![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Norweski / Szwedzki a może Finlandzki ?
Który z tych języków jest wg was najbardziej ,,przyszłościowy ''
Powiem szczerze,że nigdy nie uczyłam się żadnego, ale teraz zaczęłam ich słuchać i moje wrażenia : 1) każdy z nich jest podobny w pewnym sensie do niemieckiego 2) czuję, że ich nauka może mi przychodzić z trudem, gdyż po nauce angielskiego i niemieckiego czuję lekki przesyt języków germańskich , aczkolwiek uważam , że język np. rosyjski nie jest tak zapotrzebowany jak właśnie skandynawskie..... ![]() ![]() Edytowane przez evvve01 Czas edycji: 2012-12-06 o 15:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Norweski / Szwedzki a może Finlandzki ?
FIŃSKI na litość Boską, FIŃSKI ! Piękne Suomen Kieli , a nie jakiś "finlandzki"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wybierz jeden i się na nim skoncentruj. Najtrudniej jest z nauką fińskiego, ale tylko i wyłącznie ze względu na to, że ciężko znaleźć szkołę językową czy kogoś, kto by nas mógł uczyć. ze szwedzkim i norweskim jest trochę łatwiej. tak czy inaczej - wszystkie trzy do nieskomplikowanych języków nie należą. Edytowane przez tekila901 Czas edycji: 2012-12-06 o 11:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Zadomowienie
|
Tak, tak - zwłaszcza finlandzki wywodzący się z Mongolii, on jest szalenie podobny do niemieckiego. Te wszyskie słowa jak mina, aurinko czy kuu są tak bardzo zbliżone do słów typu Rettungswagen , Schmetterling...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Wiesz co... trafiłaś na maniaka siedzącego od 10 lat w temacie. Proponuje Ci przynajmniej odnośnie fińskiego usiąść solidnie i poczytać coś o nim, bo piszesz o swoich wrażeniach które do faktów mają się nijak. Jeśli nauka jakiegoś języka nie interesuje Cię do tego stopnia, żeby sprawdzić o nim informacje totalnie podstawowe, to na pewno jego nauka nie będzie Ci dawać jakiejś większej satysfakcji - moim zdaniem. ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja również słyszałam tylko o jednym wydziale. kiedyś sama próbowałam się nawet nauczyć czegoś po fińsku, ale w pojedynkę człowiek nic nie zdziała. pojedyncze słówka, jakieś powtarzanie za kasetą... ale gramatyki się raczej człowiek sam nie nauczy. tak jest z każdym językiem. a co do Empiku - nie ufam tym szkołom, dużo negatywnych opinii się na ich temat nasłuchałam od znajomych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak już zostało zauważone: Fiński nie jest germańskim, ani nawet indoeuropejskim językiem. Ma kompletnie inną gramatykę, niż germańskie, słowiańskie czy romańskie. Na rosyjski z angielskim jest ostatnio zapotrzebowanie. A z tych trzech, które wymieniłaś, to chyba najbardziej przyszłościowy jest norweski (choć wszystkie dają bardzo duże możliwości).
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Fiński, na Ilmatar i Vainamoinena
![]() Pytasz się o coś, o czym nie masz najwidoczniej pojęcia. Jesli masz któregokolwiek z tychże uczyć się tylko ze względu na zapotrzebowanie na szwedzkie kryminały np, to sobie odpuść. Są mimo wszystko niszowe, zwłaszcza ten nieszczęsny fiński, bo poza Finlandią, Szwecją i może Estonią się nie dogadasz. Jest to przy tym jeden z trudniejszych języków europejskich, nie ma NIC ale to nic wspólnego z germańskimi, składnia, sposób wyrażania myśli, konstrukcja zdania jest zupełnie odmienna, jako że Finowie przypałętali się z Uralu i to z ludami syberyjskimi mają powiązania. I są o wiele mniej przyszłościowe, jak to nazywasz, niż ten rosyjski. Rosja była, jest i będzie gigantem i w ekonomii na wyższym szczeblu to bardzo istotny język, zwłaszcza w krajach niesłowiańskich. Bo nauka tegoż to dla takiego Austriaka katorga ![]() edit//Jeśli "poruszasz" się jako tako w angielskim i niemieckim, to szwedzki nie będzie ciężki. Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-12-06 o 13:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() autorko, może zacznij przed założeniem wątków na Wizażu przeglądać google, bo w prawie każdym swoim temacie zaliczasz jakąś wtopę, której można uniknąć wyszukując coś samemu, a dopiero po szczegóły przyjść tutaj. a połączenie angielski-rosyjski jest teraz pożądane, bardziej niż twój "finlandzki".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Najpierw jednak polski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Też zajrzałam tu przez "finlandzki"
![]() Fiński odradzam - próbowałam się uczyć sama kilka lat, ale Cytat:
Ze szwedzkim i norweskim już byłoby łatwiej, ale tak jak pisze viva91 - angielski z rosyjskim to teraz bardzo dobra sprawa.
The only thing you can rely on Is that you can't rely on anything Don't go and sell your soul for self-esteem Don't be plasticine Edytowane przez spititout Czas edycji: 2012-12-06 o 13:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Już zmieniłam tytuł wątku . Przepraszam, ale ostatnio mam ciężkie dni w szkole i czasami wyłącza mi się myślenie, a co do mojego języka polskiego - nie oceniajcie ludzi po pozorach.
Odnosząc się natomiast do innych wypowiedzi , przyznam wam rację - oceniam wszystko intuicyjnie. To forum jest jednak chyba po to, żeby swoje intuicje zamieniać na fakty. Tak, to prawda że nie ,,pociąga '' mnie Finlandia ![]() Nie znam nikogo , kto mógłby mi w tej sprawie doradzić, dlatego zadaję pytanie tutaj. Zauważyłam ,że są tu osoby, z wyższym wykształceniem i które wiedzą już ,,co nieco '' o świecie, dlatego pytam ![]() Wracając do tematu : Tak , to prawda że Rosja jest potęgą , aczkolwiek czytałam ostatnio dużo wypowiedzi w internecie na temat tego jak to szwedzki jest zapotrzebowanym językiem. Tutaj natomiast dużo osób ma inne zdanie na ten temat. Szczerze powiedziawszy : Jestem lekko zagubiona ![]() Edytowane przez evvve01 Czas edycji: 2012-12-06 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Podobno opłacalny jest teraz chiński. Nie lubię Chin, nie przemawia do mnie ani kultura, ani mentalność, ani przedmiotowe podejście do ludzi właściwe temu narodowi, nie kręcą mnie ichnie znaczki. Nie przyszłoby mi do głowy się nim maltretować, bo ktoś stwierdził że ChRL opanuje większość rynku światowego i się opłaca. Z niewolnika nie ma pracownika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słuchaj, to nie jest tak, że tylko jeden język jest potrzebny. Otwieramy się na różne rynki. Zapotrzebowanie jest na rosyjski z angielskim (sam rosyjski gorzej), szwedzki, norweski (ten jest zaklasyfikowany, cholera wie czemu, jako język egzotyczny, przez co tłumaczenie jest droższe), chiński, słowacki, ukraiński, czeski, turecki, japoński, hebrajski. Z tymi językami (no może rosyjskiego) jest o tyle dobrze, że nie są aż tak popularne jak angielski, niemiecki, francuski i hiszpański.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Naprawdę język norweski jest zaliczany egzotycznych ?
hmm..piszecie, że nie powinno się zabierać za to co nas w ogóle nie interesuje. Czy za ,,szkołę '' też nie powinnam się zabierać, bo nie intersuje mnie większość przedmiotów? ![]() Często jest tak, że zamiłowanie przychodzi z czasem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Szkoła to kiepski przykład, bo to zdobywanie wiedzy ogólnej, którą każdy powinien znać. Mowa o szkole kształcącej w zakresie podstawowym, uczelnie wyższe to inna bajka - coś na co się decydujemy, a nie mamy obowiązku do tego. A do nauki mniej popularnych języków nikt nie zmusza, nie jest to obowiązkowe, więc jeśli się za to zabieramy, powinno nas to interesować.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
![]() A odnośnie tematu to ja myślę, że jest wciąż zapotrzebowanie na język angielski. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]()
Powiem szczerze, że w tym przypadku nie kieruję się tym co mnie interesuje, ale tym co jest dla mnie korzystniejsze i bardziej w zasięgu ,,mojej ręki ''.
..bo jeśli chodzi o mnie to na pewno wolałabym się uczyć np. francuskiego lub rosyjskiego . I w tym przypadku kieruję się przede wszystkim ,,melodią języka'' , a w następnej kolejności krajem. Nie wiem jak wam, ale dla mnie języki germańskie nie są wcale przyjemne jeśli chodzi o ,,wydzwięk''. Edytowane przez evvve01 Czas edycji: 2012-12-06 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Nie ufam wikipedii, ale po sprawdzeniu w innych źródlach przyznaję Ci rację
![]()
![]() |
#22 | |
Czekam na Ragnarok
|
Dot.: Norweski / Szwedzki a może Fiński ?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Tak i ja uwielbiam słuchać niemieckiego, bo bardzo lubię jego wymowę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Czekam na Ragnarok
|
Ja uwielbiam słuchać rosyjskiego. Afrodyzjak
![]() No i oczywiście angielskiego, irlandzkiego i szkockiego (geniusz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Często jest tak, że zamiłowanie przychodzi z czasem... Może, ale jeśli się wybierasz na jakąś filologię, dobrze jest się na nią wybrać z pasji. ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
/SIZE]
[/COLOR] Cytat:
A kto powiedział, że nie lubię się uczyć języków ? ![]() Edytowane przez evvve01 Czas edycji: 2012-12-06 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Czekam na Ragnarok
|
Chodziło mi o języki, które wymieniłaś w pierwszym poście + cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do uznawania Finlandii za Skandynawię - za kraj nordycki/ a może i skandynawski coraz bardziej chcą być uważani również Estończycy ![]() ![]() Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-12-06 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.wykop.pl/link/1293449/fin...e-skandynawia/ rozległa ilość dowodów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Kawaii strona mocy
|
Mam wrażenie, że w tytule wątku padł taki rodzaj języków, bo w temacie o filologii vs lingwistyka ktoś rzucił takie hasło i Autorka bez namysłu to podchwyciła
![]() Autorko, nie kieruj się tym co jest modne albo warte nauki, "przyszłościowe", bo nie ma czegoś takiego: to, że np. teraz hiszpański jest dostępny w prawie każdej szkole językowej nie znaczy, że zanim skończysz studia będzie jeszcze potrzeby aż w takim stopniu. To oczywiście tylko przykład. Przede wszystkim zastanów się czego Ty sama naprawdę chcesz, w jakim zawodzie siebie widzisz, w jakiej części kraju mieszkasz - to wszystko jest ważne. A "intuicyjny" wybór, bo ktoś na forum czy w internecie tak napisał, do niczego dobrego nie doprowadzi, chyba że do frustracji w przyszłości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.