Dziadkowie :( Czy to normalne? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-11, 09:18   #1
panienka92
Raczkowanie

Dziadkowie :( Czy to normalne?

Jestem mamą blisko 7 miesięcznego niemowlęcia. Mieszkam z teściami i mężem. Pomieszkamy razem do wiosny bo wtedy skończymy remont naszego domu. Moim problemem jest miłość jaką okazują dziecku teściowie.

Mój syn jest pierwszym wnukiem w mojej ale i męża rodzinie. Teściowie mają córkę 32 letnią, lecz ona nie ma jeszcze dziecka. Mam dość tego jak oni zajmują się moim dzieckiem.

Kuchnię mamy wspólną, łazienkę też. Bardzo często gdy idę o 6 rano do toalety teść lub oboje z żoną włażą do mojego pokoju i patrzą się jak syn spi. Niby nic, ale mnie to bardzo przeszkadza. Dziecko jest bardzo często noszone, i całowane po rękach. Moje protesty kończą się słowami "Nie z takimi zarazkami będzie miał kontakt"

Cieszą się moim dzieckiem jakby go nie widzieli rok. Teść szczególnie. Przynajmniej 3 razy dziennie bierze go na ręce i całuje po buzi, główce, albo bierze go sobie na kanapę i lezy z nim i go tłamsi.

Czy ja przesadzam? Moim zdaniem dziecko powinno być rozpieszczane, ale brzydzi mnie to jak robią to rodzice mojego męża. Nie mam ochoty na to by tak dusili i całowali moje dziecko, które potem noszę ja.

Żalę się mojemu TŻ, ale on nic z tym nie robi, i mówi, że im to minie, a ja mam powoli dość. Nie zwróce im uwagi bo się obrażą. Czy ja przesadzam? a może ta sytuacja jest normalna?
panienka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 10:56   #2
KC Karolajna
Zadomowienie

Dot.: Dziadkowie :( Czy to normalne?

U mnie to samo. Tak zakochani we wnuku. Jak tylko przyjdą do nas albo my do nich, średnio co 2 lub 3 dni max, to syn to u teścia , to u teściowej, to u męża siostry na rękach. Każdy całuje i się pięści. Tak już chyba jest. Prosiłam by nie całować. I mniej nosić. .. ale póki co marny skutek

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
KC Karolajna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 11:01   #3
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte

To nalezy do dobrego tonu, ze dziecko w ustka caluja tylko rodzice. Zadne ciocie, babcie, dziadkowie.
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 11:19   #4
KC Karolajna
Zadomowienie

W Ustka nikt nie powinien całować! Za dużo bakterii do przenoszenia wgląb organizmu

Stary 2016-12-11, 11:21   #5
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panienka92 Pokaż wiadomość
Jestem mamą blisko 7 miesięcznego niemowlęcia. Mieszkam z teściami i mężem. Pomieszkamy razem do wiosny bo wtedy skończymy remont naszego domu. Moim problemem jest miłość jaką okazują dziecku teściowie.

Mój syn jest pierwszym wnukiem w mojej ale i męża rodzinie. Teściowie mają córkę 32 letnią, lecz ona nie ma jeszcze dziecka. Mam dość tego jak oni zajmują się moim dzieckiem.

Kuchnię mamy wspólną, łazienkę też. Bardzo często gdy idę o 6 rano do toalety teść lub oboje z żoną włażą do mojego pokoju i patrzą się jak syn spi. Niby nic, ale mnie to bardzo przeszkadza. Dziecko jest bardzo często noszone, i całowane po rękach. Moje protesty kończą się słowami "Nie z takimi zarazkami będzie miał kontakt"

Cieszą się moim dzieckiem jakby go nie widzieli rok. Teść szczególnie. Przynajmniej 3 razy dziennie bierze go na ręce i całuje po buzi, główce, albo bierze go sobie na kanapę i lezy z nim i go tłamsi.

Czy ja przesadzam? Moim zdaniem dziecko powinno być rozpieszczane, ale brzydzi mnie to jak robią to rodzice mojego męża. Nie mam ochoty na to by tak dusili i całowali moje dziecko, które potem noszę ja.

Żalę się mojemu TŻ, ale on nic z tym nie robi, i mówi, że im to minie, a ja mam powoli dość. Nie zwróce im uwagi bo się obrażą. Czy ja przesadzam? a może ta sytuacja jest normalna?
Widać że ich nie lubisz W dobie ludzi którzy często gęsto mają w tyłku swoich bliskich to nie martwiłabym się że rodzina twojego męża zbyt mocno kocha wnuka. Brzmisz jakbyś była zazdrosna o to, może wynika to z waszej relacji. Niedługo się wyprowadzicie i o ile nie będzie to mieszkanie tuż za płotem to problem się sam rozwiąże.
Z tego co czytam masz mocno zakorzenione poczucie tego co jest twoje, otóż chcąc nie chcąc to tez ich wnuk.
Po za tym nie wiem co jest dziwnego w noszeniu dziecka, aż trzy razy dziennie, tego "tłamszenia" nie rozumiem, że jak tłamszą, leżą na nim? Sama dziecka nie nosisz?

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 11:29   #6
KC Karolajna
Zadomowienie

Jak będziesz miała nieodladalne dziecko potem to pogadamy.

Stary 2016-12-11, 11:32   #7
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KC Karolajna Pokaż wiadomość
Jak będziesz miała nieodladalne dziecko potem to pogadamy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 11:55   #8
panienka92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Widać że ich nie lubisz W dobie ludzi którzy często gęsto mają w tyłku swoich bliskich to nie martwiłabym się że rodzina twojego męża zbyt mocno kocha wnuka. Brzmisz jakbyś była zazdrosna o to, może wynika to z waszej relacji. Niedługo się wyprowadzicie i o ile nie będzie to mieszkanie tuż za płotem to problem się sam rozwiąże.
Z tego co czytam masz mocno zakorzenione poczucie tego co jest twoje, otóż chcąc nie chcąc to tez ich wnuk.
Po za tym nie wiem co jest dziwnego w noszeniu dziecka, aż trzy razy dziennie, tego "tłamszenia" nie rozumiem, że jak tłamszą, leżą na nim? Sama dziecka nie nosisz?

Tak, zgadłaś. Będziemy mieszkać 100 metrów dalej.

Poprzez tłamszenie mam na myśli branie do łózka i tulenie, całowanie.

Ogolnie to wyobrażałam sobie, że będą się cieszyć, brać na kolana, a oni zachowują się jakby widywali wnuka raz w roku.
Stary 2016-12-11, 12:03   #9
21pyza
Zadomowienie

Cytat:
Mam bardzo podobne odczucia. Tez nie rozumiem ci złego jest w noszeniu dziecka które samo się nie przemieszcza albo robi to słabo.

Cytat:
Tak, zgadłaś. Będziemy mieszkać 100 metrów dalej.

Poprzez tłamszenie mam na myśli branie do łózka i tulenie, całowanie.

Ogolnie to wyobrażałam sobie, że będą się cieszyć, brać na kolana, a oni zachowują się jakby widywali wnuka raz w roku.
Ale rozumiem ze twoje dziecko się wyrywa, płacze i ewidentnie tego nie lubi. Dziadkowie zabierają ci go z rąk, czy podnoszą jak śpi?
Stary 2016-12-11, 12:07   #10
panienka92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 21pyza Pokaż wiadomość
Mam bardzo podobne odczucia. Tez nie rozumiem ci złego jest w noszeniu dziecka które samo się nie przemieszcza albo robi to słabo.

Ale rozumiem ze twoje dziecko się wyrywa, płacze i ewidentnie tego nie lubi. Dziadkowie zabierają ci go z rąk, czy podnoszą jak śpi?

Skąd takie wnioski?

Zabierają go z mojego pokoju, albo wyciągają z leżaczka/ wózka
Stary 2016-12-11, 12:10   #11
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Mnie się wydaje, że to u Ciebie taki etap mnie krew zalewała jak w pierwszych miesiącach życia córki ktokolwiek poza moim mężem brał ją na ręce. No dosłownie nie mogłam na to patrzeć bo taka byłam o nią zazdrosna. Ale wyrosłam Myślę, że Tobie pomoże w tym wyprowadzka.
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 12:24   #12
21pyza
Zadomowienie

Cytat:
Skąd takie wnioski?

Zabierają go z mojego pokoju, albo wyciągają z leżaczka/ wózka
Stąd ze wtedy mogłabym zrozumieć ze cie to złości i nie życzysz sobie tego ale skoro dziecko jest zadowolone i dziadkowie tez się cieszą to wielkiego problemu nie widzę. Dopóki nie wtrącają się w sprawy wychowania, karmienia i itd Jeszcze nie raz nie dwa zdąży się sytuacja ze wdzięczna będziesz że nie mają być twojego dziecka gdzieś i chętnie się nim zajmą.

Cytat:
Napisane przez rosiek Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że to u Ciebie taki etap mnie krew zalewała jak w pierwszych miesiącach życia córki ktokolwiek poza moim mężem brał ją na ręce. No dosłownie nie mogłam na to patrzeć bo taka byłam o nią zazdrosna. Ale wyrosłam Myślę, że Tobie pomoże w tym wyprowadzka.
Ja też tak miałam ale właśnie jak miał miesiąc a nie siedem.
Stary 2016-12-11, 12:38   #13
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Szukasz problemu na siłę.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 12:57   #14
Devon_rose
Zakorzenienie

Ciesz się, że masz spokój :-D
A o to całowanie to zrobiłabym awanturę i miałabym gdzieś, że się obrażą. Mieli swoje dzieci to mogli je całować do woli.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 13:07   #15
panienka92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Ciesz się, że masz spokój :-D
A o to całowanie to zrobiłabym awanturę i miałabym gdzieś, że się obrażą. Mieli swoje dzieci to mogli je całować do woli.

O to, to. Oni często mówią, że dla swoich nie mieli czasu. Najgorsze jest to, że nie pracują i w domu są prawie non stop, a ja z nimi

Cytat:
Stąd ze wtedy mogłabym zrozumieć ze cie to złości i nie życzysz sobie tego ale skoro dziecko jest zadowolone i dziadkowie tez się cieszą to wielkiego problemu nie widzę. Dopóki nie wtrącają się w sprawy wychowania, karmienia i itd Jeszcze nie raz nie dwa zdąży się sytuacja ze wdzięczna będziesz że nie mają być twojego dziecka gdzieś i chętnie się nim zajmą.

Ja też tak miałam ale właśnie jak miał miesiąc a nie siedem.

Może Ty lubisz jak Twoje dziecko jest wycałowane i przesiąknięte zapachem nadgorliwych dziadków. Ja nie. Szczerze? Brzydzi mnie to, i zawsze gdy mi go oddają mycie buzi i rączek idzie w ruch.

Nie zabraniam im kontaktów, i zostawiam dziecko chętnie, ale chciałabym żeby było noszone, sadzane na kolanach a nie obcałowywane.

Raz nakryłam teściową jak wsadzała sobie paluszki syna do buzi. Fuj

Edytowane przez panienka92
Czas edycji: 2016-12-11 o 13:08
Stary 2016-12-11, 13:10   #16
ninfomane
Raczkowanie

Dziadkowie :( Czy to normalne?

Co do calowania w usta to bym im wytlumaczyla czemu sobie nie zycze albo pokazala zdjecia np dziecka z opryszczka. A co do reszty- przesadzasz.

Edit: poczekaj, az Ci dziecko buty wylize, dopiero bedzie fuj

Wyslane z telefonu, przepraszam za brak polskich znakow

Edytowane przez ninfomane
Czas edycji: 2016-12-11 o 13:12
ninfomane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 13:11   #17
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;68500861]Szukasz problemu na siłę.[/QUOTE]

Nawet jesli, to masz do tego prawo. A twoj TZ powinien byc po twojej stronie.

To jest jedna kwestia, jak dziadkowie sie przez te jedna kwestie obraza, no to wiesz juz jacy z nich ludzie.

Jakby dziecko mialo celakie a babcia karmilaby ciastkiem to tez byscie bronili babci, bo ''ona jadla chleb i jej nic nie bylo''?
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 13:20   #18
panienka92
Raczkowanie

Gdzie napisałam, że chodzi o całowanie w usta? dziecko jest całowane po buzi. Za buziaki w usta chyba bym się wyniosła
Stary 2016-12-11, 13:51   #19
Alina185
Raczkowanie

dziewczyno ogarnij się i ciesz się, że chcą się dzieckiem zajmować, my z mężem mieszkamy sami i nie ma opcji że ktoś weźmie dziecko, nawet jak ty padasz na pysk. Sama zobaczysz jak się wyprowadzisz i docenisz to co miałaś
Alina185 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 14:13   #20
ninfomane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hiiroko Pokaż wiadomość
Nawet jesli, to masz do tego prawo.

Jakby dziecko mialo celakie a babcia karmilaby ciastkiem to tez byscie bronili babci, bo ''ona jadla chleb i jej nic nie bylo''?

Porownywanie potencjalnego zagrazaniu zdrowia do calowania I tulenia?

Dziadkowie mojej corki maja dalikatnie mowiac wywalone, jedyna rodzina z jaka mamy kontakt, to kuzunostwo, w tym 10 letnia dziewczynka, ktora Mloda uwielbia ze wzajemnoscia. Tak dlugo, jak myje rece po wizycie w wc I nie caluje Mlodej w usta- nic mi nie przeszkadza, a dodam, ze mam wyksztalcenie wyzsze biologiczne I wiem, gdzie czaja sie bakterie. Jak rowniez zdaje sobie sprawe, ze nie powinno sie dziecka izolowac. A jak by mi zachowanie trsciow az tak psulo krew, to bym sie wyprowadzila.

ninfomane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 14:19   #21
21pyza
Zadomowienie

Cytat:
Może Ty lubisz jak Twoje dziecko jest wycałowane i przesiąknięte zapachem nadgorliwych dziadków. Ja nie. Szczerze? Brzydzi mnie to, i zawsze gdy mi go oddają mycie buzi i rączek idzie w ruch.

Nie zabraniam im kontaktów, i zostawiam dziecko chętnie, ale chciałabym żeby było noszone, sadzane na kolanach a nie obcałowywane.

Raz nakryłam teściową jak wsadzała sobie paluszki syna do buzi. Fuj
Wycałuja , ty umyjesz, przebierzesz, zdezynfekujesz i gdzie problem? Mojego dziecka nie obcalowywali bo mieszkają na drugim końcu Polski i od 4 lat nas nie odwiedzili i to dopiero jest do d...
Hiiroko nie rozmawiamy o działaniu które może zagrażać zdrowiu dziecka.
Autorka jeśli rzeczywiście tak bardzo Ci to przeszkadza to zdobądź się na odwagę i powiedz otwarcie. To dorośli ludzi.
Stary 2016-12-11, 14:21   #22
Konto usunięte

Cytat:
Hiiroko nie rozmawiamy o działaniu które może zagrażać zdrowiu dziecka.
Przyznaje, ze zle zrozumialam; myslalam, ze dziadkowie caluja dziecko w ustka.
Stary 2016-12-11, 14:26   #23
Ninquelote
Wtajemniczenie

Jakby to byli twoi rodzice też tak by ci się nie podobało?

Dziecko potrzebuje tulenia i noszenia. Dużo.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 15:12   #24
żurawinka
Zakorzenienie

Obrończynie autorki bardzo sobie dopowiedziały
Odpowiadając na pyt. zadane w tytule - Tak, to normalne. Możesz się brzydzić tej sytuacji ale to dzieje się w większości normalnych polskich domach Bliskość teściów będzie miała swoje plusy i minusy. Albo się przyzwyczaisz albo będziesz miała wojnę w którą włączy się w końcu twój mąż. Jeśli cię lubią, szanują i nie uważają za dzieciaka który ma dzieciaka to wezmą twoje zdanie pod uwagę jeśli im powiesz co ci nie odpowiada.
Nie wiem tylko jak zrozumieją twoją niechęć do tulenia i "dziadkowania", nie wierzę że twoi dziadkowie nigdy cię nie nosili, jaki jest dla ciebie normalny obraz dziadków ? Czy ci ludzie ci śmierdzą? (stąd obrzydzenie?)

Stary 2016-12-11, 15:55   #25
Konto usunięte

Cytat:
Nawet jesli, to masz do tego prawo. A twoj TZ powinien byc po twojej stronie.

To jest jedna kwestia, jak dziadkowie sie przez te jedna kwestie obraza, no to wiesz juz jacy z nich ludzie.

Tak jak ja mam prawo do tego, by napisać tutaj swoje zdanie. Z igły widły i tyle.

I w ogóle porównanie ciężkiej choroby do opisanej sytuacji jest dziecinne.

Cytat:
Gdzie napisałam, że chodzi o całowanie w usta? dziecko jest całowane po buzi. Za buziaki w usta chyba bym się wyniosła
Już to widzę
A obstawiam, że buziak w usta też się zdarzył.

Cytat:
Napisane przez ninfomane Pokaż wiadomość
Porownywanie potencjalnego zagrazaniu zdrowia do calowania I tulenia?

Dziadkowie mojej corki maja dalikatnie mowiac wywalone, jedyna rodzina z jaka mamy kontakt, to kuzunostwo, w tym 10 letnia dziewczynka, ktora Mloda uwielbia ze wzajemnoscia. Tak dlugo, jak myje rece po wizycie w wc I nie caluje Mlodej w usta- nic mi nie przeszkadza, a dodam, ze mam wyksztalcenie wyzsze biologiczne I wiem, gdzie czaja sie bakterie. Jak rowniez zdaje sobie sprawe, ze nie powinno sie dziecka izolowac. A jak by mi zachowanie trsciow az tak psulo krew, to bym sie wyprowadzila.

Otóż to
Bakterie to się zaczną, gdy dziecko zacznie się przemieszczać samo po podłodze

Cytat:
Przyznaje, ze zle zrozumialam; myslalam, ze dziadkowie caluja dziecko w ustka.
Ustka?

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
Jakby to byli twoi rodzice też tak by ci się nie podobało?

Dziecko potrzebuje tulenia i noszenia. Dużo.
Pewnie nie

Oczywiście, i to jak najwięcej, a ten etap tak krótko trwa

Cytat:
Obrończynie autorki bardzo sobie dopowiedziały
Odpowiadając na pyt. zadane w tytule - Tak, to normalne. Możesz się brzydzić tej sytuacji ale to dzieje się w większości normalnych polskich domach Bliskość teściów będzie miała swoje plusy i minusy. Albo się przyzwyczaisz albo będziesz miała wojnę w którą włączy się w końcu twój mąż. Jeśli cię lubią, szanują i nie uważają za dzieciaka który ma dzieciaka to wezmą twoje zdanie pod uwagę jeśli im powiesz co ci nie odpowiada.
Nie wiem tylko jak zrozumieją twoją niechęć do tulenia i "dziadkowania", nie wierzę że twoi dziadkowie nigdy cię nie nosili, jaki jest dla ciebie normalny obraz dziadków ? Czy ci ludzie ci śmierdzą? (stąd obrzydzenie?)
I z dużym prawdopodobieństwem mąż stanie po stronie rodziców, bo... to jest pierdoła, taki problem, tak naprawdę.

Autorko, a jak ci zostają z dzieckiem i ty możesz wyjść gdzieś, to też jest źle?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 16:05   #26
Konto usunięte

Tak, ustka - znaczy: male usta.
Dla mnie ''buzia'' u dziecka to usta, dlatego blednie zrozumialam, ze dziadkowie caluja go w usta.
Taka sytuacja bardzo by mnie zdenerwowala, tak samo jak np. oblizanie smoczka, ktory spadl na ziemie; dlatego przyznalam Autorce racje.

Ale wychodzi na to, ze Autorke faktycznie brzydza dziadkowie i czulosc, ktora okazuja swojemu wnuczkowi.

Edytowane przez 763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Czas edycji: 2016-12-11 o 16:06
Stary 2016-12-11, 16:31   #27
Konto usunięte

Oblizywanie smoczka jest w ogóle w innej kategorii, i tego nie powinien robić nikt, nie tylko dziadkowie.
Stary 2016-12-11, 16:45   #28
yemiola
Raczkowanie

tak w domach gdzie są normalne relacje taka miłość jest normalna. Dziecko cierpi podczas tych czułości? jeśli nie to radzę opanować zazdrość.
yemiola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 16:46   #29
eyo
Zakorzenienie

mnie też całowanie (i w usta i w ogóle w cokolwiek) i oblizywanie smoczków itp brzydzi i w tej kwestii moim zdaniem nie przesadzasz

ale już branie na ręce 3 razy dziennie to nie wydaje się jakieś dziwne - jak dziecku to nie przeszkadza, nie budzą go specjalnie to moim zdaniem nie ma problemu chyba, że biorą je na ręce 3 razy dziennie, za każdym razem na 8 godzin

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-11, 17:20   #30
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Napiszę to, co Szaja, tylko dosadniej: problem z pupy. I oczywiście widać, że masz problem z teściami, a nie z okazywaniem przez nich uczuć. I tak, to co robią, jest normalne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości