Norweski / Szwedzki a może Finlandzki ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 11:22   #1
evvve01
Raczkowanie

Norweski / Szwedzki a może Finlandzki ?

Który z tych języków jest wg was najbardziej ,,przyszłościowy ''

Powiem szczerze,że nigdy nie uczyłam się żadnego, ale teraz zaczęłam ich słuchać i moje wrażenia :
1) każdy z nich jest podobny w pewnym sensie do niemieckiego
2) czuję, że ich nauka może mi przychodzić z trudem, gdyż po nauce angielskiego i niemieckiego czuję lekki przesyt języków germańskich , aczkolwiek uważam , że język np. rosyjski nie jest tak zapotrzebowany jak właśnie skandynawskie.....

Edytowane przez evvve01
Czas edycji: 2012-12-06 o 15:17
evvve01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 11:51   #2
Ilta
Zadomowienie

Dot.: Norweski / Szwedzki a może Finlandzki ?

FIŃSKI na litość Boską, FIŃSKI ! Piękne Suomen Kieli , a nie jakiś "finlandzki" Proponuję najpierw przeanalizować słownik języka polskiego i odmiany zanim zaczniesz zabierać się za inny język
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 11:53   #3
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
FIŃSKI na litość Boską, FIŃSKI ! Piękne Suomen Kieli , a nie jakiś "finlandzki" Proponuję najpierw przeanalizować słownik języka polskiego i odmiany zanim zaczniesz zabierać się za inny język
z tego samego powodu zajrzałam na ten wątek

wybierz jeden i się na nim skoncentruj. Najtrudniej jest z nauką fińskiego, ale tylko i wyłącznie ze względu na to, że ciężko znaleźć szkołę językową czy kogoś, kto by nas mógł uczyć. ze szwedzkim i norweskim jest trochę łatwiej. tak czy inaczej - wszystkie trzy do nieskomplikowanych języków nie należą.

Edytowane przez tekila901
Czas edycji: 2012-12-06 o 11:55
tekila901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 11:57   #4
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evvve01 Pokaż wiadomość
Tak, tak - zwłaszcza finlandzki wywodzący się z Mongolii, on jest szalenie podobny do niemieckiego. Te wszyskie słowa jak mina, aurinko czy kuu są tak bardzo zbliżone do słów typu Rettungswagen , Schmetterling...

Cytat:
2) czuję, że ich nauka może mi przychodzić z trudem, gdyż po nauce angielskiego i niemieckiego czuję lekki przesyt języków germańskich ,
A no to fiński Ci nie zaszkodzi

Cytat:
aczkolwiek uważam , że język np. rosyjski nie jest tak zapotrzebowany jak właśnie skandynawskie.....
Finlandia nie należy do Skandynawii.

Wiesz co... trafiłaś na maniaka siedzącego od 10 lat w temacie. Proponuje Ci przynajmniej odnośnie fińskiego usiąść solidnie i poczytać coś o nim, bo piszesz o swoich wrażeniach które do faktów mają się nijak. Jeśli nauka jakiegoś języka nie interesuje Cię do tego stopnia, żeby sprawdzić o nim informacje totalnie podstawowe, to na pewno jego nauka nie będzie Ci dawać jakiejś większej satysfakcji - moim zdaniem.

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
z tego samego powodu zajrzałam na ten wątek

wybierz jeden i się na nim skoncentruj. Najtrudniej jest z nauką fińskiego, ale tylko i wyłącznie ze względu na to, że ciężko znaleźć szkołę językową czy kogoś, kto by nas mógł uczyć. ze szwedzkim i norweskim jest trochę łatwiej. tak czy inaczej - wszystkie trzy do nieskomplikowanych języków nie należą.
Ja znam jeden wydział i ze 3 Empik School, ale potem ze zdawaniem certyfikatów jest zabawa z jeżdżeniem do Warszawy m.in.
Stary 2012-12-06, 12:04   #5
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Ja znam jeden wydział i ze 3 Empik School, ale potem ze zdawaniem certyfikatów jest zabawa z jeżdżeniem do Warszawy m.in.
ja również słyszałam tylko o jednym wydziale. kiedyś sama próbowałam się nawet nauczyć czegoś po fińsku, ale w pojedynkę człowiek nic nie zdziała. pojedyncze słówka, jakieś powtarzanie za kasetą... ale gramatyki się raczej człowiek sam nie nauczy. tak jest z każdym językiem. a co do Empiku - nie ufam tym szkołom, dużo negatywnych opinii się na ich temat nasłuchałam od znajomych.
tekila901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 12:27   #6
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
ja również słyszałam tylko o jednym wydziale. kiedyś sama próbowałam się nawet nauczyć czegoś po fińsku, ale w pojedynkę człowiek nic nie zdziała. pojedyncze słówka, jakieś powtarzanie za kasetą... ale gramatyki się raczej człowiek sam nie nauczy. tak jest z każdym językiem. a co do Empiku - nie ufam tym szkołom, dużo negatywnych opinii się na ich temat nasłuchałam od znajomych.
Live Mocha - spróbuj tą drogą, polecam
Stary 2012-12-06, 12:57   #7
Paszczurek666
Zakorzenienie

Cytat:
Który z tych języków jest wg was najbardziej ,,przyszłościowy ''

Powiem szczerze,że nigdy nie uczyłam się żadnego, ale teraz zaczęłam ich słuchać i moje wrażenia :
2) czuję, że ich nauka może mi przychodzić z trudem, gdyż po nauce angielskiego i niemieckiego czuję lekki przesyt języków germańskich , aczkolwiek uważam , że język np. rosyjski nie jest tak zapotrzebowany jak właśnie skandynawskie.....
Polski. Zdecydowanie.

Tak jak już zostało zauważone: Fiński nie jest germańskim, ani nawet indoeuropejskim językiem. Ma kompletnie inną gramatykę, niż germańskie, słowiańskie czy romańskie.

Na rosyjski z angielskim jest ostatnio zapotrzebowanie.
A z tych trzech, które wymieniłaś, to chyba najbardziej przyszłościowy jest norweski (choć wszystkie dają bardzo duże możliwości).

Podskakuję z Mel B.
Joga

Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą.
----------------------------
Używasz poprawnie?
'Szlak prowadzi na wschód.'
'Szlag mnie trafia.'
Paszczurek666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-06, 13:14   #8
Mileva_
Zakorzenienie

Fiński, na Ilmatar i Vainamoinena

Pytasz się o coś, o czym nie masz najwidoczniej pojęcia. Jesli masz któregokolwiek z tychże uczyć się tylko ze względu na zapotrzebowanie na szwedzkie kryminały np, to sobie odpuść. Są mimo wszystko niszowe, zwłaszcza ten nieszczęsny fiński, bo poza Finlandią, Szwecją i może Estonią się nie dogadasz. Jest to przy tym jeden z trudniejszych języków europejskich, nie ma NIC ale to nic wspólnego z germańskimi, składnia, sposób wyrażania myśli, konstrukcja zdania jest zupełnie odmienna, jako że Finowie przypałętali się z Uralu i to z ludami syberyjskimi mają powiązania.

I są o wiele mniej przyszłościowe, jak to nazywasz, niż ten rosyjski. Rosja była, jest i będzie gigantem i w ekonomii na wyższym szczeblu to bardzo istotny język, zwłaszcza w krajach niesłowiańskich. Bo nauka tegoż to dla takiego Austriaka katorga

edit//Jeśli "poruszasz" się jako tako w angielskim i niemieckim, to szwedzki nie będzie ciężki.

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2012-12-06 o 13:23
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 13:16   #9
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Proponuje Ci przynajmniej odnośnie fińskiego usiąść solidnie i poczytać coś o nim, bo piszesz o swoich wrażeniach które do faktów mają się nijak.
jak w każdym swoim temacie

autorko, może zacznij przed założeniem wątków na Wizażu przeglądać google, bo w prawie każdym swoim temacie zaliczasz jakąś wtopę, której można uniknąć wyszukując coś samemu, a dopiero po szczegóły przyjść tutaj.

a połączenie angielski-rosyjski jest teraz pożądane, bardziej niż twój "finlandzki".
Stary 2012-12-06, 13:45   #10
Fleur_D
Zakorzenienie

Najpierw jednak polski przyda się w życiu, szczególnie w Polsce.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 13:55   #11
spititout
Raczkowanie

Też zajrzałam tu przez "finlandzki"

Fiński odradzam - próbowałam się uczyć sama kilka lat, ale
Cytat:
w pojedynkę człowiek nic nie zdziała. pojedyncze słówka, jakieś powtarzanie za kasetą... ale gramatyki się raczej człowiek sam nie nauczy.
dokładnie tak. I nie wyobrażam sobie zacząć uczyć się takiego języka ot tak, interesowałam się Finlandią wcześniej, słucham sporo zespołów śpiewających po fińsku, radia, wywiadów, czytam jakieś proste artykuły itp., a i tak ze zrozumieniem podstawowych rzeczy dalej mam problemy.

Ze szwedzkim i norweskim już byłoby łatwiej, ale tak jak pisze viva91 - angielski z rosyjskim to teraz bardzo dobra sprawa.
Don't be plasticine

Edytowane przez spititout
Czas edycji: 2012-12-06 o 13:56
spititout jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-06, 15:33   #12
evvve01
Raczkowanie

Już zmieniłam tytuł wątku . Przepraszam, ale ostatnio mam ciężkie dni w szkole i czasami wyłącza mi się myślenie, a co do mojego języka polskiego - nie oceniajcie ludzi po pozorach.

Odnosząc się natomiast do innych wypowiedzi , przyznam wam rację - oceniam wszystko intuicyjnie.
To forum jest jednak chyba po to, żeby swoje intuicje zamieniać na fakty.
Tak, to prawda że nie ,,pociąga '' mnie Finlandia
Nie znam nikogo , kto mógłby mi w tej sprawie doradzić, dlatego zadaję pytanie tutaj.
Zauważyłam ,że są tu osoby, z wyższym wykształceniem i które wiedzą już ,,co nieco '' o świecie, dlatego pytam

Wracając do tematu : Tak , to prawda że Rosja jest potęgą , aczkolwiek czytałam ostatnio dużo wypowiedzi w internecie na temat tego jak to szwedzki jest zapotrzebowanym językiem.
Tutaj natomiast dużo osób ma inne zdanie na ten temat.
Szczerze powiedziawszy : Jestem lekko zagubiona

Edytowane przez evvve01
Czas edycji: 2012-12-06 o 16:31
Stary 2012-12-06, 15:54   #13
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Już zmieniłam tytuł wątku . Przepraszam, ale ostatnio mam ciężkie dni w szkole i czasami wyłącza mi się myślenie, a co do mojego języka polskiego - nie oceniajcie ludzi po pozorach.

Odnosząc się natomiast do innych wypowiedzi , przyznam wam rację - oceniam wszystko intuicyjnie.
Nie znam nikogo , kto mógłby mi w tej sprawie doradzić, dlatego zadaję pytanie tutaj.
Zauważyłam ,że są tu osoby, z wyższym wykształceniem i które wiedzą już ,,co nieco '' o świecie, dlatego pytam

Wracając do tematu : Tak , to prawda że Rosja jest potęgą , aczkolwiek czytałam ostatnio dużo wypowiedzi w internecie na temat tego jak to szwedzki jest zapotrzebowanym językiem.
Jeśli cię nie pociąga, to skąd w ogóle pomysł, by się uczyć tego języka? Najpierw poczytaj, i najlepiej nie w internecie, tylko wypożycz sobie książki, o kulturze, języku, historii; może jakieś rozmówki, płyty - i dopiero będziesz mogła sobie wyrobić opinię, czy chcesz w to brnąć Jak ktoś tam napisze, że quechua (czy jak to się tam pisze) robi się popularny i opłacalny, to też podejmiesz plan nauki?

Podobno opłacalny jest teraz chiński. Nie lubię Chin, nie przemawia do mnie ani kultura, ani mentalność, ani przedmiotowe podejście do ludzi właściwe temu narodowi, nie kręcą mnie ichnie znaczki. Nie przyszłoby mi do głowy się nim maltretować, bo ktoś stwierdził że ChRL opanuje większość rynku światowego i się opłaca. Z niewolnika nie ma pracownika.
Stary 2012-12-06, 16:00   #14
Paszczurek666
Zakorzenienie

Cytat:

Nie oceniamy po pozorach. Oceniamy po wpisie

Słuchaj, to nie jest tak, że tylko jeden język jest potrzebny. Otwieramy się na różne rynki. Zapotrzebowanie jest na rosyjski z angielskim (sam rosyjski gorzej), szwedzki, norweski (ten jest zaklasyfikowany, cholera wie czemu, jako język egzotyczny, przez co tłumaczenie jest droższe), chiński, słowacki, ukraiński, czeski, turecki, japoński, hebrajski. Z tymi językami (no może rosyjskiego) jest o tyle dobrze, że nie są aż tak popularne jak angielski, niemiecki, francuski i hiszpański.

Podskakuję z Mel B.
Joga

Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą.
----------------------------
Używasz poprawnie?
'Szlak prowadzi na wschód.'
'Szlag mnie trafia.'
Paszczurek666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 16:10   #15
evvve01
Raczkowanie

Naprawdę język norweski jest zaliczany egzotycznych ?

hmm..piszecie, że nie powinno się zabierać za to co nas w ogóle nie interesuje.
Czy za ,,szkołę '' też nie powinnam się zabierać, bo nie intersuje mnie większość przedmiotów?
Często jest tak, że zamiłowanie przychodzi z czasem.
Stary 2012-12-06, 16:15   #16
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Czy za ,,szkołę '' też nie powinnam się zabierać, bo nie intersuje mnie większość przedmiotów?
To znowu w drugą stronę: nie interesuje mnie konstruowanie silników spalinowych, a mimo to powinnam się tym zająć?

Szkoła to kiepski przykład, bo to zdobywanie wiedzy ogólnej, którą każdy powinien znać. Mowa o szkole kształcącej w zakresie podstawowym, uczelnie wyższe to inna bajka - coś na co się decydujemy, a nie mamy obowiązku do tego. A do nauki mniej popularnych języków nikt nie zmusza, nie jest to obowiązkowe, więc jeśli się za to zabieramy, powinno nas to interesować.
Stary 2012-12-06, 16:16   #17
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
[...] a co do mojego języka polskiego - nie oceniajcie ludzi po pozorach.
Powiedz to na dyktandzie na języku polskim

A odnośnie tematu to ja myślę, że jest wciąż zapotrzebowanie na język angielski.
Fenris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 16:30   #18
evvve01
Raczkowanie

Red face Dot.: Norweski / Szwedzki a może Fiński ?

Powiem szczerze, że w tym przypadku nie kieruję się tym co mnie interesuje, ale tym co jest dla mnie korzystniejsze i bardziej w zasięgu ,,mojej ręki ''.

..bo jeśli chodzi o mnie to na pewno wolałabym się uczyć np. francuskiego lub rosyjskiego . I w tym przypadku kieruję się przede wszystkim ,,melodią języka'' , a w następnej kolejności krajem.

Nie wiem jak wam, ale dla mnie języki germańskie nie są wcale przyjemne jeśli chodzi o ,,wydzwięk''.

Edytowane przez evvve01
Czas edycji: 2012-12-06 o 16:34
Stary 2012-12-06, 16:39   #19
ChocolateWithHeroin
Raczkowanie

Facepalm... No jak to nie?!

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?

Wymiana
ChocolateWithHeroin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 16:46   #20
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez ChocolateWithHeroin Pokaż wiadomość

A jednak:
Cytat:
Skandynawia - region północnej Europy, obejmujący kraje: Szwecję, Norwegię oraz Danię. Obejmuje część z krajów nordyckich.

Czasem w nieskandynawskich mediach, biorąc pod uwagę wpływy szwedzkie i duńskie, do Skandynawii zalicza się Islandię, czy nawet niegermańskie kraje, takie jak: Finlandia, Estonia, niekiedy też Łotwa, a nawet Litwa. W samych krajach skandynawskich za Skandynawię uważa się jednak tylko trzy kraje (Dania, Norwegia, Szwecja)
Stary 2012-12-06, 16:48   #21
ChocolateWithHeroin
Raczkowanie

Nie ufam wikipedii, ale po sprawdzeniu w innych źródlach przyznaję Ci rację

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?

Wymiana
ChocolateWithHeroin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 17:28   #22
Fenris
Czekam na Ragnarok

Dot.: Norweski / Szwedzki a może Fiński ?

Cytat:
Powiem szczerze, że w tym przypadku nie kieruję się tym co mnie interesuje, ale tym co jest dla mnie korzystniejsze i bardziej w zasięgu ,,mojej ręki ''.

..bo jeśli chodzi o mnie to na pewno wolałabym się uczyć np. francuskiego lub rosyjskiego . I w tym przypadku kieruję się przede wszystkim ,,melodią języka'' , a w następnej kolejności krajem.

Nie wiem jak wam, ale dla mnie języki germańskie nie są wcale przyjemne jeśli chodzi o ,,wydzwięk''.
A dlaczego w ogóle bierzesz się za języki? I to takie, które Cię nie interesują. Chcesz całe życie pracować w nieinteresującym zawodzie?
Stary 2012-12-06, 17:55   #23
viva91
na przekór do celu

Cytat:
A to już jest indywidualna kwestia, jeden lubi czerwony, a drugi zielony.
Tak i ja uwielbiam słuchać niemieckiego, bo bardzo lubię jego wymowę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-06, 17:59   #24
Fenris
Czekam na Ragnarok

Ja uwielbiam słuchać rosyjskiego. Afrodyzjak
No i oczywiście angielskiego, irlandzkiego i szkockiego (geniusz ).
Stary 2012-12-06, 19:44   #25
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Naprawdę język norweski jest zaliczany egzotycznych ?

Do szkoły musisz chodzić, bo to Twój obowiązek, do 18. roku życia. Studiowanie na uczelni wyższej, czy nauka języka obcego nie jest obowiązkowe.
Często jest tak, że zamiłowanie przychodzi z czasem... Może, ale jeśli się wybierasz na jakąś filologię, dobrze jest się na nią wybrać z pasji.

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 19:51   #26
evvve01
Raczkowanie

/SIZE]

[/COLOR]
Cytat:
Napisane przez Fenris Pokaż wiadomość
A dlaczego w ogóle bierzesz się za języki? I to takie, które Cię nie interesują. Chcesz całe życie pracować w nieinteresującym zawodzie?

A kto powiedział, że nie lubię się uczyć języków ?

Edytowane przez evvve01
Czas edycji: 2012-12-06 o 19:52
Stary 2012-12-06, 19:55   #27
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
A kto powiedział, że nie lubię się uczyć języków ?
Chodziło mi o języki, które wymieniłaś w pierwszym poście + cytat:
Cytat:
Stary 2012-12-06, 20:42   #28
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:

Dlaczego nie sięgniesz więc po rosyjski? Jest przydatny, a niedługo wcale nie będzie tak powszechnie znanym językiem, kiedy, za przeproszeniem, wymrze lub przejdzie na emeryturę pokolenie kształcone w PRL.

Co do uznawania Finlandii za Skandynawię - za kraj nordycki/ a może i skandynawski coraz bardziej chcą być uważani również Estończycy Nie jest to do końca bezpodstawne, ale jednak... ja bym dyskutowała Taka ciekawostka.

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2012-12-06 o 20:44
Stary 2012-12-07, 11:45   #29
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ChocolateWithHeroin Pokaż wiadomość

http://www.wykop.pl/link/1293449/fin...e-skandynawia/ rozległa ilość dowodów.
Stary 2012-12-07, 17:33   #30
Maguda_
Kawaii strona mocy

Mam wrażenie, że w tytule wątku padł taki rodzaj języków, bo w temacie o filologii vs lingwistyka ktoś rzucił takie hasło i Autorka bez namysłu to podchwyciła
Autorko, nie kieruj się tym co jest modne albo warte nauki, "przyszłościowe", bo nie ma czegoś takiego: to, że np. teraz hiszpański jest dostępny w prawie każdej szkole językowej nie znaczy, że zanim skończysz studia będzie jeszcze potrzeby aż w takim stopniu. To oczywiście tylko przykład.
Przede wszystkim zastanów się czego Ty sama naprawdę chcesz, w jakim zawodzie siebie widzisz, w jakiej części kraju mieszkasz - to wszystko jest ważne. A "intuicyjny" wybór, bo ktoś na forum czy w internecie tak napisał, do niczego dobrego nie doprowadzi, chyba że do frustracji w przyszłości.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości