Odpuścić czy nie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-30, 07:48   #1
MELISAzRED BULLEM
Przyczajenie

Odpuścić czy nie ?

Pies zaatakaował moją suczkę . On był bez kagańca , mój bez smyczy , ale
tamten pies jest agresywyny i duzy , zaatakowal juz pare psow na mojej ulicy , a często , tak jak i w tym przypadku , wyprowadza go 13letnie dziecko ! Moja mala suczka byla bez smyczy,chodzila sobie kolo lawki na ktorej siedzialam pod brama . Teraz jest cala pogryziona,nie moze chodzic i musze isc do weterynarza . Sama moge sie zglosic,ze nie mialam psa na smyczy i zaplacic kare,ale czy wtedy moge zglosic wlasciciela tamtego psa,zeby zaplacil kare za brak kaganca i pokryl koszty leczenia mojego psa ? Jeszcze na dodatek ten pies ugryzl mnie , slad mam , no i juz rozmawialam z osobami,ktorych psy,tez zaatakowal tamten i moha poreczyc . Ma to sens ? Czy odpuscic? Wiem,ze nie jestem zupelnie bez winy . Rozumiem,gdyby to sie pierwszy raz zdarzylo,ale tamten pies ciagle atakuje inne,nawet jak sa na smyczy . Jezeli wlasciciele wiedza,ze pies jest agresywny,to dlaczego pozwalaja,by wyprowadzalo je dziecko,ktore nie ma sily by utrzymac psa na smyczy i pies sie wyrywa i od razu podlatuje do innych .

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ----------

Chyba na zlym forum umiescilam swoj watek .
MELISAzRED BULLEM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 08:15   #2
red high heels
Rozeznanie

Dot.: Odpuścić czy nie ?

Wchodzą tu w grę 2 kwestie - i Ty i właściciel drugiego psa możecie zostać ukarani za brak smyczy czy kagańca. Jest to odpowiedzialność za nieprzestrzeganie jakichś tam przepisów.
Ale właściciel tego drugiego psa odpowiada też za szkodę, którą ten pies wyrządził (pogryzł Ciebie i Twojego psa - bardziej kładłabym nacisk na to, że pogryzł Ciebie) - to jest odpowiedzialność cywilna, niezależna od nieprzestrzegania przepisów. Bo gdyby tamten pies był np. w kagańcu, na smyczy itd. a na przykład przewróciłby Cię i spowodował jakieś obrażenia, to też właściciel odpowiada.
Mam nadzieję, że tłumaczę dość jasno
red high heels jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 09:25   #3
MELISAzRED BULLEM
Przyczajenie

Sczerze mowiac,to malo obchodzi mnie to,ze pies ugryzl mnie ( wiem,ze byl szczepiony na szczescie ) , jestem tak przywiazana do mojego psa , pol nocy siedzialam przy niej i ryczalam , patrzac jak sie trzescie i ja ta lapka boli , ide zaraz do weterynarza , lapka jest prawdopodobnie zlamana . Nie chodzi tu tez o pieniadze . Podjelam decyzje , ze sama zglosze sie do zaplacenia mandatu za brak smyczy , i zglosze cala sprawe . Ja zaplace za brak smyczy , oni za brak kaganca i mam nadzieje.ze za koszt leczenia mojego psa . Moze jakos zastanowia sie nad tym wszystkim,skoro ten pies sie nie nadaje do mieszkania miedzy ludzmi.Tamci wlasciciele po prostu zachowuja sie karygodnie . Poszlam do nich, oczywiscie nawet glupiego 'przepraszam ' nie uslyszalam . Zadna z osob , ktorej psy byly pokrzywdzone przez ich nie uslyszala , a takie cos dziala mi po prostu cholernie na nerwy . I fakt , ze zamiast sami tylek ruszyc z tym psem , to wysylaja dziecko , ktore tego psa nie ma sily utrzymac . Wg mnie z takimi agresywnymi psami ( obojetnie czy agresja skierowana jest ku ludziom czy innym psom ) powinny wychodzic tylko osoby dorosle ! Moze ktos powiedziec,ze przesadzam,ale bardzo emocjonalnie do calej akci podeszlam.Nie wiem tylko czy sie uda,to ze poniosa konsekwencje . Pozniej wyjdzie na to,ze ja zaplace za brak smyczy, a im ujdzie to na sucho

Edytowane przez MELISAzRED BULLEM
Czas edycji: 2010-07-30 o 09:28
MELISAzRED BULLEM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 12:53   #4
red high heels
Rozeznanie

Być może poniosą konsekwencje za brak kagańca (o ile oczywiście ktoś całe zdarzenie widział i będziesz miała jakieś argumenty, jeśli się wyprą), ale nawet jeśli dostaną mandat to nie oznacza to automatycznie, że pokryją koszty leczenia Twojego psa. Nie zmusi ich do tego ani policja, ani straż miejska, bo oni nie są od tego.
Zwrotu kosztów leczenia psa musisz dochodzić Ty sama od sąsiadów, na drodze cywilnej, czyli można ich oficjalnie wezwać do zapłaty kosztów (przedstawiając rachunku za leczenie), a ostatecznie skierować sprawę do sądu. Niestety tzw. ciężar dowodu spoczywa na Tobie, tzn. Ty będziesz musiała dowieść, że taka sytuacja miała miejsce, że dopuścili się zaniedbań, że pies został pogryziony, był leczony i jakie były tego koszty.
red high heels jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 16:51   #5
marcjannak
Raczkowanie

Sprawę cywilną możesz im wytoczyć, ale przynajmniej pognębiłabym ich trochę z powodu pogryzienia Ciebie. Bo pies, który pogryzł, niezależnie czy był szczepiony przeciw wściekliźnie, czy też nie był, MUSI być poddany obserwacji w kierunku wścieklizny. Czyli właściciele muszą stawić się co 5 dni czterokrotnie u weta na wizycie Jeśli nie będą chcieli - zgłaszasz sprawę straży miejskiej i ich doprowadzą siłą. Myślę, że chociaż takie niedogodności trochę zmuszą ich do myślenia i może będą następnym razem ostrożniejsi. Aha. Żeby mieć papier na doprowadzenie psa na obserwację Ty musisz iść do lekarza powiedzieć, że zostałaś pogryziona. Lekarz wystawia pisemko i cała procedura administracyjna rusza.
marcjannak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 11:15   #6
andere
Zadomowienie

Ja bym im koło tyłka zrobiła. Jak można puszczać agresywnego psa bez kagańca z dzieckiem?;/ Radzę Ci zgłosić się do lekarza i na policję. Niech coś z nimi zrobią, bo masakra. Pogadaj z ludźmi żeby jak coś też to potwierdzili.
Napisz później jak to się potoczyło.

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 15:32   #7
olcia00500
Rozeznanie

GG do olcia00500

Cytat:
Napisane przez MELISAzRED BULLEM Pokaż wiadomość
jestem tak przywiazana do mojego psa , pol nocy siedzialam przy niej i ryczalam , patrzac jak sie trzescie i ja ta lapka boli , ide zaraz do weterynarza , lapka jest prawdopodobnie zlamana .
Skoro jesteś taka przywiązana to czemu całą noc beczałaś nad psem zamiast natychmiast zabrać go weterynarza?

Sama byś pewnie czekała całą noc ze złamaną ręką (z płaczącą rodziną nad głową)?

http://pl.unitedcats.com/stopkillingdogs/

olcia00500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-05, 19:24   #8
nesquiki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MELISAzRED BULLEM Pokaż wiadomość
Ja zaplace za brak smyczy , oni za brak kaganca i mam nadzieje.ze za koszt leczenia mojego psa .
nie wydaje mi sie to stosowne, zeby placili za leczenie twojego psa, skoro nie byl on na smyczy. mysle, ze ci ludzie, ktorzy swoje psy wyprowadzaja na smyczy, a mimo wszystko zostaly one zaatakowane przez tamtego osobnika powinny to gdzies zglosic. bo tak na chlopski rozum, ty nie masz podstaw, skoro twoj pies lata sobie luzem. chyba, ze zglosisz gdzies to,ze ty sama zostalas pogryziona. ale to chyba czym predzej musisz sie wybrac do lekarza, zeby potwierdzil twoje obrazenia na pismie.
nesquiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 12:03   #9
Cucia
Raczkowanie

Jeśli zadzwonisz na policję, i Ty, i właściciel drugiego psa dostaniecie mandat. A jeśli zdarzy się coś takiego znowu? Tamtego psa mogą nawet uśpić, żeby nie stwarzał zagrożenia dla innych! Lepiej przemyśl decyzję...
Cucia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości