|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
biologia jako przedmiot dodatkowy na maturze, opłaca się?
czy Waszym opłaca się zdawać biologię w poziomie podstawowym jako przedmiot dodatkowy ma maturze? czytałam o kwalifikacjach jakie trzeba spełniać, aby dostać się na poszczególne kierunki studiów i biologia jest rzadko wymieniana...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: biologia jako przedmiot dodatkowy na maturze, opłaca się?
Skoro nie jest ci potrzebna na studia, to po co chcesz tracić na nią czas? Wybierz najpierw kierunek studiów, potem znajdź odpowiednią uczelnię i wybierz te przedmioty, które są wymagane. Nie warto tracić czasu na coś, co ci się do niczego nie przyda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
sama nie wiem na jaki kierunek chciałabym iść, od zawsze marzyłam o medycynie, ale nie będę owijać w bawełnę - za wysokie progi jak dla mnie. Kierunków jest mnóstwo i mam okropny mętlik w głowie. Może zapytam inaczej - na jaki kierunek studiów mogę się dostać, jeśli uzyskam satysfakcjonujący wynik z podstawowej biologi na maturze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
najpierw wybierz kierunki potem dopasuj przedmioty...
ja sobie zdawałam biologię na maturze "dla sportu" - byłam w klasie biol chem, umiałam i się specjalnie uczyć nie musiałam to sobie napisałam rozszerzoną ;D może mi jeszcze kiedyś odbije i pójdę na drugi kierunek to się nie zmarnuje ;D
![]() |
![]() |
#5 |
.
|
a to teraz da sie zdawac dodatkowy przedmiot na podstawie? o_O
najpierw pomysl, co chcesz robic w przyszlosci, pozniej szukaj kierunkow na konkretnej uczelni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Skoro zawsze marzyłaś o medycynie, to nie biadol, że nie dasz rady, tylko bierz się do nauki. Jak się o czymś marzy, to nie wolno na wstępie się skreślać, bo "progi dla mnie za wysokie". Chemia rozszerzona na maturze jest łatwa, bardzo schematyczna, da się wyćwiczyć ją na tyle, żeby zdać powyżej 80 procent (jestem żywym przykładem). Biologia rozszerzona to trochę kwestia szczęścia, ale dobry zbiór zadań, z którym będziesz pracować godzinkę dziennie i odrobina samozaparcia, a zobaczysz, że medycyna jest w zasięgu ręki.
A co do matury podstawowej. Jeżeli nie porwiesz się na rozszerzenie- opłaca się! Zdając dodatkowy przedmiot, masz większe możliwości. I podstawowa biologia przyda się w rekrutacji na kierunki okołomedycze. Np. na położnictwie, pielęgniarstwie, ratownictwie medycznym, fizjoterapii, wszędzie jest wymagana. Możes też pokombinować z kosmetologią i dietetyką ![]() No, jeszcze psychologia (tylko wszystkie przedmioty muszą być dobrze zdane). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi, przydały się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
jesli na podstawie to NIE!!!! po co Ci podstawa ? zazwyczaj tam gdzie chca biol chca tez np matme(ktora musiasz zdawac i tak) wiec przyloz sie do innych przedmiotow i powtarzam ROZSZERZENIE tylko i wylacznie da Ci mozliwosc na lepsze studia dzienne panstwowe
![]()
![]() |
#10 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
nie ma sensu najpierw wybierac przedmiotów a później dopasowywać do niego kierunku. to tak jak wyjść za mąż za jakiegoś faceta a potem pytać jak ma na imie, z jakiej rodziny pochodzi itp... sama napisałaś że biologia rzadko sie pojawia tam gdzie przegladałas, wiec po co ci ona? tym bardziej na podstawie. jak już sie decydowac to na rozszerzenie. ale tylko wtedy jak jest potrzebne na kierunek studiów jaki wcześniej wybierzesz. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Też myślę, że podstawa jest trochę bez sensu... Może jakbyś miała jakiś konkretny pomysł gdzie chcesz iść i tam by była tylko podstawa wymagana, to tak.
Osobiście powiem, że zdawałam rozszerzoną biologię i kiedy się uczyłam do matury, to arkusze podstawowe były dla mnie dużo trudniejsze, bo tam sama pamięciówa, a na rozszerzonej można "pościemniać" :P Ja tak ściemniałam, niewiele się uczyłam i miałam 71% ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
przede wszystkim tak jak dziewczyny napisały - najpierw trzeba wybrać kierunek.
a tak jako dodatek to zależy jak Ci z tą biologią idzie, jeśli łatwo to warto. ja np. w ostatniej chwili dodałam sobie przedmiot, który bardzo polubiłam i zdawałam tak o, dla siebie. a gdy przyszło do składania papierów na studia w ostatniej chwili zmieniłam zdanie co do kierunku i gdybym nie dodała tego przedmiotu to miałabym dużo mniejsze szanse na dostanie się. także jak lubisz to na prawdę warto, jeśli nie to po co się męczyć.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja nie poszlam na zadne studia, a biologie zdawalam bo chcialam, tak dla siebie. Kto wie, moze gdzies kiedys mi sie przyda, jak lubisz biologie to ma to sens, jesli nie , to faktycznie nie ma sensu. U mnie ladnie to wyglada na swiadectwie, no i spelnilam swoj cel-zdalawalam biologie, mimo zmian w przepisach o maturze. Zdawalam podstawe, bo balam sie, ze nie zdam rozszerzonej, wolalam miec pewniejsze zdane, zwlaszcza, ze to dla siebie nie na uczelnie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Zdawałam biologię na maturze, bo... no sama nie wiem po co, dzień przed maturą przejrzałam książki i napisałam całkiem ok. Podstawowa biologia nie jest raczej przedmiotem, nad którym się długo siedzi. Więc można spróbować zdać
![]()
Fizyka jest jak seks: pewnie, że może dawać jakieś praktyczne rezultaty, ale nie dlatego to robimy. ![]() cudo <3 Edytowane przez Oh Peggy Brown Czas edycji: 2010-09-18 o 07:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() ps:mm444- dzięki za link, przydatna stronka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.