|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() studia
hej. mam w planach zdawac rozszerzona mature z niemca i matmy... ale nie wiem za bardzo jaki kierunek studiow wybrac... poradzicie cos? z gory dzieki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: studia
może filologia germańska, albo ze względu na matmę - kierunek techniczny? słyszałam, że po samej matematyce jest też dużo możliwości pracy, zawsze można zrobić podyplomowe studium z innego kierunku i tym samym dodatkowo ,,zabezpieczyć" się na przyszłość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a skąd my mamy wiedzieć co cię interesuje ?!
To ty bedziesz dany kierunek studiować 5 lat a potem liczyć że włąśnie z tego będziesz na życie zarabiać musisz sama zdecydowac bo my nie wróżki a przy podejmowaniu decyzji polecam najpierwy wybrać kierunki opłacalne czyli takie po których zarobisz a z nich z kolei wybrać te które cię interesuje...
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a mi się wydawało, że najpierw się wybiera kierunek który chce się studiować, a potem się patrzy co jest wymagane aby się na niego dostać i z tego zdaje się maturę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Matematyke, albo jakieś kierunki politechniczne
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
najpierw sie zastanow, co chcesz robic. pozniej sprawdz, jakie przedmioty musisz zdawac, zeby sie dostac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Może coś akademii ekonomicznej? Szeroki wachlarz możliwości -od "matematycznych" do prawie humanistycznych
![]() Matma plus język, który zawsze się przyda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
na przekór do celu
|
w lodówce mam ser. co mogę zjęść na kolację?
![]() najpierw wybiera się kierunek, a potem przedmioty na maturę. a nawet jesli chciesz zrobic to odwrotnie to skąd my mamy wiedziec co cię interesuje? powiemy ci "idz na europeistyke" a ty po miesiacu załozysz nowy wątek "mam beznadziejne studia" i napiszesz że Wizażanki były bee bo doradziły ci beznadziejny kierunek.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że można nie wiedzieć na co chce się pójść.. . Rozmowy na ten temat mogą być bardzo pomocne. Dlatego nie potępiam tego typu pytań na forum. Tylko Autorko, nie napisałaś niczego o sobie -co lubisz, jakiej pracy na pewno nie chcesz.. . Radzę przeglądać spis kierunków, zasady rekrutacji i perspektywy zawodowe absolwentów poszczególnych kierunków. Może coś Cię zainteresuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby autorka machnęła palcem na tyle żeby np. podać 5 kierunków i poprosić o pomoc w wyborze to można sobie podyskutować a tak? wróżbiarstwo uprawiac i liczyć że z drugiej strony padnie inna odpowiedzi niż "a to to mnie akurat nie interesuje"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego zgodnie z założeniem "pytaj wszystkich" nawet to miejsce nie jest najgorsze. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
na przekór do celu
|
ale my nie jestesmy jej znajomymi, rodziną, nie wiemy jaka jest. jak mam pomagac komus o kim wiem tyle ze na maturze zdaje matme i niemca? kierunków studiów jest multum, mam wszystkie kilkadziesiat jej zaproponować?
wiem o co jej chodzi, ale jak to mamy zrobic nie majac informacji o niej?
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Proponuję filozofię, albo historię krajów romańskich. Ewentualnie skandynawistykę ![]() Dziewczyno, przecież to Ty sama musisz się zastanowić, co Ciebie interesuje, co chcesz robić i na co chcesz poświęcić resztę życia. Następnie wybrac kierunek i sprawdzić, jakie są zasady rekrutacji na wybraną uczelnię i kierunek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Jak jak uwielbiam, gdy nowe dziewczyny wyskakują jak Filip z konopi, założony przez nich wątek jest jednocześnie pierwszym postem i zadają takie pytania
![]() Oczywiście wszystko zależy od uczelni, bo to ona sobie ustala, na podstawie jakich przedmiotów rekrutuje studentów na dany kierunek, ponieważ nie ma żadnych odgórnych wytycznych, że np. rozszerzona matematyka i niemiecki upoważniają kandydata do podjęcia takich i takich studiów. W zasadzie z tymi przedmiotami możesz walić śmiało zarówno na uniwersytet, uczelnię ekonomiczną, politechnikę. Oczywiście najłatwiej się będzie dostać na polibudę. Listę kierunków na poszczególnych uczelniach i wymagania możesz z łatwością znaleźć w internecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na matematyke ![]() Do autorki: Nikt Ci nie odpowie na jakie studia masz czy powinnas isc, zastanów sie sama, jakie Ci pasuja, co sprawia Ci frajde i w ogole (mi frajde sprawia tylko i wylacznie matematyka i szydelkowanie,... nie ma zadnego kierunku zwiazanego z szydelkowaniem wiec sprawa prosta byla ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | ||
Wtajemniczenie
|
dziewczyny dobrze mowia!
podaj kilka alternatywnych kierunkow nad ktorymi sie zastanawiasz, a wtedy kazda z nas wyrazi swoje zdanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.