|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia - czy naprawdę warto?
Studia... To ostatnio powód do mojego zmartwienia xD Nie wiem czy dam radę, czy jest to opłacalne i w ogóle... Waham się nad dwiema uczelniami prywatnymi [GWSH w Katowicach, bądź WSZINS w Tychach]. Słyszałam o tej drugiej wiele niepochlebnych opinii, a o tej pierwszej w zasadzie nic... Interesuje mnie kierunek: Administracja i tryb zaoczny. W międzyczasie chciałabym pracować i nabywać doświadczenie. Co o tym sądzicie? Czy studia są opłacalne? Wiem, wiem... wyższe wykształcenie, papierek, ale często słyszę o tym, że absolwenci po studiach nie potrafią znaleźć pracy w zawodzie :P
Ja mam na razie technika, gdyż ukończyłam Technikum Ekonomiczne i zdobyłam dyplom. Moje doświadczenie jest na razie niewielkie [tyle, że odbyte praktyki zawodowe] i myślę, że będzie ciężko zdobyć jakąś dobrą pracę w biurze... No ale, wróćmy do tematu studiów. Czy ktoś z Was chodził do którejś ze szkół i może podzielić się opinią? Piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Studia - czy naprawdę warto?
Ja nie studiowałam na żadnej z tych uczelni, ale powiem Ci, że nie możesz sugerować się zdaniem kogokolwiek.... Studiuję dzienną administrację i tu przeważają przedmioty prawne czy związane z tą problematyką.. Ja idąc na studia, byłam tylko po LO, więc ogólnokształcące wykształcenie średnie w zasadzie mi nic nie dawało... Ale to prawda, że studia dziś to ... papierek. Niestety ten papierek często jest przepustką. Naprawdę decyzję o tym czy chcesz podjąć studia musisz podjąć sama i na własną odpowiedzialność. Bo właściwie dziś warto "coś" mieć. Więc może dobrze pójść i zrobić sobie licencjat czy mgr, a później myśleć co dalej, żeby mieć pewne "zabezpieczenie" w razie czego. Bo z pewnością jeśli potencjalny pracodawca będzie miał do wyboru dziewczynę z lic czy mgr a taką ze średnim, to na pewno weźmie tą pierwszą. Ale dziś przeważnie żeby mieć naprawdę coś (mowa teraz o pracy) trzeba mieć plecy
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jak już idziesz na studia zaoczne, to zrób je na państwowej uczelni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ZGADZAM SIĘ W 100% ja robiłam licencjat w państwowej uczelni i przez okres studiów nie miałam ani razu podwyżki ,mój mąz studiuje na prywatnej -gdy zaczynał na miesiąc wychodziło 270 teraz 450 . Na całą uczelnie jest jedna Pani w dziekanacie kolejki ogromnie ,a w państowej uczelni każdy kierunek -jedna albo dwie Panie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
nie chodiz o podwyzki a raczej prestiz i poziom :P pracodawcy juz niechetnie patrza na 'wyszsze szkoly bleble...' a jak sie doda do tego tryb zaoczny to kaplica:P
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Najpierw zastanów sie, co chciałabyś robić w życiu, czy da ci to kasę, czy znajdziesz spokojnie prace i czy będziesz to lubić. Jeśli odpowiedź brzmi 3 razy TAK, to zacznij szukać kierunku, który ci to umozliwi/ułatwi.
Studiowanie dla papierka, a później szukanie pracy pod papierek, to kiepski pomysł, który faktycznie może skutkować bezrobotnym magistrem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
na przekór do celu
|
ogólnie tak. ale nie na każdym kierunku i nie na kazdej uczelni.
![]() Cytat:
A jeśli ty chcesz studiowac tak oblegany kierunek, zaocznie a do tego na prywatnej i mało znanej (co innego prywatna SWPS w Warszawie a co innego prywatna w Tychach) uczelni, to krzyżyk na drogę... sama w tym roku dostałam się na administrację, ale zrezygnowałam z niej bo wiedziałam że jeśli nie będę najlepsza i nie będę mieć znajomych to skończę na kasie w Biedronce...
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2010-09-12 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
No nic, waham się jeszcze. Mam jeszcze "troszkę" czasu. Państwowych uczelni to nie ma w mojej okolicy zbyt dużo. Tylko Uniwersytet Śląski, ech :/
Edytowane przez li90 Czas edycji: 2010-09-12 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A ja powiem tak. Skoro decydujesz się na tryb zaoczny, to masz moja droga, przewagę. Sama decydując się na dzienne, wiedziałam, że po ich skończeniu będę miała papier i ... to tyle. Niestety u mnie względy finansowe nie pozwoliły na studiowanie zaocznie. A poza tym - studia dzienne mają swój niesamowity urok
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
na przekór do celu
|
no własnie, a studentów administracji jest tak wielu, że trudno znaleźć wolne staże aby zdobyć doświadczenie...
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Wiem, że nie jest to łatwe. Administracja to niestety kierunek dosyć popularny. Zresztą nawet gdyby nie był, to i tak studentów jest jak "mrówków"
![]() ![]()
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Tak naprawdę to w administracji po prostu trzeba mieć plecy. Bo większość stanowisk w urzędach i instytucjach państwowych już jest poobsadzana.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.