|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Problem z pozwem do sądu- może ktoś się zna i pomoże :)
Mam problem, złożyłam pozew do sądu przeciwko sklepowi, ostatnio z sądu dostałam informację, że mam uzupełnić braki formalne.
Treść pisma: Sąd rejonowy wydział cywilny w sprawie z powództwa X.X. przeciwko ABCD... zobowiązuje do wskazania na piśmie w 2 egzemplarzach strony pozwanej jako podmiotu posiadającego zdolność sądową jednocześnie informuje,że zdolność sądowa ma osoba fizyczna lub osoba prawna,a jeżeli pozwanym jest wskazany w pozwie ABCD... to należy wykazać,ze ma on zdolność sadową-w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia pozwu. Pozwany przeze mnie sklep jest osobą prawną i posiada zdolność sądową, jednak jak mam to wykazać? Chodzi o to, bym podała im jakiś artykuł, paragraf etc., z którego wynika, iż osoba prawna posiada zdolność sądową, czy o co tu chodzi? Jestem teraz poza miejscem zamieszkania i nie mam możliwości, aby pójść i zasięgnąć fachowej porady, dlatego zwracam się z prośbą na forum, mając nadzieję, że znajdzie się osoba, która wie, o co chodzi i mi podpowie ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z pozwem do sądu- może ktoś się zna i pomoże :)
wrzuć to zapytanie na jakieś forum prawnicze.
tam masz większą szansę, że ktoś oblatany w te klocki wszystko Ci wyjaśni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A tu nie chodzi o dane dot. wpisu tego sklepu do rejestru? Może potrzebujesz zrobić wyciąg z (chyba) KRS,by wskazać, że sklep zarejestrowany jako podmiot gospodarczy, czy jak to tam się mówi.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Działalność gospodarcza to osoba fizyczna nie podlegająca wpisowi do KRS-u. Zwykłe sklepy właśnie taką formę mają. Chyba że byłaby to spółka, to wówczas osoba prawna i wpis do KRS-u. Czy sklep ma w nazwie spółka???
Jak coś to numer KRS musi być na pieczątce, jeśli masz od nich jakieś pismo, albo znajdziesz w necie po nazwie sklepu. Jak coś to pisz na PW, jestem księgową to może pomogę. Edytowane przez tamlin111 Czas edycji: 2010-09-30 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.