![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Stypendium
Witam
![]() Uczę się w 2 kl. lo i zastawiam się czy są jakieś szanse. Nie mogę otrzymać stypendium socjalnego, dochód na jednego członka rodziny minimalnie przekracza wymaganą sumę od roku... Gdzie mogłabym zgłosić się w tej sprawie? W poprzedniej klasie również miałam wysoką średnią, ale wychowawca/dyrektor nic nie wspominali na ten temat, zatem czy trzeba na własną rękę dowiadywać się? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia lub jest poinformowany? Jeśli tak, proszę bardzo o odpowiedź ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stypendium
Myślę, że jest to kwestia szkoły. Jeśli w Waszej szkole jest tak możliwość wypłacania stypendium powinni Cię poinformować. Na studiach za wyniki z liceum nic nie otrzymasz, jedynie za wyniki bieżące lub stypendium socjalne. Jeśli nie jest to krępujące pytanie spytam jaki masz dochód na członka rodziny?
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Cześć, faktycznie jest tak, że na 1-ym roku możesz dostać tylko stypendium socjalne, naukowe jest od drugiego. Natomiast polecałabym Ci się rozejrzeć po różnych fundacjach i prywatnych przedsiębiorstwach. Te ostatnie często proponują stypendia osobom, które studiują na kierunku, który przyda im się później, tzn. po studiach odpracujesz swoje stypendium (jeśli wybierzesz kierunek biologiczny, dot.nowych technologii, informatyka są duże szanse znalezienia takiego "mecenasa"). Jest też tzw. lista kierunków zamawianych, gdzie za studiowanie na danym kierunku otrzymuje się pieniądze (wykaz jest na stronie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego).
Pozdrawiam i powodzenia życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Za oceny z liceum na studiach stypendium nie dostaniesz. Za wyniki na studiach ( u nas to było po całym pierwszym roku) już tak, ale zależy jaką sumę ma uczelnia wyznaczoną i ile osób się łapie na stypendium. U nas było tak że tylko 10% roku dostawało, mimo że pozostali tez mieli wysokie średnie.
W liceum można się było starać o stypendium starosty. Nie wiem jak jest gdzie indziej. Spytaj wychowawcy czy nie działa u Was taki system.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
U nas w liceum było stypendium od prezydenta miasta. Na studiach 30% najlepszych dostaje.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
u mnie jak już pisałam było stypendium od starosty powiatu, a na studiach to było 10% ogółu. I jak było nas 70 osób na roku pod koniec to tylko 7 osób mogło mieć stypendium. A u mojej przyjaciółki na uczelni stypendium mieli wszyscy, którzy przekroczyli wyznaczoną średnią, nie było limitu osób. Z tym że gdy było jednego roku bardzo dużo ludzi to dostawali mniejsze kwoty.
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
W liceum możesz dostać stypedium Prezesa Rady Ministrów- otrzymuje je najlepsza osoba z danej szkoły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie ma takiej opcji, żeby za wyniki licealne dostawać stypendium na studiach.
Pamietam, że w moim lceum osoby ze średnią 4,75 i wzwyż dostały jednorazowe stypednium i wynosiło ok. 100 zł, więc kiepsko raczej. Podobnie w gimnazjum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wniosek o stypendium za wyniku w nauce składa się na początku roku, w trakcie to nie ma takiej opcji raczej. Jest to z tego co wiem jednorazowa wypłata, kilkadziesiąt do ponad 100 zł jak się nie mylę
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
W LO można mieć stypendium Prezesa Rady Ministrów, które przysługuje jednemu najlepszemu uczniowi danej szkoły. Dodatkowo można dostać stypendium od szkoły. Ja dostałam w jednym roku jednorazowe stypendium wysokości 800 zł. LO w Warszawie, ale żadne z najlepszych, mocno przeciętne. Sama nie składałam żadnych wniosków. Wniosek o stypendium PRM wypełniała szkoła, a stypenium szkolne dostałam automatycznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Właśnie dowiedziałam się od kolegi, że jest, socjalne jeśli dochód nie przekracza 800 zł i można je uzyskać za wyniki w 2 klasie liceum na okres całym studiów, na obojętnie jakim kierunku - aż 1300 zł ;o za msc .... Stąd moje zapytanie, bo zastanowiło mnie to co usłyszałam
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
800 zł na osobę? Przecież to dosyć sporo. Z tego co wiem stypendium dostaje się jeśli dochód nie przekracza na osobę ok. 350 zł (nie wiem dokładnie).
Socjalnego nie dostaję się za wyniki w nauce, to taka pomoc dla biedniejszych osób. Kolega chyba coś pokręcił...
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
U mnie zdaje się stypendium dają jeśli dochód nie przekracza coś koło 600zł.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A to może na studiach ten próg jest wyższy?
Hm, a na studiach wypłaty stypendium są comiesięczne czy np. 1-2 razy w roku?
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
stypendium socjalne, za wyniki w nauce, sportowe, mieszkaniowe, na dojazdy dostaje się co miesiąc. Kwotę ustalają w taki sposób. Próg teraz wynosi 602 zł na osobę w rodzinie. Załóżmy że jest 4 osobowa rodzina której zarobki to 2 tysiące. Dzieli się te 2 tysiące na 4 osoby, od progu odejmuje się tą kwotę (602-500=102zł) i tyle się dostaje stypendium. Im wyższe zarobki na członka rodziny tym niższe stypendium.
http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=152&pok=4288 Niewyspana to zależy wiesz z tą biednością ludzi...u mnie sporo było ludzi którzy kantowali w przychodzie na członka rodziny. Chociażby czyjś rodzic pracował za granicą, drugi w Polsce za średnią krajową. Biednie nie żyli ba nawet bogato. No ale zarobek wychodził im po 300zł na osobę więc dostawała taka osoba 300zł dla siebie.
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Polecam stronę mojestypendium.pl, tam na pewno znajdziesz coś dla siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
naukowego na studiach za wyniki w lo nie dostaniesz nigdzie
próg na socjalne to ok. 550-600zł - zalezy od uczelni bo nie każda ma identyczy próg ale te wartości zawierają się w tej granicy jak masz dochód np.600zł to dostajesz 50zł a jak np.500zł to już 100zł- czyli różnicę bądź minimum 50zł socjalne możesz dostać od początku studiów ale osobiście to lepiej idź do pracy w wakacje
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dostałam się na studia do innego miasta i mniemam, ze przysługuje mi stypendium socjalne, mieszkaniowe i na wyzywienie + dojazdowe .. Jestem kompletnie zielona w tym temacie, niby troche czytałam na ten temat na stronie uczelni, ale dalej nic nie rozumiem.. Co mam zrobic, aby je dostac? Gdzie sie zgłosić? Kiedy dostane pierwsze stypendium - w pazdzierniku? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie odpowiedzi
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
maszyna, nie człowiek
|
Musisz pocszukac na stronach, podpytaj w dziekanacie albo na jakims forum swojej uczelni, ale takie stypednium i tak zalezo od dochodów na czlonka rodziny .
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
jeśli celujesz w kierunki ścisłe i w dodatku kierunki zamawiane, to masz szansę dostawać stypendium w ramach kierunku zamawianego
![]() ''Warunkiem przyznania stypendium na I roku studiów jest uzyskanie w ramach postępowania rekrutacyjnego liczby punktów za oceny ze świadectwa maturalnego, dającej miejsce wśród 5 najlepszych tj. najwyżej ocenionych na każdym z zamawianych kierunków.'' ''Warunkiem pobierania stypendium jest zawarcie stosownej umowy między Uczelnią a studentem (wg wzoru opracowanego przez MNiSW), przewidującej zwrot stypendium w przypadku skreślenia z listy studentów z powodu niezaliczenia kolejnego roku studiów lub rezygnacji ze studiów. '' i wtedy masz co miesiąc 1000zł.
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dostałam się akurat na kierunek humanistyczny - socjologia na SGGW, tak wiec nie jest to [niestety] kierunek zamawiany.. licze na stypendium socjalne itp, ale nie wiem kompletnie jak sie za to zabrac, jakie dokumenty miec i gdzie to wszystko zanosic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Wszystko można znaleźć na stronie sggw, a strona jest w miarę czytelna. Wniosek o stypendium składa się razem z wnioskiem o akademik, jesli nie zyczysz sobie akademika, to nieco później.
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no bo albo dojezdzasz co dzien albo wynajmujesz mieszkanie tam gdzue studiujesz co do tych limitow, to jest tak ze max wlasnie okolo 600 zł, ale dokladna kwote moze ustalic rektor w porozumieniu z samorzadem studentow, i tak na uczelni mojej siostry limit dochodu na osobe byl o wiele nizszy niz na innych uczelniach aha i to jest tak, zeby dostac zywieniowe i mieszkaniowe musisz dostac socjalne, tzn jesli nie przysluguje ci socjalne to tych innych nie dostaniesz na pewno pilnuj terminów! bo np u mnie bylo tak ze jak zlozylam wniosek pozniej, to mi po prostu nie dali kasy za te spoznione miesiace, a u mojej siostry byl tylko 1 termin i jak sie nie zlozylo o czasie to po ptokach
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam jedną z wyższych średnich w szkole, a stypendium niskie bo wszyscy powyżej 4,5 je dostają. jedyny podział jest na tych 4,5-4,75 i 4,76-5,0 ale tych ludzi jest ogółem sporo, wiec kasa na jedną osobę jest niewielka. Uważam, że szkoła powinna wyostrzyć zasady kto naukowe może dostać. oczywiscie w tej chwili jest to korzystne dla tych słabszych stypendystów, ale z mojego punktu widzenia nie jest to zachecające to zdobywania jak najlepszych ocen ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
na przekór do celu
|
Odświeżę trochę wątek moim pytaniem.
Nie mam szans na żadne inne stypendium poza socjalnym/mieszkaniowym/na wyżywienie - choć nie wiem czy i na takie się załapie... A wiadomo, głupia stówka robi różnice. Dlatego chciałabym mniej więcej obliczyć dochód jaki wychodzi u mnie na osobę w rodzinie. I tu jest pies pogrzebany. Szukałam w internecie - są wytłumaczone sposoby jak to obliczyć, ale znalazłam przynajmniej 3 różne wzory ![]() Z jednym podatkiem mi coś nie gra, ktoś pisał że teraz się cos pozmieniało, wychodzi na to że jeden podatek trzeba obliczać od innego podatku i jakiejś kwoty - tak, może teraz bzdurę napisałam ale naczytałam się o tym za dużo i mam mętlik w głowie. Dlatego jakby się znalazł ktoś kto mi to łopatologicznie wytłumaczy, w jakiej kolejności trzeba obliczać i odejmować podatki i od których kwot aby obliczyć dochód netto... ![]() Najlepiej zrozumiem na przykładzie, konkretnych liczbach ![]() Z góry przepraszam za moją ciemnotę i dziękuję za odp ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze musisz wiedzieć ile wynosi zarobek twojej rodziny (na rękę). Załóżmy że jest to 20 000. Dzielisz tą kwotę na 12 (miesiące), co daje ci 1666 zł na miesiąc. Te 1666 zł dzielisz teraz na członków twojej rodziny załóżmy że są 4 osoby, to daje ci kwotę 416,66zł. No i teraz od kwoty jaka jest wyznaczona przez uczelnie odejmujesz tą kwotę i wychodzi ci ile dostaniesz stypendium. Nie wiem jaka teraz jest ta kwota, u mnie było to chyba 567zl albo 576
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
musisz pojsc do urzedu skarbowego i zlozyc wniosek o wystawienie zaswiadczenia dot kazdej osoby w twojej rodzinie o zarobkach za 2009 rok, jak powiesz ze to do stypendium na uczelnie to oni beda wiedzieli jak to wyliczyc podadza ci juz kwoty netto, jak je bedziesz juz miala to wystarczy dodac wszystkich czlonkow rodziny, podzielic przez liczbe czlonkow i podzielic przez 12 miesiecy wyjdzie ci netto na osobe i ta kwota jesli zmiesci sie w podanym przez uczelnie limicie da ci stypendium ![]() z doswiadczenia kolezanki: lepiej wziac takie zaswiadczenie z US niz liczyc na oko samemu, bo moja kolezanka jakos tak liczyla ze wg jej obliczen by nie dostala a tu sie okazala pomysla kilka zlotych i sie udalo pamietaj, ze nawet jesli zalapiesz sie na stypendium socjalne chocby 1 zł - to ta złotóka bedzie ci przysługiwała a stypendium mieszkaniowe i zywieniowe to zazwyczaj stale sumy nieuzaleznione od dochodu na osobe, i przysluguja tylko tym co dostali socjalne czyli nawet jesli bys sie zalapala na min socjalne masz szanse dostac w sumie wiecej niz ta stowe o ktorej wspomnialas aha za te zaswiadczenia sie oczywiscie nic nie placi, czasem sie czeka okolo tygodnia czasem daja tego samego dnia - wszystko zalezy od urzedu a i jeszcze pamietaj, ze jesli masz np rodzenstwo, ktore nie jest pelnoletnie i sie jeszcze nie rozliczalo z dochodow, to US wystawi ci wtedy zaswiadczenia "nie wykazano dochodow", to jest na tyle wazne, ze jesli bys sie zalapala na stypendium to uczelnie (przynajmniej u mnie tak jest) wymaga takiego zaswiadczenia, bo jak twierdza i młodociani pracuja i zarabiaja, i moglabys zataic dochod ![]() jak bedziesz miala jakies pytania to pisz ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:55.