![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Starania o pierwsze dziecko.
Witajcie,
zdecydowałam się odstawić tabletki po bardzo długim czasie stosowania (łącznie około 7 lat w tym kilka miesięcy przerwy). Ostatnią tabletkę wzięłam w niedzielę ( 19.05.2013 ). Jestem już po okresie 'z odstawienia'. Kochaliśmy się bez zabezpieczenia, do końca w niedzielę - tydzień po ostatniej tabletce. Chcemy z mężem zacząć starania. Naszły mnie jednak wątpliwości, czy czasem nie powinniśmy odczekać kilka miesięcy, żeby hormony powróciły do normalności. Czy któraś z Pań starała się już od pierwszego cyklu? Boję się, żeby nie było potem jakiś komplikacji a z drugiej strony jestem bardzo niecierpliwa i chciałabym już zajść w ciążę. W momencie odstawienia tabletek zaczęłam również zażywać kwas foliowy. Do ginekologa idę 18.06 (dopiero) ponieważ chcę zrobić podstawowe badania. Co sądzicie? ;-) Edytowane przez Juliette25 Czas edycji: 2013-05-28 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Starania o pierwsze dziecko.
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
No tak, tak wiem. Ale z drugiej strony tez kobiety nie raz zachodzą a o tym nie wiedzą więc również nie przyjmują kwasu foliowego :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
kwas zaczelam lykac dopiero jak ciaza potwierdzona.
w 1 zaszlam w 2 cyklu po odstawieniu, w druga (blizniacza)- w pierwszym cyklu bez tabsow. obie przebiegaly wzorcowo. z tym ze faktycznie chyba zalecane jest odczekanie 1-2 cyklow. ale tez nie jest powiedziane ze uda sie od razu bo na 2 kreski trzeba czasem poczekac
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z kwasem foliowym tak samo: skoro ciąża jest planowana, to po co liczyć na cud, że akurat Twoje dziecko nie będzie miało wad rozwojowych wynikających z niedoboru tego związku (zwłaszcza, że to mogą być naprawdę bardzo poważne wady). Akurat jeśli chodzi o zdrowie mojego dziecka, to nie przekonywałyby mnie statystki, że ileś tam kobiet rodzi zdrowe dzieci, mimo że kwasu foliowego (czy innych związków potrzebnych dziecku) nie przyjmuje. Zwłaszcza, że samo to, że nie brały suplementów o niczym nie świadczy, bo nigdy nie wiadomo, jak te kobiety się odżywiały: mogły np. jeść dużo brokułów i wcale nie miały poważnych niedoborów. Ja też jestem bardzo niecierpliwa (m.in. dlatego zaczęłam przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze wtedy, kiedy nie wyznaczyliśmy sobie z mężem konkretnego terminu, od kiedy zaczniemy się starać o dziecko), ale mimo tego wolałabym się wstrzymać te 3 miesiące, niż zafundować mojemu dziecku chorobę na całe życie ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zdaje sobie z tego sprawę, że może się nie udać w pierwszym cyklu.
Tylko bardziej chodzi mi o to, że potrzebuję porady co robić. Odczekać min. 2-3 cykle czy mogę się starać od razu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja zaszłam w 1 cyku po ostawieniu tabletek, zupełnie jak Ty zamiast anty zaczęłam łykać kwas foliowy. Obliczyłam dni płodne i do dzieła. Miesiąc póżniej nie dostalam okresu i zrobiłam test i jestem w ciąży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny :- Ja również staram się o pierwsze dziecko. Czekam już na to od 4 miesięcy, w niedziele zrobiłam dwa testy i druga kreseczka była dużo jaśniejsza niż ta pierwsza (na obu), wczoraj i dziś powtórzyłam test i jest to samo. Zrobiłam już 4 testy z tym, że ta druga krecha jest jasna i nie wiem co mam o tym myśleć, a nie chce się nakręcać. Dziś jest mój 32dc brzuch i piersi bolą jak na @ a do tego mam dużo białego śluzu. Podpowiedzcie coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja toabletki odstawilam w styczniu i zaczelismy sie starac od razu, niestety do tej pory bezowocnie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
nie popadajmy w paranoje to że nie bierzesz kwasu foliowego 3 miesiące przed ciążą nie oznacza że od razu urodzisz chore dziecko. Na pewno jest dobrze jak go bierzesz 3 miesiące przed ale jak zaczniesz brać od momentu poczęcia też nic się nie stanie, są przypadki gdzie kobiety brały kwas a mimo to urodziły chore dziecko. Wychodzę z założenia że co ma być to będzie. Ja odstawiłam tabletki w lipcu bo też długo je brałam i gin kazała zrobić przerwę (nie staraliśmy się o dziecko byliśmy świeżo po ślubie chcieliśmy się sobą nacieszyć). We wrześniu zmieniłam lekarza bo zaczęły mnie bolec jajniki okazało się że coś na nich jest. Ginekolog stwierdził że w moim przypadku dobrze by było zajść w ciążę, zalecił łykanie kwasu, 2 dni po wizycie była @ a później długo nic, miałam wrażenie gąbki w brzuchu zrobiłam 4 testy wyszły pozytywne a za miesiąc mamy termin. Z maleństwem jest wszystko w porządku. więc nie ma co się spinać bardzo dobrze jest brać kwas 3 miesiące przed ale jak zaczniesz teraz to będzie dobrze. nie masz przecież pewności że zajdziesz w ciąże w 1 cyklu. Tak czy inaczej życzę powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Umówiłam się na wizytę do ginekologa, ale dopiero na 18.06 :/ za dłuuugo. Chyba jutro pójdę prywatnie, sprawdzę czy jest wszystko okej i wtedy zobaczymy co powie mi lekarz
![]() Dzięki za wpisy. Miło, że tak licznie się zebrałyśmy. iwonka 23 - trzymam kciuki ![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Edytowane przez Juliette25 Czas edycji: 2013-05-28 o 15:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Moje dwie koleżanki zaszły w ciąże zaraz w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych podobno wtedy najłatwiej jest zajść dzieci oczywiście zdrowiutkie i śliczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No więc właśnie
![]() Trzymam kciuki - mocno! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieje, że testy się nie mylą tym bardziej aż cztery. Robiłam w poprzednich miesiącach testy i nigdy się nie zdarzyło żeby były dwie więc jestem dobrej myśli. Oczywiście będę dalej testować i sprawdzać czy ciemnieje. Kwas foliowy już łykam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A robiłaś testy różnych firm?
Boli mnie brzuch, od samego rana, jakbym miała dostać okres - efekt odstawienia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja w pierwsza ciaze zaszlam w 2 cyklu po odstawieniu anty i w moim przypadku akurat powinnam dac odpoczac organizmowi bo jednak cienko bylo u mnie z progesteronem co niestety mialo przeklad na to ze ciaza byla zagrozona, ale lykalam duphaston i bylo ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
iwonka jestes w ciazy gratuluje. ja w pierwszej ciazy uzylam extra czulego testu i pokazal jedna ciemna druga ledwie widoczna na pierwszu rzut oka uznalam negatywny bo tej jasniutkiej nie widzialam dopiero gdy sie przyjzalam zobaczylam rozowy cien-widmo. blady prawie nie widoczny ale to bylo to jak sie pozniej okazało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Iwonka - jeśli testy się mylą to raczej w odwrotną stronę, czyli zupłnie nic nie wykazują. Jeśli kreska pojawia się jasna, to znaczy, że to wczesna ciąża. Jak powtórzysz test za kilka dni to zobaczysz różnicę w kolorze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
iwonka mysle ze mozesz sie cieszyc
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ajj, tak sobie przeglądam ten wątek i chciałam pogratulować przyszłym mamom
![]() ![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Samo planowanie, oczekiwanie... Athelas ile masz lat kochana? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ja w sumie zaszłam w ciążę 1,5 oku po odstawienu tabletek z tym że my z TŻ nie staraliśmy się jakoś tak..."mocno" ![]() powodzenia dziewczyny w staraniach! ![]()
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
GRATULACJE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mi niestety jeszcze nigdy test ciazowy nie pokazal drugiej kreski - nawet slabej - ale czytalam juz chyba milion relacji dziewczyn i nawet jak byla slaba kreska to ciaza byla ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.