Guzy nowotworowe-u swinek morskich i innych pupili. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-29, 23:33   #1
iza73
Wtajemniczenie

Guzy nowotworowe-u swinek morskich i innych pupili.

Juz niejednokrotnie slyszalam(niestety)ze swinki morskie bardzo czesto choruja na nowotwory.Tworza im sie guzy nowotworowe,najczesciej takie zwierzatko jest usypiane.Moze ktos szerzej wytlumaczy mi dlaczego tak sie dzieje,od czego to zalezy,itd.itp.Obecnie mam swiniaczka nie chce zeby ja to spotkalo.Popatrzcie jaka fajna...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg swinka.jpg (75,5 KB, 32 załadowań)
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 15:43   #2
MaLa Mi
Przyczajenie

Dot.: Guzy nowotworowe-u swinek morskich i innych pupili.

Cytat:
Napisane przez iza73
Juz niejednokrotnie slyszalam(niestety)ze swinki morskie bardzo czesto choruja na nowotwory.Tworza im sie guzy nowotworowe,najczesciej takie zwierzatko jest usypiane.Moze ktos szerzej wytlumaczy mi dlaczego tak sie dzieje,od czego to zalezy,itd.itp.Obecnie mam swiniaczka nie chce zeby ja to spotkalo.Popatrzcie jaka fajna...

Hej. Rzeczywiscie bardzo ladna swinka. tez kiedys mialam te rase. Niestety nie wiem nic o nowotworach. Przy swince z dlugimi wlosami musisz jednak szczegolnie uwazac na higiene i czystosc jej otoczenia.Moja swinka, a raczej swinek dostal swierzba i niestety musielismy ja uspic (chociaz ustrzymywalismy jej lokum w czystosci). Byc moze wszystko o tym juz wiesz, ale na wszelki wypadek chce ci napisac zebys obserwowala wyglad jej sierci. Czesto zdaza sie ze maja one pasozyty w skorze takie jak np sierzbowiec, albo wszoł. Lokuja sie one przede wszystkim w okolicach szyi i glowki. Jesli masz inne zwierze to swinka moze zarazic sie tez pchlami, chociaz to mniej prawdopodobne. Swierzbowiec powoduje wypryski, stupki, rany. Moj swiniaczek odkad pojawily sie one byl ponury malo ruchliwy, nie chcial jesc.
Zmarzniety po kapieli swiniaczek moze sie tez przeziebic albo dostac zapalenia pluc ( zazwyczaj konczy sie to smiercia).
Uwazaj na swoja swinke. To bardzo kochane zwierzatka, ktore przywiazuja sie do ludzi rownie mocno jak psy. Pamietam, ze kiedy wracalam ze szkoly moj swiniak zawsze piszczal na moj glos. Czesto wyciagaj go z klatki(akwarium) i baw sie z nim, dotukaj, glaszcz, mow a na pewno odplaci ci sympatia.
Pozdrawiam
MaLa Mi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 21:50   #3
Ivvonka
Zadomowienie

Sliczna Twoja swinka, ja opiekuje sie kroliczkiem. Wiem, ze kroliki tez czesta zapadaja na tego typu choroby. Niestety na raka nie ma zadnego antidotum. Obserwuj swoje zwierzatko. Jesli podejrzewasz jakas chorobe u niego, udaj sie niezwlocznie do weterynarza. U zwierzatka, u ktorego wczesnie wykryto nowotwor, jest szansa na uzdrowienie. Wiem, ze jesli chodzi o kroliczki, to niewysterylizowane samiczki czesciej w porownaniu z wysterylizowanymi zapadaja na nowotwor macicy. Nie wiem, jak to sie przedstawia natomiast u swinek.
Ivvonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 21:59   #4
Sonata_ona
Rozeznanie

śliczna rozetka ja mialam kiedys gladkowlosa Pigusie
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 22:03   #5
mysza89
Zadomowienie

ehhh ja wiem duzo na ten temat bo mój królik zył 8 lat z nowotworem był leczony miał duzo operacji nawer zeskrobywanie kosci bo ropien był usytułowany na rzuchwie niestety nic to nie dawało..ale zył ropien sie otwierał czasem wtedy do Pani dokrot i na zastrzyk..był dzielny nie prostesował było okej zył z tym ale niestety miał juz Swoje lata i opóscił ten swiat 14.02.2006..
Stary 2006-05-01, 09:39   #6
Sonata_ona
Rozeznanie

ojej :-(
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 14:22   #7
Sylussia
Raczkowanie

GG do Sylussia

ja jakiś rok temu też miałam króliczka niestety już po 0,5 roku zrobił mu się nowotwór musiałam go uśpić weterynarz powiedział, że nic więcej nie można było zrobić...
Sylussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-29, 20:26   #8
Kepasia
Przyczajenie

Moja swinka dzisiaj zdechla na nowotwor tez nazywala sie pigusia ;(
Kepasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości