|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Policja
Cześć
![]() Jestem w 3 gimnazjum i zastanawiam się jaką szkołę wybrać dalej . Jeżeli chce się być policjantem to ważna jest szkoła średnia którą się ukończy ? I jakie wgl. szkoły należy ukończyć aby zostać policjantką ? z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Policja
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
moj brat zostal policjantem po zwyklym ogolniaku, w szczytnie byla taka slynna szkola policyjna o ile pamietam, on akurat tam sie nie dostal, ale poszedl na rok do wojska, potem do boru a na koniec do jakiejs szkoly policyjnej w legionowie.
popatrz w informatorach ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
szkoła mundurowa nic nie daje. jestem po ogulniaku profil policyjny, potem próbowałam sie dostać do policji. To czy ktos skonczyl liceum mundurowe to przy rekrutacji nic nie znaczy... Fajne zajęcia na lekcjach ale pozniej dostajesz sie (bąz nie) na takiej samej zasadzie. Papiery, skierowanie na egzamin itp... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Są szkoły średnie policyjne.W zeszłym roku taką otworzyli w Bełchatowie, stąd wiem że istnieją.Co do pracy w Policji to i tak trzeba zdawać egzaminy.Możesz być po ogólniaku a nawet po studiach i zdajesz wewnętrzne egzaminy.Poczytaj sobie o szkołach policyjnych na necie.Jest tego sporo.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
TSF wcale nie jest trudny na tyle, żeby z jego powodu iśc do liceum profilowanego. Generalnie za każde średnie wykształcenie jest tyle samo punktów, ich ilośc rosnie gdy mamy wykształcenie wyższe.
Przejdź się do najblizszej komendy powiatowej, kadrowcy powiedzą Ci co i jak. Generalnie liceum możesz wybrać jakie Ci się zywnie podoba, to nie ma znaczenia ![]() Edytowane przez Choco_ Czas edycji: 2010-03-22 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
W zasadzie to nie ma znaczenia. Jak byłam w 3 klasie liceum to prowadzono akcję, aby wstąpić do policji i była u nas policjantka i opowiadała jak się dostać. Niby trzeba mieć maturę, ale jak jej nie masz też możesz się dostać
![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
art. 25, ust. 1 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (tekst jednolity: Dz. U. z 2007 r. Nr 43, poz. 277 z późn. zm.), który stanowi, iż „Służbę w Policji może pełnić obywatel polski o nieposzlakowanej opinii, nie karany, korzystający z pełni praw publicznych, posiadający co najmniej średnie wykształcenie oraz zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej, której gotów jest się podporządkować”. Wobec powyższego nie ma przeciwwskazań, co do przystąpienia do procedury doboru do służby w Policji osób posiadających wykształcenie średnie bez matury. Warto wskazać na art. 11a ust. 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jednolity z dnia 19 listopada 2004 r. Dz.U. Nr 256, poz. 2572 ze zm.), wedle którego wykształcenie średnie posiada osoba, która: 1) ukończyła szkołę ponadpodstawową, z wyjątkiem zasadniczej szkoły zawodowej, szkoły zasadniczej lub innej szkoły równorzędnej, lub 2) ukończyła szkołę ponadgimnazjalną, z wyjątkiem zasadniczej szkoły zawodowej o okresie nauczania nie krótszym niż 2 lata i nie dłuższym niż 3 lata, których ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminu, a także dalsze kształcenie w szkołach wymienionych w lit. e i f oraz z wyjątkiem trzyletniej szkoły specjalnej przysposabiającej do pracy dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi, których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa potwierdzającego przysposobienie do pracy. ad 2. Owszem, możesz ale Twoje szanse na dostanie się do wybranych jednostek są minimalne ![]() ad 3. W momencie rekrutacji, jedyną opcją sprawdzenia sprawno.ści fizycznej jest TSF (test sprawności fizycznej) Nie ma możliwości 'kładzenia nacisku' na umiejętności praktyczne, gdyż one są niewymierne do oceny. ad 4 - ciężkie testy - to tzw. test MultiSelect -fakt, tutaj oblewana jest największa ilośc kandydatów, osobiste predyspozycje kandydata są badane metodą multiselect + rozmowa z psychologiem. ad 5 - wyższe stanowisko tzn etat oficerski ;] Ponieważ na stanowiskach liniowych od stanowiska policjanta do specjalisty wykształcenie jest średnie + odpowiednio z rozporządzenia w sprawie wymagań, stażu słyżby jakim powinni odpowiadać funkcjonariusze .... staż służby w Policji (liczony w latach). POnadto, na stanowisko oficerskie trzeba ukończyć sszkolenie dla absolwentów szkół wyższych w WSPol Szczytno, na które kieruje Cię Twój przełożony w ramach ilości przyznanych miejsc i predyspozycji kierowniczych (lata późniejszej kariery w Policji, o ile w ogóle). [spłyciłam trochę, ale temat stopni i stanowisk oficerskich to 'rarytas' szczegółow można dowiedzieć się poprzez kilka/naście lat w służbie] Pozdrawiam : ) Edytowane przez Choco_ Czas edycji: 2010-03-22 o 18:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jeżeli bardzo chcesz dostać się do policji to lepiej żebyś poszła do liceum o profilu policyjnym( jest takie w Urlach i tam chodzą ludzie z całej Polski)
W takiej szkole lepiej przygotują cię do egzaminu na policjanta pod względem fizycznym ale też teoretycznym ![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Jeżeli ktoś chce być zwykłym "krawężnikiem" wystarczy mieć średnie wykszłcenie z maturą ale jeżeli planujesz awansować i robić coś ambitniejszego proponuje skończyć studia. Jest dosyć ciekawy kierunek Bezpieczeństwo Narodowe,które kształci pod takim właśnie kątem. Program studiów jest ciekawy. Na coraz większej ilości uczelni z roku na rok uruchamiają ten kierunek. Dostać się nie jest w cale taką wielką sztuką więc może warto spróbować?
![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka skończyła technikum i startowała w lipcu 2009 - 6 raz ! Za każdym razem przeszła egzamin praktyczny bez najmniejszego problemu , a na psychologicznym odpadła .. I to jest podobno największy problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na jej miejscu po jakims 2/3 razie dalabym sobie spokoj.