|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Przepis na cudowną wcierkę ?? Proszę o sprawdzenie ...
Dziewczyny, dostałam od farmaceutki 2 przepisy na wcierki
pierwszy: mentholi 1,0 resorcini 2,0 pilocorpini 0,3 ol. ricini 2,0 spir 70% od 100,0 drugi: pilocorpini 0,4 T-ra chinae 5,0 T-ra cupsici Ol. ricini 2,0 spir 70% od 100 Nie znam się na składach, ale zaczęłam szukać w internecie i już na pierwszy rzut przeraziła mnie ta rezorcyna ... Bardzo proszę o jakieś opinie... Warto to stosować? Boję się żeby nie było jeszcze gorzej. Pani w aptece powiedziała że te preparaty baaaardzo poprawiają kondycję włosów. Obydwie wcierki są na receptę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Przepis na cudowną wcierkę ?? Proszę o sprawdzenie ...
specjalistką nie jestem, ale..
obydwie wcierki są na alkoholu ( i to w dużym stężeniu). Jak sama wiesz - są na receptę - zapewne pomagają na skórę głowy przy jakichś schorzeniach. Czy pomogą na kondycjęsamych włosów - nie wydaje mi się. Druga troszkę lepiej wypada (nalewki z chinowca i pieprzowca, olej rycynowy), ale wydaje mi się, że obydwie bez wyraźnych wskazań do stosowania od lekarza nie powinny być używane. Może napisz na co dokładnie miałyby Ci pomóc?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jakiś czas temu bardzo wypadały mi włosy, musiałam je z tego wszystkiego radykalnie ściąć. Teraz to w miarę opanowałam ale te moje włosy są cienkie, delikatne no i za dużo ich nie ma. Wcierki wg. pani farmaceutki miały poprawić wygląd, kondycję włosów, ogólnie bardzo je wzmocnić. Ale teraz ja już sama nie wiem. Nie chce sobie zaszkodzić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
powiem ci ze takie robione wcierki tez moga byc dobre
![]() probowałas tonik neril, jantar, seboradin z czarna rzodkwią?
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Oj próbowałam już bardzo wielu specyfików, suplementów, witamin... No i nie powiem trochę to pomagało. Co do tych dwóch wcierek, których składy napisałam, niepokój wzbudziło we mnie głównie to że nie znalazłam w internecie praktycznie nic na temat tych składników, no oprócz tego że rezorcyna może być szkodliwa. No i bądź tu mądry ... A farmaceutka tak zachwalała ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Oj o chininie w odniesieniu do włosów trochę można znaleźć. Już chociażby to, że klorane ma serię z chininą do włosów wypadających cośtam mówi. Więcej o tym składniku widziałam np. na forum laboratorium urody.
O kapsaicynie (druga nalewka) też można cośtam znaleźć. Chociażby to, że działa rozgrzewająco i ułatwia/przyspiesza wnikanie w skórę głowy substancji aktywnych. Olejek rycynowy znany jest powszechnie z działania wzmacniającego na włosy, tu nic nowego. Ale to wszystko oczywiście w alkoholu, więc może na skórę głowy/cebulki zadziała, natomiast na same włosy (na długość) jak już pisałam lepiej nie nakładać ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
skoro farmaceutka zachwalała to ja bym sie pokusiła.. przeciez ci nie wypadna
![]() ![]() ![]() i zdaj relacje.. jak cos to tez po to polece:P
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Taki malutki off top, bo wszędzie szukałam i nie mogę znaleźć.
Czy wy też przy wcieraniu tak bardzo plączecie włosy, czy to tylko moje odrosty są takie wybitne? Jeśli macie jakiś cudowny sposób na wcieranie bez szopy, to będę wdzięczna za podpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Mam tak samo ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.