|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Gdy popalisz się kwasem...
... to co robisz? wyglądam strasznie,jestem zrozpaczona,a to wszytsko na własne życzenie. Oczywscie byłam tak mądra,że na wyciśniętą krostkę posmarowałm się tonikem 10 % z kwasem AHA i BHA. No i wszytsko byłoby ok,gdyby nie to,że .... za długo trzymałam, Szczypało,piekło,a ja dalej i dalej. No cóż,głupota nie zna granic. A teraz co mam na twarzy. KUKU!! jak mam sobie z tym poradzić?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Gdy popalisz się kwasem...
smaruj czymś tłustym. Może być Alantan, może być krem "sutkowy" z Rossmanna.
Trudno powiedzieć czy zejdzie, bo nie napisałaś jak "to" wygląda. Aczkolwiek raczej nie sądzę byś sobie zrobiła wielką krzywdę 10% tonikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nota bene siedzę właśnie z tonikiem z migdałkiem 10% na twarzy i potem zamierzam jeszcze użyć kremu z kwasem , więc sam tonik 10% krzywdy nikomu nie zrobi, raczej kwestia tego że kwas był zastosowany na podrażnioną skórę
![]() ![]() Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2010-08-07 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
mimo,że nie brzmi to groźnie,to w rzeczywistości wygląda inaczej. Niby takie 10 %,ale trzymane na twarzy długo może spowodować poważną ranę. Jak to wygląda? Piecze,boli,szczypie,jest sine i spalone,i pojawiło się coś białego,albo to jakieś pęcherze,albo taka skóra delkatna.Nie pisałabym tu,gdyby nie było to poważne.I mija 3 dni,a wcale nie znika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A czym smarujesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS. Ja toniku 10% z migdałem nie zmywam ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Teraz smaruje alantanem,na noc maść propoliswoą albo nagietkową,bo nic innego nie mam. Właśnie od zawsze używam tego toniku i nigdy nic się nie działo,trzymałam ten wacik z 20 min....ale ze mnie kretynka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam nic lepszego . Skóra po nim goi się w oczach . Stosuje go jak mi się naskórek zerwie do krwi po depilacji , czy w innych nieszczęsciach . Mocno ściąga skóre , dzięki temu rana tak szybko się goi , i nie zostają blizny ![]() Edytowane przez Natalia 1 Czas edycji: 2010-08-07 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ok,spróbuję! Dziękuję!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
mnie też to się przytrafiło z tonikiem 10% AHA/BHA
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Kiedys zaladowalam na twarz gruba warstwe retin-A i tez tak skonczylam. Smarowalam olejkami i penathenem, a na dzien nakladalam gruba warstwe filtra(tak, ze bylo ja widac - po prostu cala broda, policzki i nos biale - a jak sie scierala czy wchlaniala to ladowalam wiecej). No, ale sama to sobie zgotowalam, wiec z pokora przyjmowalam uwagi na uczelni... Pozniej o zaschlo i jakby popekalo i wylonila sie delikatna, gladka skora.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dodałyście mi otuchy,bo myślałam,że tylko ja takie rzeczy wyczyniam.Dziękuję.Ile to będzie trwać? zrobiłam to sobie w czwartek wieczorem i do tej pory ciężko przykryć to jakimkolwiek korektorem/podkładem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Musisz po prostu poczekac, az sie zagoi.
Jesli na ranie pojawilo sie "biale" jak to okreslilas, to oznacza denatuacje bialka w skorze. Ja tak mialam duzo razy, tez na wlasne zyczenie, ale zawsze sie zagoilo, jedyne co to slad pozostawal przez dlugi czas. Taka jakb y mala blizna. Ale i tak schodzi po jakims czasie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Wiem,że muszę poczekać,ale ciężko się patrzy na takie coś w lustrze.Zrobiłam sobie tę ranę wieczorem w czwartek,a dziś niedziela- i bez rezultatów.We wszystkie te dni siedziałam w domu i się ukrywałam,bo nie można było tego niczym przykryć i dalej tak jest. Właśnie te "białe" dalej jest na ranie i tak zastygło,nie da się tego ruszyć.Myślałam,że jakoś to się złuszczy i pod spodem będzie już nowa skóra,ale nic z tego. Dziewczyny,co ja mam zrobić? Jestem załamana!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
hej, ja też tak parę razy miałam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Mnie tak urządziła kosmetyczka-po mikro posmarowała kilka krostek 40%kwasem mlekowym... w efekcie miałam wielką ranę na czole, dwie na policzku, jedną koło nosa i brodzie....masakra! dodam że zabieg był wykonany 2 dni przed sylewstrem - miałam zgłowy sylwestra i połowę stycznia! Z bólu nie mogłam doczekać rana, twarz puchła, była rozpalona i rwała z bólu - podarłam do dermatologa, który kazał robić okłady na rany z wody wapiennej, potem chore miejsca smarować mieszanką dwóch maści: Cicalfate z Avene+Locoid Lipocream (nałożyć na coś czystego tyle samo jednej i drugiej i wymieszać patyczkiem i taką mieszankę nakładać). Twarz musiałam bardzo delikatnie myć Cetaphilem emulsją i obowiazkowo 3x dziennie pić wapno i wcinać garść rutinoscorbinu! Takie okłady i mieszanki maści miałam aplikować kilka razy dziennie. Twarz została uratowana mam jeszcze ślady w tych miejscach - skóra ma inny kolor ale pod fluidem nic nie widać. Z czasem kolor skory ma się wyrównać. Ale jak widzisz mija 8 miesiąc od nieszczęsnej przygody a ja widze jeszcze te miejsca....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Czy ja dobrze rozumiem - TERAZ stosujesz kwasy, kiedy za oknem 30 stopni i ostre słońce? A chronisz skórę filtrem?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.