eWUŚ? czyli ubezpieczenie zdrowotne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-16, 08:08   #1
201604181004
Konto usunięte

eWUŚ? czyli ubezpieczenie zdrowotne

Zachęcam do dzielenia się przemyśleniami na temat tego cudownego wynalazku eWUŚ bo chyba to się tak nazywa? Ten nowy elektroniczny system, baza danych osób ubezpieczonych...?

Ta sytuacja, kiedy słaniając się na nogach docierasz do przychodni, odczekujesz swoje w kolejce do otwarcia, odczekujesz swoje w kolejce do rejestracji i po ponad pół godziny dowiadujesz się że... Nie jesteś ubezpieczony. To uczucie gdy dowód ubezpieczenia, legitymację i dowód osobisty masz w torebce ale mimo to NIE JESTEŚ UBEZPIECZONY ... Spotkało mnie to, procedura poszła od nowa: dostałam formularze do wypełnienia, musiałam dwustronnie czytać jakieś ustawy (kilka opcji do wyboru: ustawa dnia 27 sierpnia coś tam art. 3 coś tam...) wypełniać i od nowa do kolejki.

Czy kogoś jeszcze to spotkało? Co to znaczy? Oczywiście że jestem ubezpieczona, nie stracilam ubezpieczenia nic się nie zmieniło, mam aktualne zaświadczenie mimo to system czyta mnie jako osobę nieubezpieczoną. W wiadomościach widziałam że nie jestem jedyna: pytanie, co dalej? Czy tak będzie za każdym razem? Jak to się rozwiąże?

Zachęcam do dzielenia się opiniami bo ja myślałam że się popłaczę
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 08:23   #2
dacn
Zakorzenienie

Dot.: eWUŚ? czyli ubezpieczenie zdrowotne

Jak to przeciez sytem jest super a rzadowa propaganda sukcesu ma sie lepiej niz za czasów PRL-u.

System jest...... łagodnie mówiąc niedopracowany i wielu pacjentów jest traktowanych jako wynik fałszywie ujemny czyli mówiąć krótko sa ubezpieczeni ale system wykazuje że nie są.

Swoja droga to wstyd zeby w kraju europejskim w XXI wieku działało takie coś jak polski nfz. który do niedawna wydawła karty eikuz nie na podsawie własnych danych ale przyniesionego świstka papieru zwanego ruma!!

System nie moze działac dobrze bo... był pisanay na zamówienie publiczne czyli MUSIAŁ byc drogi i kiepskiej jakości.

Dla przeciwwagi inny system działający w opiece zdrowotnej, który jest super- poniewaz jest logiczny i przejrzysty, nie wiesza sie a działa jest Eskulap- nie pamietam czy jest to praca magisterska czy doktorska napisana przez jedna osobe na Politechnice Poznańskiej.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 08:29   #3
201705250955
Konto usunięte

drabineczka, a który jesteś rocznik? Moją siostrę spotkało to samo, na szczęście kierownik przychodni nie wymagał pisania oświadczenia - wystarczyło okazanie dowodu ubezpieczenia (to było w ostatnich dniach grudnia, więc tylko pewnie dlatego tak łaskawie siostra została potraktowana). System podobno ma dużo bugów w rocznikach 88/89/90, tak mówił właśnie kierownik przychodni.
Wypadanie z kolejki jednak to dla mnie paranoja, powinnaś mieć wyjętą kartę i normalnie tylko dać oświadczenie przed wejściem do gabinetu lekarskiego. Napisz, ile zajęło Ci wyjaśnienie sytuacji z NFZ - jak to oczywiście załatwisz.
Dla mnie osobiście ten system jest ułatwieniem, bo się uczę, więc musiałabym mieć podbitą legitymację ubezpieczeniową. Zastanawiam się, czy legitymacja studencka też nie jest możliwością uzyskania świadczenia w ramach NFZ? Raz korzystałam z dyżuru dentystki na NFZ dzięki legitymacji właśnie.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 08:32   #4
201604181004
Konto usunięte

No w podobnym wieku jestem chyba z twoją siostrą.. Miałam przy sobie: legitymację studencką, prawo jazdy, dowód osobisty i dowód ubezpieczenia - trzy pierwsze nosze w portfelu, czwarte wzięłam bo akurat miałam aktualne podbite stwierdziłam że nie zaszkodzi. Nie wiem jak to załatwić i martwię się że tak będzie za każdym razem... I czy to przychodnia zmieni błąd systemu, czy nfz, czy kto, czy co...
Stary 2013-01-16, 08:42   #5
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No w podobnym wieku jestem chyba z twoją siostrą.. Miałam przy sobie: legitymację studencką, prawo jazdy, dowód osobisty i dowód ubezpieczenia - trzy pierwsze nosze w portfelu, czwarte wzięłam bo akurat miałam aktualne podbite stwierdziłam że nie zaszkodzi. Nie wiem jak to załatwić i martwię się że tak będzie za każdym razem... I czy to przychodnia zmieni błąd systemu, czy nfz, czy kto, czy co...
Przychodnia niestety nie ma prawa zmienic błedu systemu, wyjaśnij sprawę jak najszybciej w najbliższym oddziale NFZ, zgodnie z najnowszymi przepisami jak nfz uzna ciebie za nieubezpieczona to obciąży ciebie kosztami wizyty.
Stary 2013-01-16, 08:45   #6
201604181004
Konto usunięte

ja p......... ręce opadają.
Stary 2013-01-16, 08:53   #7
isabelka00
Wtajemniczenie

osób nie posiadających ubezpieczenia zdrowotnego myślę ,że Polsce jest mały procent a koszt utrzymania tego systemu przewyższa środki niż wpuszczanie do lekarza pierwszego kontaktu wszystkich jak leci bez sprawdzania.
Stary 2013-01-16, 09:03   #8
Zilka
Rozeznanie

Mnie też to spotkało, jakaś masakra. Cała kolejka w przychodni gapiła się na mnie jak na złodzieje, kiedy cztery (!!!) panie pielęgniarki krzyczały, że nie jestem ubezpieczona.
Zilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 09:11   #9
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

ja sie zarejestrowalam na www.pue.zus.pl , do zus poszlam z dowodem to zrobila mi pani profil zaufany z tego i wczoraj sprawdzilam czy jestem wpisana czy jak

ale jak to zadziala u lekarza nie wiem i mam nadzieje nie dowiedziec sie do konca

a taka ładna nazwa wyszla od skrotu

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 09:17   #10
HoneyIlove
Zakorzenienie

paranoja jakaś....

ja jestem rocznik 89 i w poniedziałek byłam u dermatologa i przyjeli mnie bez problemu... później byłam u ginekologa i też bez problemu zostałam przyjęta... na szczęście obyło się bez niespodzianek...
Stary 2013-01-16, 09:33   #11
damngirl90
Rozeznanie

ja jestem rocznik 90 i niestety system mnie odrzucił;/
damngirl90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-16, 09:51   #12
Angel_00
Zakorzenienie

Będę innego zdania niż większość tutaj. W końcu nie będę musiała biegać po RMUA gdy tylko będę chciała iść do lekarza. Poza tym o ile wizytę planujesz to jeszcze nie jest źle natomiast jak kiedyś wylądowałam na nocnej pomocy musiałam się nieźle nagimnastykować żeby mnie przyjęli. Teraz jest wreszcie dobrze. Widzę, że nie pracujecie, ale może zajrzy tu ktoś kto pracuje. Jeśli system uzna że nie jest się ubezpieczonym to w większości przypadków jest to wina pracodawcy, ok Rmua wydana i niby człowiek myśli, że jest ubezpieczony tyle, że pracodawca ma błędy w dokumentach przesyłanych dalej i robi się problem. Może w końcu pracodawcy podejdą bardziej rzetelnie do wypełniania dokumentów bo to co się teraz podobno dzieje to masakra.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 09:54   #13
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

no ja akurat z tych co pracuje , ale tez wypelniam dla ludzikow papiery i sama dlatego z ciekawosci sie zarejestrowalam na stronie ktora podalam, by zobaczyc czy ja jestem dobrze naniesiona i wszytsko tam widac

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
Stary 2013-01-16, 09:59   #14
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Będę innego zdania niż większość tutaj. W końcu nie będę musiała biegać po RMUA gdy tylko będę chciała iść do lekarza. Poza tym o ile wizytę planujesz to jeszcze nie jest źle natomiast jak kiedyś wylądowałam na nocnej pomocy musiałam się nieźle nagimnastykować żeby mnie przyjęli. Teraz jest wreszcie dobrze. Widzę, że nie pracujecie, ale może zajrzy tu ktoś kto pracuje. Jeśli system uzna że nie jest się ubezpieczonym to w większości przypadków jest to wina pracodawcy, ok Rmua wydana i niby człowiek myśli, że jest ubezpieczony tyle, że pracodawca ma błędy w dokumentach przesyłanych dalej i robi się problem. Może w końcu pracodawcy podejdą bardziej rzetelnie do wypełniania dokumentów bo to co się teraz podobno dzieje to masakra.
Załozenia systemu sa logiczne, ale... wykonanie polskie i system albo sie wiesza i nie działa sobie przez godzine, albo osoby ubezpieczone oznaczane sa jako nie ubezpieczone,
po za tym powinien zostac wprowadzony 10 lat temu.
Stary 2013-01-16, 10:03   #15
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
no ja akurat z tych co pracuje , ale tez wypelniam dla ludzikow papiery i sama dlatego z ciekawosci sie zarejestrowalam na stronie ktora podalam, by zobaczyc czy ja jestem dobrze naniesiona i wszytsko tam widac
wiem bo sama mam założone konto Po prostu widzę, że zaczyna się mały atak na program który ogólnie sam w sobie jest świetnym pomysłem a niektóre błędy wynikają w pomyłek pracodawcy a nie programu, Zus-u lub NFZ
Natomiast wiadomo, że wszystkie nowe wynalazki muszą się dotrzeć i ulepszyć natomiast pomysł uważam za trafiony

Dodatkowo nie wiem czy w każdej przychodni jest tak jak opisała jedna z dziewczyn bo ja mimo ubezpieczenia i przedstawiania RMUA ( zeszłym roku) musiałam podpisywać małą karteczkę (moje dane plus podpis) , że w razie czego gdyby okazało się, że nie jestem ubezpieczona pokryję koszty leczenia więc albo zmieniły się druki albo tamta przychodnia przegina

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 12:30   #16
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Angel_oo
niektóre błędy wynikają w pomyłek pracodawcy a nie programu, Zus-u lub NFZ
Raczej taka opcja odpada... Mam ubezpieczenie "z ramienia" rodzica, państwówka więc byłabym mocno zdziwiona...

groszek75 czyli tak powinnam zrobić tak? Z rodzicem iść, czy jak?

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Co mam zrobić kiedy wiem, że jestem ubezpieczony, a eWUŚ nie potwierdza moich uprawnień?
Możesz potwierdzić swoje prawo do świadczeń za pomocą innych dokumentów lub złożyć stosowne oświadczenie
tak mi podpowiada oficjalna strona, oświadczenie że jestem ubezpieczona złożyłam... W przychodni, ale oni podobno nie mają 'mocy' by w systemie wprowadzić mi ubezpieczenie (?)

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez asia_aisa
Napisz, ile zajęło Ci wyjaśnienie sytuacji z NFZ - jak to oczywiście załatwisz.
Przeczytałam już "co robić" na stronie i czas wykonać kilka telefonów aż się boję.
Stary 2013-01-16, 12:35   #17
freshona
Zadomowienie

Na szczęście jestem ze Śląska i nie mam takich problemów. U nas od "wieków" istnieją karty czipowe, system działa sprawnie. Kartę mam zawsze przy sobie, przydaje się nawet wtedy, gdy mam umówioną prywatną wizytę.
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 12:42   #18
Annaluka
Zakorzenienie

Dzisiaj spotkała mnie podobna sytuacja Musiałam podpisać oświadczenie.
Sama nie wiem co z tym dalej zrobić
Stary 2013-01-16, 14:01   #19
alkaxy
biegam dla Zabawy

Ja narazie jestem zadowolona - system wszędzie działał, mnie widział jako ubezpiczoną, więc nie narzekam. Ale jestem starszy rocznik niż te, wymienione przez was jako problematyczne, więc może dlatego.
Cieszę się, bo to duże ułatwienie, z RMUA zawsze był problem.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-16, 14:36   #20
kleineKrokodil
Zadomowienie

Mojej mamie też pokazał ostatnio system, że nie jest ubezpieczona, ale poprosiła panią żeby sprawdziła jeszcze raz i za trzecim razem było już ok.
Jutro wybieram się do lekarza i aż się boję co to będzie...
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 15:04   #21
regularkate
Zadomowienie

Ja również ze śląskiego i nie mam żadnych problemów z dostaniem się do lekarza. W ogóle myślałam., że eWUŚ działa w całym kraju, a więc także i w naszym województwie, a jednak kiedy w piątek byłam u lekarza, pani w rejestracji normalnie, tak, jak od lat, włożyła moją kartę czipową do czytnika i w ten sposób mnie zarejestrowała. Przyznam, że miałam lekkiego stresa, zanim podała mi moją dokumentację

System na Śląsku działa naprawdę bez zarzutu i zastanawiam się, czemu wprowadzają nieznane i wadliwe, gdy mają znane i sprawne pod nosem.

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 15:56   #22
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ja jeszcze nie miałam tej wątpliwej przyjemności bycia u lekarza, ciekawe co mi pokaże
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 18:09   #23
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

drabineczka jesli jestes podpieta pod rodzica to tez powinno byc ok i widac powinno byc w systemie, ale jezeli to jakos tak dziala, ze za ktoryms razem zadzialało, to ja juz nie wiem czy to wina czegos u pracodawcy czy tego systemu

najlepiej niech rodzic zapyta w zakladzie czy to dalej aktualne, czy wszystko gra

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2013-01-16, 18:16   #24
lza_slonca
Zakorzenienie

korzystałam już kilka razy i dla siebie i dla synka i nie było problemów. Ba! wręcz wszyscy sobie to chwalą- i służba zdrowia i pacjenci. Ale nie ma co oczekiwać cudu- mogą wystąpić błędy z racji, że dopiero to weszło.
Poczekajcie na cyrk z prawkiem i oc...

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 18:21   #25
JustShe
Rozeznanie

ja jestem ubezpieczona u rodzica, ucze sie, nie skonczylam 26 lat i co? 'wyskoczylam na czerwono' i musialam pisac oswiadczenia. Jak cos w pl wprowadzaja to niech to najpierw sprawdza, chca miec wszystkie nowosci ale nie potrafia sobie z tym poradzic, paranoja
Stary 2013-01-16, 18:33   #26
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
korzystałam już kilka razy i dla siebie i dla synka i nie było problemów. Ba! wręcz wszyscy sobie to chwalą- i służba zdrowia i pacjenci. Ale nie ma co oczekiwać cudu- mogą wystąpić błędy z racji, że dopiero to weszło.
Poczekajcie na cyrk z prawkiem i oc...
a co ma byc z oc, bo nic nie slyszalam i w google tez nic nie widze

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2013-01-16, 18:33   #27
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Sama się zastanawiam czy figuruje w systemie jako ubezpieczona. Jestem z rocznika 89, uczę się i jestem podpięta pod tatę, który ma stałą rentę. Niby mam papierek z Zusu ale jak to będzie to się zobaczy.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 18:40   #28
arenika
Zadomowienie

Ja z tym system nie miałam problemu, byłam zarejestrować się do lekarza podałam tylko swoje imię i nazwisko, pani znalazła mój pesel i wszystko ok.
Mąż rejestrował się telefonicznie, też bez problemu.
Stary 2013-01-16, 18:53   #29
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
drabineczka jesli jestes podpieta pod rodzica to tez powinno byc ok i widac powinno byc w systemie, ale jezeli to jakos tak dziala, ze za ktoryms razem zadzialało, to ja juz nie wiem czy to wina czegos u pracodawcy czy tego systemu

najlepiej niech rodzic zapyta w zakladzie czy to dalej aktualne, czy wszystko gra
Dzwoniliśmy i wszystko jest w porządku, jestem ubezpieczona, z resztą niedawno brałam zaświadczenie, wszystko jest opłacone osoba która zajmuje się ubezpieczeniami u pracodawcy, mówi że nie jestem pierwszym przypadkiem który się zgłasza...
Stary 2013-01-17, 14:05   #30
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
a co ma byc z oc, bo nic nie slyszalam i w google tez nic nie widze
mają wprowadził ogólnopolską bazę danych- będzie widać okres ubezpieczenia itp

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości