|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wakacje piechotą ;)
Drogie Wizażanki!
We wrześniu chciałabym wybrać się z chłopakiem na wakacje. Jednak już teraz wiem, że może okazać się to trudne do zrealizowania. W każdym razie - im więcej ludzi puka się w czoło, gdy przedstawiam swój pomysł, tym większą mam ochotę go zrealizować! Otóż wstępnie wygląda to następująco : trasa około 370 km z miasteczka w województwie Warmińsko-mazurskim do Nałęczowa w województwie Lubelskim... Czas - dwa tygodnie. Czyli około 30 km w ciągu dnia. Powrót pociągiem. Moje pytanie brzmi następująco. Czy uważacie, że to możliwe? Czy ktoś ma doświadczenie w pieszych wędrówkach? Czy znacie jakieś miejscowości na trasie przez które warto by było przejść? ![]() A no i oczywiście... Szukam pomysłu odnośnie noclegów na trasie. Chcemy przejść tę trasę i wydać możliwie jak najmniej! ![]() Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacje piechotą ;)
Jesteś bardzo odważna, ja jestem za wygoddna nie dałabym rady
![]() Najtaniej by było spać pod namiotem, ale wtedy musiałabyś go nosić ze sobą co staje się trudne, za noclegi w schroniskach, hostelach trzeba płacić i to czasem nie mało ![]() Daj znać czy Ci się udało ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Właśnie chodzi o to, że pogoda niestety tego lata nie sprzyja wcale... Obawiamy się, że wrzesień też może być paskudny, dlatego namiot odpada. Noclegi w drogich hostelach i schroniskach też raczej odpadają, bo przez dwa tygodnie sporo będzie nas to kosztować... W każdym razie, jeśli pogoda będzie taka jaka była przez cały lipiec i połowę sierpnia, to będziemy musieli zrezygnować z naszej wycieczki
![]() Ale jeśli nawet zrezygnujemy to czuję, że spróbujemy swoich sił w przyszłe wakacje... Tylko ciągle zastanawiam się jeszcze jak to wszystko zorganizować! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hmm.. Jeśli odpada namiot, hostele i schroniska to nie wiem, gdzie chcecie spać - to przecież najtańsze opcje
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja bym się nie odważyła. Co innego iść na pielgrzymkę, a co innego- samemu wyruszać w podróż w nieznane. Nie wiem, czy macie jakieś piesze, podróżnicze doświadczenie (nie piszę o 'doświadczeniach' z PTTK), czy zdajecie sobie sprawę, że:
1) 14 dni to bardzo długo?? 2) idąc 30 km raczej nie będziecie mieli możliwości zawsze nocować w dużym mieście, gdzie uda się zdobyć dwójkę za kasę w granicach 50-100 zł, tylko wylądujecie na zadupiu i przyjdzie wam zapłacić za motel jakąś chorą kasę 3) podróż piesza w takim okresie grupą niezorganizowaną jest po prostu niebezpieczna!!! 4) to duże obciążenie fizyczne Mi się wydaje, że na taką podróż to musicie mieć stówkę dziennie. No chyba, że zalogujecie się na stronie, gdzie ludzie wypożyczają nocleg u siebie, żeby później nocować u innych (tak w ogromnym uproszczeniu mówiąc). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Powiem tak, większość rzeczy była już ustalona, ale faktycznie, jak zaczęliśmy patrzeć miejscowości w kolejności występujące od siebie po 30 kilometrów i ewentualne opcje noclegu, to w paru tych wioskach, czy malutkich miejscowościach nie byłoby gdzie przenocować. Boimy się też pogody, bo jeśli wrzesień będzie wyglądał, tak jak teraz u nas wygląda teraz sierpień, to nawet nie ma co.
Jeśli chodzi o doświadczenie w pieszych wędrówkach to często chodzimy na wielokilometrowe spacery z namiotem, zostając na noc i wracając następnego dnia. Jednak w tak długą podróż jeszcze nigdy się nie wybraliśmy. I oczywiście, że zdawaliśmy sobie z wszelkich zagrożeń z tego płynących, ale właśnie sama podróż w nieznane wydawała nam się niesamowitą przygodą. Mimo wszystko chyba na ten rok pozostanie marzeniem, gdyż przerosła nas kwestia funduszy ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No i dobrze myślicie Natalk_a.
![]() ![]() Może za rok wybierzcie się na pielgrzymkę w ramach próby, o ile jesteście wierzący. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
MOJE marzenie - szczerze mówiąc. Chciałabym rozpocząć taką wędrówkę jednak nie mam z kim ... jeśli ktoś jest z okolic Wrocławia i chciałby rozpocząć pieszą wędrówkę TO JESTEM CHĘTNA. Studiuję turystykę i z chęcią opracuję naszą trasę
![]() ![]()
![]() |
#9 |
.
|
noclegi - couchsurfing albo namiot
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja tez bym chetnie przezyla taka przygode. Jestem z Wawy... moze zbierzemy jakas ekipe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Mi już niestety wakacje się kończą... Ale jeśli znaleźli by się chętni na taką formę podróży w przyszłym roku... to ja się na to piszę jak najbardziej
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a skad jesteś ?
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Z mazur. Mieszkam 80 km od Olsztyna
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Wrocław (okolice)
![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Co to za szkoda?
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No w sumie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do pieniędzy, tyle ile uda się uzbierać ![]() ![]() O mnie? Mam skończone 19 lat, jestem z Mazur i za tydzień zaczynam studia w Gdańsku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wątpię, że tyle pieniędzy by Ci starczyło . Musisz sie liczyć z prowiantem i z tym, że nie wszędzie są pola namiotowe więc niektóre nocki trzeba i tak spędzać w motelach czy pokojach goscinnych
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No więc zaoszczędzi się więcej, jak się uda. A Ty? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Myślałam żeby opisać trasę , obliczyć kosztorys... itp... studiuję Turystykę i Rekreację - jest mi obojętne co zobaczę bo zależy mi na tym, żeby zobaczyć jak NAJWIĘCEJ
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.