Dieta 5 czynnikow (5 factors) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-14, 07:48   #1
kaktulek
Raczkowanie

Dieta 5 czynnikow (5 factors)

Witam,
czy któraś może zna ta dieta? Próbowała? Jakie efekty?
Wrzucę opis tej diety poniżej, proszę o Wasze oceny.

Założenia Diety 5 Czynników
Podstawą zarówno diety, jak i planu treningowego- jak sama nazwa wskazuje- jest cyfra 5. Mamy zatem:
5-tygodniowy plan żywieniowy
Dieta 5 Czynników została tak zaprojektowana, by spektakularne efekty jej stosowania były widoczne już po 5 tygodniach. Ponieważ jest zdrowa i (w większości przypadków) nie zagraża zdrowiu, po pięciu tygodniach można ją zaadaptować jako styl życia. Tak uczyniło wiele hollywoodzkich gwiazd.
5 posiłków dziennie
Koniec z głodem i napadami wilczego apetytu. Dzięki jedzeniu pięciu posiłków z meny Diety 5 Czynników, nie tylko zaczniesz intensywnie chudnąć, ale także będziesz rzadziej odczuwać głód.
5 składników w posiłku
Jedzenie pysznych i zdrowych posiłków nie musi być trudne. Istnieje mnóstwo przepisów umożliwiających połączenie pięciu koniecznych składników w pyszny posiłek w zaledwie 5 minut.
25-minutowe treningi
W oparciu o doświadczenie Harley'a powstała teoria, że częstsze, aczkolwiek krótsze treningi są skuteczniejsze niż spędzenie godzin na siłowni.
5 dni oszustwa w ciągu 5 tygodni
Dzień przerwy raz w tygodniu dodaje siły. Nigdy nie możesz się czuć jak więzień własnej diety. Dodatkowo, Harley wierzy, że kontrolowane oszustwo może pomóc Ci szybciej osiągnąć cele.
Zatem założenia Diety 5 Czynników można podsumować następująco:
1. Jedz 5 posiłków dziennie
2. Przestrzegaj 5 zasad przy każdym posiłku
3. Spędź 5 minut na przygotowaniu każdego posiłku, używając jedynie 5 składników
4. Ćwicz 25 minut 5 dni w tygodniu przez 5 tygodni.
5. Jeden dzień w tygodniu odpoczywaj od diety i treningu.
Tajemnica sukcesu Diety 5 Czynników opiera się również na magicznej cyfrze 5 i obejmuje 5 elementów:
1. Metabolizm - szybszy metabolizm pozwala spalać więcej kalorii
2. Trening- ćwicz w tempie pozwalającym spalać tkankę tłuszczową i buduj mięsnie
3. Właściwe kalorie- jedz te produkty, które dostarczają niezbędne składniki i odpowiednią ilość kalorii
4. Indeks glikemiczny- dzięki produktom o niskim indeksie glikemicznym, utrzymasz cukier na stałym poziomie.
5. Odpoczynek i regeneracja- redukcja hormony stresu- kortyzolu i wspomaganie rozbudowy mięsni.
5 zasad tworzenia posiłków
Posiłki w Diecie 5 Czynników muszą spełniać następujące kryteria- muszą zawierać:
1. Niskotłuszczowe, pełnowartościowe białko
2. Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
3. Błonnik
4. Zdrowe tłuszcze
5. Bezcukrowy napój.
kaktulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-14, 07:51   #2
kaktulek
Raczkowanie

Dot.: Dieta 5 czynnikow (5 factors)

I jeszcze plan diety

DZIEŃ 1.
Śniadanie Omlet z 10 białek, łyżki mleka, 4 łyżek płatków owsianych i pokrojonego w plasterki jabłka, posypany cynamonem.
Przekąska Twarożek granulowany (ok. 150 g) zmiksowany z listkami bazylii, seler naciowy, kawałki ogórka lub papryki (warzywa maczasz w sosie z twarożku i chrupiesz).
Lunch Kawałki kurczaka po hindusku w sosie curry, kromka (ok. 40 g) pieczywa pełnoziarnistego.
Podwieczorek 2 ciasteczka ryżowe, koktajl ze szklanki owoców sezonowych (mogą być mrożone) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g).
Kolacja Łosoś pieczony na grillu z przyprawami (dzwonko ok. 150 g), sałata z sosem winegret i pomidorkami koktajlowymi, brokuł gotowany na parze, ryż pełnoziarnisty (ok. 50g).
DZIEŃ 2.
Śniadanie 1/2 szklanki płatków wielozbożowych, zmieszanych ze szklanką odtłuszczonego mleka, 3-4 rozdrobnione orzechy laskowe, 1/2 szklanki owoców sezonowych, posypanych cynamonem.
Przekąska Koktajl ze szklanki jagód (mogą być mrożone) i szklanki maślanki.
Lunch Polędwica wołowa pieczona na grillu (ok. 150 g), gotowana fasolka szparagowa (2 szklanki) przyprawiona parmezanem (łyżka), sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Podwieczorek Kawałek melona (ok. 1/8) owiniętego w plaster łososia wędzonego, skropionego cytryną, tost pełnoziarnisty na ciepło.
Kolacja Pieczona pierś kurczaka (ok. 150 g) w ziołach, dziki ryż (ok. 50 g), warzywa gotowane na parze: kilka marchewek, strączków groszku, mała cukinia.
DZIEŃ 3.
Śniadanie Omlet z 10 ubitych białek, wymieszanych z naturalnym serkiem homogenizowanym (ok. 100 g) i kawałkami różnokolorowych papryk, całość posypana świeżymi ziołami, notką pietruszki i cienkim szczypiorkiem.
Przekąska Jogurt naturalny (ok. 150 g) wymieszany ze świeżymi jeżynami (1/2 szklanki) albo 2 łyżkami suszonej żurawiny bez cukru.
Lunch Przekąska z karczochów.
Podwieczorek Sałatka owocowa z moreli, kiwi, 1/2 szklanki czerwonych winogron i kulek melona, skropionych sokiem z pomarańczy i posypanych miętą
Kolacja Kurczak po chińsku.
DZIEŃ 4.
Śniadanie Francuski tost.
Przekąska Niskotłuszczowy jogurt naturalny (ok. 150g), brzoskwinia.
Lunch Sznycel z indyka (ok. 150 g), sałatka z pomidorków koktajlowych i sałaty, kromka (ok. 40 g) pieczywa razowego.
Podwieczorek Sałatka z kolorowego makaronu (ok. 3 łyżki suchego), sałaty endywii, ugotowanych krewetek (ok. 100 g), zmieszanych z sosem z oliwy i cytryny - całość posypana parmezanem albo innym serem żółtym (łyżka).
Kolacja Spaghetti (ok. 50 g) z kawałkami ugotowanego albo upieczonego mięsa z kurczaka (ok. 100 g), sosem pomidorowym, świeżą bazylią i startym parmezanem (łyżka).
DZIEŃ 5.
Śniadanie Owsianka na odtłuszczonym mleku (z 4 łyżek płatków owsianych), posypana rozdrobnionymi orzechami włoskimi (1-2), kilkoma suszonymi śliwkami, doprawiona cynamonem.
Przekąska Koktajl z truskawek (szklanka) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g).
Lunch Sałatka z ugotowanego mięsa drobiowego (ok. 100 g), pomidorków koktajlowych, 5 jajek przepiórczych i sałaty, posypana grzankami razowymi i tartym parmezanem (łyżka).
Podwieczorek Dip z serka homogenizowanego (ok. 100 g), świeżego ogórka, łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich i koperku, do tego pokrojona w paski papryka.
Kolacja Pizza pepperoni według 5 czynników: na gotowym blacie ciasta (o średnicy ok. 20 cm) ułóż pokrojonego pomidora, plastry chudej wędliny i odtłuszczonej mozzarelli, oraz kawałki papryki i kilka oliwek. Po zapieczeniu posyp świeżym oregano.
DZIEŃ 6.
Śniadanie Jajecznica z 5 białek, pomidorów i chudej wędliny (2-3 plasterki) - zamiast pomidorów możesz użyć keczupu.
Przekąska Serek wiejski (ok. 150 g), gruszka.
Lunch Risotto grzybowe.
Podwieczorek Sałatka z tuńczyka (ok. 80 g), zielonej sałaty, pomidorów, ogórków i koperku.
Kolacja Pieczona lub grillowana pierś kurczaka (ok. 150 g), groszek w strąkach, marchewka gotowane na parze, ryż pełnoziarnisty (ok. 50 g).
DZIEŃ 7.
Dzień oszusta: jesz to, na co masz ochotę.

Kurczak po hindusku
2 porcje: • 150g jogurtu naturalnego • łyżeczka curry • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry • 1/2 łyżeczki mielonej papryki • sól i pieprz mielony do smaku • ok. 230 g kurczaka bez skóry i bez kości np. pierś pokrojona na małe paski • łyżka oliwy • 2 filiżanki brązowego ryżu • 2 drobno pokrojone świeże ogórki
Wymieszaj jogurt, curry, kolendrę, paprykę, sól i pieprz. 3/4 tej mieszanki włóż do plastikowej torebki do przechowywania żywności, dorzuć do torebki kurczaka, całość zwiąż i włóż do lodówki na 20 min. Wyjmij kurczaka z ma*rynaty i w miarę możliwości go osusz. Smaż na oliwie, aż się zarumieni, potem zmniejsz ogień i duś przez minutę pod przykryciem. Podawaj z ryżem polanym pozostałością jogurtu z dodatkami.
Przekąska z karczochów
2 porcje: • 4 serca karczochów • 4 filiżanki pomidorów z puszki • 3/4 filiżanki odtłuszczonego sera mozzarella • ok. 60 g pokrojonego w kostkę indyka, usmażonego bez tłuszczu • ocet balsamiczny do skropienia • czarny pieprzdo smaku • łyżeczka suszonej bazylii
W misce wymieszaj wszystkie składniki.
Kurczak po chińsku
2 porcje: • pierś z kurczaka • por • papryka • kiełki sojowe (opakowanie) • ryż pełnoziarnisty (torebka) • sos sojowy • mąka ziemniaczana
• jajko • przyprawy
W miseczce roztrzep jajko z łyżką mąki ziemniaczanej, dodaj sól, ostrą i słodką paprykę, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wrzuć pokrojo*ną pierś z kurczaka. Pokrój pora w talarki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzej olej wrzuć mięso i smaż ok. 3 min. Usmaż warzywa (kilka minut), dodaj kurczaka, wy*mieszaj i duś razem na małym ogniu przez 5 minut. Zjedz z ugotowanym ryżem.
Francuskie tosty z ricottą
• 2/3 kubka białek jajka • 2/3 kubka odtłusz*czonego mleka • łyżeczka słodziku • szczypta soli • 2 kromki chleba pełnoziarnistego • oliwa
• 1/2 filiżanki odtłuszczonej ricotty lub innego sera twarogowego • łyżeczka cynamonu
Wymieszaj białka, mleko, słodzik i sól, zamocz chleb, odsącz nadmiar płynu. Posmaruj patelnię oliwą, rozgrzej. Smaż z każdej strony, aż chleb lekko się zarumieni. Połóż na talerzu, nałóż serek i posyp cynamonem.
Risotto grzybowe
2 porcje: • 0,2 kg pokrojonych pieczarek • kubek nie tłustego wołowego bulionu • 1/2 kubka pęczaku • 4 kubki wody • 85 g krewetek obranych i przekrojonych na pół • filiżanka odtłuszczonej kwaśnej śmietany • łyżka startego czosnku • sól i pieprz do smaku
W dużym garnku zmieszaj grzyby, bulion, kaszę i wodę, przez 15 min niech wrze na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodaj krewetki, śmietanę, czosnek, soi i pieprz, niech bulgocze jeszcze ze 2-3 minuty, podawaj od razu.
Stary 2009-01-14, 19:28   #3
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

Witam
Znam ta diete, zostala stworzona przez harleya Pasternaka, ktory odchudzil juz wiele gwiazd
w ktoryms z numerow shape,dodali do numeru mini ksiazeczke z opisem diety i planu ćwiczen.
dieta ta przypomina mi II faze south beach diet
dieta ta jest racjonalna i zaklada schudniece w okolo 5 tygodni
mi ta dieta sluzyla zrzuceniu kilk kg po urlopie, nie odchudza szybko ale skutecznie.
polecam
Stary 2009-01-14, 22:13   #4
guaranananana
Przyczajenie

idealną dietą są ćwiczenia. żadna dieta w rzeczywistości nie przyniesie takich skutków jak ją opisują. wiem to po sobie. schudłam 7kg.w 2 mies., ale podstawą były ćwiczenia!
Stary 2009-01-15, 08:09   #5
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

Cytat:
Napisane przez guaranananana Pokaż wiadomość
idealną dietą są ćwiczenia. żadna dieta w rzeczywistości nie przyniesie takich skutków jak ją opisują. wiem to po sobie. schudłam 7kg.w 2 mies., ale podstawą były ćwiczenia!
2 lata temu mając nadwage wziełam sie za diete i schudłam 9 kg w 2,5 miesiąca samą dietą bez ćwiczeń. przykładów takich jak ja i takich ty jest wiele. Ale Pasternak proponuje połączenie dwóch czynników diety i ćwiczeń i uważam ze to najzdrowsze podejscie. kopleksowe działanie.
Bo każdy ma inny organizm i chudnie inaczej i nie możesz osądzać ze tylko ćwiczenia i koniec. to bardzo subiektywne podejscie.
Stary 2009-01-15, 09:22   #6
IlonaP
Zakorzenienie

zgadzam się z Telikiem
to luźna wariacja na temat SB
uważam, że śmiało można skorzystać, uczy zdrowych nawyków zarówno żywieniowych jak i aktywności fizycznej
Stary 2009-01-15, 14:22   #7
guaranananana
Przyczajenie

macie racje wiadomo ze odchudzając się podstawą nie były tylko ćwiczenia. ograniczyłam wszystko i oczywiście wykluczyłam słodycze. ale nie warto się głodzić, wiem to po sobie. kiedyś doprowadziłam się do takiego stanu, że siedziałam 2h przy obiedzie i nie mogłam zjeść kawałka mięsa i 1 ziemniaka, a w dodatku moja figura wcale mi się nie podobała..zmalały mi piersi i zrobiłam się niezgrabna:// więcej tego błędu nie popełnię. całe życie miałam problemy z nadwagą, ale mam nauczkę, nigdy więcej chowania jedzenia w szafie i głodzenia się:/. z tego powodu twierdzę, że ćwiczenia to podstawa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-17, 08:22   #8
Soph
Zakorzenienie

O to chyba dieta jakiegoś holliwoodzkiego dietetyka o ile sie nie myle...?

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 10:09   #9
kaktulek
Raczkowanie

A czy ktoras z Was probowala jej?
Stary 2010-02-17, 16:46   #10
Koka90
Raczkowanie

Jak dla mnie ta dieta jest zbyt skomplikowana, widać, że to dla holiłódzkich gwiazdeczek które u siebie w rezydencjach mają zastępy kucharzy :| Dla studentki takiej jak ja nie ma opcji, żebym gotowała sobie "lancz" codziennie w postaci np "kurczaka po hindusku" biorąc pod uwagę, że czasami siedzę na uczelni od 8.00 do 17.00, kiedy indziej od 10.00 do 12.00, a jeszcze kiedy indziej od 13.00 do 18.00. I jak tu się odchudzić? ;(
Koka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 18:42   #11
lilly19921
Raczkowanie

Wiem że to już dość stary wątek ale jestem ciekawa czy ktoś stosował tą dietę i jakie rezultaty osiągnął. Zastanawiam się nad rozpoczęciem tego programu.
lilly19921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-03, 15:12   #12
BlackAngel
Adwokat diabła

Ja znalazłam taki plan diety:

DZIEŃ 1.

Śniadanie
Omlet z 10 ubitych białek, wymieszanych z naturalnym serkiem homogenizowanym (ok. 100 g) i kawałkami różnokolorowych papryk, całość posypana świeżymi ziołami, notką pietruszki i szczypiorkiem.

Przekąska
Niskotłuszczowy jogurt naturalny (ok. 150g), brzoskwinia.

Lunch
Przekąska z karczochów.

Podwieczorek
Sałatka owocowa z moreli, kiwi, 1/2 szklanki czerwonych winogron i kulek melona, skropionych sokiem z pomarańczy i posypanych miętą

Kolacja
Pizza pepperoni według 5 czynników: na gotowym blacie ciasta (o średnicy ok. 20 cm) ułóż pokrojonego pomidora, plastry chudej wędliny i odtłuszczonej mozzarelli, oraz kawałki papryki i kilka oliwek. Po zapieczeniu posyp świeżym oregano.

DZIEŃ 2.

Śniadanie
1/2 szklanki płatków wielozbożowych, zmieszanych ze szklanką odtłuszczonego mleka, 3-4 rozdrobnione orzechy laskowe, 1/2 szklanki owoców sezonowych, posypanych cynamonem.

Przekąska
Koktajl ze szklanki jagód (mogą być mrożone) i szklanki maślanki.

Lunch
Polędwica wołowa pieczona na grillu (ok. 150 g), gotowana fasolka szparagowa (2 szklanki) przyprawiona parmezanem (łyżka), sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Podwieczorek
Dip z serka homogenizowanego (ok. 100 g), ogórka zielonego, łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich i koperku, do tego pokrojona w paski papryka.

Kolacja
Kurczak po chińsku.

DZIEŃ 3.

Śniadanie
Omlet z 10 białek, łyżki mleka, 4 łyżek płatków owsianych i pokrojonego w plasterki jabłka, posypany cynamonem.

Przekąska
Twarożek granulowany (ok. 150 g) zmiksowany z listkami bazylii, seler naciowy, kawałki ogórka lub papryki (warzywa maczasz w sosie z twarożku i chrupiesz).

Lunch
Sznycel z indyka (ok. 150 g), sałatka z pomidorków koktajlowych i sałaty, kromka (ok. 40 g) pieczywa razowego.

Podwieczorek
Sałatka z kolorowego makaronu (ok. 3 łyżki suchego), sałaty endywii, ugotowanych krewetek (ok. 100 g), zmieszanych z sosem z oliwy i cytryny - całość posypana parmezanem albo innym serem żółtym (łyżka).

Kolacja
Łosoś pieczony na grillu z przyprawami (dzwonko ok. 150 g), sałata z sosem winegret i pomidorkami koktajlowymi, brokuł gotowany na parze, ryż pełnoziarnisty (ok. 50 g).

DZIEŃ 4.

Śniadanie
Francuski tost.

Przekąska
Koktajl z truskawek (szklanka) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g).

Lunch
Kawałki kurczaka po hindusku w sosie curry, kromka (ok. 40 g) pieczywa pełnoziarnistego.

Podwieczorek
2 ciasteczka ryżowe, koktajl ze szklanki owoców sezonowych (mogą być mrożone) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g).

Kolacja
Spaghetti (ok. 50 g) z kawałkami ugotowanego albo upieczonego mięsa z kurczaka (ok. 100 g), sosem pomidorowym, świeżą bazylią i startym parmezanem (łyżka).

DZIEŃ 5.
Dzień oszusta: jesz to, na co masz ochotę.

DZIEŃ 6.

Śniadanie
Jajecznica z 5 białek, pomidorów i chudej wędliny (2-3 plasterki).

Przekąska
Serek wiejski (ok. 150 g), gruszka.

Lunch
Sałatka z ugotowanego mięsa drobiowego (ok. 100 g), pomidorków koktajlowych, 5 jajek przepiórczych i sałaty, posypana grzankami razowymi i tartym parmezanem (łyżka).

Podwieczorek
Sałatka z tuńczyka (ok. 80 g), zielonej sałaty, pomidorów, ogórków i koperku.

Kolacja
Pieczona lub grillowana pierś kurczaka (ok. 150 g), groszek w strąkach, marchewka gotowane na parze, ryż pełnoziarnisty (ok. 50 g).

DZIEŃ 7.

Śniadanie
Owsianka na odtłuszczonym mleku (z 4 łyżek płatków owsianych), posypana rozdrobnionymi orzechami włoskimi (1-2), kilkoma suszonymi śliwkami, doprawiona cynamonem.

Przekąska
Jogurt naturalny (ok. 150 g) wymieszany ze świeżymi jeżynami (1/2 szklanki) albo 2 łyżkami suszonej żurawiny bez cukru.

Lunch
Risotto grzybowe.

Podwieczorek
Kawałek melona (ok. 1/8) owiniętego w plaster łososia wędzonego, skropionego cytryną, tost pełnoziarnisty na ciepło.

Kolacja
Pieczona pierś kurczaka (ok. 150 g) w ziołach, dziki ryż (ok. 50 g), warzywa gotowane na parze: kilka marchewek, strączków groszku, mała cukinia.

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości