Starania o pierwsze dziecko. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-28, 11:25   #1
Juliette25
Zakorzenienie

Starania o pierwsze dziecko.

Witajcie,
zdecydowałam się odstawić tabletki po bardzo długim czasie stosowania (łącznie około 7 lat w tym kilka miesięcy przerwy). Ostatnią tabletkę wzięłam w niedzielę ( 19.05.2013 ). Jestem już po okresie 'z odstawienia'. Kochaliśmy się bez zabezpieczenia, do końca w niedzielę - tydzień po ostatniej tabletce. Chcemy z mężem zacząć starania. Naszły mnie jednak wątpliwości, czy czasem nie powinniśmy odczekać kilka miesięcy, żeby hormony powróciły do normalności. Czy któraś z Pań starała się już od pierwszego cyklu?
Boję się, żeby nie było potem jakiś komplikacji a z drugiej strony jestem bardzo niecierpliwa i chciałabym już zajść w ciążę.
W momencie odstawienia tabletek zaczęłam również zażywać kwas foliowy. Do ginekologa idę 18.06 (dopiero) ponieważ chcę zrobić podstawowe badania.
Co sądzicie? ;-)

Edytowane przez Juliette25
Czas edycji: 2013-05-28 o 11:45
Juliette25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 11:47   #2
Lea_ny
Zakorzenienie

Dot.: Starania o pierwsze dziecko.

Cytat:
Napisane przez Juliette25 Pokaż wiadomość
Witajcie,
zdecydowałam się odstawić tabletki po bardzo długim czasie stosowania (łącznie około 7 lat w tym kilka miesięcy przerwy). Ostatnią tabletkę wzięłam w niedzielę ( 19.05.2013 ). Jestem już po okresie 'z odstawienia'. Kochaliśmy się bez zabezpieczenia, do końca w niedzielę - tydzień po ostatniej tabletce. Chcemy z mężem zacząć starania. Naszły mnie jednak wątpliwości, czy czasem nie powinniśmy odczekać kilka miesięcy, żeby hormony powróciły do normalności. Czy któraś z Pań starała się już od pierwszego cyklu?
Boję się, żeby nie było potem jakiś komplikacji a z drugiej strony jestem bardzo niecierpliwa i chciałabym już zajść w ciążę.
W momencie odstawienia tabletek zaczęłam również zażywać kwas foliowy. Do ginekologa idę 18.06 (dopiero) ponieważ chcę zrobić podstawowe badania.
Co sądzicie?
Mi kilku lekarzy (ginekologów i endokrynologów) powiedziało, że spokojnie można rozpocząć starania od razu po odstawieniu tabletek. Z tymże kwas foliowy powinno zacząć się łykać przynajmniej 3 miesiące przed planowaną ciążą.
Stary 2013-05-28, 11:56   #3
Juliette25
Zakorzenienie

No tak, tak wiem. Ale z drugiej strony tez kobiety nie raz zachodzą a o tym nie wiedzą więc również nie przyjmują kwasu foliowego :P
Stary 2013-05-28, 12:06   #4
glamourous
Zakorzenienie

kwas zaczelam lykac dopiero jak ciaza potwierdzona.
w 1 zaszlam w 2 cyklu po odstawieniu, w druga (blizniacza)- w pierwszym cyklu bez tabsow. obie przebiegaly wzorcowo. z tym ze faktycznie chyba zalecane jest odczekanie 1-2 cyklow. ale tez nie jest powiedziane ze uda sie od razu bo na 2 kreski trzeba czasem poczekac
Stary 2013-05-28, 12:11   #5
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, tak wiem. Ale z drugiej strony tez kobiety nie raz zachodzą a o tym nie wiedzą więc również nie przyjmują kwasu foliowego :P
Tak samo jak nieraz piją, palą i prowadzą mega imprezowy tryb życia, a rodzą zdrowe dzieci... ale mimo tego wolałabym nie sprawdzać na własnym przykładzie czy moje dziecko też przetrwałoby coś takiego całe i zdrowe

Z kwasem foliowym tak samo: skoro ciąża jest planowana, to po co liczyć na cud, że akurat Twoje dziecko nie będzie miało wad rozwojowych wynikających z niedoboru tego związku (zwłaszcza, że to mogą być naprawdę bardzo poważne wady).

Akurat jeśli chodzi o zdrowie mojego dziecka, to nie przekonywałyby mnie statystki, że ileś tam kobiet rodzi zdrowe dzieci, mimo że kwasu foliowego (czy innych związków potrzebnych dziecku) nie przyjmuje. Zwłaszcza, że samo to, że nie brały suplementów o niczym nie świadczy, bo nigdy nie wiadomo, jak te kobiety się odżywiały: mogły np. jeść dużo brokułów i wcale nie miały poważnych niedoborów.

Ja też jestem bardzo niecierpliwa (m.in. dlatego zaczęłam przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze wtedy, kiedy nie wyznaczyliśmy sobie z mężem konkretnego terminu, od kiedy zaczniemy się starać o dziecko), ale mimo tego wolałabym się wstrzymać te 3 miesiące, niż zafundować mojemu dziecku chorobę na całe życie
Stary 2013-05-28, 12:11   #6
Juliette25
Zakorzenienie

Zdaje sobie z tego sprawę, że może się nie udać w pierwszym cyklu.
Tylko bardziej chodzi mi o to, że potrzebuję porady co robić. Odczekać min. 2-3 cykle czy mogę się starać od razu.
Stary 2013-05-28, 12:36   #7
SunShineDoll
Rozeznanie

Ja zaszłam w 1 cyku po ostawieniu tabletek, zupełnie jak Ty zamiast anty zaczęłam łykać kwas foliowy. Obliczyłam dni płodne i do dzieła. Miesiąc póżniej nie dostalam okresu i zrobiłam test i jestem w ciąży
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 13:18   #8
iwonka 23
Przyczajenie

Hej dziewczyny :- Ja również staram się o pierwsze dziecko. Czekam już na to od 4 miesięcy, w niedziele zrobiłam dwa testy i druga kreseczka była dużo jaśniejsza niż ta pierwsza (na obu), wczoraj i dziś powtórzyłam test i jest to samo. Zrobiłam już 4 testy z tym, że ta druga krecha jest jasna i nie wiem co mam o tym myśleć, a nie chce się nakręcać. Dziś jest mój 32dc brzuch i piersi bolą jak na @ a do tego mam dużo białego śluzu. Podpowiedzcie coś.
iwonka 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 13:36   #9
kw14tuszek
Raczkowanie

ja toabletki odstawilam w styczniu i zaczelismy sie starac od razu, niestety do tej pory bezowocnie z tego co ja wiem to w niektorych przypadkach starania zaraz po odstawieniu zwiekszaja prawdopodobienstwo, u innych nie, kazdy jest inny. Mnie i tak sie nie udalo, mimo ze nie czekalismy ze staraniami... moze teraz sie uda?
Stary 2013-05-28, 13:40   #10
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonka 23 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny :- Ja również staram się o pierwsze dziecko. Czekam już na to od 4 miesięcy, w niedziele zrobiłam dwa testy i druga kreseczka była dużo jaśniejsza niż ta pierwsza (na obu), wczoraj i dziś powtórzyłam test i jest to samo. Zrobiłam już 4 testy z tym, że ta druga krecha jest jasna i nie wiem co mam o tym myśleć, a nie chce się nakręcać. Dziś jest mój 32dc brzuch i piersi bolą jak na @ a do tego mam dużo białego śluzu. Podpowiedzcie coś.
idź na betę- ona da Ci pewność . Mu tu nic nie wywróżymy . Poza tym druga kreska, nawet jak jasna oznacza test pozytywny
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 14:14   #11
shirmus
Rozeznanie

nie popadajmy w paranoje to że nie bierzesz kwasu foliowego 3 miesiące przed ciążą nie oznacza że od razu urodzisz chore dziecko. Na pewno jest dobrze jak go bierzesz 3 miesiące przed ale jak zaczniesz brać od momentu poczęcia też nic się nie stanie, są przypadki gdzie kobiety brały kwas a mimo to urodziły chore dziecko. Wychodzę z założenia że co ma być to będzie. Ja odstawiłam tabletki w lipcu bo też długo je brałam i gin kazała zrobić przerwę (nie staraliśmy się o dziecko byliśmy świeżo po ślubie chcieliśmy się sobą nacieszyć). We wrześniu zmieniłam lekarza bo zaczęły mnie bolec jajniki okazało się że coś na nich jest. Ginekolog stwierdził że w moim przypadku dobrze by było zajść w ciążę, zalecił łykanie kwasu, 2 dni po wizycie była @ a później długo nic, miałam wrażenie gąbki w brzuchu zrobiłam 4 testy wyszły pozytywne a za miesiąc mamy termin. Z maleństwem jest wszystko w porządku. więc nie ma co się spinać bardzo dobrze jest brać kwas 3 miesiące przed ale jak zaczniesz teraz to będzie dobrze. nie masz przecież pewności że zajdziesz w ciąże w 1 cyklu. Tak czy inaczej życzę powodzenia
shirmus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-28, 14:46   #12
iwonka 23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wiecznie_pod_wiatr Pokaż wiadomość
idź na betę- ona da Ci pewność . Mu tu nic nie wywróżymy . Poza tym druga kreska, nawet jak jasna oznacza test pozytywny
Niestety nie mam takiej możliwości iść na betę w najbliższym czasie bo pracuje dlatego też interesują mnie Wasze opinie na ten temat.
Stary 2013-05-28, 15:20   #13
Juliette25
Zakorzenienie

Umówiłam się na wizytę do ginekologa, ale dopiero na 18.06 :/ za dłuuugo. Chyba jutro pójdę prywatnie, sprawdzę czy jest wszystko okej i wtedy zobaczymy co powie mi lekarz
Dzięki za wpisy.
Miło, że tak licznie się zebrałyśmy.
iwonka 23 - trzymam kciuki Słyszałam, że niewyraźna kreska również oznacza ciążę. Najlepiej byłoby właśnie zrobić test z krwi.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Ja zaszłam w 1 cyku po ostawieniu tabletek, zupełnie jak Ty zamiast anty zaczęłam łykać kwas foliowy. Obliczyłam dni płodne i do dzieła. Miesiąc póżniej nie dostalam okresu i zrobiłam test i jestem w ciąży
Super, że się udało. Coraz bardziej jestem do tego przekonana, żeby starać się od razu. Zobaczymy co powie mi ginekolog jak pójdę się zbadać

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Edytowane przez Juliette25
Czas edycji: 2013-05-28 o 15:22
Stary 2013-05-28, 15:30   #14
iwonka 23
Przyczajenie

Cytat:
Umówiłam się na wizytę do ginekologa, ale dopiero na 18.06 :/ za dłuuugo. Chyba jutro pójdę prywatnie, sprawdzę czy jest wszystko okej i wtedy zobaczymy co powie mi lekarz
Dzięki za wpisy.
Miło, że tak licznie się zebrałyśmy.
iwonka 23 - trzymam kciuki Słyszałam, że niewyraźna kreska również oznacza ciążę. Najlepiej byłoby właśnie zrobić test z krwi.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Super, że się udało. Coraz bardziej jestem do tego przekonana, żeby starać się od razu. Zobaczymy co powie mi ginekolog jak pójdę się zbadać

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------
Mnie na 4 testach wyszły te dwie kreski z tym, że ta jedna sporo jaśniejsza mam nadzieje, że to dzidziuś
Moje dwie koleżanki zaszły w ciąże zaraz w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych podobno wtedy najłatwiej jest zajść dzieci oczywiście zdrowiutkie i śliczne
Stary 2013-05-28, 15:34   #15
Juliette25
Zakorzenienie

No więc właśnie mam nadzieję, że u Ciebie niebawem się potwierdzi i ta druga kreseczka stanie się bardziej wyraźna.
Trzymam kciuki - mocno!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-28, 16:13   #16
iwonka 23
Przyczajenie

Mam nadzieje, że testy się nie mylą tym bardziej aż cztery. Robiłam w poprzednich miesiącach testy i nigdy się nie zdarzyło żeby były dwie więc jestem dobrej myśli. Oczywiście będę dalej testować i sprawdzać czy ciemnieje. Kwas foliowy już łykam
Stary 2013-05-28, 17:25   #17
Juliette25
Zakorzenienie

A robiłaś testy różnych firm?
Boli mnie brzuch, od samego rana, jakbym miała dostać okres - efekt odstawienia
Stary 2013-05-28, 18:14   #18
bajka1807
Zakorzenienie

ja w pierwsza ciaze zaszlam w 2 cyklu po odstawieniu anty i w moim przypadku akurat powinnam dac odpoczac organizmowi bo jednak cienko bylo u mnie z progesteronem co niestety mialo przeklad na to ze ciaza byla zagrozona, ale lykalam duphaston i bylo ok
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 19:28   #19
iwonka 23
Przyczajenie

Cytat:
A robiłaś testy różnych firm?
Boli mnie brzuch, od samego rana, jakbym miała dostać okres - efekt odstawienia
Robiłam cztery testy różnych firm dlatego mam nadzieję, że się potwierdzi.
Stary 2013-05-28, 20:31   #20
Agnees_one
Raczkowanie

iwonka jestes w ciazy gratuluje. ja w pierwszej ciazy uzylam extra czulego testu i pokazal jedna ciemna druga ledwie widoczna na pierwszu rzut oka uznalam negatywny bo tej jasniutkiej nie widzialam dopiero gdy sie przyjzalam zobaczylam rozowy cien-widmo. blady prawie nie widoczny ale to bylo to jak sie pozniej okazało
Agnees_one jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 20:35   #21
iwonka 23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Agnees_one Pokaż wiadomość
iwonka jestes w ciazy gratuluje. ja w pierwszej ciazy uzylam extra czulego testu i pokazal jedna ciemna druga ledwie widoczna na pierwszu rzut oka uznalam negatywny bo tej jasniutkiej nie widzialam dopiero gdy sie przyjzalam zobaczylam rozowy cien-widmo. blady prawie nie widoczny ale to bylo to jak sie pozniej okazało
No ja też mam taką nadzieję ale na razie nie dziękuje żeby nie zapeszyć. Moje kreski są jasne ale widać je od razu nie trzeba się szczególnie wpatrywać. Może to głupie ale boje się cieszyć.
Stary 2013-05-28, 20:50   #22
Malgos_12
Zakorzenienie

Iwonka - jeśli testy się mylą to raczej w odwrotną stronę, czyli zupłnie nic nie wykazują. Jeśli kreska pojawia się jasna, to znaczy, że to wczesna ciąża. Jak powtórzysz test za kilka dni to zobaczysz różnicę w kolorze.
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 21:05   #23
iwonka 23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Iwonka - jeśli testy się mylą to raczej w odwrotną stronę, czyli zupłnie nic nie wykazują. Jeśli kreska pojawia się jasna, to znaczy, że to wczesna ciąża. Jak powtórzysz test za kilka dni to zobaczysz różnicę w kolorze.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi może zacznę się cieszyć w końcu, a nie bać W czwartek powtórzę test i powiem jak wyszedł
Stary 2013-05-28, 21:28   #24
Juliette25
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za wszystkie podpowiedzi może zacznę się cieszyć w końcu, a nie bać W czwartek powtórzę test i powiem jak wyszedł
Więc trzymam kciuki i nie mogę się doczekać czwartku..
Stary 2013-05-29, 06:17   #25
glamourous
Zakorzenienie

iwonka mysle ze mozesz sie cieszyc zwlaszcza jesli masz tez bolesnosc piersi, to u wiekszosci dziewczyn jeden z pierwszych objawow. zaraz ci dojdzie sennosc, mdlosci, posmak w ustach, nadwrazliwosc zapachowa- sama radosc o poranku
Stary 2013-05-29, 08:04   #26
Athelas
Raczkowanie

Ajj, tak sobie przeglądam ten wątek i chciałam pogratulować przyszłym mamom Ja jestem jeszcze trochę za młoda na dzieci, ale cieszę się Waszym szczęściem. Jakie to wspaniałe, kiedy rodzice wpadają w euforię po dowiedzeniu się o ciąży )
Stary 2013-05-29, 08:45   #27
Juliette25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Athelas Pokaż wiadomość
Ajj, tak sobie przeglądam ten wątek i chciałam pogratulować przyszłym mamom Ja jestem jeszcze trochę za młoda na dzieci, ale cieszę się Waszym szczęściem. Jakie to wspaniałe, kiedy rodzice wpadają w euforię po dowiedzeniu się o ciąży )
Ja dopiero planuję dzieciątko, ale samo myślenie o tym jak to jest nosić pod serduszkiem maluszka wprawia mnie w euforię...
Samo planowanie, oczekiwanie...
Athelas ile masz lat kochana?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-29, 09:10   #28
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
jeżeli druga kreska jest blada to potwierdza ciążę ja jak robiłam to wyszła blada krecha a drugi test zrobiłam po południu i już była mocna i czerwona
Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
iwonka mysle ze mozesz sie cieszyc zwlaszcza jesli masz tez bolesnosc piersi, to u wiekszosci dziewczyn jeden z pierwszych objawow. zaraz ci dojdzie sennosc, mdlosci, posmak w ustach, nadwrazliwosc zapachowa- sama radosc o poranku
u mnie bolesności piersi nie było, za to brodawki i sutki to mnie tak swędziały że nie mogłam wytrzymać

ja w sumie zaszłam w ciążę 1,5 oku po odstawienu tabletek z tym że my z TŻ nie staraliśmy się jakoś tak..."mocno"

powodzenia dziewczyny w staraniach!
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 15:23   #29
GothicLolita22
Zadomowienie

Cytat:
Miałam bardzo podobną sytuację do Twojej - też 32dc, brzuch bolał jak na okres, zrobiłam 3 testy różnych firm i też druga kreseczka była słabo widoczna, ale jeszcze tego samego dnia zrobiłam betę i okazało się że jest 2-3 tygodniowa ciąża Obecnie 19 tydzień
Stary 2013-05-29, 17:50   #30
kw14tuszek
Raczkowanie

Cytat:

GRATULACJE
mi niestety jeszcze nigdy test ciazowy nie pokazal drugiej kreski - nawet slabej - ale czytalam juz chyba milion relacji dziewczyn i nawet jak byla slaba kreska to ciaza byla powtorz po jakims czasie albo idz na bete

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości