![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziadkowie :( Czy to normalne?
Jestem mamą blisko 7 miesięcznego niemowlęcia. Mieszkam z teściami i mężem. Pomieszkamy razem do wiosny bo wtedy skończymy remont naszego domu. Moim problemem jest miłość jaką okazują dziecku teściowie.
Mój syn jest pierwszym wnukiem w mojej ale i męża rodzinie. Teściowie mają córkę 32 letnią, lecz ona nie ma jeszcze dziecka. Mam dość tego jak oni zajmują się moim dzieckiem. Kuchnię mamy wspólną, łazienkę też. Bardzo często gdy idę o 6 rano do toalety teść lub oboje z żoną włażą do mojego pokoju i patrzą się jak syn spi. Niby nic, ale mnie to bardzo przeszkadza. Dziecko jest bardzo często noszone, i całowane po rękach. Moje protesty kończą się słowami "Nie z takimi zarazkami będzie miał kontakt" Cieszą się moim dzieckiem jakby go nie widzieli rok. Teść szczególnie. Przynajmniej 3 razy dziennie bierze go na ręce i całuje po buzi, główce, albo bierze go sobie na kanapę i lezy z nim i go tłamsi. Czy ja przesadzam? Moim zdaniem dziecko powinno być rozpieszczane, ale brzydzi mnie to jak robią to rodzice mojego męża. Nie mam ochoty na to by tak dusili i całowali moje dziecko, które potem noszę ja. Żalę się mojemu TŻ, ale on nic z tym nie robi, i mówi, że im to minie, a ja mam powoli dość. Nie zwróce im uwagi bo się obrażą. Czy ja przesadzam? a może ta sytuacja jest normalna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dziadkowie :( Czy to normalne?
U mnie to samo. Tak zakochani we wnuku. Jak tylko przyjdą do nas albo my do nich, średnio co 2 lub 3 dni max, to syn to u teścia , to u teściowej, to u męża siostry na rękach. Każdy całuje i się pięści. Tak już chyba jest. Prosiłam by nie całować. I mniej nosić. .. ale póki co marny skutek
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
To nalezy do dobrego tonu, ze dziecko w ustka caluja tylko rodzice. Zadne ciocie, babcie, dziadkowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
W Ustka nikt nie powinien całować! Za dużo bakterii do przenoszenia wgląb organizmu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego co czytam masz mocno zakorzenione poczucie tego co jest twoje, otóż chcąc nie chcąc to tez ich wnuk. Po za tym nie wiem co jest dziwnego w noszeniu dziecka, aż trzy razy dziennie, tego "tłamszenia" nie rozumiem, że jak tłamszą, leżą na nim? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Jak będziesz miała nieodladalne dziecko potem to pogadamy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, zgadłaś. Będziemy mieszkać 100 metrów dalej. Poprzez tłamszenie mam na myśli branie do łózka i tulenie, całowanie. Ogolnie to wyobrażałam sobie, że będą się cieszyć, brać na kolana, a oni zachowują się jakby widywali wnuka raz w roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale rozumiem ze twoje dziecko się wyrywa, płacze i ewidentnie tego nie lubi. Dziadkowie zabierają ci go z rąk, czy podnoszą jak śpi?
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Skąd takie wnioski? Zabierają go z mojego pokoju, albo wyciągają z leżaczka/ wózka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że to u Ciebie taki etap
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też tak miałam ale właśnie jak miał miesiąc a nie siedem.
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Szukasz problemu na siłę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ciesz się, że masz spokój :-D
A o to całowanie to zrobiłabym awanturę i miałabym gdzieś, że się obrażą. Mieli swoje dzieci to mogli je całować do woli.
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
O to, to. Oni często mówią, że dla swoich nie mieli czasu. Najgorsze jest to, że nie pracują i w domu są prawie non stop, a ja z nimi Cytat:
Może Ty lubisz jak Twoje dziecko jest wycałowane i przesiąknięte zapachem nadgorliwych dziadków. Ja nie. Szczerze? Brzydzi mnie to, i zawsze gdy mi go oddają mycie buzi i rączek idzie w ruch. Nie zabraniam im kontaktów, i zostawiam dziecko chętnie, ale chciałabym żeby było noszone, sadzane na kolanach a nie obcałowywane. Raz nakryłam teściową jak wsadzała sobie paluszki syna do buzi. Fuj Edytowane przez panienka92 Czas edycji: 2016-12-11 o 13:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dziadkowie :( Czy to normalne?
Co do calowania w usta to bym im wytlumaczyla czemu sobie nie zycze albo pokazala zdjecia np dziecka z opryszczka. A co do reszty- przesadzasz.
Edit: poczekaj, az Ci dziecko buty wylize, dopiero bedzie fuj ![]() Wyslane z telefonu, przepraszam za brak polskich znakow Edytowane przez ninfomane Czas edycji: 2016-12-11 o 13:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;68500861]Szukasz problemu na siłę.[/QUOTE]
Nawet jesli, to masz do tego prawo. A twoj TZ powinien byc po twojej stronie. To jest jedna kwestia, jak dziadkowie sie przez te jedna kwestie obraza, no to wiesz juz jacy z nich ludzie. Jakby dziecko mialo celakie a babcia karmilaby ciastkiem to tez byscie bronili babci, bo ''ona jadla chleb i jej nic nie bylo''? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Gdzie napisałam, że chodzi o całowanie w usta? dziecko jest całowane po buzi. Za buziaki w usta chyba bym się wyniosła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
dziewczyno ogarnij się i ciesz się, że chcą się dzieckiem zajmować, my z mężem mieszkamy sami i nie ma opcji że ktoś weźmie dziecko, nawet jak ty padasz na pysk. Sama zobaczysz jak się wyprowadzisz i docenisz to co miałaś
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Porownywanie potencjalnego zagrazaniu zdrowia do calowania I tulenia? Dziadkowie mojej corki maja dalikatnie mowiac wywalone, jedyna rodzina z jaka mamy kontakt, to kuzunostwo, w tym 10 letnia dziewczynka, ktora Mloda uwielbia ze wzajemnoscia. Tak dlugo, jak myje rece po wizycie w wc I nie caluje Mlodej w usta- nic mi nie przeszkadza, a dodam, ze mam wyksztalcenie wyzsze biologiczne I wiem, gdzie czaja sie bakterie. Jak rowniez zdaje sobie sprawe, ze nie powinno sie dziecka izolowac. A jak by mi zachowanie trsciow az tak psulo krew, to bym sie wyprowadzila. Wyslane z telefonu, przepraszam za brak polskich znakow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hiiroko nie rozmawiamy o działaniu które może zagrażać zdrowiu dziecka. Autorka jeśli rzeczywiście tak bardzo Ci to przeszkadza to zdobądź się na odwagę i powiedz otwarcie. To dorośli ludzi.
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Jakby to byli twoi rodzice też tak by ci się nie podobało?
Dziecko potrzebuje tulenia i noszenia. Dużo.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Obrończynie autorki bardzo sobie dopowiedziały
![]() Odpowiadając na pyt. zadane w tytule - Tak, to normalne. Możesz się brzydzić tej sytuacji ale to dzieje się w większości normalnych polskich domach ![]() Nie wiem tylko jak zrozumieją twoją niechęć do tulenia i "dziadkowania", nie wierzę że twoi dziadkowie nigdy cię nie nosili, jaki jest dla ciebie normalny obraz dziadków ? Czy ci ludzie ci śmierdzą? ![]()
![]() |
#25 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
I w ogóle porównanie ciężkiej choroby do opisanej sytuacji jest dziecinne. Cytat:
![]() A obstawiam, że buziak w usta też się zdarzył. Cytat:
![]() Bakterie to się zaczną, gdy dziecko zacznie się przemieszczać samo po podłodze ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Oczywiście, i to jak najwięcej, a ten etap tak krótko trwa ![]() Cytat:
Autorko, a jak ci zostają z dzieckiem i ty możesz wyjść gdzieś, to też jest źle? |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Tak, ustka - znaczy: male usta.
Dla mnie ''buzia'' u dziecka to usta, dlatego blednie zrozumialam, ze dziadkowie caluja go w usta. Taka sytuacja bardzo by mnie zdenerwowala, tak samo jak np. oblizanie smoczka, ktory spadl na ziemie; dlatego przyznalam Autorce racje. Ale wychodzi na to, ze Autorke faktycznie brzydza dziadkowie i czulosc, ktora okazuja swojemu wnuczkowi. Edytowane przez 763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 Czas edycji: 2016-12-11 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Oblizywanie smoczka jest w ogóle w innej kategorii, i tego nie powinien robić nikt, nie tylko dziadkowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
tak w domach gdzie są normalne relacje taka miłość jest normalna. Dziecko cierpi podczas tych czułości? jeśli nie to radzę opanować zazdrość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
mnie też całowanie (i w usta i w ogóle w cokolwiek) i oblizywanie smoczków itp brzydzi i w tej kwestii moim zdaniem nie przesadzasz
ale już branie na ręce 3 razy dziennie to nie wydaje się jakieś dziwne - jak dziecku to nie przeszkadza, nie budzą go specjalnie to moim zdaniem nie ma problemu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Napiszę to, co Szaja, tylko dosadniej: problem z pupy. I oczywiście widać, że masz problem z teściami, a nie z okazywaniem przez nich uczuć. I tak, to co robią, jest normalne.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.