hormony tarczycy w ciąży, problem :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-22, 12:25   #1
gosikk_s
Zakorzenienie

hormony tarczycy w ciąży, problem :(

Hej dziewczyny Jestem obecnie w 12 tc i dziś odebrałam wyniki hormonów tarczycy. Do tej pory, zarówno przed, jak i przez całą pierwszą ciążę i po ciąży miałam zarówno TSH jak i ft3 i ft4 na samym dole normy. Tak było już od lat. Miesiąc temu robiłam pierwsze badanie podczas tej ciąży i było ok, TSH troszkę wzrosło, ft3 i ft4 nieco też, odsunęłam się trochę z dolnej granicy i cieszyłam że jest ok. Wczoraj powtórzyłam badanie, po równym miesiącu. I jestem w szoku...TSH spadło mi niemal do 0 (jest na poziomie 0,03) a dla odmiany ft3 i ft4 są na samej górze normy. Wiem że TSH w I trymestrze może przejściowo się obniżyć, ale żeby aż do tego stopnia? A ft3 i ft4 mogły tak nagle skoczyć? Boję się o moje maleństwo, na szczęście jutro wizyta u gina i będę mogła się poradzić. Czy któraś z Was miała może taki problem? Stosowałyście leki? Denerwuje sie tym

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 12:36   #2
Agattek33
Raczkowanie

Dot.: hormony tarczycy w ciąży, problem :(

Hej Gossik,

Nie martw sie, wg mojego endokrynologa to jest jeszcze w porzadku, poki FT3 i FT4 sa w normie to na tym etapie jeszcze moze tak byc, po 16 tyg trzeba jeszcze sprawdzic no i ogolnie cala ciaze.
Ja mam TSH 0,005 i na razie lekarz zalecil czekac bo s FT3i4 sa ok a jestem w 16 tyg. Mam do niego zaufanie i wiem ze nie zrobi nic co by moglo zaszkodzic dziecku. Ale cie doskonale rozumiem bo tez mie to bardzo martwi.
Mam zalecone usg co 4 tyg by monitorowac jak roznie dzidziolek i to na razie tyle.

Buzka

Gossik ty jestes na watku marcowych mam )

Edytowane przez Agattek33
Czas edycji: 2010-09-22 o 12:42
Agattek33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 13:04   #3
cytrynka3002
Zadomowienie

Witaj! Ja najniższy poziom hormonów <0,005 miałam w zaawansowanej nadczynności tarczycy, ale po zastosowaniu leków unormowało mi się wszystko - ale to było przed ciążą. W ciąży co miesiąc badam TSH i przez pierwsze 4 miesiące było na takim samym poziomie 1.530, w sierpniu nieznacznie spadło. Także nie wiem, czy do końca tak jest z tym spadkiem hormonów w I trymestrze...Poczekaj na wyniki ft3 i ft4, a potem ginekolog zadecyduje, co robić. Warto, żebyś wybrała się do ginekologa - endokrynologa, ja zwracałam uwagę właśnie na to przy wyborze lekarza. pozdrawiam

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 13:22   #4
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agattek33 Pokaż wiadomość
Hej Gossik,

Nie martw sie, wg mojego endokrynologa to jest jeszcze w porzadku, poki FT3 i FT4 sa w normie to na tym etapie jeszcze moze tak byc, po 16 tyg trzeba jeszcze sprawdzic no i ogolnie cala ciaze.
Ja mam TSH 0,005 i na razie lekarz zalecil czekac bo s FT3i4 sa ok a jestem w 16 tyg. Mam do niego zaufanie i wiem ze nie zrobi nic co by moglo zaszkodzic dziecku. Ale cie doskonale rozumiem bo tez mie to bardzo martwi.
Mam zalecone usg co 4 tyg by monitorowac jak roznie dzidziolek i to na razie tyle.

Buzka

Gossik ty jestes na watku marcowych mam )

No to mam nadzieję że u mnie będzie tak samo Dzięki

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Witaj! Ja najniższy poziom hormonów <0,005 miałam w zaawansowanej nadczynności tarczycy, ale po zastosowaniu leków unormowało mi się wszystko - ale to było przed ciążą. W ciąży co miesiąc badam TSH i przez pierwsze 4 miesiące było na takim samym poziomie 1.530, w sierpniu nieznacznie spadło. Także nie wiem, czy do końca tak jest z tym spadkiem hormonów w I trymestrze...Poczekaj na wyniki ft3 i ft4, a potem ginekolog zadecyduje, co robić. Warto, żebyś wybrała się do ginekologa - endokrynologa, ja zwracałam uwagę właśnie na to przy wyborze lekarza. pozdrawiam
U mnie w pierwszej ciąży TSH przez cały czas było na podobnym poziomie, czyli też nie było spadku. A wyniki ft3 i ft4 mam, są na górze normy ale w normie. A do tej pory też zawsze były na samiuuutkim dole. Tym bardziej jestem zaskoczona. Mój gin nie jest endo, w poprzedniej ciąży chodziłam do takiego i taki był z niego endokrynolog jak i ze mnie. Więc teraz sobie darowałam...A u mnie jest ogólnie niewielu endo i jakoś żadnego nie chwalą, ale gdzieś iść muszę. A najciekawsze, że nie mam nawet najmniejszego objawu nadczynności a za to od lat niemal książkowe objawy niedoczynności. Przy takim wyniku jak w tej chwili to już zupełnie dziwne.

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm

Edytowane przez gosikk_s
Czas edycji: 2010-09-22 o 13:24
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 22:48   #5
FraniaPirania
Rozeznanie

a juz myslalam ze cos poradze, ale niestety, mam niedoczynnosc tez sie martwilam jak to bedzie, ale bylo ok, wiec trzymam za Ciebie
FraniaPirania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości