organizacja wycieczki - co ? jak ? za ile? gdzie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-24, 19:51   #1
maacieek
Zakorzenienie

organizacja wycieczki - co ? jak ? za ile? gdzie ?

No wiec tak wraz z mamuska postanowilismy ze bd odkladała po 200 zl + jakies drobniaki na wakacje. Za rok daje nam to jakies 2500 +/-
tak wiem jeszcze te wakacje sie nie zakonczyly a ja juz mysle o przyszlych. No ale tak wiem nie jest to jakas wielka kwota tym bardziej ze chcielibysmy pojechac z moja siostra dodatkowo. Ja myśle o Bułgarii Włochach Grecji lub Hiszpanii gdzies nad morze. Tak jako ze jestem ten co bd tłumaczem i bd musiał sie zajac organizacją mam pytania.

Gdzie z w/w miejsc jest w miarę fajnie tanio. Dodam ze nigdy nie byliśmy na takich organizacyjnych samemu wyjazdach.
Kiedy najlepiej zacząc rezerwowac bilety zakwaterowanie i tym podobne?
Ile mniej więcej trzeba było wydac w sezonie [lipcu] za nocleg ?
Lepiej juz rezerwowac czy czekac na listopad albo gdzies na luty-kwiecien?
No i czy wgl. da sie zorgnizowac jakies wakacje za granicą za taka kwote ?
Nie jestem przekonany co do biur podrozy tym bardziej ze tyle się mówi o tych bankructwach czy tym ze nagle podnoszą ceny a i nawet samo to ze za takak kase 3 osoby nie pojadą.
Byłem z 5 lat temu na wycieczce ze szkoly we Wloszech [Rosapineta jakies 65 od Wenecji]. No i jak patrzyłem za biletem do Wenecjii w 2 strony to mozna było kupic juz za jakies 80 zl z 2 miesiecznym wyprzedzniem.

Czekam na jakies wyczerpujace odpowiedzi xP
I było tyle pytan w głowie i zapomniałem.
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 15:34   #2
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980
Dot.: organizacja wycieczki - co ? jak ? za ile? gdzie ?

2500 na 3os to bardzo mało, chyba że myślisz o weekendzie. Nie orientuje się za bardzo w europejskich kurortach (bo są dla mnie za drogie i malo ciekawe) ale ostatnio mój znajomy był samochodem prywatnym we Włoszech na tydzień i całkowity koszt był 1500zł/os (trasport, autostrady, ubezp, tani hotel, jedzenie z Polski i na miejscu w barach)

Bilety w tanich liniach możesz zamawiać 1-1,5mies przed wylotem, ale obserwuj cały czas i szukaj połączeń, żebyś mógł strategicznie to zaplanować. Chyba Bułgaria jest tu najtańszym celem, ale nie orientuje się w kosztach dojazdu i pobytu.
Czytaj fora, dowiesz się wszystkiego.
Ale ja chyba nie dałabym rady z takim budżetem na 3os nawet na 7dni (zakładam że nie chcecie spać pod namiotem i jechać stopem bo to już inna bajka)
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 09:27   #3
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
No wiec tak wraz z mamuska postanowilismy ze bd odkladała po 200 zl + jakies drobniaki na wakacje. Za rok daje nam to jakies 2500 +/-
tak wiem jeszcze te wakacje sie nie zakonczyly a ja juz mysle o przyszlych. No ale tak wiem nie jest to jakas wielka kwota tym bardziej ze chcielibysmy pojechac z moja siostra dodatkowo. Ja myśle o Bułgarii Włochach Grecji lub Hiszpanii gdzies nad morze. Tak jako ze jestem ten co bd tłumaczem i bd musiał sie zajac organizacją mam pytania.

Gdzie z w/w miejsc jest w miarę fajnie tanio. Dodam ze nigdy nie byliśmy na takich organizacyjnych samemu wyjazdach.
Nie jestem przekonany co do biur podrozy tym bardziej ze tyle się mówi o tych bankructwach czy tym ze nagle podnoszą ceny a i nawet samo to ze za takak kase 3 osoby nie pojadą.
Byłem z 5 lat temu na wycieczce ze szkoly we Wloszech [Rosapineta jakies 65 od Wenecji]. No i jak patrzyłem za biletem do Wenecjii w 2 strony to mozna było kupic juz za jakies 80 zl z 2 miesiecznym wyprzedzniem.

Czekam na jakies wyczerpujace odpowiedzi xP
I było tyle pytan w głowie i zapomniałem.
Budżet 2500 PLN to bardzo mało na wypoczynek za granicą dla 3 osób. Co prawda nie napisałaś jaka forma wypoczynku Was interesuje zwiedzanie czy plażowanie, ale w tym przypadku w mojej ocenie to niewystarczająca kwota. Zwłaszcza w przypadku basenu Morza Śródziemnego, gdzie ceny plasują się na podobnym wysokim poziomie.

Nawet tania w porównaniu z w/w kierunkami Bułgaria przy takim budżecie jest nierealna. Przykro mi, aby wybrać się na wakacje w 3-kę dodatkowo zagranicę, musicie dysponować znacznie większym budżetem.

Obraliście za cel kierunki, które oferowane są w sprzedaży przez touroperatorów, co sprawia że finalnie samodzielny wyjazd może okazać się znacznie droższym rozwiązaniem.

Biorąc pod uwagę samodzielną ogranizację musicie przyjąć odpowiednią formę transportu. Oczywiście można podróżować samochodem, ale tutaj trzeba brać pod uwagę czas trwania podróży, koszty paliwa oraz ewentualne noclegi w trakcie jazdy. Druga opcja to bilety lotnicze, tutaj ceny mogą wahać się od 1 PLN wzwyż, wszystko zależy od wybranej destynacji, terminu i oczywiście lini lotniczej. Kto szuka oszczędności powinien zapoznać się z ofertą tańszych przewoźników typu Low Cost.

Zasada brzmi, im wcześniej tym lepiej. Tym bardziej jeśli macie w planach wyjazd w okresie wakacyjnym. Uwaga we Włoszech już w maju ceny ulegają podwyższeniu, ze względu na rozpoczynający się sezon wycieczkowy.

W biurach można zainteresować się promocjami typu "wykupisz wcześniej zapłacisz mniej" lub czekać na propozycje last minute.

Wszystko zależy od oczekiwanego standardu. Myślę, że obiektywnie w hotelach cena 50-60 EURO/za dobę to minimum. W miastach takich jak Rzym, Madryt, Ateny nocleg w centrum miasta, w dobrej lokalizacji to wydatek znacznie wyższy.

Na to pytanie trudno jest odpowiedzieć. W przypadku biletów lotniczych linie mogą jeszcze nie oferować taryf na przyszły sezon. Na pewno warto zaglądać od czasu do czasu i sprawdzać poziom cen oraz promocje.

Odp. powyżej.

Za taką kwotę owszem, niezależnie od tego czy obierzecie kierunek samodzielnej organizacji czy zrobicie to przez biuro podróży. Pamiętaj o tym, że są różne biura i najlepiej jest wybierać te sprawdzone. Profesjonalni tour operatorzy to gwarancja dobrej organizacji i bezpieczeństwo podróży.

W interencie pojawiają się nawet ceny od 1 PLN. Tylko trzeba pamiętać o tym, aby dokładnie sprawdzić co cena zawiera i czy nie zostaną doliczone podatki, opłaty lotniskowe itp. Może się okazać, że w momencie potwierdzenia rezerwacji cena jest znacznie wyższa.

Mam nadzieję, że pomogłam.

Edytowane przez fashionismypassion
Czas edycji: 2010-09-01 o 14:32
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 12:02   #4
Pracoholiczka
BAN stały

wycieczka Rodzinna okazja last minute może kogoś zainteresuje wycieczka do Skandynawii promem http://www.unityline.pl/oferta/ofert...nute_15_rabatu
Pracoholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 13:11   #5
Mycha84
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

my sami organizowaliśmy nasz wyjazd wakacyjny, nie wyszło drogo, ale dużą rolę odegrały tu znajomości... wycieczka do Skandynawii wygląda kusząco, więc niewykluczone, że zrobimy sobie krótki weekendowy wypad
Mycha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości