![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy wypraszano Waszych Partnerów podczas badania w czasie porodu?
Byłam z Partnerem w szpitalu w którym planujemy rodzić, połozna nas oprowadziła, pokazała porodówkę i opowiadała co i jak, no i dowiedzieliśmy się, że w szpitalu jest "zwyczaj", że Partner jest wypraszany na czas badania rozwarcia? Czy u Was też tak było?
Z tego co wiem, zgodnie z kartą praw pacjenta każdy ma prawo do obecności bliskiej osoby podczas badania więc o co chodzi?Partner chodzi ze mną do lekarki jest przy każdym badaniu więc to dla Niego żadna nowość ![]() Czy któraś z Was miała taką sytuacje i się sprzeciwiła? Jakie były "konsekwencje" czy lekarz był później niemiły czy coś?
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy wypraszano Waszych Partnerów podczas badania w czasie porodu?
Jeszcze nie wiem jak ta sprawa wygląda u nas w szpitalu, mnie osobiście zupelnie by to nie przeszkadzało, i sądzę, że mój mąż mógłby poczuć się niezręcznie w takiej sytuacji.
Twoje pytanie wywołało we mnie potok innych ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mój tż też był wypraszany podczas takich badań.W sumie, to wtedy się nie zastanawiałam dlaczego,choć geraz myślę,że to bez sensu troche.Skoro może bć przy porodzie, to nic bardziej intymnego się nie wydarzy podczas badania rozwarcia?? Dziwne...
Fridka, u nas odwiedziny były po obchodzie dopiero.Jednak czasem był jakiś mąż na sali(bo akurat jego żona o tej godzinie urodziła, to razem byli), ale podczas obchodu wszyscy byli wypraszani. Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2010-10-19 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Fridka - mnie w ogóle przeraża oglądanie krocza przy innych Pacjentkach...
![]() ![]() xandra78 - no własnie dla mnie też jest dziwne, dlatego zastanawiam się co zrobi lekarz jak zobaczy sprzeciw ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() ![]() ale tak to tz był non stop do samego końca.. i potem tez mógł zostać ile chce..nie było godzin odwiedzin etc..ale sala byla jednoosobowa więc to byla moja sprawa kto i ile u mnie siedzi ![]() aha i nie bylam badana podczas obchodu..ew lekarz zapraszał po obchodzie do innej sali.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój nie był wypraszany, mieliśmy poród rodzinny i był cały czas, nawet podczas szycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() maz ma prawo byc nawet przy cesarce, to tylko i wylacznie Twoj wybor a nie wygoda poloznej czy lekarza nie zgadzaj sie na to, to nie zgodne z prawem - to po pierwsze a po drugie to Ty decydujesz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Mariquita - On się nie chce nigdzie ruszać, a ja tym bardziej nie chcę Go puszczać tylko boję się, że w zamian dostanę później niepotrzebne nacięcie albo coś jeszcze gorszego, skoro nawet położna przed porodem informuje, że taki jest zwyczaj i na to się mamy przygotować.
scorpionec - czyli jednak są miejsca gdzie szanują intymność ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
a to ze połozna oprowadziła was po oddziale i o wszystkim opowiedziała bardzo dobrze dla was rokuje ![]() nie stresuj sie na zapas..bedzie dobrze.. na wszelki wypadek jak juz zameldujecie sie na pordówce uprzedźcie połozną ze chcecie by tz byl z tobą non stop.. nie powinna robić kloptów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No tak-badań podczas obchodu nie ma, ale lekarze kazali sobie "prezentować" czasem miejsca szycia-czy to krocza,czy cc. Jednak jeśli chodzi o krocze, to inne pacjentki nic nie widzą, bo tylko sie kołderke odchyla przy zgiętych nogach-przynajmniej ja nic u innych nie widziałam.
Mariquita.wydaje mi się,że w Polsce nie ma prawa zapewniającego pobyt ojca na sali operacyjnej podczas cc (moge się mylić).Ja się o to zapytałam,jak mnie zabierali na cięcie,ale lekarz odpowiedział,że to miejsce operacji i im mniej osób tym lepiej-wydaje mi się to rozsądne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Oprowadziła nas tylko dlatego, że mamy tam znajomą lekarkę i Ona ją o to poprosiła, bo sama nie miała czasu, jakoś specjalnie miła nie była, a reszta połoznych miała takie miny, że bez kija lepiej nie podchodzić...
![]() Ehh.. trochę się denerwuje, bo w okolicy jest to szpital z najlepszym sprzętem dla Maluszka, reszta to kompletna tragedia, a tu ciągle problemy ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
no...to mnie trochę uspokoiłyście.
Jeśli chodzi o przepisy dotyczące cc, nie byłabym pewna, czy mąż może być obecny bo to tak naprawdę jest operacja... Poza tym, często prawo obowiązuje tylko na papierze... a praktyka uczy, że sluzba zdrowia rządzi się swoimi przepisami i nie zawsze egzekwowanie tych naszych praw się opłaca...znam taki przypadek...kobitka miala potem przerabane, bo polożne byly dla niej wyjatkowo nieprzyjemne... Ciężko trafić do miejsca ktore nie tylko z zalożenia jest przyjazne dla mamy i dziecka... wszystko zależy na kogo trafimy...
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Mojego też wypraszali na czas zbadania rozwarcia
![]() Mieliśmy poród rodzinny, a jednak musiał wyjść do pokoiku obok sali porodowej.. Ale to tylko chwilka była, bo zaraz mógł wejść z powrotem.
![]() |
#15 | ||
Zadomowienie
|
Moj mąż mógł byc cały czas. Zresztą ja miałam podczas porodu odpał, ze wyszłam na korytarz całego oddziału porodowego i tam było mi tak fajnie - zimno - i powiedziałam, ze stamtad sie nei ruszę. I tam mi badali rozwarcie, pani przywiozła łóżko, byłam jedyną pacjentką na odziale, wiec mogłam chodzic po całym areale
![]() Co do odwiedzin - my mielismy wykupioną osobną salę, wiec nikt obcy nam nie wchodził, ale było też tak, ze w naszym szpitalu, w salach niepłatnych, była tylko 1 godzina odwuiedzin w ciągu dnia, o ścisle określonym terminie. Wtedy lekarze nie pzrychodzili badać, a jeśli by mieli przyjść, to na pewno by wyprosili odwiedzajacych. I wydaje mi sie arczej , ze nie oże sie zdarzyc tak, aby nei wyproszono, w jakimkowliek szpitalu . Polska służba zdrowia jest denna, ale chyba o tak neiwielki komfort i podstawowy standard, to nie ma się co wykłócać, bo wszyscy o tym wiedzą i jest to oczywiste... ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
no jednak cc to operacja, przeciez nie wolno uczestniczyc w operacjach.... ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
gorzej jak się potem okazuje, że trzeba zostać dłużej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po porodzie lezałam na sali 3osobowej z parawanami zasłaniajajacymi łózko z kazdej strony. Przed obchodem przychodziła położna i to ona sprawdzała krocze, lekarze tam nie zaglądali. Jak rodziłam był jeszcze zakaz odwiedzin przez grype to nie wiem jak to teraz jest z obchodem przy odwiedzajacych ale pewnie wypraszaja na chwile ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
no mój przy szyciu nie był...bo jak tylko małego zabrano na te wszystkie zabiegi (odsysanie etc) to położna powiedziała, że zaprasza go do kącika tatusia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
no u nas jakby oddzielili .... ale jak pisałam mnie to w tamtym czasie zupełnie nie przeszkadzało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
nigdy sie nie interesowalam jak jest przy cc, ale moja kolazanka rodzila w panstwowym szpitalu 5 lat tem, 13h naturalnie, w koncu zrobiono cc i maz stal kolo jej ramion i trzymal ja za reke a synka dostal od razu do przytulenia i sie nim zajmowal
---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
nie bylo zadnego odsysania, tylko musniecie po nosku zeby latwiej sie oddychalo bez sluzu malego zawinelismy w pieluszke, maz ubral go z pomoca poloznej i pojechal wozeczkiem na badanie pediatry, potem wrocil i noc spedzilismy we troje... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
pozostaje mi mieć nadzieje, że po porodzie będę miala równie mile spostrzeżenia i doświadczenia jak niekt. z Was
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
no ale ja już pisałam ,że nie widziałam i zreszta nadal nie widzę nic złego w tym, że kiedy mnie zszywano moje dziecko "ogarniano" szycie chyba koło 40 min trwało a potem miałam go dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jak przyjechaliśmy do szpitala na IP, na pierwsze badania zostałam zaproszona sama do gabinetu, tam lekarka sprawdziła rozwarcie, a potem juz w sali porodu rodzinnego mąż nie był wypraszany w czasie badania, w ogóle mógł byc ze mną cały czas jesli chodzi o obchód lub wizyty lekarzy to ja nie miałam tego problemu, bo mielismy pokój jedynkę z dostawka dla męża i w sumie nawet jak lekarze przychodzili, to z reguły męża nie wypraszali na oględzinach z tego co wiem, to podczas wizyty lekarza goście sa wypraszani z sal kilkuosobowych, nawet jak lekarz przychodzi zbadac malucha, to tez sie wyprasza gości, bo to jest w sumie tajemnica lekarska, stan zdrowia mamy i dziecka ![]() W razie jakby lekarz nie wyprosił, to masz absolutne prawo sama wyprosic gości na ten czas i nie zgadzac sie ba badanie w ich obecności ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
nawet jeśli, 10, nawet jeśli 20 - to da sie wytrwac chyba. Myślę, ze niew arto nie robic swojego, aby przypodobać sie położnym.
![]() ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
mój poród przede mną, ale już teraz jest mi to obojętne
![]() Ale jesli ktoś chce obecności partnera przez cały czas to powinin mieć do tego prawo. Natomiast absolutnie nie wyobrażam sobie badania krocza przy obecności jakichkolwiek gości czy to mężów, czy obojętnie kogo. To sprawa osobista i jęli lekarz o tym nie pomyśli to goście powinni mieć na tyle kultury i taktu, żeby poczekać na zewnątrz. Podoba mi się też pomysł, że kobieta może przyjmować w tym samaym momencie tylko jednego gościa-przy 6-osobowej sali każdy odwiedzający to dodatkowy problem.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Mój mąż był cały czas przy mnie nawet podczas badania rozwarcia
![]() Cytat:
![]() Co do Dzidziusia - jak były oględziny Dzidziusia tuż po narodzinach to niby było to tuż przy moim fotelu (jak to w pokojach rodzinnych - wszystko obok siebie), ale lekarka mi zasłoniła i nic nie widziałam co robią - na szczęście TŻ był przy córeczce i pediatrach ![]() A jak mnie szyli to też mąż trzymał w ramionach Malutką na kanapie obok więc mogłam być spokojna ![]() A obchód lekarzy w naszym szpitalu był zawsze rano gdzie nie było jeszcze odwiedzin, no i polegało to jak tu już któraś Wizażanka zdąrzyła napisać - podniesieniem kołdry do kolan. A poza tym u nas na obchodzie był taki sztab lekarzy i położnych, że wszyscy stali na około łóżka i nikt by inny nic nie widział choćby chciał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja też tak miałam...ale jak był lekarz i mówił, że będzie badanie to TŻ szedł za ściankę a ja sobie tylko w duchu myślałam "Dobra badaj byle prędzej" albo uspokajałam się myślami typu "Każde badanie przybliża mnie do zakończenia tego bólu" itp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.