studia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-27, 17:27   #1
Karinaaaaa
Przyczajenie

Exclamation

studia

hej. mam w planach zdawac rozszerzona mature z niemca i matmy... ale nie wiem za bardzo jaki kierunek studiow wybrac... poradzicie cos? z gory dzieki.
Karinaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 17:57   #2
sajgona
Raczkowanie

Dot.: studia

może filologia germańska, albo ze względu na matmę - kierunek techniczny? słyszałam, że po samej matematyce jest też dużo możliwości pracy, zawsze można zrobić podyplomowe studium z innego kierunku i tym samym dodatkowo ,,zabezpieczyć" się na przyszłość a może architektura czy coś w tym stylu?
sajgona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 18:08   #3
eyo
Zakorzenienie

a skąd my mamy wiedzieć co cię interesuje ?!
To ty bedziesz dany kierunek studiować 5 lat a potem liczyć że włąśnie z tego będziesz na życie zarabiać

musisz sama zdecydowac bo my nie wróżki a przy podejmowaniu decyzji polecam najpierwy wybrać kierunki opłacalne czyli takie po których zarobisz a z nich z kolei wybrać te które cię interesuje...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 18:11   #4
visionAM
Zakorzenienie

a mi się wydawało, że najpierw się wybiera kierunek który chce się studiować, a potem się patrzy co jest wymagane aby się na niego dostać i z tego zdaje się maturę
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 18:26   #5
Soulfly
Rozeznanie

Matematyke, albo jakieś kierunki politechniczne

Take me to the magic of the moment...

Soulfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 18:27   #6
skazana_na_bluesa
.

najpierw sie zastanow, co chcesz robic. pozniej sprawdz, jakie przedmioty musisz zdawac, zeby sie dostac
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 19:16   #7
jodame
Zadomowienie

Może coś akademii ekonomicznej? Szeroki wachlarz możliwości -od "matematycznych" do prawie humanistycznych
Matma plus język, który zawsze się przyda.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-27, 22:38   #8
viva91
na przekór do celu

w lodówce mam ser. co mogę zjęść na kolację?

najpierw wybiera się kierunek, a potem przedmioty na maturę. a nawet jesli chciesz zrobic to odwrotnie to skąd my mamy wiedziec co cię interesuje? powiemy ci "idz na europeistyke" a ty po miesiacu załozysz nowy wątek "mam beznadziejne studia" i napiszesz że Wizażanki były bee bo doradziły ci beznadziejny kierunek.
Stary 2010-08-27, 23:35   #9
jodame
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
w lodówce mam ser. co mogę zjęść na kolację?

najpierw wybiera się kierunek, a potem przedmioty na maturę. a nawet jesli chciesz zrobic to odwrotnie to skąd my mamy wiedziec co cię interesuje? powiemy ci "idz na europeistyke" a ty po miesiacu załozysz nowy wątek "mam beznadziejne studia" i napiszesz że Wizażanki były bee bo doradziły ci beznadziejny kierunek.
Myślę, że chodzi raczej o to, żeby wyszukać wszelkie możliwe kierunki, na które można się dostać zdając te przedmioty, za Autorkę. Następnie odrzucić te, które skazują na bezrobocie i/lub są nudne. Potem wypisać plusy i minusy tej reszty kierunków. Generalnie odwalić czarną robotę za Autorkę.

Rozumiem, że można nie wiedzieć na co chce się pójść.. . Rozmowy na ten temat mogą być bardzo pomocne. Dlatego nie potępiam tego typu pytań na forum. Tylko Autorko, nie napisałaś niczego o sobie -co lubisz, jakiej pracy na pewno nie chcesz.. .

Radzę przeglądać spis kierunków, zasady rekrutacji i perspektywy zawodowe absolwentów poszczególnych kierunków. Może coś Cię zainteresuje.
Stary 2010-08-27, 23:41   #10
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jodame Pokaż wiadomość
Myślę, że chodzi raczej o to, żeby wyszukać wszelkie możliwe kierunki, na które można się dostać zdając te przedmioty, za Autorkę. Następnie odrzucić te, które skazują na bezrobocie i/lub są nudne. Potem wypisać plusy i minusy tej reszty kierunków. Generalnie odwalić czarną robotę za Autorkę.

Rozumiem, że można nie wiedzieć na co chce się pójść.. . Rozmowy na ten temat mogą być bardzo pomocne. Dlatego nie potępiam tego typu pytań na forum. Tylko Autorko, nie napisałaś niczego o sobie -co lubisz, jakiej pracy na pewno nie chcesz.. .

Radzę przeglądać spis kierunków, zasady rekrutacji i perspektywy zawodowe absolwentów poszczególnych kierunków. Może coś Cię zainteresuje.

jakby autorka machnęła palcem na tyle żeby np. podać 5 kierunków i poprosić o pomoc w wyborze to można sobie podyskutować
a tak? wróżbiarstwo uprawiac i liczyć że z drugiej strony padnie inna odpowiedzi niż "a to to mnie akurat nie interesuje"

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 00:05   #11
jodame
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
jakby autorka machnęła palcem na tyle żeby np. podać 5 kierunków i poprosić o pomoc w wyborze to można sobie podyskutować
a tak? wróżbiarstwo uprawiac i liczyć że z drugiej strony padnie inna odpowiedzi niż "a to to mnie akurat nie interesuje"
Chodziło mi o wszelkie rozmowy na ten temat -niekoniecznie tu, na forum, tylko ze znajomymi, rodziną... . Może się zdarzyć, że ktoś powie o jakimś zawodzie, o którym się nie słyszało, dowie się czegoś o tym i okaże się, że to jest właśnie TO!
Dlatego zgodnie z założeniem "pytaj wszystkich" nawet to miejsce nie jest najgorsze.
Stary 2010-08-28, 00:18   #12
viva91
na przekór do celu

ale my nie jestesmy jej znajomymi, rodziną, nie wiemy jaka jest. jak mam pomagac komus o kim wiem tyle ze na maturze zdaje matme i niemca? kierunków studiów jest multum, mam wszystkie kilkadziesiat jej zaproponować?

wiem o co jej chodzi, ale jak to mamy zrobic nie majac informacji o niej?
Stary 2010-08-28, 00:32   #13
Doda87
Rozeznanie

GG do Doda87

Cytat:
Napisane przez Karinaaaaa Pokaż wiadomość
hej. mam w planach zdawac rozszerzona mature z niemca i matmy... ale nie wiem za bardzo jaki kierunek studiow wybrac... poradzicie cos? z gory dzieki.

Proponuję filozofię, albo historię krajów romańskich. Ewentualnie skandynawistykę

Dziewczyno, przecież to Ty sama musisz się zastanowić, co Ciebie interesuje, co chcesz robić i na co chcesz poświęcić resztę życia. Następnie wybrac kierunek i sprawdzić, jakie są zasady rekrutacji na wybraną uczelnię i kierunek.
Doda87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 01:09   #14
justmine2
Raczkowanie

Jak jak uwielbiam, gdy nowe dziewczyny wyskakują jak Filip z konopi, założony przez nich wątek jest jednocześnie pierwszym postem i zadają takie pytania

Oczywiście wszystko zależy od uczelni, bo to ona sobie ustala, na podstawie jakich przedmiotów rekrutuje studentów na dany kierunek, ponieważ nie ma żadnych odgórnych wytycznych, że np. rozszerzona matematyka i niemiecki upoważniają kandydata do podjęcia takich i takich studiów.
W zasadzie z tymi przedmiotami możesz walić śmiało zarówno na uniwersytet, uczelnię ekonomiczną, politechnikę. Oczywiście najłatwiej się będzie dostać na polibudę. Listę kierunków na poszczególnych uczelniach i wymagania możesz z łatwością znaleźć w internecie.
justmine2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 01:32   #15
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justmine2 Pokaż wiadomość
W zasadzie z tymi przedmiotami możesz walić śmiało zarówno na uniwersytet, uczelnię ekonomiczną, politechnikę. Oczywiście najłatwiej się będzie dostać na polibudę. Listę kierunków na poszczególnych uczelniach i wymagania możesz z łatwością znaleźć w internecie.
Ja tam z matma dostalam sie na uniwersytet
Na matematyke

Do autorki:
Nikt Ci nie odpowie na jakie studia masz czy powinnas isc, zastanów sie sama, jakie Ci pasuja, co sprawia Ci frajde i w ogole (mi frajde sprawia tylko i wylacznie matematyka i szydelkowanie,... nie ma zadnego kierunku zwiazanego z szydelkowaniem wiec sprawa prosta byla ), ale jeżeli masz iść na studia "bo cos studiowac trzeba" to ja nie wiem czy sie na jakiekolwiek studia nadajesz szczerze mowiac

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 07:32   #16
diamondy
Wtajemniczenie

dziewczyny dobrze mowia!
podaj kilka alternatywnych kierunkow nad ktorymi sie zastanawiasz, a wtedy kazda z nas wyrazi swoje zdanie

już niedługo mgr dietetyki

WYSZUKIWARKA NIE BOLI

mów mi .
diamondy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 09:42   #17
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez justmine2 Pokaż wiadomość
Jak jak uwielbiam, gdy nowe dziewczyny wyskakują jak Filip z konopi, założony przez nich wątek jest jednocześnie pierwszym postem i zadają takie pytania
dokładnie jakby troche poobserwowała forum to już by wiedziała jak zakładać swoje watki

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości