|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jaką poradnię wybrać.
Witajcie.
Rozpoczynamy staranie o dziecko, więc maraton po lekarzach czas start! ![]() I tu nasuwa mi się problem - mam niedoczynność tarczycy, oczywista jest dla mnie wizyta u endokrynologa. Ale najbliższy termin mam dopiero na 29 października... ![]() Czy do takiej poradni potrzebne jest skierowanie od rodzinnego jak do zwykłego endo? A może nie można się tam zapisać ot tak, tylko zostać skierowanym? Bo ten październikowy termin mnie trochę załamuje... Wiadomo, mogę pójść prywatnie, ale wtedy i za wszystkie leki i wszystkie badania płacę z własnej kieszeni... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: jaką poradnię wybrać.
Ja bym poszła prywatnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Najważniejsze jest by przed ciążą miec tsh poniżej 3, a najlepiej ok.2,5. Ja przed zajściem miałam 4,5 tsh i na 6,5 mi podskoczyło w 5/6 tc. Trzeba było szybko reagowac, by sytuacja się nie powtórzyła. Obecnie tsh mam 0,8 ![]() ![]() życzę owocnych starań ![]()
Ślubowaliśmy Aniołkowa mama 10.08.2010r., 10tc Byłam przy Tobie od pierwszego grama... Jagódka Edytowane przez angel166 Czas edycji: 2012-05-08 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Klaudynko - oczywiste powinno być uregulowanie stanu tarczycy, a nie tylko wizyta i faktycznie dla kobiet starających się o dziecko norma jest węższa. Na Twoim miejscu teraz poszłabym prywatnie do endokrynloga (może nawet tego, do którego później będziesz chodzić na NFZ, żeby już nie zmieniać lekarza w czasie ciąży) lub ginekologa-endokrynologa i zaczęła starania, jak zbijesz TSH - u mnie z ok. 7 do 0,6 spadło w ok. 6 tygodni, czyli szybko
![]() W ciąży do gina chodzi się często i czasem niezbędne są dodatkowe wizyty, więc jeśli wybierzesz jednego lekarza z takimi specjalizacjami, to albo będziesz bardzo długo czekać, albo bardzo dużo płacić. A może jedno i drugie. Jeśli niedoczynność jest Twoim jedynym problemem endokrynologicznym, to chyba lepiej znaleźć dwóch specjalistów, bo do endo jednak chodzi się rzadziej. ----- Jak poinformowałam rodzinnego, iż niebawem chcę zacząć starania o ciążę, to wraz ze skierowaniem do endo wypisał mi receptę na Euthyrox 50, jednak nie każdy rodzinny musi się znać na dobieraniu dawki, więc nie możesz tego wymagać. Skierowania do poradni ginekologiczno-endokrynologicznej również nie. Może je wystawi, a może odeśle Cię do ginekologa. Obecnie ciążę prowadzę u ginekologa-położnika, a w poradni endokrynologicznej trafiłam na endokrynologa, który jest też ginekologiem-położnikiem, ale - zgodnie z umową, którą pewnie ma z tą przychodnią - zajmuje się głównie moją tarczycą. W obu przypadkach mam wizyty na NFZ. Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Powodzenia! ![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Przed ciążą miałam ok. 0,7, a wartość 2,5-3 to górna granica. To tak uzupełniająco dla Klaudynki, bo Ty pewnie to wiesz. Drugie zdanie oczywiście potwierdzam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
czy ktoś wspomoże przyszłą mamusię i kliknie na ten link? proszę o pomoc
[reebok_b]592474[/reebok_b] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dzięki wielkie!
![]() troszkę mi się rozjaśniło, aktualnie TSH mam ok. 4, więc troszkę pracy i czekania przede mną. ![]() w najbliższym czasie zrobię badania i pomaszeruję prywatnie do endo. zobaczymy co powie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:34.