|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nietypowy problem z włosami
Postanowiłam założyć nowy wątek, ponieważ nigdzie na forum nie spotkałam nie z takim problemem jak moj.
Od 2 lat niszczyłam swoje włosy prostownica i suszarka (codziennie!), czesto tez farbowalam, ogolnie mowiac nie dbałam zbyt o wlosy. Postanowiłam to zmienic bo moje włosy wygladały okropnie. Podciełam koncówki (ok.5cm) wiec włosy nie byly juz porozdwajane, stosowałam wiekszosc z polecanych odzywek na wizazu przez około miesiac ale to jak wygladaja moje wlosy jest conajmniej dziwne. Kiedy patrze na tył moich wlosow przy uzyciu lusterka, od nadsady gdzies tak z 5 cm widze ladne i zdrowe wlosy, reszta wlosow,nizej,pokryta jest taka jakby osłonka odstajacych i polamanych wlosow, nie wiem jak to dokladniej opisac, a koncowki sa zdrowe i odzywione. Jak dla mnie cos tu nie gra, wyglada to komicznie. Patrzac na nie wyglada to mniej wiecej tak: zdrowe, zniszczone, zdrowe. Nie mam pojecia co mam z nimi zrobic. Warsta wzniszczone to okolo 40/50cm wiec musialabym sporo obciac. Gdybym podcinala regularnie co miesiac to ladne wlosy mialabym dopiero za 2 lata albo i pozniej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
![]()
hmmm...a jakieś maseczki z poradnika babci/ Mówię serio, one działają lepiej niż niektóre z tych współczesnych...jedwab pewnie też stosowałaś? Cóż, pozostaje jedyne konsultacja u fryzjerki...powodzenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nietypowy problem z włosami
dołaczam sie do pytania, moje włosy wyglądają identycznie !! przypuszczam ze to zasluga prostownicy,,,,rozjasniał am też długo ale juz sobie dawno dałam spokój a moje włosy dalej tragedia i do tego rosną strasznie wolno,,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
wiem o jakie włosy chodzi bo moja siostra miała dokładnie to samo na włosach do pasa i ścięłam jej włosy do ramion. Ciezko jej sie było zdecydować, ale fryzura jej pasuje i teraz będzie egularnie podcinała co 3-4 miesiące, powinno byc ok. A jeśli włosy są zniszczone tylko z wierzchu to polecam ścieniować...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Regenerujesz włosy DOPIERO od miesiąca więc nic dziwnego że na razie poprawa jest niewielka... ja po jednorazowym rozjasnieniu włosów regenerowałam je przez ok.3 miesiące, więc po 2 latach katowania włosów zajmie Ci to na pewno więcej czasu (przypuszczam ze co najmniej pół roku)... tak więc dalej rób swoje (olejowanie, domowe maseczki, polecane odżywki, wcierki) a włosy stopniowo będa się poprawiać, myślę że pomogłoby też pożegnanie się z ok.10 cm włosów
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Wspolczuje, to musi byc frustrujace. Musisz uzbroic siew cierpliwosc, regeneracja troche potrwa.
![]() Masz grube czy cienkie włosy? Jesli są grube lub jest ich duzo to posuzkalabym dobrego fryzjera ktory sciniuje wierzchnia warstwe włosow(tylko lepiej zeby nie robił tego degazowkami tylko normalnymi , ostrymi nozyczkami) W ten sposób mogłabys sie pzobyc wierzchniej warstwy włosów i odłsonic te zdrowsze z pod spodu. Jeśli cienkie włosy lub jest ich mało to wtedy raczej nie polecam mocnego cieniowania bo mógłby być efekt piórek. Wtedy lepiej albo przecierpieć swoje i ściąć tyle ile jesteś w stanie przeżyć albo systematycznie podcinać. dbaj , nawilżaj, odżywiaj, jak dotychczas i nie poddawaj się, na pewno z każdym tygodniem będzie lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
moja siostra ma takie włosy. Identycznie, bo właśnie niedawno podcięlam jej 2 cm. zdrowe-porozdwajane i powykręcane-zdrowe. U niej to tylko i wyłącznie wina robienia od lat dzień w dzień ciasnego warkocza, bo nigdy nie farbowała, nie suszyła, nie prostowała, nic... może to wina zbyt ściśniętej fryzury jak u mojej siostry. włosy mogą się łamać i ulegać mechanicznym urazom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Clary a może po prostu tę wierzchnią warstwę włosów masz zniszczoną od związywania ich gumką, czy spinania? Nawet najlepiej odżywione, zregenerowane i zadbane włosy mogą szybko się niszczyć w kontakcie z gumką i szarpaniem. Poza tym, z regeneracją to nie tak hop-siup. Dbaj o nie, olejuj, odżywiaj, a one kiedyś Ci się odwdzięczą, ale na efekty trzeba pracować.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się, zniszczone włosy ściągane gumką, niszczą się w tym miejscu kilka razy szybciej. Dbaj o włoski dalej a zamiast gumki, wypróbuj klamry czy grzebyki paszczaki, nie wiem jak się je nazywa. poprawią się z czasem. zdrowe można związywać bezkarnie o wiele częściej.
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
dziwna sytuacja
![]() ale bądz cierpliwa, regeneruj dalej i będą efekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.