|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czosnek - co i jak? ;)
Witajcie
Nie znoszę czosnku i nigdy go nie mialam w ręku, więc nie mam zielonego pojęcia co i jak... mam teraz zrobić potrawę zawierającą czosnek, i kiedy tak patrzę na te "główki", które sprzedają na targu, nie mam pomysłu co się z tym w ogóle robi... obiera się jak cebulę? która część jest jadalna (tzn. wiem że środek, ale czy coś się z niego odkłada czy zdejmuje się tylko wierzch?)? Wiem że to głupie pytania, ale nie pozostaje mi nic innego jak zapytać ![]() Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czosnek - co i jak? ;)
Główkę czosnku dzielisz na ząbki i zdejmujesz z nich tylko te suche skorupki oraz odcinasz brzydką końcówkę (będziesz wiedziała o co chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny, mam nadzieję że teraz sobie z nim poradzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Radzę obchodzić się z tym w rękawiczkach bo smród jest nie do usunięcia.
Czosnek jest ciężkostrawny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja wczoraj postanowiłam zrobić sobie po raz pierwszy masełko czosnkowe. Trochę przesadziłam z proporcjami bo wyszło bardzo ostre ale mimo to pyszne. Zmieszałam zwykłe masło ekstra z czosnkiem i dodałam połowę kostki tej takiej do rozgniecenia bazylii, wszystko razem zmiksowałam posmarowałam na kromeczki z bagietki i włożyłam do piekarnika na ruszt. pycha! ale ręce mi nadal śmierdzą czosnkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Buc
|
Cytat:
zrobiłam ostatnio to samo i wyszło rewelacyjnie ( tylko zamiast bazylii dodałam ziół prowansalskich ) ![]() i jak możecie mówić, że czosnek śmierdzi? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Czosnek jest boski!! To cud natury!!!
Uwielbiamy go całą rodziną!! Dzien bez czosnku to dzien stracony heheh ![]() Tylko oddech nie ten heheh ![]()
![]() |
#8 |
BAN stały
|
a sos czosnkowy zrobiony domowym sposobem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam czosnek. U mnie prawie do kazdego dania leci.
Sos czosnkowy to podstawa. Pizze, frytki i inne tego typu dania, badz do grilla zawsze i wyłącznie tylko z sosem czosnkowym. Ale musze sprobowac tego maselka czosnkowego ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
czosnek jest boski. Czasami robie sobie z nim kanapkę ( chleb+masło+czosnek+sól) ale tylko wtedy kiedy wiem, że nigdzie nie muszę wychodzić
![]() ![]() Ponadto w każdym daniu obiadowym też jest obecny, a do zupy wrzucam całą glówkę nierozdzieloną, jedynie scięta od góry. nic tak nie poprawia smaku zupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Sosik czosnkowy to faktycznie super rzecz!! pyyyyyyyyyyyyyyyszny jest!!!
ja robie tak: -3 łyżki jogurtu naturalnego -3 łyżki majonezu -2-3 ząbki czosnku przecisniętego przez praske -koperek suszony, ja daje taki z torebki prymat, tak zeby łądnie wyglądało ze cos zielonego w nim pływa heheheh ![]() wymieszac wszystko dokładnie i zajadać ![]() oczywiście czosnku mozna dac więcej lub mniej w zalezności kto jaki lubi, czy bardziej ostry czy łagodny ![]() proporcje mozna oczywiśie podwajać potrajać... Zależy ilu żarłoków sie za niego zabierze ![]() do wszysytkiego taki sos pasuje ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
sos czosnkowy robie w ten sposób, wszystko na oko
duży jogurt naturalny troche cukru ziola prowansalskie czosnek czosnek w kostce sól czosnkowa wszystko mieszamy, odstawiam do lodówki zeby sie "przegryzło" pysznosci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
czosnek z grilla, też pychota
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
O taaakkk czosnek uwielbiam,sos czosnkowy oczywiście podstawa na różne imprezy. Ja dodaje do smaku jeszcze odrobinę curry booooski wychodzi
![]() ![]() Co warte zycie bez czosnku ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Przepis zaczerpnięty z forum Wielkie Żarcie.
PRZEPIS:3 twarde cytryny wyszorować, oparzyć wrzątkiem, wypestkować, wraz ze skórą zetrzeć na tarce lub zmiksować. 24 ząbki czosnku( około 3 główki)-zmiksować. 1 litr wody zagotować dodać do niej tyle cukru, żeby zrobił się syrop, ostudzić , połączyć ze zmiksowanymi cytrynami i czosnkiem , Na 12 godzin pozostawić pod przykryciem, a po czasie przecedzić roztwór przez sito, gdyby syrpo był zbyt gorzki proszę dosłodzić, przelać do ciemnej butelki( najlepiej po wine), trzymać w lodówce. Podawać 1/2 łyżki stołowej jeżeli dziecko nie ma roczku i do roczku, a powyżej roczku 1-2 łyżek stołowych. Dawałam dzieciom przez miesiąc , potem robiłam 2 tygodnie przerwy i ponawiałam kurację.
![]() |
#17 |
BAN stały
|
wielkie dzieki za przepis, jurto go zrobie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Optyczka- mam jeszcze pytanko w sprawie syropu z czosnku, ile mniej wiecej cukru Ty sypiesz 0,5 kg 1 kg?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Ja lubię sos czosnkowy , miażdżysz czosnek obrany i dodajesz do majonezu i pyszny sos do pizzy, sałatek, jak lubisz coś ostrego.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja uwielbiam taki sos, jogurt naturalny, i 1/4 majonezu tyle ile bylo jogurtu, odrobina keczupu i musztardy, oregano, bazylia, sol i czosnek.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.