|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Światła w Punto
... Przepraszam, pomóżcie
![]() ![]() W Punciaku mamy światła stopu, kierunkowskazy, światła awaryjne, pozycyjne, przeciwmgłowe, cofania, mijania, drogowe, pozycyjne... Światła stopu - naciskamy hamulec Kierunkowskazy - wajchą góra dół:P Awaryjne - trójkącik w aucie Pozycyjne - przekręcamy rolkę na taką żaróweczkę Przeciwmgłowe - najpierw mijania a potem na panelu naciskamy Cofania - tylni bieg Mijania - rolka na sam dół Ale jak się włączało drogowe i pozycyjne ![]() czy ktoś może mi powiedzieć i jeśli zrobiłam błąd, poprawić?!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Światła w Punto
Mam prawo jazdy od ponad 5 lat, a takie pytania nie przestają mnie zaginać
![]() Ale spróbuję pomóc- światła drogowe to te, na których się po prostu jeździ? Jeśli tak, to pewnie włącza się je przekręcając tę wajchę dwa razy, powinien być taki znaczek tych światełek. Zaznaczam jednak, że nie jeżdżę punto, więc mogę się mylić jak to tam jest.
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Nieee, jeździ się na światłach... mijania. Światła drogowe to tak zwane światła długie :P
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
No to wajcha- od siebie.
Albo z prawej strony,jeśli masz światła na "korbkę" to trzeba by ją przyciągnąć do siebie. Znam tylko te dwa sposoby włączania świateł długich.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
A trzeba najpierw włączyć mijania przed włączaniem drogowych?;p
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak w Punto, bo jeździłam nim tylko na kursie, ale w moim samochodzie światła drogowe włącza się poprzez machnięcie wajchą do siebie
tą lewą, gdzie kierunkowskazy, światła mijania itp. ![]() ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Hmm właściwie nie próbowałam włączać od razu świateł drogowych, ale raczej mijania muszą być włączone. Tak, tak, prawie na 100%
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przed pociągnięciem wajchy trzeba mieć wrzucone zero na korbce czy mijania?D:
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Tak, włączyć zwykłe i pchnąć korbkę do przodu, jeśli chcesz je włączyć na stałe, albo przyciągnąć do siebie, jeśli chcesz tylko nimi mrygnąć.
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Jezu, ja głupieję bo świadomie używałam jedynie kierunkowskazów i świateł mijania, cała reszta ani razu mnie nie obchodziła.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Długie się czasem przydają. Miło wiedzieć, że nazywamy je światłami drogowymi
|
|
|
#11 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Hortencja no właśnie i zgłupiałam tym bardziej bo wszyscy mówią długie krótkie, a tutaj pozycyjne mijania drogowe takie srakie...
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Zdałam egzamin na Grande Punto (WORD Katowice)
![]() Cytat:
Żeby włączyć światła drogowe, musisz mieć włączone światła pozycyjne i mijania. Drogowe - pociągnąć lewą "wajchę", tę od świateł pozycyjnych i mijania, do siebie. Włączone światła pozycyjne i mijania są potrzebne do włączenia jeszcze jednych świateł, o ile dobrze pamiętam, przeciwmgłowych tylnych. Chodzi o światła, które włącza się na panelu po lewej stronie kierownicy. Tak to sobie zapamiętałam.
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2010-09-05 o 23:40 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszynianko, egzamin się szykuje czy co?
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i teraz nie wiem, czy drogowe włącza się ruszając wajchą "do siebie" czy "od siebie"
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w punto nigdy nie siedziałam, ale myślę, że to co pisze Nija_ sprawdzi się i u ciebie, bo dokładnie tak samo jest w fiacie mej mamusi
|
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Ta, egzamin się szykuje :C ale pod domem ruszałam pod górkę fordem focusem i renault megane, za to mama ma tico i często jestem pasażerem
w każdym aucie wszystko wygląda inaczej zgłupiałam do reszty---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musiałam się kontrolować na egzaminie, żeby tak nie palnąć, bo i za to oblewają |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
Teraz to mają wymagania na tych egzaminach
Ja to tylko wsiadłam i pojechałam i tyle Jakby mi ktoś wyjechał z tym nazewnictwem na egzaminie to też bym zgłupiała chyba;D
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
No... dla mnie byłoby logiczniejsze gdybym pod maską musiała więcej rzeczy pokazywać, albo zmiana koła, nie wiem coś w ten deseń... No dobra te światła są też bardzo łatwe, tylko nie rozumiem czemu mają tak kretyńskie nazwy
i czemu jest taki krótki czas na mieście :<
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kilka lat temu uczyłam się stąd http://www.prawko-kwartnik.info/swiatla.html
![]() edit: jaki krotki czas? U nas jezdzi się ok 45 min
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2010-09-06 o 00:17 |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
minimum 25
EJ EJ EJ EJ EJ ŚWIATŁA POSTOJOWE??????? podczas postoju jezdni w warunkach niedostatecznej widoczności kierujący pojazdem silnikowym a) możę nie włączać świateł zewnętrznych pojazdu b) może używać świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni c)powinien używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych odpowiedź b i c ALE GDZIE DO JASNEJ ANIELKI SĄ ŚWIATŁA POSTOJOWE?:[ ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Światła postojowe nie należą do obowiązkowych elementów samochodu. Często mylone są ze światłami pozycyjnymi. ?!?!?!? :| |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
om
ja myslalam, ze to to samo co pozycyjne
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
:[
grande punto nie ma ani przednich przeciwmgłowych ani postojowych, albo ma a ja nie wiem gdzie są i jak je włączyć
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
tu masz jeszcze opisy świateł na różnych samochodach. http://ws.naukajazdy.prv.pl/pl/001/005/002/
Swoją drogą instruktor Ci tego nie pokazywał/ nie mówił? edit: Muszynianko, niektóre samochody maja a niektore nie. Zależy od wersji wyposażenia.
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2010-09-06 o 00:32 |
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz co, chyba najlepiej będzie, jak poprosisz instruktora [o ile jeszcze masz jakieś jazdy] żeby ci to wytłumaczył jak krowie na rowie, weźmiesz kartkę i wszystko zapiszesz :P
kiedy ten egzamin?
|
|
|
|
|
#29 | ||
|
Zakorzenienie
|
Pokazywał... Ale naszły mnie wątpliwości przy rozwiązywaniu testów, to co było to pokazał, ale na egzamin się czeka i z głowy mi wypadły światła drogowe zmyliłam nazwę i myślałam że to długie, a o braku świateł postojowych nie miałam pojęcia...
dziękuję za link---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- Cytat:
czy grande punto nie ma jeszcze czegoś poza światłami postojowymi i przednimi przeciwmgłowymi, o czym powinnam wiedzieć? ![]() ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- Cytat:
ale na linku widzę że też nie mają postojowych
|
||
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co mi wiadomo egzaminator nie może poprosić Cię o pokazanie czy włączenie czegoś czego nie ma. Tak samo jak nie może Ci powiedzieć, że masz skrecić w prawo kiedy masz zakaz skrętu w prawo.
A samochod na egzaminie bedziesz miec taki jakie obowiązują w Twoim rejonie. U nas są to aktualnie Renault Clio, kiedyś było Punto
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2010-09-06 o 00:37 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:58.

tą lewą, gdzie kierunkowskazy, światła mijania itp. 

ja myslalam, ze to to samo co pozycyjne