|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Roczne dziecko ma problem z zasypaniem w jakikolwiek sposób :(
Witam wszystkie mamy! Jestem już tak zdesperowana, że nie wiem co mam robić. Myślałam, że im dziecko starsze tym mniej problemów ale to nie prawda.
Od dwóch tygodni nie potrafię w żaden sposób uspać syna. Nigdy nie potrafił samodzielnie zasypiać, ale były jeszcze piękne czasy kiedy usnął na rękach lub nawet w łóżeczku z tym, że musiałam go głaskać po pleckach. Teraz jest tragicznie. Jak wkładam go do łóżeczka na plecach to od razu z rykiem zrywa się na nogi, na brzuchu też. Nie potrafi ani chwilę poleżeć spokojnie. Po położeniu od razu jak w automacie dźwiga się do siadu i wstaje. WYciąga ręce i chce żeby wziąć go na ręce. gdy na rękach kołyszę go to po chwili wyrywa się i wykręca. Jak go posadzę czy położę znowu jest ryk bo odłożyłam. W ogóle nie reaguje na moje czułości. Nie reaguje na śpiewy, szyszowanie, uspokajające muzyczki nic. Jak mu pokazuje misie to rzuca nimi i się denerwuje. Już ręce mi opadają. Niedawno miałam problemy tylko z nocnym spaniem. Syn ładnie w dzień zasypiał raz przed obiadkiem na godzinkę i po obiedzie na półtora. Wystarczyło, że uspokoiłam go na rękach i potem wystarczyło położyć go na pleckach głaskać po główce i usypiał. Teraz nawet w dzień nie potrafię go uspać. Widzę, że jest wykończony ale jest tak uparty, że się nie da. Potrafi spać tylko w wózku ale to wiadomo. Miesiąc temu odstawiłam go od piersi, bo mleka zabrakło. Wieczorem więc dostawał butelkę uspokajał się przy niej i zasypiał ładnie na 3,5 godzinki no ale potem i tak budził się co godzinkę z rykiem. Teraz to już nawet ta butla go nie usypia ![]() Czy któraś z was miała podobnie? Może domyślacie się co jest przyczyną? Dziecko przyjmuje stałe posiłki, wieczorem je o 18 kolacje o 19 kąpie się i od 20 próbuję go uspać w zależności czy jest śpiący czy nie. Zwykle daje butlę z mlekiem.
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Roczne dziecko ma problem z zasypaniem w jakikolwiek sposób :(
Powiem Ci, że moja jak tylko skończyła roczek tak samo zaczęły się problemy ze spaniem, jakby nie była zmęczona. Może z racji, że teraz dlugo jest jasno nie czuje się dostatecznei zmęczony, szczególnie że w dzień mało nie śpi. Ile godzin śpi w nocy? Może spanie w dzień trzeba trochę skrócić?
Na zasypianie i przesypianie nocy nie ma złotego środka (a szkoda). Trzeba wyczuć dziecko i zapewnic mu optymalne warunki do spania. Moja ma 16 miesięcy i nadal budzi się w nocy, może już nie co godzinę, ale sam fakt, że się budzi
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
1. Zmiana godziny usypiania/zmiana spania w dzień - może jedna drzemka, nie dwie?
2. Kolacja 18, spanie o 20- głodny? 3. Badania krwi/moczu 4. Robaki? 5. Zęby? |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Też zastanawiałam się nad badaniami i myślałam o tych robakach. Jeśli chodzi o ten głód to tak jest głodomorem po rodzicach. Jak był karmiony piersią to co 2 godzinki chciał jeść. Bardzo dobrze przybierał na wadze. Lekarz myślał, że może nie dojada.
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Jak niedojada, skoro ładnie przybiera?
brak logiki kompletny. Ale wg mnie to najpewniejsze - za długa przerwa między kolacją a pójściem spać, skoro na kolację dostaje samo mleko, a w międzyczasie jeszcze jest kąpiel, czyli dodatkowa aktywność.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
mleko na noc może z dodatkiem kleiku albo kaszki?
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Kaszki raczej, kleik tylko zapycha, wartości odżywcze kiepskie
kaszkę fajną jakąś, bezcukrową - cukier niepotrzebnie pobudza i mogą być problemy w nocy.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Na kolację zwykle ma kaszkę bananowa. Wcześniej ją dostawał i nie było problemów. Próbowałam też mieszać z kaszką ale dalej budzi się w nocy :/
Syn nie pójdzie spać wcześniej niż 20 bo jak był mniejszy zasypiał dopiero o 22. Więc jak myślicie jak ułożyć ten plan prawidłowo. Dziecko wstaje o 7.00 9 - śniadanie 11- zwykle jakiś owoc lub jak jest najedzony to omijam 13-14 - zupka zwykle rosołek lub lane ciasto + kartofelki z mięskiem itp. 16 - podwieczorek 18- kaszka mleko na spanie Przed obiadem miał jedna drzemkę około godziny Po obiedzie jedna Czasem śpi tylko raz w ciągu dnia do 2 godzin EDIT: Po pierwszym zaśnięciu śpi do ok 3 godzin często budzi się po niecałej godzinie wstaje i od razu ryczy. Czasem wypije łyczka herbatki lub mleczka którego wcześniej nie dopił i uśnie na kolejną godzinę i tak w kółko. koło 3 zwykle budzi się o godzinę męczę się żeby ponownie zasnął. Nie potrafi chwilke w ciszy poleżeć od razu wstaje obija się o szczeble bo jeszcze jest w półsnie.
Zapuszczam włosy: Walczę z moimi włosami od 18.03.2013r. ![]() Kręcone włosy Moje włosiska: Album Edytowane przez reliable1987 Czas edycji: 2013-08-14 o 11:32 |
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
A spanie z tobą?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
To samo. Kładę go obok na poduszce a on od razu się zrywa do siadu próbuje go przytulić to zaraz się wyrywa i ryczy :/
Jak było mleko to wyciągałam cyca i było ok. Teraz odzwyczaił się od piersi i takie problemy. Chociaż nawet przy cycu budził się co 2 godzinki w nocy
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Moj tak reaguje jak nie jest spiacy
ja na to nie wpadlam, dopoki maz z bim nie zostal jakos na dluzej sam i mi pozniej opowiadal, jak to syn sam zasnal w lozku (spi z nami), po pol godzinie padania, wstawania, znajdowania odpowiedniej pozycji itd wlasnie ostatnio bujania zaczyna odmawiac powoli (10 miesiecy, wiec akurat). U nas rozwiazuje to kwestia eliminacji drzemek do jednej. Chyba, ze wstanie o5 czy 5.30, bo wtedy to widac, ze nie dospany jest. Maly spi mi teraztylko w okolicach 12.30, 13 do 14, 14.30 i kapiemy sie ok 19 a dalej czekamy az zacznie pokazywac oznaki zmeczenia tpu ciaganie za uszy, kladzenie glowy na poduche itd. Wtedy idziemy z nim do lozka, kladziemy sie obok i on sobie zaczyna zazwyczaj wedrowac po lozku i pokladac sie co chwile az pada. Jak za duzo emocji ma w sobie nadal i nie moze sie uspokoic to chwilke go bujam i znowu odkladam, zeby mogl sobie sam wybrac moment zasypiania. Jak na razie dziala super. Przestalam mu ustalac pory spania i nic na sile nie robic i okazalo sie, ze on robi to lepiej
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
u nas były straaaszne jazdy ze spaniem i okazało się, że młoda zap. ucha wtedy miała
nie pamiętam teraz, ale pow. roku miała nie chciała leżeć za żadne skarby, w nocy się budziła i chciała się bawić, zasypiała np. nad talerzem siedząc a położyć się nie dała płakała wtedy straszliwie, nie szło jej uspokoić a w ciągu dnia przy zabawie zupełnie innych objawów choroby nie miała w końcu już z braku pomysłów poszłam do pediatry i zap. ucha stwierdziła (bez gorączki z normalnym apetytem)
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
ucho nie jest spuchnięte
ogólnie mogą pojawić się problemy ze ssaniem, przełykaniem (u nas nic takiego nie było) można delikatnie przycisnąć okolice uszu - ten płatek "zakrywający" wejście do ucha. jeżeli to to dziecko najpewniej będzie płakać ja oczywiście nie twierdzę, że to musi być to, ale u nas właśnie tak objawiało się zap. ucha. córka później jeszcze dobrych parę razy miała stan zap. i po tym pierwszym razie to już wiedziałam kiedy to znowu uszy się odzywają......
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
A to kiedyś czytałam, że właśnie ból pojawia się bardzo przy leżeniu, stąd takie akcje
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj dałam ochronkę na szczebelki i podłożyłam w okolicach głowy książki pod materac, że miał główkę wyżej na razie od 20 śpi. Raz się przebudził ale podeszłam pogłaskałam po plecach i o dziwo zasnął dalej. Bez butli!
Nie było kąpania ani kolacji o 18. O 20 dałam mu tylko kaszkę bananową w butelce. Zobaczymy jak dzisiejsza noc. Ale z tym uchem mnie zaciekawiło spróbuje rano przycisnąć. I zapytam lekarza jak pójdę po skierowanie na badania.
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Do godziny 12 w nocy było wszystko super. Potem się obudził był wielki ryk i do rana właściwie prawie nic nie spał. Jestem dzisiaj nieprzytomna
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
No to jutro lekarz, nie masz na co czekać.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Moja za to pół nocy mnie szukała i wołała
zasnęła dopiero ze mną na łóżku (mąz musiał iść do drugiego pokoju, bo młodej było za ciasno). Potem okazało się, że miała w nosie babolka, który przeszkadzał oddychać. Po wyczyszczeniu noska zasnęła w łóżeczku. Ale wszystko trwało ponad 2 godziny
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie to, że mały zasypia na cycu mnie przekonało do tego, żeby go na razie nie odstawiać... Bo potem mogą się pojawić problemy. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Któregoś dnia mleka zabrakło a syn wydzierał się jakby obdzierano go ze skóry. Nie chciał pić mleka z butelki, a z piersi nic nie leciało. Jutro idę do lekarza oby nie miał urlopu. Wypisałam na kartce wszystkie złe objawy które zauważyłam, żeby niczego nie pominąć.
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie.
Tak więc zapalenie ucha wykluczono. Natomiast dostał syn probiotyk, bo wygląda na to że brzuszek go męczy. Liszaj mu sie na policzku zrobił z tego, kupki nie ładne i kazała mi mleko mu odstawić bo może mieć w nocy refluks i to go męczy. Dzisiaj o 19 go kąpałam, później zjadł kaszkę , pooglądał książeczki, puściłam mu kołysanki powygłupialiśmy się, Potem 5 minut ponosiłam go na rączkach i nuciłam piosenki i potem położyłam go na pleckach i o dziwo leżał i zasnął a ja go głaskałam po brzuszku, bez mleka. Na razie śpi godzinkę zobaczymy co dalej
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.

brak logiki kompletny. Ale wg mnie to najpewniejsze - za długa przerwa między kolacją a pójściem spać, skoro na kolację dostaje samo mleko, a w międzyczasie jeszcze jest kąpiel, czyli dodatkowa aktywność.

wlasnie ostatnio bujania zaczyna odmawiac powoli (10 miesiecy, wiec akurat).