|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Kaloryczność napoi
Ostatnio postanowiłam zmienić nieco dietę. Udało się przejśc na lżejszą kuchnie
Ciesze się bo troszke mi ubyło tam i siam a do tego samopoczucie lepsze![]() Ale tutaj rodzi mi się takie pytanko. Ostatnio w TV zobaczyłam fragment jakiegoś programu o kaloryczności potraw, ale załapałam się na końcówkę wątku i chyba mało zrozumiałam ![]() Chodzi mi o rzecz następująca - jak odczytac prawidłowo kalorycznosc napoi. Czytam etykietke i tam jest ilosc kalorii ale wiem ze napoje zawieraja cukier (węglowodany?) i teraz ile gram zawartych w jakiej wielkosci butelki jest okey a jaka juz nie za bardzo? Koncowka tego programu w TV była taka ze ludzie zmieniają nawyki żywieniowe na dobre ale zapominaja o napojach ktore tez potrafią być bardzo kaloryczne i zawierają np. taką dawkę cukru ze to co człowiek zaoszczędził na jedzeniu nadrabia piciem Dodam, że nie pijam napoi typu cola czy soki, w wiekszości pije wode, ale np. też bardzo lubie roznego rodzaju "ice tea" i czasem je kupuje i czytam te etykietki ale nic z nich nie kumam Pomoże mi ktoś? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kaloryczność napoi
Znalazłam coś takiego tylko:
Cappuccino filiżanka 60 kcal Coca-cola 1 butelka 0,33l 119 kcal Gorąca czekolada 250 ml (szklanka) 150 kcal Herbata z cukrem i cytryna (200ml, 2 łyżeczki cukru) 42 kcal Kawa z cukrem (200ml +10 g cukru 2 łyżeczki ) 40 kcal Kawa z cukrem i śmietanką (200 ml kawy, 2 łyżeczki cukru, łyżka śmietanki) 60 kcal
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Sathi jestes przemiła, dziękuję ci za chęć pomocy
Ale bardziej zależy mi na interpretacji tych wartości związanych z cukrami, węglowodanami. Czy np. wartośc węglowodanów = 6 g to duzo czy mało na butelke 1,5 l? ITD |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Jesli jesteś na diecie to wogóle nie polecam picia napoi słodzonych cukrem, w tym także soków.Sok słodzony cukrem ma średnio w 100 ml 40 kcl, czyli szklanka takiego "niewinnego soczku" to 100 kcl! Zdrowiej juz zjeść jabłko (70 kcl) lub dwie nektarynki (2x50 kcl)
![]() Jeśli chodzi o ilośc węglowodanów np. na 1,5 butelkę to zalezy jak do tego podejść. 6 g węgli z samego "picia" to dla mnie dużo.Ja unikam węglowodanów , a szczególnie tych prostych, czyli np. cukru , którym słodzone są napoje. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje z twoją odpowiedz
Nie odchudzam się ale uważam ze jadłam za duzo słodyczy i postanowiłam ograniczyc spożycie cukru także w napojach
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrym pomysłem byłaby rezygnacja z takich słodkich napoi. Mi po takich słodkich soczkach jeszcze bardziej chce się pić
Niby 6 gram węgli w butelce 1,5 to nie aż tak dużo. O ile się nie mylę, to jedna czubata łyżka cukru to około 5 gram, więc taki napój spokojnie możesz pić (byle z umiarem ) Jeśli chodzi o soki typu kubuś to one są dość znacznie dosładzane. Ja jak mam ochotę na soczek piję pomarańczowy z tymbarku, bo pisze na nim, że nie zawiera cukru Jednak nigdy nie zwracałam uwagi na ilosc podanych tam węglowodanów. Na pewno zdrowsze będzie robienie soków domowych ze świeżych owoców. Jednak nie każdy ma na to czas niestety. Cole odradzam bo to sama chemia i tam cukru to już jest sporo
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za kolejną odpowiedz
Z colą i gazowanymi napojami całe szczęscie nie mam problemu Martwią mnei tylko soczki i ice tee..
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kawy, to ja sama byłam uzalezniona od cappucino i wiem jak ciężko z takim nałogiem zerwać Obecnie moje uzaleznienie przerzuciło się na zwykłą kawę z mlekiem Ale w sumie to nie ma się co przejmować, bo filiżanka kawy, czy szklanka soku raczej nie zaszkodzą
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przeczytałam ostanio, że pijąc codziennie jedną puszkę napoju słodzonego (0.33L) zjada się kilogram czystego cukru miesięcznie.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
OT: napoi czy napojów?
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lonelines, nie wiem ale zdaje mi sie ze obie wersje są poprawne a ty wiesz która prawidłowa?
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
nawet nie przypusczałam, że powyższe napoje mają tak mało kcal, bardzo pozyteczna infa. Teraz to się zacznie popijanie m-m..
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Ale że w szklance Coli jest 5 łyżeczek cukru (tak dziś wyczytałam) to nie przypuszczałam.
Hmm, dobrze że ja tego nie lubię
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Fakt 5 łyzeczek to strasznie dużo, nigdy nie przepadałam za cola a po tej informacji to juz uważam ze to poprostu powolne zabijanie picie takiego syfu.
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz w tych wszystkich sokach, herbatkach i innych napojach jest tyle świnstwa, ze lepiej tego unikać. Czy jest sie na diecie czy nie.
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek!!
Czy może mi ktoś wytłumaczyć pewną rzecz? Mianowicie - sięgnęłam dzisiaj w sklepie po 100% sok Hortex pomarańczowy bez dodatku cukru. Sprawdziłam tabelę wartości odżywczych i zgłupiałam... 100ml soku (czyli pół szklanki) zawiera 9,0g węglowodanów, w tym 9,0g cukrów (prawie 2 łyżeczki cukru, tak?). Sięgnęłam więc po inny sok, nie reklamujący się "bez dodatku cukru" i nie było różnicy w tabeli. Proszę, niech mnie ktoś oświeci i wytłumaczy o co w tym chodzi. Skoro coś jest bez dodatku cukru, to czym jest ten cukier w ilości 9,0g na 100ml, bo nie daje mi to spokoju!! |
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli fruktoza - cukier prosty.Fruktoza razem z glukozą tworzy sacharozę czyli ten zwykły biały cukier ![]() Kaloryczność tej fruktozy jest podobna jak zwykłego cukru, ale jest ona 2 razy słodsza co oznacza, że wykorzystujemy jej połowę mniej, aby uzyskać pożądaną słodkość.
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli załóżmy - w zwykłym napoju jest 9,0g węglowodanów w tym 9,0g cukrów (napój to rozcieńczony sok z wodą + właśnie cukier), gdzie 9,0g cukru to ten biały-->czyt.zły ![]() A w 100% soku "bez dodatku cukru" może być tyle samo węglowodanów co w napoju, ale już bez białego - złego cukru, a tego naturalnego - fruktozy. Dobrze rozumiem?! czyli w takim przypadku porównań lepiej sugerować się kalorycznością niż ilością węglowodanów? Ech, zakręcone to wszystko ![]() Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.

Ciesze się bo troszke mi ubyło tam i siam a do tego samopoczucie lepsze

MIŁEGO DNIA
) Jeśli chodzi o soki typu kubuś to one są dość znacznie dosładzane. Ja jak mam ochotę na soczek piję pomarańczowy z tymbarku, bo pisze na nim, że nie zawiera cukru

Co do kawy, to ja sama byłam uzalezniona od cappucino i wiem jak ciężko z takim nałogiem zerwać
Obecnie moje uzaleznienie przerzuciło się na zwykłą kawę z mlekiem