|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
okres i aspiryna
podobno aspiryna wywołuje silne krwawienie. w takim razie czy okres szybciej się skończy? jest to niebezpieczne? czy tylko niezdrowe?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: okres i aspiryna
Pod żadnym pozorem nie powinno się zażywać aspiryny podczas okresu!!! , ponieważ nasila się krwawienie i może dojść do krwotoku . Nawet w ulotce jest opisane ,że pod czas krwawień nie powinno się zażywać aspiryny czy polopiryny bo zawiera kwas mrówkowy który rozrzedza krew. Ja raz palnęłam taką głupotę i już nigdy jej nie powtórzę chichrałam się wykrwawić , krew ze mnie leciała jak z sikawki. Tak że nie polecam chyba ,że jesteś ryzykantką.??
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
połykając taki kwas miałoby się wrażenie palenia takiego jak przy dotknięciu pokrzywy!!!faktem jest, że aspiryna - jako kwas acetylosalicylowy - rozrzedza krew, dlatego nie powinna być stosowana w przypadku okresu. z tą właściwością aspiryny wiąże się też jej zastosowanie - działa protekcyjnie wobec udarów czy zawałów serca. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Ibuprom można stosować w czasie okresu, a przecież też "rozrzedza" krew chyba.
Tak czy siak - krwawienie na pewno Ci szybciej nie przejdzie, a krwawić mocniej może jak najbardziej. A jak Cię boli to lepiej wziąć Ibuprom czy Apap. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
ja zawsze jak mam okres pierwszego dnia zażywam ibuprom, bo umieram z bólu
![]()
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Jestem szczęściarą,która nie ma żadnych bólów przy okresie,ale raz wzięłam jako nastolatka aspirynę na przeziębienie miałam dodatkowe 3dni bardzo obfitego okresu i bolesnego jak diabli.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
A jak jest z Paracetamolem i Pyralginą?
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Ale w jakim kontekście? Paracetamol (m.in. Apap), to dość dobra opcja chyba. Nie zwiększa krwawienia, a działa przeciwbólowo, choć niezbyt silnie. Natomiast zdaje się nie wolno przy tym pić alkoholu.
Co do Pyralginy to działa bardzo silnie p-bólowo i jak jest potrzeba, to dlaczego nie wziąć? Może zdaje się zwiększyć krwawienie i ma parę innych, ciężkich działań niepożądanych i trzeba się z nimi liczyć. |
|
|
|
|
#11 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
swoją drogą... czym różni się dla Ciebie niebezpieczne od "tylko" niezdrowe? Cytat:
Moim zdaniem jeśli już naprawdę boli to lepiej wziąć coś rozkurczowego (no-spa). Nie ma co się faszerować lekami co miesiąc, a bardzo bolesne miesiączki wymagają wyjaśnienia przyczyny przez ginekologa. Paracetamol + alkohol = toksyczne działanie na wątrobę.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Jeżeli mówimy o "rozrzedzaniu" krwi jako o zwiększeniu czasu krzepnięcia, to chyba nie tylko te od salicylanów, bo Ibuprom też przecież to robi.
|
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
w czasie miesiaczki ginekolog mowil zebym brala polopiryne a to chyba tez jest jakas "niebezpieczna" sybstancja. mialam zapalenie przydatkow i nie zapisal zadnych innych lekow zeby to dranstwo wyleczyc. nie mialam gdzie sie podziac i polopiryne bralam praktycznie garsciami ( w wiekszych ilosciach) bo bol nie chcial przejsc a zdaniem dr "nospa g*wno daje" dopiero moja dr dala mi odpowiednie leki na wyleczenie dobrze ze nie wyladowalam ponownie w szpitalu
takze widzicie ze lekarze tez potrafia niezle namieszac |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Ibuprofen nie rozrzedza krwi. Acectylosalicylany, tj. aspiryna rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu się krwinek) i może wywołać krwotok i przedłużenie krwawienia. Tak samo jeśli macie okres i jesteście przeziębione nie powinno się stosować scorbolamidu bo nasila krwawienia!
Pyralgina jest skuteczna bo oprócz działania p/bólowego działa również rozkurczowo. Ja stosuję ibuprom + nospę i pomaga Vegantalgin H też jest ok - połączenie leku p/bólowego z rozkurczowym.
" Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami." P. Coelho 01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy 01.10.10. - oszczędzam 01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.

połykając taki kwas miałoby się wrażenie palenia takiego jak przy dotknięciu pokrzywy!!!
Vegantalgin H też jest ok - połączenie leku p/bólowego z rozkurczowym.