Policja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-21, 19:23   #1
JedynyTakiNick
Raczkowanie

GG do JedynyTakiNick Send a message via Skype™ to JedynyTakiNick
Question

Policja

Cześć
Jestem w 3 gimnazjum i zastanawiam się jaką szkołę wybrać dalej . Jeżeli chce się być policjantem to ważna jest szkoła średnia którą się ukończy ? I jakie wgl. szkoły należy ukończyć aby zostać policjantką ?

z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam

JedynyTakiNick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 21:54   #2
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Policja

Cytat:
Napisane przez JedynyTakiNick Pokaż wiadomość
Cześć
Jestem w 3 gimnazjum i zastanawiam się jaką szkołę wybrać dalej . Jeżeli chce się być policjantem to ważna jest szkoła średnia którą się ukończy ? I jakie wgl. szkoły należy ukończyć aby zostać policjantką ?

z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam
najlepiej jakbys poszła do LO mundurowego
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 23:00   #3
blonndee
Wtajemniczenie

moj brat zostal policjantem po zwyklym ogolniaku, w szczytnie byla taka slynna szkola policyjna o ile pamietam, on akurat tam sie nie dostal, ale poszedl na rok do wojska, potem do boru a na koniec do jakiejs szkoly policyjnej w legionowie.
popatrz w informatorach ja osobiscie nic o liceum pod katem policji nie slyszalam...
Stary 2010-03-22, 00:09   #4
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
najlepiej jakbys poszła do LO mundurowego

szkoła mundurowa nic nie daje. jestem po ogulniaku profil policyjny, potem próbowałam sie dostać do policji. To czy ktos skonczyl liceum mundurowe to przy rekrutacji nic nie znaczy... Fajne zajęcia na lekcjach ale pozniej dostajesz sie (bąz nie) na takiej samej zasadzie. Papiery, skierowanie na egzamin itp...

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 07:19   #5
buziaczka3
Raczkowanie

Są szkoły średnie policyjne.W zeszłym roku taką otworzyli w Bełchatowie, stąd wiem że istnieją.Co do pracy w Policji to i tak trzeba zdawać egzaminy.Możesz być po ogólniaku a nawet po studiach i zdajesz wewnętrzne egzaminy.Poczytaj sobie o szkołach policyjnych na necie.Jest tego sporo.
Stary 2010-03-22, 16:38   #6
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość
szkoła mundurowa nic nie daje. jestem po ogulniaku profil policyjny, potem próbowałam sie dostać do policji. To czy ktos skonczyl liceum mundurowe to przy rekrutacji nic nie znaczy... Fajne zajęcia na lekcjach ale pozniej dostajesz sie (bąz nie) na takiej samej zasadzie. Papiery, skierowanie na egzamin itp...
ale w takiej szkole kładą nacisk na sprawnosc fizyczną i to pomaga w egzaminach ze sprawnosci fizycznej...
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 17:09   #7
Choco_
Zakorzenienie

TSF wcale nie jest trudny na tyle, żeby z jego powodu iśc do liceum profilowanego. Generalnie za każde średnie wykształcenie jest tyle samo punktów, ich ilośc rosnie gdy mamy wykształcenie wyższe.
Przejdź się do najblizszej komendy powiatowej, kadrowcy powiedzą Ci co i jak. Generalnie liceum możesz wybrać jakie Ci się zywnie podoba, to nie ma znaczenia Znaczenie ma to, co chcesz robić i jeśli chcesz być policjantem i służyć to LO profilowane da Ci poniekąd jakąś wiedzę na temat musztry i tym podobnych.

Edytowane przez Choco_
Czas edycji: 2010-03-22 o 17:11
Choco_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 17:21   #8
ever-dream
Wtajemniczenie

W zasadzie to nie ma znaczenia. Jak byłam w 3 klasie liceum to prowadzono akcję, aby wstąpić do policji i była u nas policjantka i opowiadała jak się dostać. Niby trzeba mieć maturę, ale jak jej nie masz też możesz się dostać Tak samo z testem teoretycznym, dobrze jak zdasz, ale jak nie to nadal możesz się dostać. Największy nacisk kładzie się na umiejętności praktyczne, ponoć dosyć ciężkie do przejścia testy A jeśli chcesz mieć wyższe stanowisko to konieczne są studia (nie zawsze muszą być związane ściśle z policją i służbami mundurowymi).
Stary 2010-03-22, 18:33   #9
Choco_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
W zasadzie to nie ma znaczenia. Jak byłam w 3 klasie liceum to prowadzono akcję, aby wstąpić do policji i była u nas policjantka i opowiadała jak się dostać. Niby trzeba mieć maturę, ale jak jej nie masz też możesz się dostać Tak samo z testem teoretycznym, dobrze jak zdasz, ale jak nie to nadal możesz się dostać. Największy nacisk kładzie się na umiejętności praktyczne, ponoć dosyć ciężkie do przejścia testy A jeśli chcesz mieć wyższe stanowisko to konieczne są studia (nie zawsze muszą być związane ściśle z policją i służbami mundurowymi).
Nie trzeba mieć matury.
art. 25, ust. 1 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (tekst jednolity: Dz. U. z 2007 r. Nr 43, poz. 277 z późn. zm.), który stanowi, iż „Służbę w Policji może pełnić obywatel polski o nieposzlakowanej opinii, nie karany, korzystający z pełni praw publicznych, posiadający co najmniej średnie wykształcenie oraz zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej, której gotów jest się podporządkować”.
Wobec powyższego nie ma przeciwwskazań, co do przystąpienia do procedury doboru do służby w Policji osób posiadających wykształcenie średnie bez matury.
Warto wskazać na art. 11a ust. 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jednolity z dnia 19 listopada 2004 r. Dz.U. Nr 256, poz. 2572 ze zm.), wedle którego wykształcenie średnie posiada osoba, która:
1) ukończyła szkołę ponadpodstawową, z wyjątkiem zasadniczej szkoły zawodowej, szkoły zasadniczej lub innej szkoły równorzędnej, lub
2) ukończyła szkołę ponadgimnazjalną, z wyjątkiem zasadniczej szkoły zawodowej o okresie nauczania nie krótszym niż 2 lata i nie dłuższym niż 3 lata, których ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminu, a także dalsze kształcenie w szkołach wymienionych w lit. e i f oraz z wyjątkiem trzyletniej szkoły specjalnej przysposabiającej do pracy dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi, których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa potwierdzającego przysposobienie do pracy.

ad 2. Owszem, możesz ale Twoje szanse na dostanie się do wybranych jednostek są minimalne Maksymalna liczba punktów do zdobycia w teście to 40, a test ma charakter rankingowy więc warto się starać.
ad 3. W momencie rekrutacji, jedyną opcją sprawdzenia sprawno.ści fizycznej jest TSF (test sprawności fizycznej) Nie ma możliwości 'kładzenia nacisku' na umiejętności praktyczne, gdyż one są niewymierne do oceny.
ad 4 - ciężkie testy - to tzw. test MultiSelect -fakt, tutaj oblewana jest największa ilośc kandydatów, osobiste predyspozycje kandydata są badane metodą multiselect + rozmowa z psychologiem.
ad 5 - wyższe stanowisko tzn etat oficerski ;] Ponieważ na stanowiskach liniowych od stanowiska policjanta do specjalisty wykształcenie jest średnie + odpowiednio z rozporządzenia w sprawie wymagań, stażu słyżby jakim powinni odpowiadać funkcjonariusze .... staż służby w Policji (liczony w latach). POnadto, na stanowisko oficerskie trzeba ukończyć sszkolenie dla absolwentów szkół wyższych w WSPol Szczytno, na które kieruje Cię Twój przełożony w ramach ilości przyznanych miejsc i predyspozycji kierowniczych (lata późniejszej kariery w Policji, o ile w ogóle). [spłyciłam trochę, ale temat stopni i stanowisk oficerskich to 'rarytas' szczegółow można dowiedzieć się poprzez kilka/naście lat w służbie]
Pozdrawiam : )

Edytowane przez Choco_
Czas edycji: 2010-03-22 o 18:35
Choco_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 11:47   #10
gosia5621
Raczkowanie

GG do gosia5621

Jeżeli bardzo chcesz dostać się do policji to lepiej żebyś poszła do liceum o profilu policyjnym( jest takie w Urlach i tam chodzą ludzie z całej Polski)
W takiej szkole lepiej przygotują cię do egzaminu na policjanta pod względem fizycznym ale też teoretycznym Na ogół ludziom po ogólniaku trudniej jest się dostać do policji.

cieniutka

45- 46 -47 - 48- 49 - 50!
_________________________ ____________
po prostu ja: Gosia-Małgosia-Małgorzata
gosia5621 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-25, 12:09   #11
Sasza_
Raczkowanie

Jeżeli ktoś chce być zwykłym "krawężnikiem" wystarczy mieć średnie wykszłcenie z maturą ale jeżeli planujesz awansować i robić coś ambitniejszego proponuje skończyć studia. Jest dosyć ciekawy kierunek Bezpieczeństwo Narodowe,które kształci pod takim właśnie kątem. Program studiów jest ciekawy. Na coraz większej ilości uczelni z roku na rok uruchamiają ten kierunek. Dostać się nie jest w cale taką wielką sztuką więc może warto spróbować?

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia5621 Pokaż wiadomość
Jeżeli bardzo chcesz dostać się do policji to lepiej żebyś poszła do liceum o profilu policyjnym( jest takie w Urlach i tam chodzą ludzie z całej Polski)
W takiej szkole lepiej przygotują cię do egzaminu na policjanta pod względem fizycznym ale też teoretycznym Na ogół ludziom po ogólniaku trudniej jest się dostać do policji.
Przyznam szczerze ,że większe mam rozeznanie jesli chodzi o klasy o profilu wojskowym i zgadzam się z Tobą ,że kształcą tam pod wzgledem sprawności fizycznej bo godzin w tygodniu jest rzeczywiście sporo ale przy okazji takiego programu tracą na tym pozostałe przedmioty przydatne do matury.. I suma sumarum wychodzi na to ,że później maleją szanse na dobrze zdaną maturę i może się okazać i tak,że ktoś po dobrym liceum ma większe szanse na studia i dalej na służbę w policji niż ten kto skończył liceum w klasie o profilu policyjnym ,bo przy rekrutacji liczy się matura a nie rodzaj szkoły czy profil klasy..
Sasza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 17:48   #12
Trele_Morele
Zakorzenienie

Moja koleżanka skończyła technikum i startowała w lipcu 2009 - 6 raz ! Za każdym razem przeszła egzamin praktyczny bez najmniejszego problemu , a na psychologicznym odpadła .. I to jest podobno największy problem
Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 09:46   #13
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Moja koleżanka skończyła technikum i startowała w lipcu 2009 - 6 raz ! Za każdym razem przeszła egzamin praktyczny bez najmniejszego problemu , a na psychologicznym odpadła .. I to jest podobno największy problem
jak 6 razy odpadla na psychologicznym to cos w tym musi byc ze sie nie nadaje. Badz co badz policjant powinien miec "mocne" nerwy i do tego nie miec jakis zaburzen psychicznych chocby dlatego ze bron do reki dostanie + masa innych powodow.
Na jej miejscu po jakims 2/3 razie dalabym sobie spokoj.