|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Odpuścić czy nie ?
Pies zaatakaował moją suczkę .
![]() tamten pies jest agresywyny i duzy , zaatakowal juz pare psow na mojej ulicy , a często , tak jak i w tym przypadku , wyprowadza go 13letnie dziecko ! Moja mala suczka byla bez smyczy,chodzila sobie kolo lawki na ktorej siedzialam pod brama . Teraz jest cala pogryziona,nie moze chodzic i musze isc do weterynarza . Sama moge sie zglosic,ze nie mialam psa na smyczy i zaplacic kare,ale czy wtedy moge zglosic wlasciciela tamtego psa,zeby zaplacil kare za brak kaganca i pokryl koszty leczenia mojego psa ? Jeszcze na dodatek ten pies ugryzl mnie , slad mam , no i juz rozmawialam z osobami,ktorych psy,tez zaatakowal tamten i moha poreczyc . Ma to sens ? Czy odpuscic? Wiem,ze nie jestem zupelnie bez winy . Rozumiem,gdyby to sie pierwszy raz zdarzylo,ale tamten pies ciagle atakuje inne,nawet jak sa na smyczy . Jezeli wlasciciele wiedza,ze pies jest agresywny,to dlaczego pozwalaja,by wyprowadzalo je dziecko,ktore nie ma sily by utrzymac psa na smyczy i pies sie wyrywa i od razu podlatuje do innych . ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ---------- Chyba na zlym forum umiescilam swoj watek . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odpuścić czy nie ?
Wchodzą tu w grę 2 kwestie - i Ty i właściciel drugiego psa możecie zostać ukarani za brak smyczy czy kagańca. Jest to odpowiedzialność za nieprzestrzeganie jakichś tam przepisów.
Ale właściciel tego drugiego psa odpowiada też za szkodę, którą ten pies wyrządził (pogryzł Ciebie i Twojego psa - bardziej kładłabym nacisk na to, że pogryzł Ciebie) - to jest odpowiedzialność cywilna, niezależna od nieprzestrzegania przepisów. Bo gdyby tamten pies był np. w kagańcu, na smyczy itd. a na przykład przewróciłby Cię i spowodował jakieś obrażenia, to też właściciel odpowiada. Mam nadzieję, że tłumaczę dość jasno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Sczerze mowiac,to malo obchodzi mnie to,ze pies ugryzl mnie
![]() ![]() Edytowane przez MELISAzRED BULLEM Czas edycji: 2010-07-30 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Być może poniosą konsekwencje za brak kagańca (o ile oczywiście ktoś całe zdarzenie widział i będziesz miała jakieś argumenty, jeśli się wyprą), ale nawet jeśli dostaną mandat to nie oznacza to automatycznie, że pokryją koszty leczenia Twojego psa. Nie zmusi ich do tego ani policja, ani straż miejska, bo oni nie są od tego.
Zwrotu kosztów leczenia psa musisz dochodzić Ty sama od sąsiadów, na drodze cywilnej, czyli można ich oficjalnie wezwać do zapłaty kosztów (przedstawiając rachunku za leczenie), a ostatecznie skierować sprawę do sądu. Niestety tzw. ciężar dowodu spoczywa na Tobie, tzn. Ty będziesz musiała dowieść, że taka sytuacja miała miejsce, że dopuścili się zaniedbań, że pies został pogryziony, był leczony i jakie były tego koszty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Sprawę cywilną możesz im wytoczyć, ale przynajmniej pognębiłabym ich trochę z powodu pogryzienia Ciebie. Bo pies, który pogryzł, niezależnie czy był szczepiony przeciw wściekliźnie, czy też nie był, MUSI być poddany obserwacji w kierunku wścieklizny. Czyli właściciele muszą stawić się co 5 dni czterokrotnie u weta na wizycie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja bym im koło tyłka zrobiła. Jak można puszczać agresywnego psa bez kagańca z dzieckiem?;/ Radzę Ci zgłosić się do lekarza i na policję. Niech coś z nimi zrobią, bo masakra. Pogadaj z ludźmi żeby jak coś też to potwierdzili.
Napisz później jak to się potoczyło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sama byś pewnie czekała całą noc ze złamaną ręką (z płaczącą rodziną nad głową)?
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
nie wydaje mi sie to stosowne, zeby placili za leczenie twojego psa, skoro nie byl on na smyczy. mysle, ze ci ludzie, ktorzy swoje psy wyprowadzaja na smyczy, a mimo wszystko zostaly one zaatakowane przez tamtego osobnika powinny to gdzies zglosic. bo tak na chlopski rozum, ty nie masz podstaw, skoro twoj pies lata sobie luzem. chyba, ze zglosisz gdzies to,ze ty sama zostalas pogryziona. ale to chyba czym predzej musisz sie wybrac do lekarza, zeby potwierdzil twoje obrazenia na pismie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeśli zadzwonisz na policję, i Ty, i właściciel drugiego psa dostaniecie mandat. A jeśli zdarzy się coś takiego znowu? Tamtego psa mogą nawet uśpić, żeby nie stwarzał zagrożenia dla innych! Lepiej przemyśl decyzję...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.