jaką poradnię wybrać. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-08, 08:01   #1
klaudynkaja
Raczkowanie

jaką poradnię wybrać.

Witajcie.
Rozpoczynamy staranie o dziecko, więc maraton po lekarzach czas start!
I tu nasuwa mi się problem - mam niedoczynność tarczycy, oczywista jest dla mnie wizyta u endokrynologa. Ale najbliższy termin mam dopiero na 29 października... Wiadomo, że do ginekologa też się wybieram, ale naszła mnie myśl, że może od razu próbować się zapisać do poradni ginekologiczno-endokrynologicznej? Może oszczędziłoby to trochę czasu?
Czy do takiej poradni potrzebne jest skierowanie od rodzinnego jak do zwykłego endo? A może nie można się tam zapisać ot tak, tylko zostać skierowanym? Bo ten październikowy termin mnie trochę załamuje...
Wiadomo, mogę pójść prywatnie, ale wtedy i za wszystkie leki i wszystkie badania płacę z własnej kieszeni...
klaudynkaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 10:00   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: jaką poradnię wybrać.

Ja bym poszła prywatnie.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 13:32   #3
angel166
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudynkaja Pokaż wiadomość
Witajcie.
Rozpoczynamy staranie o dziecko, więc maraton po lekarzach czas start!
I tu nasuwa mi się problem - mam niedoczynność tarczycy, oczywista jest dla mnie wizyta u endokrynologa. Ale najbliższy termin mam dopiero na 29 października... Wiadomo, że do ginekologa też się wybieram, ale naszła mnie myśl, że może od razu próbować się zapisać do poradni ginekologiczno-endokrynologicznej? Może oszczędziłoby to trochę czasu?
Czy do takiej poradni potrzebne jest skierowanie od rodzinnego jak do zwykłego endo? A może nie można się tam zapisać ot tak, tylko zostać skierowanym? Bo ten październikowy termin mnie trochę załamuje...
Wiadomo, mogę pójść prywatnie, ale wtedy i za wszystkie leki i wszystkie badania płacę z własnej kieszeni...
jak masz blisko taką poradnie to zachęcam. U mnie na fundusz jest jeden endokrynolog na całe miasto i jak w styczniu dowiedziałam się o ciązy to mi termin na grudzień wystawili:/ też mam niedoczynnosci więc poszłam prywatnie i całe szczęście,bo tsh miałam 6,5! To moja 2 ciąża, pierwszą straciłam prawdopodobnie przez tarczyce, a chodziłam do ginekologa ze specializacją endokrynologa i w 10 tc dziecku przestało bic serce. Teraz chodzę prywatnie do prof. endokyrnologii i osobno do ginokologa. 300zł miesięcznie + wyniki prywatnie ok.100 w plecy no ale jak na razie odpukac jest 21 tydzień w wszystko w porządku Teraz nie liczą się pieniądze dla mnie tylko to, by dzidzius urodził się zdrowy.

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Najważniejsze jest by przed ciążą miec tsh poniżej 3, a najlepiej ok.2,5. Ja przed zajściem miałam 4,5 tsh i na 6,5 mi podskoczyło w 5/6 tc. Trzeba było szybko reagowac, by sytuacja się nie powtórzyła. Obecnie tsh mam 0,8 euthyrox 75 działa Całą ciążę trzeba miec łatwy dostep do endokrynologa, by co miesiac robic wyniki i kontrolowac tarczycę.
życzę owocnych starań

Jagódka

Edytowane przez angel166
Czas edycji: 2012-05-08 o 14:06
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 15:42   #4
Maciejka__
Zakorzenienie

Klaudynko - oczywiste powinno być uregulowanie stanu tarczycy, a nie tylko wizyta i faktycznie dla kobiet starających się o dziecko norma jest węższa. Na Twoim miejscu teraz poszłabym prywatnie do endokrynloga (może nawet tego, do którego później będziesz chodzić na NFZ, żeby już nie zmieniać lekarza w czasie ciąży) lub ginekologa-endokrynologa i zaczęła starania, jak zbijesz TSH - u mnie z ok. 7 do 0,6 spadło w ok. 6 tygodni, czyli szybko . No i pamiętaj, że w ciąży trzeba stopniowo zmieniać dawkę leku. Dodam, że najważniejszy jest I trymestr i raczej fT4, niż TSH.

W ciąży do gina chodzi się często i czasem niezbędne są dodatkowe wizyty, więc jeśli wybierzesz jednego lekarza z takimi specjalizacjami, to albo będziesz bardzo długo czekać, albo bardzo dużo płacić. A może jedno i drugie. Jeśli niedoczynność jest Twoim jedynym problemem endokrynologicznym, to chyba lepiej znaleźć dwóch specjalistów, bo do endo jednak chodzi się rzadziej.
-----
Jak poinformowałam rodzinnego, iż niebawem chcę zacząć starania o ciążę, to wraz ze skierowaniem do endo wypisał mi receptę na Euthyrox 50, jednak nie każdy rodzinny musi się znać na dobieraniu dawki, więc nie możesz tego wymagać. Skierowania do poradni ginekologiczno-endokrynologicznej również nie. Może je wystawi, a może odeśle Cię do ginekologa.

Obecnie ciążę prowadzę u ginekologa-położnika, a w poradni endokrynologicznej trafiłam na endokrynologa, który jest też ginekologiem-położnikiem, ale - zgodnie z umową, którą pewnie ma z tą przychodnią - zajmuje się głównie moją tarczycą. W obu przypadkach mam wizyty na NFZ.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Powodzenia!

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
Najważniejsze jest by przed ciążą miec tsh poniżej 3, a najlepiej ok.2,5. (...) Całą ciążę trzeba miec łatwy dostep do endokrynologa, by co miesiac robic wyniki i kontrolowac tarczycę.
życzę owocnych starań
Przed ciążą miałam ok. 0,7, a wartość 2,5-3 to górna granica. To tak uzupełniająco dla Klaudynki, bo Ty pewnie to wiesz. Drugie zdanie oczywiście potwierdzam.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 18:42   #5
Karolcia_88
BAN stały

czy ktoś wspomoże przyszłą mamusię i kliknie na ten link? proszę o pomoc

[reebok_b]592474[/reebok_b]
Karolcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 23:32   #6
klaudynkaja
Raczkowanie

dzięki wielkie!

troszkę mi się rozjaśniło, aktualnie TSH mam ok. 4, więc troszkę pracy i czekania przede mną.
w najbliższym czasie zrobię badania i pomaszeruję prywatnie do endo.
zobaczymy co powie.
klaudynkaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-09, 08:23   #7
angel166
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Klaudynko - oczywiste powinno być uregulowanie stanu tarczycy, a nie tylko wizyta i faktycznie dla kobiet starających się o dziecko norma jest węższa. Na Twoim miejscu teraz poszłabym prywatnie do endokrynloga (może nawet tego, do którego później będziesz chodzić na NFZ, żeby już nie zmieniać lekarza w czasie ciąży) lub ginekologa-endokrynologa i zaczęła starania, jak zbijesz TSH - u mnie z ok. 7 do 0,6 spadło w ok. 6 tygodni, czyli szybko . No i pamiętaj, że w ciąży trzeba stopniowo zmieniać dawkę leku. Dodam, że najważniejszy jest I trymestr i raczej fT4, niż TSH.

W ciąży do gina chodzi się często i czasem niezbędne są dodatkowe wizyty, więc jeśli wybierzesz jednego lekarza z takimi specjalizacjami, to albo będziesz bardzo długo czekać, albo bardzo dużo płacić. A może jedno i drugie. Jeśli niedoczynność jest Twoim jedynym problemem endokrynologicznym, to chyba lepiej znaleźć dwóch specjalistów, bo do endo jednak chodzi się rzadziej.
-----
Jak poinformowałam rodzinnego, iż niebawem chcę zacząć starania o ciążę, to wraz ze skierowaniem do endo wypisał mi receptę na Euthyrox 50, jednak nie każdy rodzinny musi się znać na dobieraniu dawki, więc nie możesz tego wymagać. Skierowania do poradni ginekologiczno-endokrynologicznej również nie. Może je wystawi, a może odeśle Cię do ginekologa.

Obecnie ciążę prowadzę u ginekologa-położnika, a w poradni endokrynologicznej trafiłam na endokrynologa, który jest też ginekologiem-położnikiem, ale - zgodnie z umową, którą pewnie ma z tą przychodnią - zajmuje się głównie moją tarczycą. W obu przypadkach mam wizyty na NFZ.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Powodzenia!

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Przed ciążą miałam ok. 0,7, a wartość 2,5-3 to górna granica. To tak uzupełniająco dla Klaudynki, bo Ty pewnie to wiesz. Drugie zdanie oczywiście potwierdzam.
no nie wiedziałam, mi moja edokrynolog kazała zjechac na te 2,5-3 miniumum

Jagódka
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości