![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Matura z WOSu.. Jakie mozliwości studiów?
Witajcie
![]() W tym roku zdaję mature, ciągle zastanawiam się jaki przedmiot wybrać. Chciałabym sie dowiedzieć jakie możliwości studiów daje matura z Wiedzy o społeczeństwie? Wiem że socjologia,ale jakie jeszcze? z góry dziekuje za informacje ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Matura z WOSu.. Jakie mozliwości studiów?
kuturoznawstwo, pedagogika, politologia chyba tez, rozne filologie (wlasciwie to niekoniecznie potrzeba do tego matury z wosu chyba nie trzeba, wystarczy pol i obcy, ale nie wiem)
![]() |
#3 |
DOMator
|
Najlepiej przejrzyj informator o studiach, wtedy zorientujesz się na jakie kierunki z czego musisz zdać maturę i na jakim poziomie. WOS daje możliwosć studiowania większości kierunków humanistycznych, czyli socjologię, politologie, stosunki miedzynarodowe, europeistykę, dzienikarstwo, pedagogikę, historię, psychologię, doradztwo zawodowe, HR, PR itd. Daje mozliwosc startu na prawo i administrację oraz często na wydziały ekonomiczne, np. zarządzanie, ekonomię, na bankowosć czy rachunkowość juz raczej nie, ale wiele zależy też od konkretnej uczelni.
Zdawałam wos, ale jeszcze na starej maturze - wtedy to był egzamin ustny. Teraz wiele osób wybiera ten przedmiot, bo sądzi, ze ogląda wiadomości, cos tam wie, to zda. Niestety wbrew pozorom bez wiedzy teoretycznej trudno zdać wos, szczególnie, ze zakres wiedzy jest spory, są elementy socjologii, politologii, wiedzy o ekonomii, prawa, do tego znajomosć historii po 45 r. U mnie na 6 osób zdajacych jedna nie zdała, bo sądziła, ze jakoś to będzie. Teraz na tescie pisemnym pewnie jest łatwiej jakos zaliczyć mature, ale wysoki wynik wymaga sporej wiedzy o świecie wspólczesnym. Takie jest przynajmniej moje wrażenie po tym jak przeglądałam kiedyś testy maturalne z WOSu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja zdawałam w tym roku wos to byla porażka...egzamin do ktorego podeszłam na luzie(jako jedyny z takim nastawieniem) niestety przerósł moje oczekiwania
mozliwosci jest duzo..ale wos + jakis przedmiot, bo sam wos to tylko humanistyczne nauki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
AGA :)
|
ja po wosie studiuję administrację
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
ja w maju zdawałam wos. to był najtrudniejszy arkusz ze wszystkich lat. podstawowy zdałam na 87 %. zdecydowałam się tylko na ten przedmiot ze względu na to, że idę na studia zaoczne. nie był mi do niczego potrzebny, był dla mnie alternatywą. jeśli nie musisz to nie zdawaj wosu...jego tematyka jest tak szeroka że nigdy nie wiesz na co trafisz.
a studiowac po nim możesz: administrację,dziennikars two (jeśli weźmiesz rozszerzednie-dodatkowy przedmiot + np. historię..to wybierali moi znajomi, którzy dostali się na dziennikarstwo)itp ![]() Aaaa.... pamiętam jak w maju mówili, że jesteśmy ostatnim rocznikiem, który zdaje wos, więc radzę sprawdz dobrze czy można zdawać ten głupi przedmiot! ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że historię bardziej się opłaca, bo czasem zdarza się, że jest lepiej punktowana niż inne przedmioty, ale wiadomo, jak z tą historią jest
![]() A może zdawała byś i historię i WOS? Wtedy już jest duże pole do popisu. Ach, no i po WOS-ie nie da rady na kulturoznawstwo. Na UMCS-ie tylko historia sztuki jest akceptowana, a tak to pewnie historia. A co Cię by interesowało?
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
to zależy od uczelni, wejdź na stronę tej, która Cię interesuje i poszukaj czego potrzeba na dany kierunek. ja zdawałam historię i WOS, zaczynam prawo.
nie polecam zdawania samego WOSu, najlepiej połączyć go z geografią albo historią.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
oczywiscie ze da rade, np. na UJ.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
dziękuje dziewczyny za odpowiedzi
![]() mam jeszcze czas do namysłu, na razie biore od uwage takie kierunki: administracja zarządzanie pedagogika socjologia ekonomia(ale w tym przypadku chyba matura z wosu nie wystarczy?) Wiem, ze strasznie niezdecydowana jestem, poprostu nie mam jakichs konkretnych zainteresowań, ale wole przedmioty humanistyczne. laylaaa widze w podpisie ze bedziesz studiowała prawo, co zdawałaś jeśli moge wiedzieć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W takim razie UMCS dziwny. Najpewniej na UJ nie sprawdzałam.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Stosunki międzynarodowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
też myślałam o tym kierunku, Czy któraś z Was moze to studiuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja tez zdawalam wos.. wos daje dużo możliwosci ale łączony z historią przeważnie..
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja nie, ale troszkę tego ''liznęłam''.
Obowiązkowo dwa języki. Dla mnie stosunki są może i ciekawe, ale cholernie TRUDNE. Nie każdy ma ochotę wyliczać etapy zbrojeń, rozbrojeń amerykańskich wojsk czy wszystkie wojny domowe Afryki w szczególikach oczywiście ![]() Jestem na politologii. Maturę zdawałam z historii i dodatkowo wzięłam wos. Punkty były też za język.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
DOMator
|
JA jestem po politologii i międzynarodowe stosunki polityczne i m.s. gospodarcze miałam jako przedmioty. Z tym, ze MSP na wykłądach to głownie prawo miedzynarodowe publiczne, bardzo ten przedmiot lubiłam ze względu na wykładowcę. Ćwiczenia też były ciekawe, sporo o funkcjonowaniu różnych organizacji międzynarodowych, prawo dyplomatyczne i konsularne, prawo wojene, konwencje itp. Wspólczesną histroię powszechną lubię już mniej, w przeciwieństwie do historii Polski. A stosunki to w sumie w duzej częsci histroia powszechna, czyli wojny, powstawanie, podział państw, sporo historii politycznej, historii dyplomacji i języki.
Ciekawsza wydaje się europeistyka, którą studiowała moja siostra. Jest mniej przedmiotów historycznych, a dochodza fundusze europejskie, trochę ekonomi, instytucje UE itp. Jeśłi kierunek jest na wydziale ekonomii to przedmioty okołoekonomiczne i dot. aplikacji, zarzadzania projektem unijnym są w większej ilości. Nie zapomnij tylko o podstawowej zasadzie w tym wszysktim - kierunek ma być ciekawy dla ciebie i to Ty będziesz przez kilka lat studiować, a może potem pracować w tej dziedzinie, wiec kieruj się przed wszystkim swoim zdaniem przy wyborze kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Musisz przede wszystkim pomyśleć co chcesz studiować, sprawdzić jakie są przedmioty wymagane na dany kierunek/uczelnie i dopiero wtedy wybierać przedmiot
![]() Jeśli kierunki humanistyczne to WOS będzie świetnym rozwiązaniem, można oczywiście jeszcze jakiś dodatkowy przedmiot co będzie tylko atutem. Biologia, geografia, historia w kolejności od najłatwiejszego, chyba ![]() Natomiast jeśli ekonomia, zarządzanie to dodatkowo musiałabyś zdawać matematykę. Na wielu uczeniach brane są pod uwage dwa przemioty. Jeśli jesteś w miarę biegła z matematyki to najlepsze rozwiązanie zdawać WOS i matematykę to otwiera najwięcej drzwi. Ogólna wiedza humanistyczna + matematyka tego wymaga wiele uczelni. SGH, AON, na wielu kierunkach UW "potrzebuje" dwóch przedmiotów z matury. Osobiście nie zazdroszczę bo z perspektywy czasu wybór przedmiotu maturalnego czyli w konsekwencji niejako kierunku studów to decyzja teoretycznie na całe życie. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zdawać dwa przedmioty, a jeszcze lepszym jeden ścisły drugi humanistyczny. Jeśli pójdziesz na socjologię i po roku Ci się nie spodoba, to z matmą będziesz mogła zdawać na ekonomię bez konieczności zdawania ponownie matury (jeden stres ![]() Ja ze swojej historii mogę powiedzieć jak to było u mnie ![]() Mój "wymarzony" kierunek to była socjologia, ale nie dostałam się na nią, więc poszłam na politologię ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do samej matury z WOSu uważam, że jest ŚWIETNA ![]() A wracając jeszcze do studiów polecam dzisiejszą Politykę i artykuł poświęcony studiom, kierunkom itp. ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
DOMator
|
Moim zdaniem tej wiedzy teoretycznej nie ma tyle ile na historii, ale jest jej sporo. Do tego wymagana jest wiedza o wydarzeniach z historii najnowszej. Nie da się zdać wosu nie wiedzac jakie są systemy polityczne, czy kompetencje sejmu, albo kiedy był stan wojenny. Do tego w częsci opisowej trzeba sporo zjawisk wyjaśniać, uzasadniać. To bardzo ciekawy przedmiot, jeśłi ktos lubi, to łatwo wiedza wejdzie mu do głowy, ale samo oglądanie tv i czytanie gazet, to za mało, zeby zdać. Z mojego punktu widzenia rok WOSu (bo tyle go miałam w liceum) to tez trochę za mało na dobry wynik z matury, a bez odpowiedniej ilości punktów oblegane kierunki będą poza zasięgiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ja zdawałam w tym roku wos i była to porażka!
otwierając arkusz (rozszerzony)nie wiedziałam za co się zabrać! ;/ ale jeżeli chcesz już zdawać Wos to proponuje CI połączyć go z np. historią ... bo sam wos do niczego Ci się nie przyda... same denne kierunki :P
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jednak się nie zgadzam
![]() Kompetencje parlamentu, sądownictwo, może konstytucje owszem ![]() No i moim zdaniem nie oszukujmy się, ale chyba łatwiej napisać "esej" na podstawie przedstawionych analiz, wykresów, mapek, zdjęć (zależy od roku, co zaoferują na maturze ![]() Takie jest moje zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
DOMator
|
Zgadzam się, że WOS wymaga jak to okresliłaś ogłady społecznej, orientacji w świecie, ale kilka lat temu kiedy zdawałam mature podejscie moich znajomych było takie, że wos jest najłatwiejszy, nie wymaga nauki, wystarczy czasem tv obejrzeć. To niestety nieprawda, bo jeśli ktos przez całe liceum nie miał nawyku śledzenia widomości, nie czytał nigdy analiz i komentarzy w prasie, to jeśłi zda wos, to słabo. U mnie w szkole ludzie z takim podejściem zdawali na 3 (i bardzo się cieszyli że mieli farta) albo nie zdawali tego egzaminu.
Teraz z testami może jest łatwiej, ale z doswiadczenia wiem, że niektórych niemiło zaskoczył w tym roku egzamin z WOSu. TO przedmiot raczej dla osób myślących, kojarzących fakty, potrafiacych analizować, niz dla tych, którzy lubią wszystko wykuć na pamięć. Jęśli ktoś przejawia zainteresowanie tematyką wosu to nauka będzie przyjemnością, jeśli liczy na łatwo zdany przedmiot na maturze moze się rozczarować, a wkuwanie genezy Solidarnosci tez moze być nudne, tak jak dla innych uczenie się o rodzajach chmur, czy anatomii człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
dziękuje zdiewczyny za odpowiedzi, dalej zastanawiam się nad kierunkiem
te które mnie interesuja to: administarcja zarządzanie pedagogika socjologia Czy któraś z Was studiuje lub studiowała na którymś z tych kierunków? ciagle myśle tez o psychologii, ale wtedy musiałabym zdawać też mature z matmy, bioli lub historii |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
ochideyka korzystałaś z jakichs pomocniczych ksiązek przygotowywujacych do matury? chodzi mi o wos, jakie polecasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pod kątem przyszłego zatrudnienia. Czym kierowałaś się wybierając te, a nie inne Karolko? Pytam z ciekawości. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Hej... Mam mega wielki problem i błagam o pomoc... powiedzcie ci czy jeżeli zdam rozszerzony WOS na 30-40%, podstawowy polski na 50 pare % i anigielsk (podstawowy) na ok 80 % to mam jakieś szanse iśc GDZIES na studia dzienne? interesują mnie takie miasta jak: Kraków, Rzeszów, Lublin, Chełm, Warszawa...
prosze nie piszcie mi że trzeba było się uczyć bo sie uczyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Na pewno poszło Ci dużo lepiej
![]() ![]() ![]() ![]() Osobiście nie mam pojęcia jakie są progi punktowe, z roku na rok zmieniają się ![]() ![]()
Paulo Coelho — Czarownica z Portobello [...] miłość nie daje i nigdy nie dawała szczęścia. Wręcz przeciwnie, zawsze jest niepokojem, polem bitwy, ciągiem bezsennych nocy, podczas których zadajemy sobie mnóstwo pytań, dręczą nas wątpliwości. Na prawdziwą miłość składa się ekstaza i udręka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tak kiepskim wynikiem z wosu i podstawami na pozostałych przedmiotach to raczej nie wróze nic ciekawego, chyba, że mało oblegane kierunki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.