Czy to dobre posunięcie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-17, 15:39   #1
martoszkaww
Raczkowanie

Exclamation

Czy to dobre posunięcie?

Cześć dziewczyny !
Chcę się Was poradzić w pewnej sprawie... od dłuższego już czasu nie wytrzymuje psychicznie z kompulsywnym jedzeniem i tego typu rzeczami... Przychodze do domu i jem jem jem potem płaczę że za dużo zjadłam , potem przechodzi i od nowa to samo. Jestem modelką i to te piepszone wymagania tak wykańczają psychicznie. Byłam dzisiaj u psychologa szkolnego bo naprawde już nie umiem wytrzymać z tym... po całej rozmowie, psycholog chce zaprosić moją mamę na rozmowe ... Boje się tego cholernie , bo z moją mamą mam bardzo bliskie więźi , i boje się że pomyśli że to wszystko przez nią bo wiadomo te diety itp.. szczerze ? to nie wiem czy to będzie dobre taka otwarta rozmowa o wszystkich rzeczach które w sobię ukrywam... boje się co pomyśli że obcym ludziom mówie o swoich skrytych problemach , a jej nie... Co o tym sądzicie ? Jaka może być jej reakcja... i czy to w ogóle dobre wyjście..... czekam na odpowiedzi ! Pozdrawiam

martoszkaww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 16:15   #2
karina20
Przyczajenie

Dot.: Czy to dobre posunięcie?

Witaj MYsle ze to bardzo dobre posuniecie , ponieważ twój problem z biegiem czau będzie tylko narastał . Nie obawiaj się negatywnej reakcji ze strony twojej mamy , mysle ze napewno przejmie sie twoim problemem i poczatkowo moze byc skonsternowana ale na pewno będzie starała Ci się pomóc , poza tym taka szczera rozmowa uwalnia od skrywanych gdzieś w środku emocji i staje się motorem napendowym do naprawiana tych swer tojego zycia które stały sie mechanizmem napedzajacym chorobe. Trzymam kciuk
karina20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 14:29   #3
LauraS.
Rozeznanie

Też mam taki problem.10 lat temu zachorowałam na anoreksja,teraz jedzenie kompulsywne...od niedawna przeczyszczam się,ale to nie pomaga ani mojej psychice ani ciału..
Na pewno potrzebna jest pomoc psychologa.
Stary 2010-06-21, 21:51   #4
_coccinelle_
Przyczajenie

Trzymam kciuki

Achh, w mojej główce też się ostatnio dobrze nie dzieje, leżę teraz w łóżku i czuję się jak prosiak...
Przez ostatni tydzień ograniczałam kalorie do 200, dzięki temu doszłam do wagi 45kg. Przez ostatnie 3 dni zaprzyjaźiłam się z obfitymi daniami, ale też z senesem. Nie chcę się ważyć, boję się...
Powiem szczerze, że nigdy wcześniej nie miałam takiej obsesji na punkcie swojej figury, teraz boję się jeść. A zaczęło się to, od kiedy schudłam 8 kg. 45 wydawało mi się wagą idealną przy wzroście 160, jednak zaszło to za daleko i teraz dążę do jeszcze niższej wagi.
Postanowienie? Oczywiście, od jutra głodówka, ćwiczenia. Nie potrafię skończyć, nie jestem na to gotowa i nie do końca wiem, czy chcę.

Taa, przynudziłam trochę, ale musiałam się wyżyć troszkę na klawiaturze i ponarzekać chociażby przed monitorem.
_coccinelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-21, 23:09   #5
martoszkaww
Raczkowanie

Hej dziewczyny !
Już po rozmowie... powiem Wam , że jestem dumna z mojej mamy... gdy się dowiedziała , przytuliła mnie i powiedziała że mnie bardzo bardzo kocha i że będzie okej .. Myśle , że przy psychologu jakoś łatwiej jest.. ona nakierowuje tok rozmowy na dobry tor .. naprawde polecam !

martoszkaww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 13:56   #6
libra777
Zakorzenienie

Hej! Zamiast się odchudzać różnymi dietami cud i ograniczać kalorie do głodowych proponuję po prostu przejść na zdrowe odżywianie się , to tez może się przerodzić w obsesję ale na pewno lepszą niż głodzenie się i efekty jojo.Dieta śródziemnomorska jest bardzo zdrowa.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 21:31   #7
3mw
Raczkowanie

[QUOTE=_coccinelle_;201612 95]Trzymam kciuki

Achh, w mojej główce też się ostatnio dobrze nie dzieje, leżę teraz w łóżku i czuję się jak prosiak...
Przez ostatni tydzień ograniczałam kalorie do 200, dzięki temu doszłam do wagi 45kg. Przez ostatnie 3 dni zaprzyjaźiłam się z obfitymi daniami, ale też z senesem. Nie chcę się ważyć, boję się...
Powiem szczerze, że nigdy wcześniej nie miałam takiej obsesji na punkcie swojej figury, teraz boję się jeść. A zaczęło się to, od kiedy schudłam 8 kg. 45 wydawało mi się wagą idealną przy wzroście 160, jednak zaszło to za daleko i teraz dążę do jeszcze niższej wagi.
Postanowienie? Oczywiście, od jutra głodówka, ćwiczenia. Nie potrafię skończyć, nie jestem na to gotowa i nie do końca wiem, czy chcę.

Taa, przynudziłam trochę, ale musiałam się wyżyć troszkę na klawiaturze i ponarzekać chociażby przed monitorem

200kcal dziennie??? Chyba nie zdajesz sobie sprawy jaka krzywde wyrządzasz swojemu organizmowi:/:/

45kg przy wzroście 160-> BMI=17,58 czyli niedowaga.

A postanowienia nie skomentuje...wiedz tylko że naprawde może się to źle skończyć.
3mw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-17, 19:20   #8
iloneczka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _coccinelle_ Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki

Taa, przynudziłam trochę, ale musiałam się wyżyć troszkę na klawiaturze i ponarzekać chociażby przed monitorem.

Jaki znowu prosiak, chyba zagłodzony, skora i kości. To jak wyglądasz, a to jak siebie odczuwasz, to dwie różne sprawy. Musisz na siebie spojrzeć obiektywnie. Jedz normalnie, demonów w głowie nie sluchaj, znajdź sobie jakieś hobby, po prostu prowadź aktywne życie, wtedy waga się wyrowna. Obecna jest za niska, uwierz. Postaraj się utrzymac wagę np 60 kg . I pamiętaj, że kiedy przekroczysz pewną granicę w dół, Twoje życie może być zagrożone i odwrotu nie będzie. Waga to nie tylko tłuszcz, ale też narządy wewnętrzne.
Tu jest kalkulator BMI http://zdrowie.onet.pl/1208822,2413,...alkulator.html

Senes to najgorszy syf, za przeproszeniem, jaki istnieje. Zniszczysz sobie jelita, a w najlepszym wypadku rozleniwisz je i będzie kłopot z wyprożnianiem. Najlepiej wrzuć fotkę, to ocenimy obiektywnie, bo szkoda życia na takie ekstremalne sytuacje, w jakich własnie tkwisz.
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........

Edytowane przez iloneczka1
Czas edycji: 2010-07-17 o 19:37
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-15, 14:45   #9
gravin79
Raczkowanie

Jeżeli już odnośnie kalkulatorów to znalazłem ciekawy - od razu mamy BMI, indeks Ponderal'a i WHR (jeżeli występuje nadwaga)

Kalkulator BMI

Na blogu też jest o różnych indeksach i co z nich wynika najciekawszy chyba był o Body Fat

Nie dajmy się się ogłupić modom i szalonym trendom. Odchudzanie to nie proces łatwy, szybki i przyjemny. To długotrwały proces zmiany nawyków i to nie tylko żywieniowych!!
gravin79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości