![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Enchik- kolejna miłośniczka decu
Cześć dziewczyny, już od jakiegoś czasu czytam to forum i podziwiam wasze prace. Poniżej moje pierwsze prace, chętnie wysłucham komentarzy.
Załącznik 2866761 Taborecik był moją drugą pracą i jakoś za bardzo wygładzony mi się wydawał... w związku z czym bardzo go postarzyłam (drugie zdjęcie) no i chyba przegięłam, bo wygląda jakbym go z rupieciarni jakiejś wyciągnęła. Może podpowiecie jak powrócić do stanu sprzed postarzania bejcą? Załącznik 2866762 Załącznik 2866792 moja pierwsza butelka. bardzo chciałam poćwiczyć paski ![]() Załącznik 2866768 Edytowane przez enchik Czas edycji: 2010-02-14 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Enchik- kolejna miłośniczna decu
To Twoje początki?
![]() Najbardziej podoba mi się właśnie taboret i to postarzony bejcą - wzór się pięknie wtopił i całość wygląda dużo ładniej niż wcześniej! Jeśli nie zrobiłaś z nogami tego samego, co z siedziskiem, to spróbuj, ponieważ może być trochę za duży kontrast między górą a dołem taboretu. Na następny raz zamiast postarzania bejcą (swoją drogą, jak to zrobiłaś? ![]() ![]() Czekam na dalsze Twoje prace, zapowiada się ciekawie ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A mnie bardziej podoba sie pierwsza wersja taboretu, chociaz zgadzam sie z ulpu, ze wzor bardzo ladnie wtopil sie w tlo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ______________________ Pozdrawiam, Basia ![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Ach, zapomnialam dodac, ze sloik bardzo mi sie podoba, bo ma inny, taki cool ![]() ![]() ![]() ___________ Basia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Witam, uważam, że jak na początek to bardzo dobrze poradziłaś sobie z decu. Bardzo podoba mi się szkatułka - naklejenie całej serwetki na szkatułkę, to nie lada wyczyn
![]() ![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Bardzo ładnie jak na początki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Rewelacja świetnie Ci idzie, fajny stołek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Bardzo wszystkim dziękuję za wsparcie i pochwały
![]() ![]() Co się tyczy stołeczka... mam ochotę zamalować cały i zrobić zupełnie inny, ale na razie mam go serdecznie dość, więc zostawię na jakiś czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Witaj!Ja optuje za pierwsza wersja taboretu.nie wiem co to za bejca.jesli wodna i nie lakierowałaś jeszcze to zmyjesz.Jesli inna to juz chyba nie ma rady.Chyba,że spróbujesz jeszcze delikatnie potepować gąbeczka kolorem z tła,ale możesz zakryć krak(a jest bardzo fajny)
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
jambolaja, myślę, że nic z tego nie wyjdzie, bo tą bejcą walnęłam też na kwiatki, no i zalakierowałam
![]() Tymczasem się pochwalę pierwszym doświadczeniem z ciemnym tłem - specjalne zamówienie mojego faceta- ciemne tło i czerwone kwiaty. No i mam pytanie, niby kryłam tą samą farbą i cały stołeczek i dookoła kwiatów, ale widać w okolicy kwiatów jakby ciemniejsze maźnięcia. Co myślicie o tym? Czy jest jakaś możliwość zwalczenia tego? Załącznik 2868805 Załącznik 2868806 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mnie robilo sie tak od kleju
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ________________ pozdrawiam, Basia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A moze miałaś tam serwetkę i pomalowałaś serwetkę. Ja też miałam taki przypadek - musialam podmalować serwetkę, żeby się nie odróżniała i niestety stało się to miejsce ciemniejsze.
Ostatnio miałam kłopot z marszczeniem się serwetek przy przyklejaniu i otrzymalam poradę aby podzielić serwetke na kawałki. Więc odcinak kwiatkom głowy i miedzy gałązkami wycinam serwetkę. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Nikt nie powiedział, że serwetek nie można wycinać
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No to jedziemy na jednym wozku
![]() ![]() Blagam, nie krzyczcie na nas ![]() ________________________ Basia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Bachurka i kicia0940, tam faktycznie była serwetka, którą zamalowałam. Pokrywałam farbą dwa razy i za każdym razem jakieś plamy zostają :-( Pocichu liczę na to, że jak dam milion warstw lakieru, to te plamy nie będą widoczne.
Bachurka, szczerze mówiąc ja po doświadczeniach z pierwszym stołeczkiem, który zepsułam na razie się boję dotykać i coś dodawać, zwłaszcza jeśli chodzi o cieniowania, bo wprawy w nich zupełnie nie mam. Na szczęście adresat jest zachwycony obecnym wyglądem przedmiotu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki Kochane!Słowo decoupage pochodzi z francuskiego.Decouper znaczy WYCINAĆ! Wyrywanie serwetek (przedewszystkim ryżowych!)jest łatwiejsze ale zdaje egzamin tylko wtedy gdy tło jest bardzo jasne albo takie jakie chce sie uzyskać w całości.Wtedy (przy jasnym)idealnie się wtapia albo(przy ciemnym)omija nas żmudne obmalowywanie maleńkim pędzeleczkiem skomplikowanych kształtów.
Enchik nie bój sie i spróbuj jeszcze raz maleńką gąbeczką( taką na 0,5 cm)potepować jeszcze raz kolorem tła tu po lini gdzie sie tworzy taka granica, uważając aby nie dotknąć kwiatków oczywiście.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny. chyba wyjaśniłam jeszcze jedną ewentualną przyczynę przebarwień. Rozmawiałam dziś z Panią ze sklepu z farbami Fluggera i powiedziała mi, że pigmenty z białą farbą nie zawsze dobrze grają, zwłaszcza, jeśli pigmentu jest dużo (może go być za dużo i wtedy farba źle wysycha, albo źle się miesza).
Ja do tej pory dawałam sobie radę z pigmentami, ale w tym przypadku, czyli większej ilości farby i ogromnej ilości pigmentu tak mi się porobiło. w każdym bądź razie kupiłam czarną farbę we flugerze i chcę elegancko całość stołeczka pokryć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Osiołek z zakątka :)
|
Witaj!
Pierwszy stołeczek też mi się podoba w wersji pierwotnej ![]() ![]() Szkatułka bardzo wdzięczna, ładnie Ci się nakleiła serwetka na tak dużą powierzchnie i podoba mi się wykorzystanie tego samego motywu w przeciwnych kolorach. Co do drugie stołeczka to miałam wrażenie, że zamalowałaś właśnie brzegi serwetki ![]() ![]() Generalnie do pracy z ciemnym tłem serwetka jest mało wdzięcznym materiałem, papier jest zdecydowanie lepszy bo możesz go po prostu na ciemne tło nakleić ![]() ![]() Nie polecałabym Ci pracy z pigmentami, to wyższa szkoła jazdy i naprawdę trzeba mieć ogromne doświadczenie, żeby dorabiać farbę w tym samym dokładnie odcieniu. Poza tym niepotrzebny całkiem kłopot, decoupage nie jest tak bardzo wymagajacy w kolory, wystarczą 2 -3 farby w kontrastowych kolorach - np. ecru i czerń i do tego parę farbek w mniejszym opakowaniu do cieniowań ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
oj nie prędko mi się znowu zechce zrobić serwetkę na ciemnym tle
![]() pomalowałam na czarno, kilka razy jak radziłyście. efekt jest cudowny (przynajmniej mi się tak wydaje ![]() Załącznik 2871770 powiedzcie, czy ja mogę już nie lakierować stołeczka? Tak bardzo mi się podoba różnica pomiędzy połyskiem kwiatów i matem farby... Edytowane przez enchik Czas edycji: 2010-02-15 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
No teraz wygląda o wiele lepiej
![]() ![]() ![]() ![]() Czerń jest faktycznie piękna i super z nią się komponują czerwone maki. Jeśli nie pokryjesz całości lakierem to grozi Ci powstanie naturalnych przetarć na kantach podczas użytkowania, możesz dojść do spodniej farby ![]() ![]() Pytanie tylko ile razy zabezpieczyłaś makowy motyw? Bo jak zbyt mało to podczas użytkowania stołeczka może Ci się motyw po prostu zedrzeć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Pupil, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Trzy warstwy lakieru to zdecydowanie za mało, biorąc pod uwagę, że sotołeczek ma też pełnić funkcję praktyczną
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
hm... czyli albo zabraniam siadania na nim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
|
Cytat:
![]() Kiedyś zrobiłam taki kręcący stołek do kuchni, a ponieważ używam lakieru żelowego czyli o wiele gęstrzego od normalnego- wydawało mi się, że 10 warstw lakieru starczy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Nooo, spokojnie Fluggera ze dwadziescia pare!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _________________________ _ Basia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
|
Przy lakierowaniu ma znaczenie i temperatura i wilgotność. Ciężko powiedzieć, co w Twoim przypadku zaszkodziło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
cześć wszystkim. Będę się skarżyć
![]() ![]() ![]() odnośnie mojej ostatniej pracy- na stołeczek dałam jakoś z 20 warstw lakieru no i niestety maki nieco zżółkły :-( (nie fluggera dawałam, mam jeszcze jakiś inny lakier, ale nie wiem jak się nazywa). ale faktycznie, im więcej lakieru, tym efekt fajniejszy, nie żałuję, że polakierowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
enchlik niestety decoupage jest wciągający
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
O rany myślałam, że to uzależnienie to tylko mój problem
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
enchik-bardzo ladne poczatki.Stoleczek z makami bardzo ladny,a i kuferek tez mi sie podoba
![]() Ja tez zarazona jestem i to niezle ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.