Dieta opierająca się na gotowanych warzywach - jakieś pomysły?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-01, 10:59   #1
jezozwierzyk
Zadomowienie

GG do jezozwierzyk

Dieta opierająca się na gotowanych warzywach - jakieś pomysły??

Witajcie
Chciałabym schudnąć, jest lato, sezon na działkowe, oraz tanie w sklepie warzywa, a ja kocham warzywa . Mogłabym się przerzucić na taką dietę, tylko jak je przygotowywać żeby były smaczne i zdrowe? Czy warzywa na patelnie usmażone na oliwie nadal są nisko-tuczące??
Jakie znacie przepisy na gotowane warzywa itp.
Jak myślicie da się schudnąć na takiej diecie? Jak dużo i w jakim czasie?
Proszę o wpisy.
A chętne do przyłączenia się do diety zapraszam!
jezozwierzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 07:26   #2
zielonamorelka
Zakorzenienie

Dot.: Dieta opierająca się na gotowanych warzywach - jakieś pomysły??

po 1-lepsze beda warzywa surowe
latwiej sie trawia i maja wiecej witamin
po 2-na oliwie sie nie smazy[dodaje sie ja tylko na zimno do salatek na przyklad]lepszy bedzie olej rzepakowy
po 3-najlepiej jesli bedziesz gotowac naa parze wtedy w witaminy nei wsiakna do wody cale
po 4-super sprawa jest wok-mocno rozgrzany olej sprawi ze warzywa szybko sie zetna a ich soki i witaminy zostana w srodku
po 5-jedzenie tylko i wylacznie warzyw to zly pomysl opniewaz zabraknie ci sil zwlaszcza przy upalach[ktore podobno moga nadejsc hhi]dodaj jeszcze owoce,troche miesa i ryb,czasem nabial zeby byla roznorodnosc i nei brakowalo ci zadnych mineralow no i koniecznie czasem jakies weglowodany bo bez tego ddlugo nei pociagniesz jakis ryz brazowy,kasze,makaron razowy czy pelnoziarnisty chleb

lepsza taka zdrowa dieta niz popadanie w skrajnosci
teraz-88,8kg
wzrost 172cm
zielonamorelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 13:08   #3
201804271242
Konto usunięte

GG do 201804271242

To ja Ci zaproponuję moje ulubione śniadanie
Potrzebne będą:
- serek wiejski (od nabiału się nie tyje białko sprawia, że tłuszcz zmienia się w mięśnie , więc szczególnie przed południem zajadaj jajka, jogurty itp.)
- szczypiorek, pomidor, papryka, czy inne warzywka (rzodkiewka np. bardzo pasuje)
- odrobina chrzanu
- sól pieprz do smaku

Jak można się domyślić, wszystko należy posiekać, wymieszać z serkiem i przyprawami i smacznego
Zdrowe, smaczne, kolorowe- czego chcieć więcej?

Swoją drogą, mój narzeczony jest wegetarianinem, więc jeśli będziesz chciała podrzucę Ci parę naprawdę przepysznych i zdrowych potraw
201804271242 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 14:06   #4
Rena
Zakorzenienie

mozesz robic czesto leczo - teraz sezon, ale radzilabym dodac do tego miesko, oczywiscie moze byc chude, zeby nie bylo ze chce Cie tuczyc.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 14:18   #5
Miss Saeki
Zakorzenienie

Białko jest polecane szczególnie wieczorem, przed snem. Wtedy należy sobie ograniczyć węglowodany.

A co mozesz jeść?
Ja bym chyba nie nadążała z gotowaniem zup (uwielbiam z kalafiorem, zieloną fasolką, zielonym groszkiem, brukselką).

Możesz się zajadać fasolką szparagową lub kalafiorem (bez bułki i masła są dużo lepsze niż z tymi tuczącymi dodatkami).

Z pomidorów, ogórków czy innych świeżych warzyw możesz robić sałatki.

Nie ograniczaj się tylko do warzyw, jedz też chude mięsko (polecam drób) i ryby. Nie ma bata, musi coś spaść
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 21:51   #6
skazana_na_bluesa
.

lepiej, zebys jadla surowe warzywa. ja prawie codziennie do miesa robie surowke z pomidorow, ogorkow, rzodkiewki, cebuli, szczypiorku i przypraw. do calosci dodaje troche kefiru. drugi patent to ogorek, pomidor, kapusta pekinska, rzodkiewka, papryka konserwowa + piers z kurczaka duszona w przyprawach (pokrojona w kostke). calosc w sosie czosnkowym.

nie smaz warzyw na oliwie tylko rob je na parze. bedzie zdrowiej.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 13:45   #7
Miss Saeki
Zakorzenienie

NNKT zawarte w oliwie (na oliwie nie smażymy, do smażenia polecam olej z pestek winogron) są bardzo potrzebne. Znajdują się one też w orzechach i rybach.

A ogórka i pomidora nie łączymy to razem. To jest tylko smaczne, ale zdrowia w tym nie ma żadnego. Osobno - owszem jest.
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 14:19   #8
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jezozwierzyk Pokaż wiadomość
Witajcie
Chciałabym schudnąć, jest lato, sezon na działkowe, oraz tanie w sklepie warzywa, a ja kocham warzywa . Mogłabym się przerzucić na taką dietę, tylko jak je przygotowywać żeby były smaczne i zdrowe? Czy warzywa na patelnie usmażone na oliwie nadal są nisko-tuczące??
Jakie znacie przepisy na gotowane warzywa itp.
Jak myślicie da się schudnąć na takiej diecie? Jak dużo i w jakim czasie?
Proszę o wpisy.
A chętne do przyłączenia się do diety zapraszam!
Oczywiście, że można schudnąć, tylko trzeba je uzupełniać białkiem i zdrowymi tłuszczami. Jedząc więcej warzyw możesz zastąpić w ten sposób kaloryczne węglowodany (biały ryż, ziemniaki).

Ja apeluję o rozsądek w wyborze dań, żeby było smacznie, nienudno, czasem szybciej w przygotowaniu, czasem wolniej, więc łączyłabym warzywa po obróbce termicznej z surowymi ( nie tylko na parze lub surowe, lecz również podsmażone lub grillowane - tu niezawodna cukinia, bakłażan, papryka).

Spokojnie możesz podsmażyć warzywa na oliwie z oliwek (nie chodzi o smażenie np. kotletów), ale krótkotrwała obróbka jak najbardziej tak.

Z moich sztnadarowych i ulubionych dietetycznych dań warzywnych (oprócz wszelkiego rodzaju surówek z lekkim tylko dressingiem) najbardziej lubię spaghetti z cukinii, np. ze szpinakowym sosem, leczo i jego modyfikacje, ratatouille, zapiekanki warzywne z mięsem, faszerowane papryki, cukinie, bakłażany, zupy-kremy warzywne...

Z łatwością znajdziesz najrozmaitsze przepisy korzystając z jakiejś wyszukiwarki blogów kulinarnych, jak np. durszlak.pl
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości