|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
usunięcie pieprzyka w ciąża
zamieściłam to pytanie na forum z chirurgii ale nikt nie odpowiada,wiec może tutaj się ktoś znajdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: usunięcie pieprzyka w ciąża
to zależy jaki pieprzyk i jaki zabeg ja po każdym usunieciu dostawałam maści z antybiotykami, raz wdala się infekcja.
Mślę że warto poczekać jeśli znamię to nie czerniak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mi lekarz ginekolog sam zaproponował usunięcie pieprzyka a jestem w 34 tyg ciąży. Zabieg jest mało inwazyjny i nie wymaga narkozy więc nie ma przeciwskazań.
Zależy chyba jak bardzo inwazyjny to zabieg ![]()
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Ja bym się wstrzymała a to dlatego,ze mnie w ciąży wszelkie znamiona przybierają na kolorze i wielkości.
Po ciąży wracaja do stanu sprzed ciąży. Więcej barwnika. Ale to moje zdanie i moje obserwacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dziekuje za odpowiedzi. chyba wstrzymam się jednak z tym usunięciem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się też wstrzymała. Sama mam troszkę znamion, i jedno ze wskazaniem do usunięcia, bo w miejscu podrażnianym. Byłam na konsultacji u dermatologa, pani zaczęła wypisywać skierowanie do chirurga, ale jak powiedziałam że jestem w ciąży to od razu stwierdziła "to nawet mowy nie ma"..pewnie zależy jakie to znamię, jak ma być usuwane, może też chodzi o to że trzeba znieczulenie stosować...
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a nie lepiej sko0nsultować się z chirurgiem i swoim ginekologiem?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
jeśli tylko względy estetyczne są powodem usunięcia to sobie odpuść, potem się będziesz zamartwiać że mogło to jakoś źle wpłynąć na rozwój płodu itp. Zresztą myśle że każdy lekarz Ci to teraz odradzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
tez bym poczekała... ja miałam wielki płaski pieprzyk obok pępka, bardzo widoczny, w ciazy sie rozlazł, wiadomo-brzuszek sie rozciagnął, wyobrazcie sobie, po ciazy zaczał znikac, teraz juz nie ma po nim sladu, a miałam go od zawsze...smiałam sie ze syn mi go dziabnął bo ostatnio mu pieprzyk wyskoczył na pleckach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
czesc, przypadkiem przeczytalam tytul posta
ja w 10 tyg usuwalam znamie. nie ze wzgledow estetycznych, tylko nie wiedzac ze jestem w ciazy mialam badanie dermaskopowe znamion ktore sie zmienialy i mnie martwily. okazalo sie ze jedno z nich nadaje sie do usuniecia tylko chirurgicznego poniewaz jest "podejrzane". zastanawialam sie co mam zrobic, jak juz wiedzialam ze jestem w ciazy, poszlam do gina, opowiedzialam cala historie i kazal mi czym predzej usunac, poniewaaz takie znamie moze pod wplywem hormonow, pigmentacji etc. moze zamienic sie w cos zlego. pojechalam na zabieg, trwal ok 15 min, wszystko poszlo gladko, dostalam wyniki sa ok. po zabiegu, bylam na usg, kontroli i wszystko bylo ok. teraz jestem w 21 tyg. jak bym miala usuwac ze wzgledow estetycznych to bym sie wstrzymala, jak ze zdrowotnych to bym konsultowala pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:52.