![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Boję się zacząć studia
Witam Was serdecznie.
Często przeglądam to forum, świetne z Was dziewczyny, wiele wątków pomogło mi spojrzeć nieco inaczej na problemy. Pewnie dlatego, że wypowiedzi są zawsze szczere i obiektywne. Zdecydowałam się podzielić z Wami moją historią. Mam 19 lat. Od mniej więcej 2 lat przechodziłam przez bardzo ciężki okres w moim życiu, powiem wprost że cierpiałam na depresję. Brak chęci do zycia , załamanie i tłumienie tych wszystkich złych emocji w sobie odbiło się na Tż , przyjaźniach , szkole. I mój aktualny problem dotyczy właśnie ostatniego. Od zawsze marzyłam żeby pójść na anglistykę. W gimnazjum byłam bardzo dobrą uczennicą. Jednak bardzo zaniedbałam (mówiąc dobitnie-zawalilam) ostatnie dwa lata liceum. Z języka pamiętałam tyle o ile , wiadomo jak to jest jak się przez dłuższy czas nie powtarza. Zimny prysznic nadszedł dopiero na miesiąc przed maturą. Nikt mi nie pomagał wcześniej walczyć ze złym samopoczuciem (rodzina i Tż nie potrafili mnie zrozumieć, nie chcieli widzieć ze coś jest nie tak a ja nie prosiłam o pomoc, zresztą na codzień dosyć zręcznie przychodziło mi udawanie że wszystko jest wporządku). Wiem, że popełniłam wiele błędów. Miesiąc przed maturą dla powtórki , też bez większego przekonania pozapisywałam się na korki . m.in z matmy i języka. Ot, tak żeby tylko zdać , takie mialam ambicje-masakra ![]() I wtedy trafiłam na gościa po anglistyce, był niesamowity. Przez miesiąc przerobiliśmy błyskawicznie kawał materiału , stwierdził że jestem uzdolniona. Dużo rozmawialiśmy, można powiedzieć że nawet się zaprzyjaźniliśmy. Motywował mnie do nauki ciągłymi pochwałami , które dawały mi coraz więcej siły. Jeszcze we wrześniu złozyłam deklarację , ze bede zdwac maturę rozszerzoną. Kilka miesięcy później nie miałam zamiaru wogóle do niej przystąpić. Jednak coraz to lepsze samopoczucie sprawiło ze tak dla wlasnej satysfakcji postanowiałam spróbować. Poszło mi bardzo dobrze. Po wynikach cieszyłam sie jak dziecko. Przyszedł czas na złożenie papierów na studiach. Przez myśl przeszła mi znów anglistyka-ale... matura poszła mi dobrze ale moja rzeczywista wiedza jest na o wieeeele mniejszym poziomie. Mam ogromne braki. Alternatywą było zarządzanie. jednak Tż namówil mnie na to żeby złozyć papiery w dwa miejsca, ot dla satysfakcji. I dostałam się. Tylko że panicznie się boję podjąc studia z takimi lukami w wiedzy. Było już coraz lepiej ze mną , jednak teraz żaluję że ta "radość" trochę przesloniła mi rzeczywisty stan rzeczy. Boję się ze sobie nie poradzę , że znów wpadnę w dołek... może powinnam dla własnego dobra zrezygnowac i zajac sie czyms co nie przekracza moich możliwości ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Boję się zacząć studia
Ciężko doradzać w wyborze studiów, zwłaszcza takich, kiedy nie znamy Twojej znajomości języka. Anglistyka to taki kierunek, gdzie wiedza z gimnazjum raczej nie wystarczy
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
jasne, wiem że wiedza w gimnazjum nie wystarczy. Językiem intresowałam się od lat, lubię ten przedmiot bardzo. Tylko że te dwa lata przerwy zrobiły swoje jednak
![]() Skończyło się na "szalonej powtórce" i szczęściu na maturze. Tylko że boję się że te luki w wiedzy będą nie do przeskoczenia i odbije się to jeszcze na moim (słabym nadal) zdrowiu psychicznym. Nie wiem czy zaczynać rok... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Oj tam!
Zmobilizowałaś się do matury, pokazałaś, że jak na czymś Ci zależy i do czegoś się przyłożysz do dasz radę. Nie ma się czego bać, wtedy dałaś rade to teraz też dasz. Trzymaj się ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jaki poziom matury i jaki wynik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skoro ten język jest Twoja pasja, robisz to z dużym zainteresowaniem, to próbuj, przeciez na studia nie idą ludzie którzy znaja język perfect tylko Ci którzy się orientują w temacie, i pogłębiają swoja wiedzę, w końcu na studia idzie się po to, żeby się czegoś nauczyć. Niektórzy prezentują naprawdę przeciętny poziom języka, a mimo to dają radę. Ważne jest, żeby dużo ćwiczyć i uczyć się samemu w domu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
jak lubisz ejzyk to zawsze mozesz sie douczyc. usiasc z kasiazkami i slownikiem i stukac. jak naprawde Ci zalezy to musisz sie wziasc w garsc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie jest źle, jest przyzwoicie. Ja bym próbowała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Inkwizytor
|
Jeśli zdałaś matura na tyle żeby Cię przyjęli to dasz rade. Zawsze mozesz sie teraz troszke podouczać żeby poczuć się pewniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() skoro dałaś radę nadrobić przed maturą to dasz radę i teraz. Poproś tego chłopaka by znów z Tobą trochę posiedział. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Wypowiem się bo właśnie od tego roku wybieram się na filologię angielską
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Dziękuje Wam za zainteresowanie. Jestem bliska podjęciu decyzji o samodzielnej pracy w domu (wkońcu jeszcze 3 miesiące wakacji-to zawsze jest trochę czasu na ponowne obycie się z językiem ...). Wiem , że sprobować warto. Marcin (kolega-korepetytor) zapewnił że jakby co mogę liczyć na jego pomoc.
Chciałabym spróbować, może to będzie jakiś nowy, lepszy etap w moim życiu. Chciałabym pozbyć sie tych wszystkich lęków i obaw, znów cieszyć się życiem. Tylko że najbliższe mi osoby nie ułatwiają mi tej decyzji wcale. Tż radzi żebym nie porywała się na coś co przekracza moje możliwości. Wiem, że ma dobre intencje nie mówi tego żeby mnie zdołować , bardziej z troski (chociaż skutek przynosi odwrotny). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Jeżeli się dostałaś ZACZNIJ
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Wynik z nowej matury nie jest ani trochę miarodajny. Twoje 85% i 90% tak naprawdę niewiele mówi, zwłaszcza, że sama piszesz, że miałaś szczęście.
ALE Ważne jest też to, że Cię to interesuje, że szybko sobie poradziłaś z powtórką oraz opinia kogoś po angli, który stwierdził, że masz zdolności językowe. To bardzo ważne. Masz jeszcze kupę czasu, żeby nadrobić zaległości, a nawet posunąć się dalej - WYKORZYSTAJ SZANSĘ, którą dało Ci dostanie się na studia. Anglistyka to bardzo ciekawy kierunek. Nie wiem, do jakiego miasta się dostałaś, ale jeśli to W-wa to pisz na priv, chętnie pomogę, odpowiem na pytania, doradzę. Nieczęsto zdarza się, że życie daje nam szansę, wykorzystaj to! ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Próbuj, dla własnej satyswakcji,że chociaż spróbowałaś, jeśli się nie uda,będziesz się martwiła co dalej...uwierz mi,że na studia idą ludzie z różnymi poziomami wiedzy i lukami w nauce i nie jestes jedyną która idzie tam z takimi obawami
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Myślę, że jak dałaś rade z maturą to ze studiami też dasz radę. Udowodniłaś, że jesteś zdolna i ambitna i jeśli tylko chcesz to wiele potrafisz. Ja idę na studia, do których też nie jestem super przygotowana, bo zdecydowałam się na nie w ostatniej chwili, ale uważam, że mimo wszystko sobie poradzę.
A jeśli masz czas w wakacje i chęci to możesz posiedzieć ze słownikiem czy innymi książkami. Mi osobiście nauka angielskiego sprawia przyjemność, a z tego co pisałaś to Tobie chyba też. Więc powodzenia i uwierz w swoje zdolności ![]()
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
07.09.2010-oficjalnie kierowca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
wiecej wiary w siebie! skoro sie dostalas to znaczy ze z Twoja wiedzą nie jest tak tragicznie jak nam tu przedstawiasz. poza tym, do października masz jeszcze 2 miesiące. to nie duzo ale zawsze troche czasu na to zeby sobie co nie co przypomniec, powtorzyc, nauczyc sie czegos nowego. zapisz sie na jakis wakacyjny kurs, ucz sie sama w domu. wiem ze wakacje nie tak powinny wyglądac ale skoro Ci zalezy na anglistyce... poza tym , jak Ci nie bedzie szlo na studiach to z nich zrezygnujesz...albo podejdziesz drugi raz za rok
![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ja zawsze sobie powtarzam że lepiej próbowac chocby miało nie wyjść niz załować że się nie spróbowało!! sama musizz jednak wiedzieć czy jesteś na siłach żeby podołać..bo anglistyka na pewno do najłatwijszych nie należy. Ja jednak uważam że powinnaś iść na te studia a jeśli zobaczysz że nie dajesz rady to poprostu zrezygnować. w końcu pół roku czy rok to nie tak wiele, a zawsze będziesz mieć tą satysfakcje że spróbowałaś. teraz dobrze ci radze wykorzystaj pracowicie ten czas wakacji, który Ci został i przeznacz go na nauke i pogłębianie wiedzy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Spróbuj dla własnej satysfakcji, abyś po latach nie pluła sobie w brodę, że jednak mogłaś spróbować. Jeśli nie będziesz dawała rady wtedy możesz zastanowić się nad zmianą kierunku, a narazie nadrabiaj materiały i uwierz w siebie
![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Kochana Autorko,
potrafię zrozumieć czego się boisz. Ale sama przyznaj, że trochę zawaliłaś... mniejsza o to. Wcześniej szło Ci dobrze, tak? Matura napisana świetnie, ustny tez rewelacja, korepetytor mówi, że jestes uzdolniona i że zawsze możesz liczyć na jego pomoc? Dostałaś się na studia! Na WYMARZONE studia!!! Głowa do góry dziewczyno! Zaczynałam studia kilka lat temu i tez byłam przerazona. Zawsze może się znaleźć ktoś kto jest lepszy od Ciebie, ale rzecz polega na tym, żeby nie marnować okazji... Chciałabys kiedyś powiedzieć sobie :"Miałam szansę, ale ją zmarnowałam?" Na pewno nie. Do studiów jeszcze dwa miesiące-czytaj, słuchaj piosenek, oglądaj filmy w oryginale, czytaj angielskie i amerykanskie portale internetowe. Oswój się z tym, a nie będzie to takie straszne. Kup sobie świetny długopis, sliczne kolorowe notatniki i spraw, żeby to czego się boisz było po prostu przyjemniejsze ![]() Komu się uda jak nie Tobie, co? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem większą krzywdę Ci robi twoja psychika niż rzeczywiste braki w wiedzy. Na Twoim miejscu, albo od razu spróbowałabym z tą anglistyką, albo zrobiła rok przerwy. Przez rok podreperuj psychikę (na każdych studiach bywa naprawdę ciężko, dobrze by Twoje nerwy były w formie gdy zaczniesz się edukowac dalej), dodatkowo szkol język. Skoro ten gośc był taki rewelacyjny miej u niego korki dalej, zrób certyfikat, ucz się. Większa wiedza i ustabilizowana psychika powinny sprawic, że za rok nie będziesz miałą wątpliwości.
Angielski to Twoje marzenie. Nie rezygnuj z niego.
![]() |
#25 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Rozumiem, że się boisz - wiele osób stresuje się pójściem na studia i to chyba to, w połączeniu z Twoją kondycją psychiczną, powoduje te lęki.
Wyleczyłaś w ogóle tę depresję, czy tylko nadal maskujesz objawy? Bo dla mnie Twoja chęć wycofania się nagle ze spełniania swojego marzenia - pewnie ma związek z psychiką, z depresją, z brakiem wiary w siebie i we własne siły. Szczególnie, że masz przed sobą jeszcze dwa długie miesiące wakacji, w czasie których możesz swoje luki pouzupełniać. Poza tym nie bierzesz pod uwagę, że na tych studiach będą różne osoby, jedne będą super znać język, a inne będą go znać przeciętnie, na tyle by się dostać i funkcjonować na zajęciach, i tak się będą tego języka uczyć. A anglistyce ani innym kierunku filologicznym nie chodzi o to, by iść tam z już perfekcyjną znajomością języka. Idzie się tam by się uczyć różnych rzeczy, w tym właśnie szlifować język ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Tak jak dziewczyny piszą-nie przejmuj się tak, dopiero na studiach zobaczysz, jacy tam ludzie są. A na każdym kierunku są tacy z różną wiedzą.....A do października jest jeszcze tyle czasu, że dużo można nadrobić
![]()
El amor es nińo de las ilusiones y padre de la pérdida de las ilusiones. Miguel de Unamuno ![]() --------------------------------------------------- --------------------------------------------------- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Droga Autorko, dziewczyny mądrze radzą- studiuj anglistykę! Masz motywację, masz zdolności, masz czas i korepetytora, który Ci pomoże. Spróbowanie nic nie kosztuje, a jeśli się nie uda, nie będziesz mogła sobie zarzucić, że nie spróbowałaś. Jeśli się nie uda, trudno. straconym rokiem nie ma się co przejmować - większość zaczyna studia w planowanym czasie, ale za to jak rozjeżdżają się daty zakończenia! Mało jest osób, które robią wszystko wg idealnego planu MATURA - 3 LATA STUDIÓW. Bo studia są ważne i trzeba, absolutnie TRZEBA studiować TYLKO to, co Cię interesuje, co jest pasją -wtedy to wszystko mniej boli, daje więcej satysfakcji i ustawia Cię zawodowo, bo kto by nie chciał robić w życiu tego, co lubi?
![]() Żeby do tego dojść, musiałam spędzić trzy długie lata na nudnej polonistyce, pójść na praktyki do podstawówki, żeby upewnić się, że to nie dla mnie, że wolę pedagogikę. Niestety, teraz już za późno na rezygnację z polonistyki (V rok będzie), więc zaciskam zęby. Każdy egzamin to walka z samą sobą. Masakra jakaś. A na pedagogice wiedza sama wchodzi do głowy (na ped. już III rok by był, ale biorę dziekankę, żeby się obronić na pierwszym kierunku). A jeśli plan się powiedzie, to kondycja psychiczna sama się poprawi ![]() Mi też rodzina powtarzała, że mnie porąbało z tym drugim kierunkiem. Jedynie TŻ wierzył, że mi się uda. i co? i porąbało mnie, owszem, ale z polonistyką ![]() Poza tym nie wiesz jaki będzie poziom, jacy ludzie, jacy ćwiczeniowcy, więc jak możesz wiedzieć czy sobie poradzisz czy nie? a jak poradzisz i spełnisz marzenie ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Studia są po to, żeby się uczyć, a Ty potrafisz się uczyć, co udowodniłaś. Zresztą - każdy kierunek ma trudne elementy, które mogą uprzykrzyć życie nawet najzdolniejszym, więc nie martw się na zapas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Przygnębiona, głowa do góry!
![]() Jeżeli czujesz, że to co się stało, jest spełnieniem Twojego marzenia, nie możesz z tego zrezygnować! Rozumiem wszystkie Twoje obawy, to normalne, że zaczynając coś nowego boimy się tego, zwłaszcza jeżeli dodatkowym obciążeniem jest kiepski stan psychiczny. Myślę, że mogę Ci trochę pomóc, bo właśnie skończyłam I rok filologii angielskiej ![]() Przede wszystkim weź pod uwagę fakt, że anglistyka to nie intensywny kurs językowy. Na ten kierunek idą ludzie, którzy znają język dobrze, tak by móc się swobodnie komunikować- wszystkie zajęcia (u mnie oprócz TI i wf ![]() ![]() Jeżeli masz wsparcie w swoim koledze-korepetytorze, wyciągnij z niego najwięcej jak się da, tak byś poszła na studia już jako tako przygotowana, by nie przeżyć takiego szoku jak ja ![]() Z tego jak piszesz o nauce, widać, że robisz to z przyjemnością, mając więc kolegę anglistę i dużo wolnego czasu bierz się za książki (ale nie za podręczniki akademickie, na to będzie czas ![]() Jeżeli uważasz, że dasz sobie radę to możesz zacząć jednocześnie i anglistykę i zarządzanie, zobaczysz "czym to pachnie" i wtedy łatwiej będzie podjąć decyzję i z czegoś zrezygnować. Ja też tak zrobiłam i przekonałam się w ten sposób, że polonistyka nie jest moim przeznaczeniem ![]() I przede wszystkim: WIERZ W SIEBIE! Tak jak dziewczyny pisały, jeżeli zdołałaś podjąć ryzyko matury rozszerzonej i w taki krótkim czasie przygotowałaś się do niej i udało Ci się ją zdać bardzo dobrze, to poradzisz sobie i ze studiami. Powoli, małymi kroczkami dasz sobie ze wszystkim radę ![]() Także w październiku proszę żeby się zameldowała nam szczęśliwa studentka anglistyki ![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Przygnębiona wiem że wydaje Ci się że może to wszystko być ponad twoje możliwości ale tak nie jest
![]() ![]() po pierwsze mówisz że nikt nie chciał przyjąć do wiadomości że jest z tobą źle czyli nie byłaś u żadnego psychologa tak? czyli sama sobie poradziłaś już jako tako z problem depresji teraz będzie lepiej ![]() zdecydowałaś się zdawać maturę rozszerzoną w ostatniej chwili i zdałaś ją na prawdę super ![]() dostałaś się na wymarzone studia ![]() ja bym nie wahała się dłużej i wybrała anglistykę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie wiem czy uczelnia ta jest w twoim mieście czy się wyprowadzasz gdzieś na te studia czy będziesz miała tam jakiś znajomych ale na pewno będzie dobrze poznasz nowych ludzi zmienisz trochę otoczenie będziesz uczyć się tego co uwielbiasz i moim zdaniem dobrze to wpływa na człowieka szczególnie jak masz problemy wewnętrzne... tylko zostaw strach lęk gdzieś po drodze i zacznij nowy etap z uśmiechem ![]() ![]() ![]() ![]() głowa do góry i trzymaj się ciepło ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.