Classique JPG - różnice między edt i edp - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-09, 12:42   #1
SoBeautiful
Raczkowanie

Classique JPG - różnice między edt i edp

Ostatnio zauroczył mnie ten manekin Słyszałam już różne opinie,a wśród nich takie że edt są "ładniejsze" (cokolwiek to znaczy) i dłużej się trzymają niż edp. Jakie są wasze opinie? Pytam zwłaszcza osoby lubiące i mające Classique ale jeśli ktoś inny wie to też bardzo proszę i czym się różni zapach wersji bezalkoholowej od zwykłej? I która ze wszystkich wersji Classique jest najmniej ciężka,"babcina"?

zamęczyłam pytaniami ale jestem bardzo ciekawa i z góry dzięki za każdą odpowiedź
SoBeautiful jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 13:26   #2
joasiak1
Zakorzenienie

GG do joasiak1
Dot.: Classique JPG - różnice między edt i edp

Wg mnie żadna z wersji Classique nie jest babcina
No cóż, ale mówi to osoba, która lubi Cinnabar, Obsession i Youth Dew, więc pewnie w tej kwestii nie jestem wiarygodna

Wersja bezalkoholowa ma postać takiej jakby lekko tłustej wody (ale naprawdę lekko, to nie jest olejek) i pachnie jak rozwodniony oryginał - nuty oryginału są wyraźnie wyczuwalne, jednak jakby nieco rozcieńczone, dzięki czemu zapach świetnie nadaje się na lato. Jak na wersję bez alkoholu, jest naprawdę trwały.

A co do różnicy między EDT a EDP - mnie bardziej podoba się edp, jest bardziej kwiatowa, dająca po nosie i zwracająca uwagę. Zaś edt jakby bardziej rumowa i ostrzejsza.
Obie są trwałe.

joasiak1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 13:27   #3
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SoBeautiful Pokaż wiadomość
Ostatnio zauroczył mnie ten manekin Słyszałam już różne opinie,a wśród nich takie że edt są "ładniejsze" (cokolwiek to znaczy) i dłużej się trzymają niż edp. Jakie są wasze opinie? Pytam zwłaszcza osoby lubiące i mające Classique ale jeśli ktoś inny wie to też bardzo proszę
Znam obie wersje i zdecydowanie wolę EdT.
EdP wydaje się być słodsza i mniej charakterna.
EdT jest mocniejsza, alkoholowa (rumowa) i bardziej zdecydowana.

Cytat:
I która ze wszystkich wersji Classique jest najmniej ciężka,"babcina"?
"Babcina" w moim odczuciu nie jest żadna, z takim określeniem kojarzy mi się Chanel No5, Samsara, ale nie Classique.
I can feel it tearing me apart..."

SpanishMyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 14:16   #4
daniels
Zadomowienie

najnowsza wersja (czerwone wzory z niebieska litera S po srodku) wg znajomej (ktora lubi angela, addicta) jest the best. to nowosc, ale chyba jest jeden tester 100ml na allegro w calkiem niedrogiej cenie...
osobiscie nie testowalem, ale wierze znajomej, ma nosa

update:
link do testera
daniels jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 14:28   #5
SoBeautiful
Raczkowanie

Może "babcine" to złe słowo,ale chodziło mi o mniejszą ilość wanilii i pudru (nie całkowite jej wyeliminowanie bo to już nie byłoby to samo piękno)

edt ostrzejsza,to ciekawe dzisiaj idę i posprawdzam obie

Daniels - tej wersji jeszcze w ogóle nie wąchałam,mam nadzieję że będzie tester,ale po upodobaniach koleżanki zapewne będzie mocno i charakterystycznie i... to mnie pewie przyciągnie

JoasiaK1 Zaintrygowałaś mnie tą wersją bezalkoholową...czy cena jest taka sama?
Stary 2007-09-09, 14:56   #6
TheCuteOne
Zadomowienie

SoBeautiful koniecznie zdaj relacje, też myślę nad tymi perfumami, i chętnie przeczytam opinie
Stary 2007-09-09, 14:59   #7
rawita
Zakorzenienie

Lubie obydwie wersje. Przez pierwsze kilka lat skłaniałam się bardziej ku edt, kolejne kilka ku edp Nie widzę między nimi przepaści. Edt jest faktycznie bardziej rumowa, może trochę bardziej dymna, ale też i bardziej jednostajna. Edp moim zdaniem głębsza. Wolniej się nudzi. Na mnie edt bardziej daje (na początku) po nosie, ale trwałość obydwu jest mniej więcej taka sama, czyli nie do zdarcia. Babciny? Oj, nie. Raczej z tych: "bierz mnie, ale jestem sexi" . Classique raczej ociera się o wulgarność, niż babciność. Flakon idealnie pasuje do zawartości.
Wersja bezalkoholowa jest chyba trochę tańsza. Na allegro nawet znacznie. Niby jest wzbogacona jakimiś cytrusami w nucie głowy, ale ja ich specjalnie nie czuję.
rawita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-09, 15:46   #8
joasiak1
Zakorzenienie

GG do joasiak1

Cytat:
Napisane przez rawita Pokaż wiadomość
Wersja bezalkoholowa jest chyba trochę tańsza. Na allegro nawet znacznie. Niby jest wzbogacona jakimiś cytrusami w nucie głowy, ale ja ich specjalnie nie czuję.
Ja swoją wersję letnią miałam z wymiany, ale faktycznie na Allegro bywa i to całkiem niedrogo - kiedyś widziałam chyba całą setkę za ok. 120pln.

joasiak1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 16:13   #9
karinkaa
Wtajemniczenie

JPG Classique (edt)

Od jakiegos dluuzszego czasu probuje znlalezc dla siebie zapach - trwaly, sexxxowny i uwodzicielski ,ktory bezsprzecznie postawie obok Euphorii (mojego nr 1) i ,ktory bede mogla uzywac naprzemiennie wlasnie z Euphoria nie potrafie nic znalezc, wszystkie te intensywne zapachy wydaja mi sie takie duszace, bez charakteru,banalne . zastanawiam sie wlasnie nad Classique .. (pytanie do posiadaczek) co o nim sadzicie? jak wam sie nosi? jak reaguje otoczenie?mezczyzni?
czytalam recenzje sa bardzo rozne..niektorzy pisza,ze sa sexowne,stworzone dla femme fatale ..inni ,ze babcine :/ jak jest naprawde?
karinkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 16:19   #10
SoBeautiful
Raczkowanie

Dot.: JPG Classique (edt)

Jest w nich coś pudrowego co może niektórym budzić babcine skojarzenia,ale uważam że daleko mu do babcinego killerka. Classique jest bardzo kobiece,zwłaszcza Edp - miękkie i ciepłe. Edt momentami pachnie czystym rumem,przynajmniej na mnie. Czułam się jakbym nieco popiła Ale z pewnością jest bardziej charakterne...i bardziej trwałe!

Niestety nie doczekałam się żadnych opinii/komplementów/wyrazów zniesmaczenia odnośnie Classique więc nie wiem jak odbierają go inni.
Stary 2007-10-17, 16:25   #11
karinkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Jest w nich coś pudrowego co może niektórym budzić babcine skojarzenia,ale uważam że daleko mu do babcinego killerka. Classique jest bardzo kobiece,zwłaszcza Edp - miękkie i ciepłe. Edt momentami pachnie czystym rumem,przynajmniej na mnie. Czułam się jakbym nieco popiła Ale z pewnością jest bardziej charakterne...i bardziej trwałe!

Niestety nie doczekałam się żadnych opinii/komplementów/wyrazów zniesmaczenia odnośnie Classique więc nie wiem jak odbierają go inni.
dziekuje za odp
od jak dawna uzywasz classique?
tak jakos przyciaga mnie ten zapach.. szukam czegos podobnego do Euphorii,czegos sexownego i z charakterem.. poniewaz wybieram zawszeee Euphorie posrod innych ok 12 zapachow w mojej kolekcji chcialabym miec jakas,ze tak powiem alternatywe a w euphorii czuje sie niezwykle sexownie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-17, 16:29   #12
SoBeautiful
Raczkowanie

Karinko,miałam tylko próbkę - edt,natomiast edp testowałam przy okazji wizyt w perfumerii

Ja z kolei nigdy nie miałam na sobie Euphorii ale na mojej mamie pachnie lekarstwami
Stary 2007-10-17, 16:38   #13
karinkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Karinko,miałam tylko próbkę - edt,natomiast edp testowałam przy okazji wizyt w perfumerii

Ja z kolei nigdy nie miałam na sobie Euphorii ale na mojej mamie pachnie lekarstwami
tez testowalalm Classique,ale tylko raz i mialam mieszane odczucia..musze chyba przetestowac po raz drugi i zabarac ze soba faceta hehe
Ja uzywam Euphorii jakos od marca i spotakalm sie z wieloma pozytywnymi opiniami moja mama wyczula ode mnie po raz pierwszy Euphorie pokochala .. i do teraz nie widzi swiata poza nia (a zawsze lubila zmieniac zapachy
moj facet jest zakochany w tym zapachu, za kazdym razem gdy pachne Euphoria , wwachuje sie we mnie i jest to bezsprzeczny nr jeden dla niego wielu moich kolegow mowilo mi,ze ladnie pachne itp
jestem ciekawa czy Classique zadzialaloby podobnie
Stary 2007-10-17, 16:47   #14
SoBeautiful
Raczkowanie

Mały offtop Euphoriowy się zrobił,ale zaciekawiłaś mnie tą Euphorią,bo niby jest bardzo popularna ale ja nie wyczułam jej na nikim oprócz mojej mamy więc do tej pory nie mogę sobie jakoś wyrobić zdania... Słodka? Kwaśna? Chłodna? Ciepła? Owocowa? Jaka ona właściwie jest... i jak z trwałością.
Stary 2007-10-17, 17:33   #15
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

MIałam JPG classiuque i czulam w nich fiolki! Bardzo dobrze wsominam ten zapach napewno do niego wroce ! Na samym poczatku odbieralam go jako babciny zapach, ale zmienilo sie to po kilku dniach

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 18:03   #16
rawita
Zakorzenienie

Classique był przez wiele lat moim "signature scent". Jest upiornie mocny i trwały. Nie masz szans przejść w nim niezauważona. Babciności nie czuję za grosz. Zawsze uważałam go za to za bardzo seksowny, buduarowy i dość krzykliwy. Właśnie ta krzykliwość mnie w końcu zmęczyła. Teraz wolę, gdy seksowność perfum jest nieco bardziej "zakamuflowana". Jeżeli chodzi o otoczenie, to zdecydowanie częściej komplementowano edp, niż edt. Ja miałam fazę raz na te raz na te, ale w końcu przerzuciłam się całkiem na edp. Ma w sobie fajną miękkość i, moim zdaniem, jest bardziej zmysłowe.
rawita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 18:09   #17
E
Zakorzenienie

Ja mam EDT, gdzieś w kąt wciśnięte
Podpisuję się pod słowami Rawity Nie da się ich nie zauważyć i z pewnością nie są babcine
Sam Gaultier kiedyś - nie pamiętam tylko, gdzie to czytałam - określił je jako zmywacz jako do paznokci + coś jeszcze (ale nie pamiętam ).
E jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 18:46   #18
sasia73
Zakorzenienie

Święte słowa, nie da rady nie zauważyć, no cóż... nachalny i tyle. Mnie się bardzo podoba, ale mój mąż mówi, że zapach jak z bazaru.
sasia73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 19:15   #19
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Classique jest bardzo, bardzo, bardzo kobiecy. Czy seksowny na sposób Euphoriowy? Na mój nos nie. Na mój nos to taka jest Escada Magnetism

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-17, 23:22   #20
karinkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Mały offtop Euphoriowy się zrobił,ale zaciekawiłaś mnie tą Euphorią,bo niby jest bardzo popularna ale ja nie wyczułam jej na nikim oprócz mojej mamy więc do tej pory nie mogę sobie jakoś wyrobić zdania... Słodka? Kwaśna? Chłodna? Ciepła? Owocowa? Jaka ona właściwie jest... i jak z trwałością.
dla mnie jest slodka, goraca i odrobine owocowa po prostu uwielbiam od pierwszego powachania "przyciagnela" mnie do siebie, pootem z kazdym kolejnym testem tylko upewnialam sie ,ze muszee ja miec musialabys ja przetestowac na sobie
Stary 2007-10-17, 23:25   #21
karinkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Classique jest bardzo, bardzo, bardzo kobiecy. Czy seksowny na sposób Euphoriowy? Na mój nos nie. Na mój nos to taka jest Escada Magnetism
bardzo zaciekawilas mnie ta Escada Magnetism i czytalam recenzje ,po ktorych moge stwierdzic,ze zapach bardzo mnie zainteresowal jeszce nie testowalam ,ale musze w najblizszym zcasie
powiedzcie mi prosze cos wiecej na temat tej Escady Magnetism ktos uzywa??
Stary 2007-10-18, 08:52   #22
dzika truskawa

Cytat:
Napisane przez karinkaa Pokaż wiadomość
bardzo zaciekawilas mnie ta Escada Magnetism i czytalam recenzje ,po ktorych moge stwierdzic,ze zapach bardzo mnie zainteresowal jeszce nie testowalam ,ale musze w najblizszym zcasie
powiedzcie mi prosze cos wiecej na temat tej Escady Magnetism ktos uzywa??
Powiem tyle: każdej ze znanych mi osób, którym podoba się Euphoria (a niemało ich) podoba się również Escada Magnetism. Właściwie podobne do siebie są raczej "klimatem" niż zapachem. Słodkie, z owocowymi nutami i pazurkiem w bazie. Escada zaczyna się łagodniej i mniej słodko niż Euphoria, ale warto chwilę poczekać. No i dodam, że faceci lubią jej zapach Myślę, że może Ci się spodobać.

:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
Stary 2007-10-18, 10:35   #23
karinkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Powiem tyle: każdej ze znanych mi osób, którym podoba się Euphoria (a niemało ich) podoba się również Escada Magnetism. Właściwie podobne do siebie są raczej "klimatem" niż zapachem. Słodkie, z owocowymi nutami i pazurkiem w bazie. Escada zaczyna się łagodniej i mniej słodko niż Euphoria, ale warto chwilę poczekać. No i dodam, że faceci lubią jej zapach Myślę, że może Ci się spodobać.

ale mnie zaciekawilas tym zapachem przeczytalam nuty zapachowe i czuje juz,ze bedzie mi sie podobac uwielbiam zapachy slodkie , intensywne i wlasnie z pazurkiem
musze ja przetestowac,jak pojade do miasta

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-18, 11:08   #24
dzika truskawa

Mam nadzieję, że to będzie strzał w dziesiątkę

Stary 2007-10-18, 11:56   #25
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmmm
Zachęcający opis...

Cytat:
ale mnie zaciekawilas tym zapachem przeczytalam nuty zapachowe i czuje juz,ze bedzie mi sie podobac uwielbiam zapachy slodkie , intensywne i wlasnie z pazurkiem
musze ja przetestowac,jak pojade do miasta
Nie tylko ciebie , dzisiaj wybieram się na zakupy i mam zamiar przetestować ten zapach , bo jeszcze go nie znam...

Truskawka = kusicielka

PS. Ale się zrobił OT...

Stary 2007-10-18, 12:31   #26
Cześka
BAN stały

Ja miałam Classique. Bardzo mi się podobał, lubię takie pudrowe, ciężkawe zapachy. Raczej nie bło negatywnych komentarzy, gdy go używałam, a raczje zaciekawienie: "ładnie pachniesz... jaki to zapach?"
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-18, 12:35   #27
karinkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam nadzieję, że to będzie strzał w dziesiątkę
ja tez mam nadzieje i ze znajde wreszcie zapach,ktory bede uzywac na zmiane z euphoria pomimo innych zapachow ,ktore mam ..i tak zawsze,jak wychodze wieczorem czy na impreze czy do pubu i takk zaaawsze wybor pada na euphorie juz nie moge sie doczekac przetestowania Magnetism
Stary 2007-10-18, 20:58   #28
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Od jakiegos dluuzszego czasu probuje znlalezc dla siebie zapach - trwaly, sexxxowny i uwodzicielski ,ktory bezsprzecznie postawie obok Euphorii (mojego nr 1) i ,ktory bede mogla uzywac naprzemiennie wlasnie z Euphoria nie potrafie nic znalezc, wszystkie te intensywne zapachy wydaja mi sie takie duszace, bez charakteru,banalne . zastanawiam sie wlasnie nad Classique .. (pytanie do posiadaczek) co o nim sadzicie? jak wam sie nosi? jak reaguje otoczenie?mezczyzni?
czytalam recenzje sa bardzo rozne..niektorzy pisza,ze sa sexowne,stworzone dla femme fatale ..inni ,ze babcine :/ jak jest naprawde?

Miałam kilka lat temu.Byłam zachwycona, potem mnie zaczął przytłaczać.Pamiętam jego trwałość i komplementowanie ze strony otoczenia Być może kiedyś wrócę
Ogólnie polecam
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 00:30   #29
dzika truskawa

Cytat:
Napisane przez SpanishMyszka Pokaż wiadomość

Truskawka = kusicielka

PS. Ale się zrobił OT...
Zawsze do usług

Stary 2007-10-19, 07:04   #30
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze do usług
Już raz mnie zachęciłaś i skończyło się to absolutnym zauroczeniem... chodzi oczywiście o Musc Ravageur tak go zachwalałaś, że też wypełniłam ankietę, przysłali mi próbkę i wpadłam po same uszy !

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości