|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Miejsce fotografowania
Wiem, że był już wątek dotyczący obrabiana zdjęć do biżuterii, ale nie było w nim raczej wielu odpowiedzi dotyczących miejsca, gdzie należy je robić. Wiadomo tylko, że miejsce musi być nasłonecznione. Jednak jak w jesienne, pochmurne dni, albo w zimie można robić zdjęcia w nasłonecznionych miejscach> Dlatego mam takie pytanie - jak sobie z tym radzicie. Kupujecie może jakieś specjalne lampy z białym światłem i same tworzycie sobie takie stanowiska? A może używacie jakichś specjalnych funkcji w aparacie?
A gdy układacie kolczyki, to staracie ułożyć się je na płasko, czy może czasami robicie zdjęcia , kiedy wiszą, np. są wbite biglami w oparcie i kanapy, a pod nimi jest jakaś biała kartka... Ja ostatnio próbowałam jakoś sztucznie naświetlać miejsce, ale nie wyszło zbyt ładne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Miejsce fotografowania
Interbeta, w wątku o obróbce zdjęć znalałam dużo porad nt. miejsca i dzięki nim zaczęłam robić porządne zdjęcia
![]() Prześledź cały wątek, a na pewno znajdziesz sporo na ten temat ![]() Przypomnę jedynie, że polecany był parapet okna, a samą szybę najlepiej przysłonić białą kartką, żeby rozproszyć światło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
nienienie! żadnej kanapy
![]() ja wychodze z taboretem na balkon. nawet w dość pochmurne dni uda się złapać trochę słońca. czasem też pstrykam na parapecie. biała kartka, ale nie jedna, tylko kilka, żeby biel nie byla niczym podbita od dołu, ostatnio zaczęłam jakieś śmieszne rzeczy na fotki wsadzać, fotografować na czarnym lnie czy okładce skórzanej brązowej ksiązki. ale te fotki leżą sobie na dysku, wole jednak białe tło. chociaz korzystam z beznadziejengo aparatu brata i czasem doprowadzenie foty do białości i wiernych kolorów zajmuje ponad 20 minut, a czasem sie nie udaje, bo aparat stwierdził 'foch' i już i np beznadziejnie wychodza kolory.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
balkon mam - w postaci kraty za drzwiami
![]() parapet okienny/blat w kuchni, ja, kolczyki i aparat ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jak jest jasno - biurko stojące tuż pod oknem i kilka kartek. jak jest ostre słońce to kondensuję firankę tak, że rzuca taki miękki cień i wtedy zdjecia wychodzą super.
na co dzień - kilka kartek i dwie mocne lampki plus ustawienie balansu bieli w cyfrówce. tylko swarki wychodzą przekłamane [zawsze!!!], reszta ok. kilka kartek czasem zmieniam na obrus lniany kilkakrotnie złożony. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
W niezbyt drogi i prosty sposób można się uniezależnić od naturalnie panujących warunków.
Ja tak zrobiłem i mam wszelkie problemy związane z pogodą i ze światłem po prostu z głowy. Dla zainteresowanych mogę wstawić tu kilka zdjęć potrzebnego nieskomplikowanego sprzętu którego używam. / aramis |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
aramisie, myślę, że wszystkie chciałybyśmy zobaczyć ten sprzęt. ja z wielką chęcią. pogoda robi się coraz gorsza i coraz mniej jest światła. co za tym idzie, wychodzą gorsze fotki. może dzięki Tobie będzie inaczej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
i ja, i ja!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Zainteresowanych jest dużo więc czekamy....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Widzę zainteresowanie tematem więc zaraz zamieszczę kilka fotografi dotyczących taniego softboxu (namiotu bezcieniowego). Jest wiele dostępnych tego rodzaju urządzeń. Ceny jak wiem są różne, ale moim zdaniem niezbyt wysokie.
Nadmienię, że oprócz tego prostego urządzenia potrzebne jest jeszcze oświetlenie w formie np. lampek stojących. Można stosować w nich zwykłe źródła żarowe - żarówki , ale lepsze są świetłówki o zimnej barwie. Te również dostępne są w wielu miejscach netu. Najprościej skorzystać z Allegro. Ja również tam właśnie zaopatrzyłem się w to co było potrzebne. Namiot bezcieniowy który przedstawię ma wymiary około 60x60x60 cm. Teraz fotki. Będzie ich 12 szt. Pochodzą z załączonej przy zakupie płytki CD. Jest to zarazem poradnik dotyczący sposobu użytkowania z cennymi poradami i odsyłaczami do stron traktujących o makro fotografi i fotografii ekspozycyjnej. Fotki będą po kolei ukazywały cały prosty sposób montażu softboxa. Na koniec zamieszczę efekt jaki daje namiot bezcieniowy. Nie będzie to biżuteria , ale inny przedmiot, jednak daje to obraz jak wygląda poprawnie zrobione zdjęcie ekspozycyjne dla celów internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Kolejne sześć zdjęć. 11 i 12 - te pokazują efekt fotografowania przy użyciu tego "szmaciaka".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze jedno pytanie. Zdjęcie wykonane z lampą błyskową?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
ja już kombinuję jak tu sobie taki softbox samej zrobić. czy ta tkanina to jakaś specjalna musi być, czy mogę sobie jakąkolwiek w białym kolorze zastosować?
i mam pytanie o światło, czy halogenowe będzie dobre? mam lampkę biurową, 20 W. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dzięki za tyle odpowiedzi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
www.dulcedo.pl
|
A ja znalazłam w neciku cos takiego ciekawe czy działa - wygląda pozytywnie
![]()
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Rina, taki materiał można kupić np tu. http://www.allegro.pl/item255967475_..._soft_box.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Bo ja wiem czy sie oplaca szyc softboxa. W sumie toto tanie jest, ceny zaczynaja sie od 50zl. Tkanina dyfuzyjna o polwe taniej.
Nasluchalam sie roznych opini natemat namiotow. Ponoc to jest takie sobie, duzo lepsze efekty mozna osiagnac 2 lampami blyskowymi z dyfuzorami. No tyle tylko ze to jest drozsze i wymaga wiecej miejsca...
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Dyfuzory, sa ok. Testowalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja też zoastanę przy blacie w kuchnik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
boooże jakie sprzęty
![]() Ja robię na parapecie w pokoju, bez lampy błyskowej. Ale mam za to super funkcję w aparacie EV Compensation. Ona jakby sama rozjaśnia zdjęcie. Więc z szarego tła (a robię podobnie jak wy na białej kartce, ale jak nie ma słońca to szarości wychodzą) robi mi się pięęęękne białe. W lato mam EV Compensation ustawione na 0,5, max na 1, dziś robiłam na 2. Wypass ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A ja mam zima slonce miedzy 7 a 11. Jest to o tyle upierdliwe, ze najczesciej musze wstawac godzine wczesniej zeby cokolwiek popstrykac.
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Heh, ja nawet takiej opcji w aparacie nie mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
ja ze swojej strony do rozpraszaczy światła do wykonanego przez siebie namiotu bezcieniowego polecam papier flipchartowy, ale myślę, że śniadaniowy też jest bardzo ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.