|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
ceremonia pogrzebu
Drogie Wizażanki,
czy któraś z Was wie jak powinno wyglądać pisemne pożegnanie przez zmarłego rodziny, przyjaciół, delegacji, itp. Chodzi mi o cos bardziej rozbudowanego niż "Zmarły żegna: ..........i tu wymienić. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: ceremonia pogrzebu
ja mialam 4 mies temu pogrzeb taty i my pisalismy cos w stylu - ze byl wielkim oparciem dla rodziny, kochajacym mezem i tata, wspieral nas w potrzebie, ze smierc zabrala go niespodziewanie, wymienilismy cechy charakteru, jaki byl, za zawsze zostanie w sercach naszych i calej rodziny, na koncu oczywiscie kogo zegna i ze prosimy o nie skladanie kondolencji. nie jest latwo to napisac a jeszcze gorzej to przeczytac. pozdrawiam
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
IwONKA595
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Na wszystkich pogrzebach na których byłam, o zmarłym mówił ksiądz lub pastor. Nigdy rodzina. Szczerze mówiac to nie wyobrażam sobie, zebym na pogrzebie kogoś bliskiego miała mówić takie rzeczy. Nie dałabym rady.
m.a.r.t.a trzymaj sie Kochana! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
To pozegnanie ma byc czytane na pogrzebie?
Czy umieszczone np: w gazecie?
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
ale zaraz, kto tu ma kogo zegnac bo z pierwszego postu wynika, ze to zmarly ma za zycia pozegnanie dla swoich bliskich ulozyc??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
zazwyczaj jest tak ze mowi sie cos o zmarlym a potem tak jakby sie w jego imieniu zegnalo rodzine i przyjaciol. dziekuje sie tez w jego imieniu przybylym na pogrzeb. daje sie to ksiedzu przed msza i on to czyta.
w gazecie rodzina moze umiescic informacje kiedy odbedzie sie pogrzeb lub juz po pogrzebie podziekowania dla tych ktorzy przyszli. zazwyczaj tez umieszczaja tam kondolencje dla rodziny przyjaciele i znajomi zmarlego.
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dokładnie tak jak mówi Iwonka, musimy napisać pozegnanie w imieniu zmarłego i dać je księdzu przed mszą aby przeczytał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Odświeżam. Szukam jakiegoś ładnego wstępu bo nic mi do głowy nie przychodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.