|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przerwa w braniu tabletek antykoncepcyjnych
Witam. Jakieś 3 miesące temu brałam systematycznie tabletki antykoncepcyjne. Zrobiłam przerwę i miesiąc temu postanowiłam do nich wrócić. Jednakże lekarz nie powiedział mi, że po przerwie powinnam zacząć brać tabletki od pierwszego dnia miesiączki więc zaczęłam brać normalnie - 7 dnia. Okazało się, że w takim przypadku tabletki zwyczajnie nie działały i dopiero od następnego brania zaczną działać. Ale jak powinnam teraz zacząć brać? Pierwszego dnia miesiączki czy siódmego dnia?
Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przerwa w braniu tabletek antykoncepcyjnych
tabletki bierzesz 21dni robiasz 7-dniową przerwę aby wystąpiło krwawienie z odstawienia i 8dnia bierzesz pigułkę z następnego blistra. Jeżeli brałaś 3miesiące po czym odstawiłaś to powinnaś wziąć pierwszego dnia krwawienie. Na forum masz uniwersalną ulotkę na temat pigułek
Kiedy i w jaki sposób przyjmuje się tabletki? Opakowanie typu blister zawiera 21 tabletek powlekanych. Na opakowaniu każda tabletka oznaczona jest dniem tygodnia, w którym powinna zostać zażyta. Tabletki przyjmuje Pani zgodnie z kierunkiem strzałek na opakowaniu bezpośrednim, codziennie o stałej porze dnia, popijając w razie potrzeby płynem. Zażywa się jedną tabletkę preparatu na dobę przez kolejnych 21 dni. Przez następnych 7 dni nie przyjmuje Pani tabletek i w czasie tej przerwy rozpoczyna się krwawienie z odstawienia. Zwykle występuje ono 2. lub 3. dnia po przyjęciu ostatniej tabletki preparatu. Przyjmowanie tabletek z następnego opakowania rozpoczyna Pani po 7-dniowej przerwie, nawet jeśli krwawienie z odstawienia jeszcze trwa. Oznacza to, że będzie Pani rozpoczynała nowe opakowania w tym samym dniu tygodnia, jak również, że krwawienie będzie występowało mniej więcej w tych samych dniach każdego miesiąca. Stosowanie pigułki antykoncepcyjnej po raz pierwszy 1.Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ostatnią tabletkę wzięłam dnia 26.02 (wtorek - jednakże te tabletki nie działały ponieważ źle zaczęłam je brać) dziś wystąpiło u mnie krwawienie, jeśli chcę aby tabletki działały dziś mam wziąć pierwszą, zgadza się?
![]() Dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
to nie jest tak że nie działały wszystkie, skoro wzięłaś je po 7dniach a nie pierwszego dnia krwawienia to przez 7dni powinnaś używać dodatkowych zabezpieczeń przecież wkleiłam ci tekst z ulotki
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ostatnio przeczytałam ,że tabletki antykoncepcyjne wcale nie chronią przed ciążą napisał to pan lekarz bodajże na str parenting.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
28.02. 2 dzień bez 1.03. 3 dzień bez 2.03. 4 dzień bez 3.03. 5 dzień bez 4.03. 6 dzień bez 5.03. 7 dzień bez 6.03. 1 tabletka z nowego opakowania ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.