|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Potrzebuję pomocy w odchudzaniu!
Cześć,
Wiem, że podobnych wątków jest miliony na tym forum i zaraz będziecie się bulwersować i kazać mi użyć wyszukiwarki, ale ja potrzebuję indywidualnej pomocy w odchudzaniu, a nie wzorowania się na czyichś przykładach. Jeśli jest na forum osoba, która podjęłaby się zaproponowania mi jakiegoś zdrowego planu odżywiania i podała skuteczne ćwiczenia (które jej pomogły), to bardzo proszę, żeby się odezwała i pomogła mi w miarę możliwości. Dobrze by było, żeby taka osoba znała się na rzeczy. Mój wzrost - 158cm Waga - 56-57kg Ostatnio moje koło ratunkowe zaczęło się powiększać, nie wygląda to zbyt ładnie. Tyłka i nóg nie mogę wcisnąć w spodnie, a o mierzeniu kozaków nie chcę nawet słyszeć, bo wiem, że nie dopnę się w łydkach ;( Na ramionach też zrobiły mi się skrzydełka ![]() Chciałabym pozbyć się tłuszczyku i mieć ładne, zgrabne, jędrne ciało. Pomoże mi ktoś? Edytowane przez mimichi Czas edycji: 2010-10-27 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Potrzebuję pomocy w odchudzaniu!
Witam
podaj swój jadłospis. a Spróbuje napisać gdzie są błędy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie mam ustalonego żadnego jadłospisu. Jem to, na co aktualnie mam ochotę.
W przybliżeniu wygląda to tak: Śniadanie : dwie kromki brązowego chleba z masełkiem light, pomidorek, szyneczka, lub ogórek Obiad: ziemniaczki, fasolka szparagowa lub kalafior, pierś z kurczaka lub kiełbaska lub mielone Kolacja: Zazwyczaj jakiś jogurcik albo owoc, jak jestem bardziej głodna to jakaś kanapka. Piję mało. Na pewno nie wypijam 2 litrów dziennie, chociaż teraz, kiedy robi się coraz zimniej piję więcej ciepłych napoi. Nie jem słodyczy, chyba że na prawdę mam ochotę, to wezmę kostkę czekolady czy jakieś ciastko. Tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
ogólnie, chciałbym wytłumaczyć dokładnie dlaczego bede pisał co jest źle ale nie mam zbytnio czasu.
Ja, wywaliłbym całkowicie chleby, jogurciki, chyba że są naturalne i nie wersje light, to można sobie pozwolić od czasu do czasu.... szyneczke zastąp jakimś prawdziwym mięskiem, a masło ma być full fat a nie light. Postaraj sie oddzielać posiłki mięsne z warzywnymi, można dodać do mięska coś do smaku, jakies warzywko np. do smaku ale nie za wiele. Mięsko różno rodne, nie tylko pierś z indyka czy kuraka... Nie tylko od słodyczy się tyje, ogólnie o weglowodanów sie tyje... Z tym piciem się nie przejmuj za bardzo bo jest powiedziane żeby przyjmować ok 2 L dziennie a nie tylko pić, jak policzysz zawartość wody w produktach które spożywasz bedziesz miała sporo wody. WIeczorem napiszę wiecej. Pozdrawiam Edytowane przez Edo_ergo_sum Czas edycji: 2010-10-27 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rady. Czekam na kolejne.
Może ktoś inny ma coś do powiedzenia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Moim zdaniem powinnaś wprowadzić 5 posiłków, 3 to za mało, bo metabolizm Ci spowalnia. Nie wyrzucaj chleba ciemnego- na śniadanie 2 kromki - ok., na drugie zjedz jakiś owoc np. z jogurtem naturalnym; obiad: chude mięso/ryby, fura warzyw, możesz też dodać jakieś węgle złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasze), ziemniaków bym unikała, ale 2 sztuki od czasu do czasu na obiad nie zaszkodzą ![]() Na śniadanie możesz też sobie robić owsiankę- nieźle zapycha ![]() Pij jak najwięcej wody, a jak Ci nie wchodzi, to może herbatki owocowe?
'Bo ja jestem Proszę Pana, z tych, co im przysłowiowa cegła na głowę spadnie w drewnianym kościele. A nawet więcej. Ja jestem z takich, co się wypie*dolą i rozbiją łeb- zanim jeszcze do tego kościoła wejdą.' Moja dusza pachnie Tobą- Aleksandra Steć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ok. Postaram się przerzucić na pięć posiłków dziennie. A mogłabyś mi jeszcze powiedzieć mniej-więcej w jakich godzinach najlepiej spożywać te posiłki? Woda mi wchodzi, tylko po prostu jakoś nie odczuwam potrzeby picia aż tyle i zapominam o tym :P Cherbatki owocowe teraz piję na okrągło więc zwiększyła się ilość przyjmowanych płynów :P Do wody też przywykłam chociaż dawniej nienawidziłam jej pić. I co do ćwiczeń nie masz może jakichś propozycji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Godziny posiłków musisz sobie ustalić sama- tak żeby Ci pasowało
![]() ![]() ![]() ![]() A co ćwiczeń to ja z tych leniwych ![]() ![]()
'Bo ja jestem Proszę Pana, z tych, co im przysłowiowa cegła na głowę spadnie w drewnianym kościele. A nawet więcej. Ja jestem z takich, co się wypie*dolą i rozbiją łeb- zanim jeszcze do tego kościoła wejdą.' Moja dusza pachnie Tobą- Aleksandra Steć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1) w leżeniu na plecach z nogami prostymi w kolanach, uniesionymi z 15 cm nad podłożem 2) w leżeniu na plecach z nogami prostymi w kolanach, zgiętymi w biodrach do kąta 90 stopni (czyli pionowo) 3) w leżeniu na brzuchu 4) na boku, podpierasz się na łokciu i obie nogi unosisz nad podłogę Dlaczego pytam? Opcja numer 1- jeśli nie masz zdrowego kręgosłupa (Ty może masz, ale nie wiemy tego o autorce wątku) to pod żadnym pozorem nie wolno robić tego ćwiczenia. Bardzo obciąża część lędźwiową. Generalnie można człowiekowi zrobić krzywdę i z pracy wylecieć. Ćwiczenie ryzykowne i od dawna nie stosowane ani nie polecane na zachodzie przez fachowców. Niestety przez wuefistów starej daty w szkołach w Polsce tak :/ (Co innego jedna noga- można podnosić prostą, a jak obie razem to tylko zgięte w kolanach). Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza Czas edycji: 2010-10-27 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Yyyy.. to ja chyba właśnie robię opcję 1 i 2
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nie mam problemów z kręgosłupem
![]() Co do nożyc, zawsze strasznie męczyłam się z ich wykonaniem. Nie wiem czy problem tkwił w złej pozycji czy po prostu mam aż tak słabą kondycję, że po jednym "cięciu" wymiękałam. Dziękuję wam za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiedzę czerpię z: "Kręgosłup w stresie" dr n. wf Andrzeja Rakowskiego- specjalisty w zakresie terapii kręgosłupa, oraz z kursów jakie ten pan organizuje Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza Czas edycji: 2010-10-27 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Będę to miała na uwadze
![]() A może masz do polecenia jakieś dobre i bezpieczne ćwiczenia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Wiem że moje opinie są kontrowersyjne ale opieram sie na sprawdzonej wiedzy, i zawszę bedę wałkował żeby bazować na naturalnych produktach, i nie przedtworzonych produktach, że produkt został wyprodukowany z naturalnych sub. czy tam rzeczy to nie znaczy że produkt jest naturalny.
Produkty typu jogurciki, serki homo itd są dalekie od naturalnych... samo robione kefiry sery masło itd z dobrych źródeł są naturalne i są ok, ale kazeina jest dlugo trawiona, podpuszczka spowalnia procesy trawienia by np. mleko pozostawało w brzuchu oseska by wchłanianie było jak najlepsze. Umiejętność trawienia kazeiny(produktów mlecznych) w życiu dorosłym jest dosyć nową zmianą genetyczną. Tłumaczenie na forum jest dosyć trudne, chciałbym wiele napisać a jestem ograniczony w przekazie:/... Trzeba pamiętać że jesteśmy ludźmi, i nie zostaliśmy stworzeni do jedzenia taki rzeczy jak sie dziś w większości je.. Chcecie schudnąć efektywnie, to trzeba przestawić metabolizm na spalanie tłuszczy. ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Ps. Witam Cie Księżniczko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Bardzo dobrze,że napisałaś takie ostrzeżenie.Ja zapisałam się na fitness i niestety po miesiącu tak mi siadł kręgosłup ,że byłam kierowana na operację,wybrałam mnóstwo zastrzyków i na razie na operację nie pójdę.Oczywiście gdybym wiedziała,wcześniej,że ćwiczenia mogą też zaszkodzić to bym później nie cierpiała. Także fajnie,że jest taka mądra dziewczyna na forum ![]() Tylko ja nadal się zastanawiam jak tu zgubić oponę i udźce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Spróbuj jesc 20g węglowodanów na dzień przez 2 tyg i zobacz czy działa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Też jestem za spozywaniem naturalnych produktów nie wersji light. Szczerze nie chodzi o kalorie tak do końca- wcale nie znaczy, że jak zjesz mniej kalorii to więcej schudzniesz. Na pewno nie... Jedząc 1000 kcal możesz schudnąć 1kg i jedząc 1300kcal też mozesz schudnąc 1kg. Sprawdzilam na sobie. po prostu organizm jest na tyle inteligentny, ze radzi sobie z niedobormai i drastycznymi ograniczeniami jak najlepiej może. Lepiej więc zastosować zmiany nawyków zamiast ograniczeń (zmień to co możesz na lepsze, a to co złe wyrzuć) i wprowadzić aktywność fizyczną! Dopiero jak takie zmiany nie zadziałają można zaczać wprowadzać ograniczenia pokarmowe.
Już tyle na sobie wypróbowałam... Że wiem, że lepiej nie zaczynać liczyć kalorii dopóki nie trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.