana od kilkudziesięciu lat. Zgodnie z nią - dziecko nabywa obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą (art. 4 pkt 1 i 2 cyt. ustawy)
dla mnie w mysl tej ustawy dzieco ma POLSKIE obywatelstwo, przebywajac w POLSCE bedzie traktoweany jak POLAK i wszelkie sprawy mozna załatwic w POLSCE. nie wazne jak jest w Szwecji jesli dziecko ma Polskie obywatelstwo i jest w Polsce. ja tak to rozuemiem. choc moze blednie.
a jeszcze do tego co napisała kurakowa, wierze Ci poniewaz tam mieszkalas, ale zastanawia mnie czy to nie jest tam tak jak u nas? w teori nie mozna miec podowjnego obywatelstwa w praktyce mozna. zapis tego artykuł brzmi jakos w stylu "obywatel nie bedzie uznawany za obywatela innego kraju". interpretuje sie to przeciez na zasadzie ze majac Polskie obywatelstwo i przebywajac w Polsce jestes traktowany zgodnie z Polskim prawem jednak gdy wyjedziesz dokumenty ktorymi sie posługujesz (jesli masz podwojne obywatelstwo) pozostaja do Twojego wyboru przeciez w innych krajach podówjne obywatelstwo jest calkowicie akceptowalne.

i jako ciekawostka : http://www.poloniainfo.se/artykul.php?id=430

Edytowane przez n_omi
Czas edycji: 2010-06-26 o 13:05
Stary 2010-06-26, 13:14   #23
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Zasada powszechnie obowiązująca w ustawodawstwie państw europejskich, w prawie polskim jest stosowana od kilkudziesięciu lat. Zgodnie z nią - dziecko nabywa obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą (art. 4 pkt 1 i 2 cyt. ustawy)
dla mnie w mysl tej ustawy dzieco ma POLSKIE obywatelstwo, przebywajac w POLSCE bedzie traktoweany jak POLAK i wszelkie sprawy mozna załatwic w POLSCE. nie wazne jak jest w Szwecji jesli dziecko ma Polskie obywatelstwo i jest w Polsce. ja tak to rozuemiem. choc moze blednie.
To nie jest takie proste jak się Tobie wydaje
Cytat:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/0353.htm

Art. 4. Dziecko nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, gdy:
1) oboje rodzice są obywatelami polskimi albo
2) jedno z rodziców jest obywatelem polskim, a drugie jest nieznane bądź nieokreślone jest jego obywatelstwo lub nie posiada żadnego obywatelstwa.

Art. 5. Dziecko urodzone lub znalezione w Polsce nabywa obywatelstwo polskie, gdy oboje rodzice są nieznani bądź nieokreślone jest ich obywatelstwo lub nie posiadają żadnego obywatelstwa.

Art. 6. 1. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed właściwym organem w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo.
2. W braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka o rozstrzygnięcie do sądu.
Pytanie podstawowe - do autorki wątku - jakie obywatelstwo ma dziecko i na jakiej zasadzie je otrzymało? (bo paszport chyba jakiś ma? a może to dziecko jeszcze nie ma w ogóle żadnego obywatelstwa? )

Stary 2010-06-26, 13:21   #24
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
jakie obywatelstwo ma dziecko i na jakiej zasadzie je otrzymało? (bo paszport chyba jakiś ma? a może to dziecko jeszcze nie ma w ogóle żadnego obywatelstwa? )
Dziecko ma obywatelstwo tylko i wyłącznie Szweckie, urodziło się tam i mieszkało prawie rok z rodzicami, kiedy przyjechali do kraju ojciec dziecka stwierdził że bez problemu podpisze wszystkie dokumenty żeby mała miała obywatelstwo Polskie i mogła tu normalnie funkcjonować a teraz się wypiął i w żaden sposób nie chce jej pomóc...
A bez jego zgody albo odebranych praw rodzicielskich ona nic nie może załatwić...

Wszystkie dokumenty są Szweckie...
Stary 2010-06-26, 13:29   #25
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziecko ma obywatelstwo tylko i wyłącznie Szweckie, urodziło się tam i mieszkało prawie rok z rodzicami, kiedy przyjechali do kraju ojciec dziecka stwierdził że bez problemu podpisze wszystkie dokumenty żeby mała miała obywatelstwo Polskie i mogła tu normalnie funkcjonować a teraz się wypiął i w żaden sposób nie chce jej pomóc...
A bez jego zgody albo odebranych praw rodzicielskich ona nic nie może załatwić...

Wszystkie dokumenty są Szweckie...
Wiesz, to są zbyt skomplikowane sprawy, żeby je rozwiązywać przez forum.

Stary 2010-06-26, 13:35   #26
n_omi
Rozeznanie

mnie zastanawia jeszcze naturalizacja. kurde gdyby mi grozilo utracenie dziecka to na te kilka lat schowałabym sie gdzie pieprz rosnie i czekala az dziecko uzyska obywatelstwo przez "zasiedzenie" i wiem ze to zachowanie zupelnie nie na poziomie nie dobre i w ogole ale stracic dziecko na rzecz ojca ktory sie nim nie interesuje....brrrrr łapałabym sie kazdego rozwiazania :-P to zapewne juz w ogole nie jest takie proste jak sie wydaje ale zawsze jest jakims rozwiazaniem o ktorym mozna dowiedziec sie wiecej. chociaz o naturalizacji z pkt widzenia prawa nie wiem juz kompletnie nic to pisze tylko jako wolna mysl

Edytowane przez n_omi
Czas edycji: 2010-06-26 o 13:36
Stary 2010-06-26, 13:37   #27
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
mnie zastanawia jeszcze
dlaczego matka dziecka nie zajęła się od razu uregulowaniem sytuacji dziecka tylko prawie po roku (w sumie)?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-26, 14:11   #28
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Ojciec tak, matka nie a w tym przypadku tata olał córkę...
Ale nie zostal pozbawiony praw rodzicielskich przeciez. Nie ma zatem znaczenia, czy "olal" czy nie przy zasilku.
Po to sa sprawy o alimenty wlasnie.

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
A co to za bzdury?

Nikt nie mowil tu o polskim prawie sensu stricte.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2010-06-26 o 14:17
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 14:55   #29
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz, to są zbyt skomplikowane sprawy, żeby je rozwiązywać przez forum.
Wiem ale miałam nadzieje że ktoś doradzi coś konkretnego... Miała adwokata a teraz Liga Kobiet Polskich zaczeła jej pomagać ale i tak sie obawia...

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
mnie zastanawia jeszcze naturalizacja. kurde gdyby mi grozilo utracenie dziecka to na te kilka lat schowałabym sie gdzie pieprz rosnie i czekala az dziecko uzyska obywatelstwo przez "zasiedzenie" i wiem ze to zachowanie zupelnie nie na poziomie nie dobre i w ogole ale stracic dziecko na rzecz ojca ktory sie nim nie interesuje....brrrrr łapałabym sie kazdego rozwiazania :-P to zapewne juz w ogole nie jest takie proste jak sie wydaje ale zawsze jest jakims rozwiazaniem o ktorym mozna dowiedziec sie wiecej. chociaz o naturalizacji z pkt widzenia prawa nie wiem juz kompletnie nic to pisze tylko jako wolna mysl
No wiesz o tym z nią nie rozmawiałam ale ja osobiście nie chciałbym ukrywać się przez nie wiem jak długi czas...

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
dlaczego matka dziecka nie zajęła się od razu uregulowaniem sytuacji dziecka tylko prawie po roku (w sumie)?

Dlatego że nie miała żadnych powodów do obaw wcześniej, on jako ojciec pomagał jej i zajmował się dzieckiem, zresztą sam je tu przywiózł, uzgodnili że przy kolejnej wizycie wszystko pozałatwiają, ale się posypało...
Stary 2010-06-26, 16:12   #30
paulina3553
Raczkowanie

niech powie ojcu dziecka ze rzucila tego mezczyzne i chce do niego wrocic ale przed przyjazdem do szwecji musza pozalatwic sprawy dziecka. jak beda papiery to wtedy znow go zostawi

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości