|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Zapachy Caron
Nareszcie jest dlugo oczekiwana przeze mnie nowosc - fiolek marki Caron. Kto nie wierzy, niech odwiedzi strone Beauty Boutique
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Violette Precieuse - nareszcie w Polsce
Kocham fiolkowe zapachy.Musze podreptac do perfumerii i uraczyc nim moj nos.
Moj nowy nabytek z wyrazna nuta fiolkowa jest niedrogi Naomi Campbell Cat Deluxe at nigt-do tej pory nie lubilam zapachow Naomi -i masz!Wsiaklam calkowicie,jedsen z ladniejszych zapachow tegorocznych,ladniejszy od wielu wysokopolkowych!
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj mialam zaszczyt powachac to cos. na papierku co prawda, ale wlasnie na tym papierku bardzo mnie rozczarowal. Nieudany fiolek, malo fiolkowy, pudrowy i brak mu klasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Fleurs de rocaille Caron, tudziez inne zapachy Caron:)
Rok temu mialam okazje poznac te perfumy - sa dostepne w Douglasie i Beuaty Boutique. Zostaly wykreowane w 1933 roku i "wystapily" w filmie "Zapach kobiety".
Ciekawa jestem Waszych opinii na temat tych perfum ![]() ![]() Co myslicie o inncyh zapachach Caron? Ja mam Aimez moi, ale juz zdazyl mi sie troszke znudzic, chociaz nasze poczatki byly zachwycajace ![]() ![]() Lady Caron sa juz bardziej klasyczne i troszke szyprowe. Czy znacie moze Miss rocaille? Ten to mnie dopiero interesuje ![]() Pozniej zamieszczam zdejcie Fleur de rocaille ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dot.: Fleurs de rocaille Caron, tudziez inne zapachy Caron:)
Postanowiłam odświeżyć wątek,bo Caron nieustannie mnie fascynuje.
Fascynuje,bo mam perfumeryjną obsesję na temat klasyków,a znaczna częśc zapachów Carona to perfumy powstałe w I poł.XX wieku,kiedy to świat był inny,kobiety nie pachniały jeszcze banalnymi kwiatowo-owocowymi"zapaszkami",a tworzenie perfum było sztuką,a nie tylko biznesem. Oto kilka moich wrażeń na temat tych zapachów.Niektóre miałam w postaci flakonów,niektóre jako próbki,część wąchałam w perfumeriach: Narcisse Noir-słynne perfumy,które nosiła Gloria Swanson z "Bulwaru Zachodzącego Słońca"-niestety wielkie rozczarowanie-zamiast upojnych ,mrocznych kwiatów z dominującym narcyzem,zamiast perfum,godnych lady Macbeth,jak je określił jeden z blogowiczów dostałam delikatne,szyprowe mydełko z lekką,piżmową bazą.Jedna z moich największych perfumeryjnych porażek.Wersja vintage niestety niedostępna,albo za bajońskie sumy na e-bayu. Bellodgia-biały goździk w kremowo-mlecznej osłonie,przytulny,miękki jak puch.Zapach niewiele się zmienia,blednie z czasem,nie tworzy ogona,ale i tak jest to jedne z najpiękniejszych ujęć goździka,jakie znam. Lady Caron-kwiatowy szypr-szypr cywilizowany,ugładzony,be z ziemisto-cielesnych nutek,jest raczej przyprawą dla kwiatów,wśród których prym wiedzie magnolia i jaśmin.Zapach z gatunku-przyjemnie się nosi,ale nie pozostawia śladu w pamięci. Tabac Blond-jedno z mych wielkich,perfumeryjnych marzeń,ktore niedawno się spełniło ![]() ![]() Parfum Sacre-dzięki Kocie natchnęło mnie do kupna próbki ![]() ![]() Infini-aldehydy i kwiaty-jaśmin,konwalia i róża-na mojej skórze niestety aldehydy nie dają za wygraną i zamiast szybko się ulotnić,tkwią w tle dodając całej kompozycji charakterystycznego,gorzk iego posmaku. Eau de Reglisse-lukrecja,lukrecja i jeszcze raz lukrecja-jak zresztą sama nazwa wskazuje ![]() Opowiedzcie proszę o swoich wrażeniach ![]()
Some organisms are so good at camouflage they forget they exist. Edytowane przez lady Vader Czas edycji: 2008-11-11 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsza część Twojego posta- tak, Caron też mnie fascynuje. Dziękuje za opis Bellodgi- tęsknię za jej poznaniem. Tak samo jak i za Tabac Blond. Bardzo ciekawa jestem także N de Noel. Aimez- Moi znam i tez bardzo cenie- za łagodność i skoncentrowaną miękkość. Bardzo też podoba mi sie męski Anarchiste. Reklama z płonącą na tle ciemności zapałka oddaje charakter zapachu. Narcisse Noir- wąchałam kilkakrotnie, ale nie zpamiętałam. Ale.. nie wąchałam na sobie. A Carony- to zapachy starej szkoły- stworzone do noszenia, pokazujące twarz dopiero w globalnym potraktownaniu się nimi. Nadaremnie tez zastanawiam się, którego Carona wąchałam kiedyś w przyjemnej perfumerii w Poznaniu- był stosunkowo prosty, "wanilia przetarta piżmem" wg słów uroczej właścicielki tej perfumerii... nie pamiętam, jak się nazywał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tak jak zaznaczyla Kota, Carony to stara szkola perfumiarska
Mysle, ze wielu wspolczesnym nie przypadna do gustu wlasnie ze wzgledu na ta dosc wyczuwalna pierwsza nute alkoholu, jak i kompozycje, ktore traca nieco myszka, kompozycje, ktora w zaden sposob nie jest uniwersalna dla kazdego "nosiciela" ;-) Lubie Nocturnes, mam wersje w starej i nowej butelce i musze powiedziec, ze nieco sie od siebie roznia. Ktos kiedys juz zaznaczyl, ze Carony przeszly pewna "wygladzajaca" transformacje. Ta zmiane wlasnie wyczulam obcujac z nowym Nocturnes. Jest grzeczniejszy, staranniej uczesany, ale nadal pociagajacy, nadal nostalgiczny, czuly. Parfum Sacre, fchrrrancuskie ![]() Na ten zapach pozytywnie ( a to duzo ) reagowalo kilku moich osobistych narzeczonych. Jeden nawet obcujac z Sacre-skropionym-karkiem ocieral sie o niemal stany euforyczne. Lubie miec taki afrodyzjak pod reka ![]() Parfum sacre, to takie proste ;-) Pour Une, kolejna bardzo kobieca kompozycja, niepokojaca ( a moze i tajemnicza ) mieszanka tuberozy i gladkiej ambry, gdzies tam w tle cichutko dzwieczy jeszcze jasmin i kilka ostatnich nut orientalnego deszczu. Dla wielbicielek takich zapachow jak Paloma Picasso, Lou Lou czy Mitsouko. Dzis niby pokrytych patyna czasu, ale nie, o nie, nie dla wszystkich ![]() Nuit De Noel, sa tacy, ktorych do tego zapachu zrazaja wyciagniete z wnetrza kwiaty. Ja, na szczescie nie czuje kwiatow. Zamiast, moge obcowac z fantastycznie skomponowana, pelna przepychu wspomnien, wybuchowa wrecz mieszanka przypraw. Bo gwiazdka moze byc codzien... W tym zdaniu zamyka sie moj stosunek do Nuit. wymienilam te, ktore moglabym nosic badz te, ktore posiadam i uzytkuje ponizej Caron-frakcja na nie: Lady Caron, za brzoskwienie z plastiku i roze z odpustu. Tak pachniala Maryla Rodowicz sto lat temu wyspiewujac Kolorowe Jarmarki. Infini, rabatka pelna usychajacych kwiatow, nad rabatka lzy platkow sloncem snietych roni jasmin. Miss Rocaille, wewnatrz pieknie skomponowane, wspolgrajace ze soba pierwsze akordy lata. Konwalie, fiolki, delikatne nuty jasminu. A pozniej wujek z Canady przysyla skrzynke mandarynek, ktora musimy szybko zjesc, bo szkoda, bo zgnija. ( Drogi wujku, u nas teraz mandarynki mozna kupic wszedzie ) Bardzo ciekawa jestem: Royal Bain De Caron Champagne ( podobno kryje w sobie pieprzne nuty i wanilie na pierwszym, wesolym jeszcze, rauszu ) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Choomiczku, nie mam pojecia gdzie w Polsce sa Carony.
ponizej, krotka historia zapachow Caron http://www.beautyboutique.pl/Default...&lang=1&tid=12 En Avion- zapach, ktory towarzyszyl pierwszym doswiadczeniom lotniczym kobiet... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
no nic trudno - może gdzieś wypatrze
![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Nie wiem skąd jesteś choomiczku,ale Caron jest na pewno w Poznaniu-w perfumerii D'or,całkiem niezły wybór.
Ja spotkałam niektóre zapachy w Incognito,która jest chyba też sieciówką,jak Douglas i Sephora,a mają czasami kilka cudów.
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
lady - ze śląska
![]() ![]()
![]() |
#13 |
grozi wypollizowaniem
|
Marzę o poznaniu Parfum Sacre, podobno Douglas ma Carona, tak jest napisane na stronie Douglasa, ale w żadnym krakowskim Douglasie nie widziałam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
grozi wypollizowaniem
|
Nigdy tam nie byłam, może czas się wybrać...
Ale na stronie Parfum Sacre nie mają... Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2008-11-12 o 14:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Pour Une, Nuit De Noel,
Bellodgia- Tabac Blond- następne w kolejce do poznania. ![]() Tymneno, tak, poproszę, jak będzie najbliższa okazja!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
spin doctor
|
Mam pytanie do posiadaczek lub znających Parfum Sacre. Do jakiego innego zapachu mogłybyście go porównać. Wkrótce stanę się szczęśliwą posiadaczką tychże (oczywiście wzięłam w ciemno po przeczytaniu opisów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja wiem ,że to bardzo ,bardzo subiektywne:ale nie mogę oprzeć się wrażeniu,że troszkę przypominają Dolce vita.Z niczym innym mi się nie kojarzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam, bo chciałabym poznać Wasze opinie o Aimez-Moi.
Czuć tam miętę? Długo się utrzymuje? W podstawie jest podobno heliotrop i wanilia - czy rzeczywiście są wyczuwalne? Co zastaje z zapachu po godzinie - 2 godz noszenia? Będę wdzięczna za pomoc.
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam go z Jej flakonika, pamiętam- na blotterze pachniał długo długo. Pozostało mi wrażenie miękkości zapachu, wielki sentyment w sercu- do samego zapachu i w ogóle, że to Caron, choć nie pamiętam go wyraźnie. Rozważam zakup w niedługim czasie- na ćwierć w ciemno. ![]() Ale mięty w nim nie pamiętam....
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na miętę to ja bardzo liczę, bo ostatnio wciąż mam na nią ochotę ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mięty naprawdę nie pamiętam...
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Okazuje się, że jest gdzie wypróbować Aimez-Moi, więc jutro to uczynię. Dzięki, Kota!
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie - nie wiem, czemu niektore firmy robia wielki come back zapachu po latach, ale to nie jest juz ten sam zapach, to zapach zmodyfikowany na potrzeby wspolczesnej klienteli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Jam też fiołkowa dziewczyna i aż wywyinęłam koziołka widząc temat postu, ale po uwadze Ropuszki mina mi zrzedła.
To, co, taka nieudana ta Violetta?? ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
O, widze, ze odkopano watek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O, to fajnie, nie omieszkam się zaciągnąć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.