Budownicto na PG - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-06, 09:54   #1
czekolada12393
Raczkowanie

Arrow

Budownicto na PG

Szukam informacji od samych studentów . Chcę poznać opinię bywalców na tym kierunku. Czy ciężko się dostać, jak pierwszy rok, jak praca..czy to prawda ze juz na studiach pod koneic mozna ja dostac jak sie dobrze zakręci itp. Wszelkie złe i dobre informacjie mile widziane :P
czekolada12393 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 12:45   #2
niepiosenka
Przyczajenie

Dot.: Budownicto na PG

Witaj Jestem świeżo upieczoną studentką 2 roku budownictwa na PG. Nie powiem Ci zbyt wiele, bo sama jestem początkująca, ale jeśli chodzi o pierwszy rok to nauki jest sporo, ale można się tego spodziewać Dostać się jest dość trudno, ale jeśli jesteś dobra z matematyki, fizyki to nie powinno być problemu. Są to przedmioty które na pierwszym semestrze mogą dać w kość. Ponadto geometria wykreślna, a potem mechanika na 2 semestrze, z resztą nie powinno być żadnego problemu. Jeśli chodzi o atmosferę studiowania to wszystko jest super Nie żałuję póki co, że to wybrałam, a dodatkowo pociesza mnie wizja dobrze płatnej pracy po zakończeniu studiów (tak przynajmniej to się rysuje). Jeśli jeszcze coś Cię interesuje, pytaj Pozdrawiam.
niepiosenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 13:10   #3
Sylvia89
Przyczajenie

Ja teraz bede szla na 3 rok. Wlasnie jestem po praktykach. Kierownicy na mojej budowie mowili ze po studiach zarabiasz nie wiecej niz 1200 zl dopiero potem jak nabierzesz doswiadczenia i praktyki to mozesz sie piac wysoko. Oczywiscie po studiach zanim zostaniesz kierownikiem lub projektantem to musisz zrobic uprawnienia budowlane z 3 letnia praktyka: 2 lata na budowie i rok w biurze projektowym - jakos tak. Jesli chodzi o nauke to na drugim roku bylo full projektow i malo czasu na ich wykonanie, zarwane nocki itp ale jak ktos sie zabierze odpowiednio szybciej a nie w samej sesji to da rade bez problemu.
Sylvia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 15:52   #4
czekolada12393
Raczkowanie

hm hm hm dzięki wielkie za tak rozbudowane odp ...a skoro pozwalacie to pytam dalej :P
*z tego co się orientowałam to próg punktowy wynosił 66,28 i przypadało 3 i cos os. na miejsce wiec nieciekawie ze tak powiem ;p, a chodzi mi mianowicie o to na ile % trzeba zdać rozszerzoną matematyke zeby dostać się na ten kierunek...tak w woli informacji ;p
Stary 2010-08-06, 16:56   #5
Sylvia89
Przyczajenie

jak ja szlam to trzeba bylo przy 3 podejsciu miec jakies 65% wczesniej prog byl duzo wyzszy
Stary 2010-08-06, 18:52   #6
niepiosenka
Przyczajenie

Rok temu weszłam prawie ostatnia z drugiej listy a z matury z matmy miałam 72 % więc wydaje mi się że aby być pewnym dostania się (a progi chyba z każdym rokiem coraz wyższe) maturę trzeba napisać na około 80%.
Stary 2010-08-07, 09:00   #7
czekolada12393
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niepiosenka Pokaż wiadomość
Rok temu weszłam prawie ostatnia z drugiej listy a z matury z matmy miałam 72 % więc wydaje mi się że aby być pewnym dostania się (a progi chyba z każdym rokiem coraz wyższe) maturę trzeba napisać na około 80%.
Podałaś wynik z rozszerzonej? A ponadto mam jeszcze inne pytania:
*jaka panuje atmosfera
*czy w pewnym momencie nie zadałaś sobie pytania: matko...co ja tu robie?
*dużo odpadło u was osób po pierwszym roku?Bo z tego co słuchy niosą to podobno baaardzo duzo ludzi przyjmuja (nie tylko na budownictwo)a potem połowa odpada
*czy da się utrzymać solidnie pracując?
swoją drogą to na budownictwo chyba jest największy limit miejsc...480 bodajże?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-07, 09:21   #8
Sylvia89
Przyczajenie

No tak matura podstawowa wogole nie wchodzi w gre. Ja mialam 82% z rozsz. i bylam ok 255 na liscie. Wtedy przypadaly 4 os na miejsce.
Wiele razy myslalam o tym zeby zmienic kierunek, ze to nie dla mnie. Poszlam tam bardziej dlatego ze nie wiedzialam na co innego pojsc. Ale zostalam dlatego ze calkiem dobrze sobie radze, nie mialam jeszcze zadnej poprawki wiec szkoda rezygnowac. Dopiero na 2-gim roku zaczelo mi sie podobac, przedmioty sa bardziej konkretne, nie ma juz matematyki czy fizyki.
Troche osob odpadlo ale nie ma wcale takiego przesiewu, szczerze mowiac to ciezko jest wyleciec ze studiow, jedynie mozesz poprawiac rok ale nikt Cie raczej nie usunie z listy studentow. Wlasciwie to caly czas jest ok 500 studentow na roku bo na miejsce tych co odpadli wchodza spadochrony z roku wyzej wiec trudno powiedziec jaki jest przesiew. Na 2-gim roku zlikwidowali tylko jedna grupe z 15 grup.
Stary 2010-08-07, 12:20   #9
czekolada12393
Raczkowanie

no fakt, fakt z podstawa matmy to nawet sie nie łudziłam szczerze ;p
A teraz mam pytanie jeszcze odnośnie przeliczania punktów ujednoliconych, mianowicie jezeli zdaje sie matme(80%) i fizę (70%) to biorą pod uwagę tylko matmę?Za fizykę nie ma pk?
Stary 2010-08-07, 14:01   #10
niepiosenka
Przyczajenie

Policzą Ci to z czego masz lepszy wynik, więc w tym przypadku matmę. Fizyka wtedy się nie liczy. Na razie ciężko mi powiedzieć bo tak naprawdę nie miałam żadnych przedmiotów typowo budowlanych więc okaże się na 2 roku czy to studia dla mnie I tak jak napisała Sylvia89 ciężko chyba jest wylecieć, zawsze dają jakąś szansę.
Stary 2010-08-07, 20:49   #11
czekolada12393
Raczkowanie

A co mozecie jeszcze ciekawego powiedzieć o tych studiach, jakieś ewentualne przemyślenia?Wlasne spostrzezenia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-27, 10:33   #12
czekolada12393
Raczkowanie

Podbijam mój wątek
Czym ciekawym możecie się podzielić odnośnie budownictwa na Pg, ewentualnie na Politechnice Poznańskiej??
Stary 2010-11-27, 12:48   #13
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2010-11-27 o 13:22
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-28, 10:12   #14
czekolada12393
Raczkowanie

A jak atmosferka na PP bo na PG z tego co słyszałam i czytalam jest super wiem ze to nie najwazniejsze ale dla mnie istotne :P
Stary 2010-12-01, 10:37   #15
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości