okres i aspiryna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-26, 10:09   #1
carrmell
Przyczajenie

okres i aspiryna

podobno aspiryna wywołuje silne krwawienie. w takim razie czy okres szybciej się skończy? jest to niebezpieczne? czy tylko niezdrowe?
carrmell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 10:47   #2
vicky42
Raczkowanie

Dot.: okres i aspiryna

Pod żadnym pozorem nie powinno się zażywać aspiryny podczas okresu!!! , ponieważ nasila się krwawienie i może dojść do krwotoku . Nawet w ulotce jest opisane ,że pod czas krwawień nie powinno się zażywać aspiryny czy polopiryny bo zawiera kwas mrówkowy który rozrzedza krew. Ja raz palnęłam taką głupotę i już nigdy jej nie powtórzę chichrałam się wykrwawić , krew ze mnie leciała jak z sikawki. Tak że nie polecam chyba ,że jesteś ryzykantką.??
vicky42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 11:00   #3
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carrmell Pokaż wiadomość
w takim razie czy okres szybciej się skończy?
nie skończy się wcześniej, jeśli już to wręcz przeciwnie, będzie trwał dłużej.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 11:14   #4
marta_ro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vicky42 Pokaż wiadomość
Nawet w ulotce jest opisane ,że pod czas krwawień nie powinno się zażywać aspiryny czy polopiryny bo zawiera kwas mrówkowy który rozrzedza krew.
hehe nie, aspiryna nie zawiera kwasu mrówkowego!!! połykając taki kwas miałoby się wrażenie palenia takiego jak przy dotknięciu pokrzywy!!!

faktem jest, że aspiryna - jako kwas acetylosalicylowy - rozrzedza krew, dlatego nie powinna być stosowana w przypadku okresu. z tą właściwością aspiryny wiąże się też jej zastosowanie - działa protekcyjnie wobec udarów czy zawałów serca.
marta_ro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 12:13   #5
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vicky42 Pokaż wiadomość
Pod żadnym pozorem nie powinno się zażywać aspiryny podczas okresu!!! , ponieważ nasila się krwawienie i może dojść do krwotoku . Nawet w ulotce jest opisane ,że pod czas krwawień nie powinno się zażywać aspiryny czy polopiryny bo zawiera kwas mrówkowy który rozrzedza krew. Ja raz palnęłam taką głupotę i już nigdy jej nie powtórzę chichrałam się wykrwawić , krew ze mnie leciała jak z sikawki. Tak że nie polecam chyba ,że jesteś ryzykantką.??
Kwas acetylosalicylowy, po ktorym raz do stalam 8- godzinnego krwawienia z nosa tam jest. Radze autorce watku nie ryzykowac.
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 15:58   #6
aptrp
Rozeznanie

Ibuprom można stosować w czasie okresu, a przecież też "rozrzedza" krew chyba.
Tak czy siak - krwawienie na pewno Ci szybciej nie przejdzie, a krwawić mocniej może jak najbardziej. A jak Cię boli to lepiej wziąć Ibuprom czy Apap.
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 17:58   #7
stokrotka1404
Zadomowienie

ja zawsze jak mam okres pierwszego dnia zażywam ibuprom, bo umieram z bólu
stokrotka1404 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 21:15   #8
aga696
BAN stały

Jestem szczęściarą,która nie ma żadnych bólów przy okresie,ale raz wzięłam jako nastolatka aspirynę na przeziębienie miałam dodatkowe 3dni bardzo obfitego okresu i bolesnego jak diabli.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 21:28   #9
kolorowatecza
Zakorzenienie

A jak jest z Paracetamolem i Pyralginą?

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 21:55   #10
aptrp
Rozeznanie

Ale w jakim kontekście? Paracetamol (m.in. Apap), to dość dobra opcja chyba. Nie zwiększa krwawienia, a działa przeciwbólowo, choć niezbyt silnie. Natomiast zdaje się nie wolno przy tym pić alkoholu.
Co do Pyralginy to działa bardzo silnie p-bólowo i jak jest potrzeba, to dlaczego nie wziąć? Może zdaje się zwiększyć krwawienie i ma parę innych, ciężkich działań niepożądanych i trzeba się z nimi liczyć.
Stary 2010-08-26, 23:01   #11
sunny_me
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carrmell Pokaż wiadomość
podobno aspiryna wywołuje silne krwawienie. w takim razie czy okres szybciej się skończy? jest to niebezpieczne? czy tylko niezdrowe?
Niebezpieczne.

swoją drogą... czym różni się dla Ciebie niebezpieczne od "tylko" niezdrowe?

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Ibuprom można stosować w czasie okresu, a przecież też "rozrzedza" krew chyba.
Krew rozrzedzają leki zawierające acetylosalicylany....

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
A jak jest z Paracetamolem i Pyralginą?
Moim zdaniem jeśli już naprawdę boli to lepiej wziąć coś rozkurczowego (no-spa). Nie ma co się faszerować lekami co miesiąc, a bardzo bolesne miesiączki wymagają wyjaśnienia przyczyny przez ginekologa.

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Ale w jakim kontekście? Paracetamol (m.in. Apap), to dość dobra opcja chyba. Nie zwiększa krwawienia, a działa przeciwbólowo, choć niezbyt silnie. Natomiast zdaje się nie wolno przy tym pić alkoholu.
Paracetamol + alkohol = toksyczne działanie na wątrobę.
Stary 2010-08-26, 23:47   #12
aptrp
Rozeznanie

Jeżeli mówimy o "rozrzedzaniu" krwi jako o zwiększeniu czasu krzepnięcia, to chyba nie tylko te od salicylanów, bo Ibuprom też przecież to robi.
Stary 2010-08-27, 21:57   #13
agusiamyszka
BAN stały

w czasie miesiaczki ginekolog mowil zebym brala polopiryne a to chyba tez jest jakas "niebezpieczna" sybstancja. mialam zapalenie przydatkow i nie zapisal zadnych innych lekow zeby to dranstwo wyleczyc. nie mialam gdzie sie podziac i polopiryne bralam praktycznie garsciami ( w wiekszych ilosciach) bo bol nie chcial przejsc a zdaniem dr "nospa g*wno daje" dopiero moja dr dala mi odpowiednie leki na wyleczenie dobrze ze nie wyladowalam ponownie w szpitalu

takze widzicie ze lekarze tez potrafia niezle namieszac
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 08:14   #14
Baby Lu
Zadomowienie

Ibuprofen nie rozrzedza krwi. Acectylosalicylany, tj. aspiryna rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu się krwinek) i może wywołać krwotok i przedłużenie krwawienia. Tak samo jeśli macie okres i jesteście przeziębione nie powinno się stosować scorbolamidu bo nasila krwawienia!
Pyralgina jest skuteczna bo oprócz działania p/bólowego działa również rozkurczowo.

Ja stosuję ibuprom + nospę i pomaga za rady pewnego lekarza dziękuję - zalecił mi łykać dosyć toksyczny mefacit garściami przed i w trakcie okresu Vegantalgin H też jest ok - połączenie leku p/bólowego z rozkurczowym.

01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy
01.10.10. - oszczędzam
01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości