|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
gułag oczami kobiet
Witam
![]() Już długo szukam w googlach i jak na razie znalazłam tylko dwa tytuły: -Historie kobiet z Gułagu -Siemion S. Wileński - Stroma ściana- Eugenia Ginzburg Czy ktoś może mi polecić więcej tytułów z tego tematu? Bardzo mnie ciekawi jak został opisany gułag oczami kobiet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: gułag oczami kobiet
"Ile wart jest człowiek" Jefrosinia Kiersnowska
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Marszałkini II RP
|
Nie książka, a film "Wichry Kołymy" z 2009 r.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Może zainteresuje Cię książka Barbary Piotrowskiej-Dubik "Kwiaty na stepie". Autorka została zesłana nie do gułagu, ale do sowchozu w Kazachstanie - jej historia wywarła na mnie ogromne wrażenie.
Polecam również książkę Eugeniusza Grabskiegiego wieloletniego prezesa Związku Sybiraków w Olsztynie (miałam okazję poznać Go osobiście - wspaniały człowiek, niestety już nie żyje) - "Świadkowie Golgoty Wschodu: Syberyjskie losy polskich dzieci podczas drugiej wojny światowej". To właśnie w tej książce życie w gułagu jest bardzo szczegółowo opisane (+rysunki autora). Mogę udostępnić Ci także film dokumentalny "Byliśmy dziećmi" z wywiadami z zesłańcami, choć widzę, że można znaleźć go na chomiku. Poszukaj też tytułów książek w wydaniu czasopisma "Zesłaniec" - http://zeslaniec.pl/ToC.html - w każdym z wydaniu jest dział "Regał z książkami" i... "Relacje z zesłania". Przejrzałam dział "Relacje...", np. w wydaniu nr 54 http://zeslaniec.pl/54/Relacje_z_zeslania.pdf znajdziesz wspomnienia samych kobiet. Powodzenia! Edytowane przez justine_87 Czas edycji: 2013-12-01 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
"Zsyłka" Marii Łęczyckiej, o Kazachstanie.
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Anne Applebaum "Gułag".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.